Malowanie figurek

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu

Post autor: abubu »

@Candyman86: nie zapomnij usunąć ostrym skalpelem nadmiar plastiku na złączeniach od formy... Ja dopiero o tym pomyślałem w późniejszych figurkach i na nie wszystkich całość usunąłem (co widać na nogach Cyganki)...

Candyman86
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Post autor: Candyman86 »

abubu właśnie też o tym zapomniałem ;) kilka figurek już pojechałem podkładem więc nie będę już kombinował. Ale na przyszłość będę pamiętał ;) Zacząłem malować Trola i chcę się zabrać za Maga ale coś się nie mogę zmobilizować do malowania...

Awatar użytkownika
abubu

Ja ostatnio lakier położyłem na większości, jeszcze tylko 16 sztuk zostało. Od razu lepiej wyglądają... Nie wiem czy jest lepszy/gorszy od innych ale dla zainteresowanych podaję jaki używam: MOPIT Crafts Spray Bezbarwny Matt (ord.no. 696330) (kupiony w lokalnym sklepie budowlanym ale TUTAJ namiary na sklep online).

Na ropuchach przetestowałem, bo miałem też połysk - i oczywiście wygrał matowy.

Candyman86
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

strasznie krucho z czasem, ale znalazłem moment na wrzucenie fotek. Zdjęcia autorstwa mojej dziewczyny ;) Amazonkę również ona malowała :) kazała mi wrzucić :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
abubu

no i git... niestety ale lepiej ode mnie :neutral: szczególnie twarz amazonki i cały wódz ogrów (musiałem go kilka razy poprawiać bo się mi "ciapnął")

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

Jak dla mnie bomba ;) Zwłaszcza żabka: oczy niebieskie - życie królewskie xD

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Rebelix
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Post autor: Rebelix »

Wódz Ogrów rzeczywiście fajny aczkolwiek moja lekko pedantyczna natura ubolewa, że nie jest on zgodny kolorystycznie z grafiką na karcie.

Awatar użytkownika
abubu

Rebelix pisze:Wódz Ogrów rzeczywiście fajny aczkolwiek moja lekko pedantyczna natura ubolewa, że nie jest on zgodny kolorystycznie z grafiką na karcie.
W obronie Candyman86'a, jest zgodny tylko, że takie zdjęcie... tutaj to samo zdjęcie plus wyrównanie balansu bieli w PShopie...

Obrazek
Candyman86, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko :P

Awatar użytkownika
Rebelix
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Post autor: Rebelix »

Jak tak to zwracam honor, mój błąd. ;)

Candyman86
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

dzięki chłopaki ;) no powiem szczerze, że z Wodza Orków jestem najbardziej zadowolony :) chciałbym, żeby wyglądał tak jak na zdjęciu abubu ale niestety jest troszkę ciemniejszy.

abubu dzięki ale moim zdaniem jesteś o wiele lepszy ;) ja dopiero zaczynam i cieszę się że mogę popatrzeć na Twoje figurki bo łatwiej mi przemyśleć jak mam pomalować swoje