Wrogowie

Wszelkie inne gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Erestor [Autor tematu]
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Wrogowie

Post autor: Erestor »

Oto Przykładowy arkusz Wrogów.
Obrazek

Tymczasowo nie ma jeszcze wpisanych Zdolności ani opisów. Nie są też ustalone statystyki.

Na razie chcę się dowiedzieć czy odpowiada wam taka forma graficzna i czy wszystko jest czytelne.

W lewym górnym rogu oznaczony jest poziom danego Wroga, który można dodatkowo rozpoznać po kolorze karty.

P.S. Karty po wydruku mają 7cm wysokości i 5,3cm szerokości. Czytelność tekstów jest na poziomie kart do TMiMa

Poprawiony pasek nazwy:
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 27 maja 2010, 12:42 przez Erestor, łącznie zmieniany 1 raz.

Wszystkie moje dodatki tutaj: OneDrive
Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności
Post autor: Draugnimir »

Rozszerzyłbym może delikatnie pasek nazwy Wroga (w pionie) - próba wstawienia jakiejś dużej polskiej litery z kropką/kreską (np. Ś, Ż itp.) może dać dość mało estetyczny efekt.
A tak poza tym, to karty bardzo ładne i czytelne. Podoba mi się zwłaszcza pole na "Fabularny opis Wroga". :D

Zastanawia mnie tylko różnorodność barw kart, jak również skalowanie poziomów Wrogów aż do IX (w przypadku Wielkiego Behemota). No i to, czym od kart Wrogów będą się różniły kart jednostek rekrutowalnych w miastach. Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy? :)

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Post autor: poooq »

Ekstra pomysł ze zmiennymi kształtami pola z poziomem i podkreśleniem tego wartościowaniem kruszcu (brąz-srebro-złoto), to może jednostki z poziomu 0 będą kamieniami?

Czy przewidujesz możliwość przekupienia wrogich jednostek i przejęcie ich? Można by było ustalić jakiś przelicznik: np: 100 x poziom jednostki x nastawienie (1 kiedy twój zamek, 2 kiedy wojsko innej nacji), a umiejętność Dyplomacja mogłaby obniżać tę wartość.

Karty wyglądają bardzo ładnie, ja bym tylko dodał lekko rozjaśnione tła pod ikonkami: te bardziej skomplikowane wzory wydają się trochę zlewać z tłami niektórych kolorów, myślę że idealnie nadawałby się barwy z wypełnienia narożników pomiędzy dwoma sekcjami karty.

W jakim programie dłubiesz te cuda?

Awatar użytkownika
YoJin
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Post autor: YoJin »

ciekawy zamysł itd. Ale wydaje mi sie ze masz bardzo slabej jakosci screeny z gry. Brak wogole ostrosci. Nie da sie czegos z tym zrobic ?

Moze lepiej bawic sie na samej gierce i samemu screenshooty robic ? No chyba ze gierca ma tak niska max. rozdzielczos i po powiekszeniu takie paskudy wyłażą.

Bez Ciebie schnę jak mokry chomik na patelni...
Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Są programy do wyciągnięcia grafik jednostek bezpośrednio z kodu gry. Jeśli byłyby przydatne to mogę ich poszukać. Fakt, łatwiej byłoby skorzystać z oryginałów niż łapać screeshooty w ruchu...

Awatar użytkownika
Erestor [Autor tematu]
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Draugnimir pisze:Rozszerzyłbym może delikatnie pasek nazwy Wroga (w pionie) - próba wstawienia jakiejś dużej polskiej litery z kropką/kreską (np. Ś, Ż itp.) może dać dość mało estetyczny efekt.
Popracuję nad tym, ale postaram się rozszerzyć tak 2x tyle żeby w razie co weszła druga linijka, gdy nazwa będzie długa.
Draugnimir pisze:A tak poza tym, to karty bardzo ładne i czytelne. Podoba mi się zwłaszcza pole na "Fabularny opis Wroga".
Cieszę się... w wolnej chwili mógłbyś powymyślać trochę opisów ;) Te które wstawiłeś w Umiejętnościach Poszukiwaczy są naprawdę super! :)
Draugnimir pisze:Zastanawia mnie tylko różnorodność barw kart, jak również skalowanie poziomów Wrogów aż do IX (w przypadku Wielkiego Behemota). No i to, czym od kart Wrogów będą się różniły kart jednostek rekrutowalnych w miastach. Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy?
No więc stwierdziłem, że 5 poziomów to zbyt mała różnorodność i dlatego jest więcej, ale 10 to chyba trochę za dużo, więc pewnie ostatecznie usunę Pozom 0 :) Barwy kart będą odpowiadały kolorom hexów na Planszy i po kilku rozgrywkach będzie już z góry wiadomo czego się spodziewać na danych obszarach. Co do różnicy pomiędzy Jednostkami rekrutowanymi w Miastach to te będą wyłącznie na Planszy jako Talie Wrogów, z których będzie się losować podczas badania danego obszaru. Jak się wejdzie na obszar to trzeba rzucić kością i zobaczyć ile kart Wrogów z Talii danego poziomu należy wylosować (myślę, że od 1do 3 będzie ok).
poooq pisze:Ekstra pomysł ze zmiennymi kształtami pola z poziomem i podkreśleniem tego wartościowaniem kruszcu (brąz-srebro-złoto)
Po prostu znalazłem (w sensie ukradłem z innej gry :P) ikonki i pomyślałem, że się sprawdzą.
poooq pisze:Czy przewidujesz możliwość przekupienia wrogich jednostek i przejęcie ich? Można by było ustalić jakiś przelicznik: np: 100 x poziom jednostki x nastawienie (1 kiedy twój zamek, 2 kiedy wojsko innej nacji), a umiejętność Dyplomacja mogłaby obniżać tę wartość.
Zupełni się nad tym nie zastanawiałem, ale można
poooq pisze:W jakim programie dłubiesz te cuda?
to wprowadzić później... na razie chcę się zająć tylko podstawowymi rzeczami żeby testy ruszyły.
poooq pisze:W jakim programie dłubiesz te cuda?
W PS-ie, ale wszystkie grafiki pochodzą z różnych gier, w mojej pracy nie ma nic mojego własnego, tylko przeróbki tego co znajdę.
yojiny pisze:Ale wydaje mi sie ze masz bardzo slabej jakosci screeny z gry. Brak wogole ostrosci. Nie da sie czegos z tym zrobic ?
Oryginalnie gra jest w 800x600 niestety lepiej się nie da. I tak używam specjalnych programnów (jak Photo Zoom) do powiększania grafik do 300 DPI.

Dzięki wszystkim za komentarze i nowe pomysły ;)

[ Dodano: Czw Maj 27, 2010 12:31 pm ]
Są programy do wyciągnięcia grafik jednostek bezpośrednio z kodu gry. Jeśli byłyby przydatne to mogę ich poszukać. Fakt, łatwiej byłoby skorzystać z oryginałów niż łapać screeshooty w ruchu...
Korzystam z nich... niestety to stara gra :/

[ Dodano: Czw Maj 27, 2010 12:41 pm ]
Poprawiony pasek nazwy:
Obrazek

[ Dodano: Czw Maj 27, 2010 1:00 pm ]
poooqczy o coś takiego Ci chodziło z tymi ikonami?
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Chodziło mi o stworzenie tła z półprzezroczystej maski z danej ikony pod tą właśnie ikonką. Nie wiem jak to się nazywa w PS.

[ Dodano: Czw Maj 27, 2010 1:21 pm ]
Tak jak to zrobiłeś, tylko trochę większą i bardziej zblurowaną.

Awatar użytkownika
Erestor [Autor tematu]
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Coś takiego?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Myślę, że trzy ostatnie dużo czytelniejsze. Nie uważasz?
Zresztą ja już jestem prawie ślepy.
Jak będziesz miał chwilę wolnego, możesz zastanowić się czy cyferek pod ikonami nie potraktować podobnie.

[ Dodano: Czw Maj 27, 2010 4:09 pm ]
Zresztą, podobne efekty dobrze by zastosować na wszystkich elementach BMiM'a, tak żeby widać było, że są częściami jednej całości. Zresztą poświaty i efekty świetlne zawsze świetnie wyglądają na kartach, sam nie wiem dlaczego. Może taki urok fantasy? Magia, moc, mana te klimaty...

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności

Erestor pisze: w wolnej chwili mógłbyś powymyślać trochę opisów ;) Te które wstawiłeś w Umiejętnościach Poszukiwaczy są naprawdę super! :)
Dzięki... chętnie bym się taką robotą zajął, lecz nie wiem, czy uda mi się znaleźć na nią czas. Niemniej, postaram się. ;)
A tak w ogóle, to czy nie dałoby się wykorzystać gotowych opisów, np. z czwartej i piątej części (w przypadku stworzeń, które również tam się pojawiają). No i, czy w "trójce" też przypadkiem nie ma niczego takiego? ;)
Erestor pisze: No więc stwierdziłem, że 5 poziomów to zbyt mała różnorodność i dlatego jest więcej, ale 10 to chyba trochę za dużo, więc pewnie ostatecznie usunę Pozom 0 :) Barwy kart będą odpowiadały kolorom hexów na Planszy i po kilku rozgrywkach będzie już z góry wiadomo czego się spodziewać na danych obszarach.
I na każdy poziom przypadałoby raptem po kilka jednostek, a do tego Wrogowie każdego z nich mieliby rewers odrębnego koloru, tak?

Awatar użytkownika
Erestor [Autor tematu]
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Draugnimir pisze:Dzięki... chętnie bym się taką robotą zajął, lecz nie wiem, czy uda mi się znaleźć na nią czas. Niemniej, postaram się.
Super :)
Draugnimir pisze:A tak w ogóle, to czy nie dałoby się wykorzystać gotowych opisów, np. z czwartej i piątej części (w przypadku stworzeń, które również tam się pojawiają). No i, czy w "trójce" też przypadkiem nie ma niczego takiego?
W sumie to nie mam pojęcia :) Trzeba by sprawdzić.
I na każdy poziom przypadałoby raptem po kilka jednostek, a do tego Wrogowie każdego z nich mieliby rewers odrębnego koloru, tak?
Raptem kilka to tylko na początku do testów. Ostatecznie to z samych Grafik z HOMM 3 wyjdzie po około 10 na każdy poziom, a przecież w przypadku Wrogów nie trzeba się ograniczać do grafik z HOMM 3

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności

Poza tym, jeżeli każdy poziom Wrogów miałby być reprezentowany na planszy przez inny kolor i, co za tym idzie, kolorów tych miałoby być 9-10, to albo paleta barw będzie musiała być naprawdę bogata, albo się to wszystko będzie mieszało, tym bardziej, że obramowanie heksa nie jest, jak tuszę, szczególnie grube i wyraziste...
Przyjmując, że kolory tych obramowań będą analogiczne do teł na kartach Wrogów, powiedziałbym, że może być pewien problem z odróżnianiem poziomów IV i V. Poza tym, poziom IX (czarny) może się mylić z barwą obramowania zwykłego heksa (też czarną).

I jeśli o te poziomy chodzi, to na jakiej zasadzie jest to robione? Początkowo wydawało mi się, że przyjmujesz konwencję "jednostka 1. poziomu w grze = Wróg 0 poziomu ; ulepszona jednostka 1. poziomu w grze = Wróg I poziomu ; jednostka 2. poziomu w grze = Wróg II poziomu itd.", ale wychodziło mi wtedy, że poziomów powinno być 14, a tymczasem najpotężniejszy Wielki Behemot ma poziom IX, a Rok i Ogr Szaman mają ten sam, V poziom (jak również Cyklop i Cyklop Królewski - poziomy VI). Czym się zatem kierujesz? Statystykami tych stworzeń czy też może zależnością typu "niezależnie od miasta, ulepszona jednostka 3. poziomu i jednostka 4. poziomu (w grze) = ten sam poziom Wroga (w planszówce)" ?

No i jeszcze nasuwa mi się sugestia dotycząca kolorów ikon z rzymskimi cyframi oznaczającymi poziom Wroga. "Pożyczyłeś" sam wzór tych ikon czy od początku były one wraz z cyframi? Bo dziwnie wygląda, moim zdaniem, szlachetnie złote III przy przeciętnie szaro-srebrnym VIII... ;)

Awatar użytkownika
Erestor [Autor tematu]
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Po wszystkich uwagach myślę, że ograniczę ilość poziomów do 6 ze względu na problem z kolorami. Poziomy będą odzwierciedlone następująco:
Poziom 1 - Poziom 1 nieulepszony i Poziom 1 ulepszony w HOMM
Poziom 2 - Poziom 2 ulepszony i Poziom 3 nieulepszony w HOMM
Poziom 3 - Poziom 3 ulepszony i Poziom 4 nieulepszony w HOMM
Poziom 4 - Poziom 4 ulepszony i Poziom 5 nieulepszony w HOMM
Poziom 5 - Poziom 5 ulepszony i Poziom 6 nieulepszony oraz ulepszony w HOMM
Poziom 6 - Poziom 7 nieulepszony i ulepszony w HOMM

Co do ikon poziomu to są one razem z cyframi ale postaram się coś z barwą pokombinować

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności

Czy takie rozwiązanie jest lepsze czy gorsze - trudno na chwilę obecną wyrokować. Poza tym, że łatwiej będzie odróżniać poszczególne poziomy. Choć troszkę szkoda, że przy takiej konwencji nie zobaczymy w grze Łucznika, Ożywieńca czy Orka... ale nie mam pomysłu na lepsze rozwiązanie, więc już nie marudzę. :-P

[ Dodano: Nie Maj 30, 2010 3:36 pm ]
I jeszcze takie pytanko: dlaczego 6 poziomów, a nie 7, jak było w oryginale?

Awatar użytkownika
Erestor [Autor tematu]
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Draugnimir pisze:w grze Łucznika, Ożywieńca czy Orka
Można ich dorzucić do 2 Poziomu ewentualnie... wszystko rozbije się o odpowiednie dobranie statystyk tych jednostek.
Draugnimir pisze:dlaczego 6 poziomów, a nie 7, jak było w oryginale?
Ponieważ jest 6 oczek na kości, może się to przydać ;)

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności

Erestor pisze: Ponieważ jest 6 oczek na kości, może się to przydać
Aaa, sprytne, sprytne... :D
Choć z drugiej strony, zawsze można by przy ewentualnym rzucie z wykorzystaniem takiej zależności w przypadku istnienia 7 poziomów ustalić po prostu odpowiadający ilości oczek przedział, np. 1-6 albo 2-7. ;)

ODPOWIEDZ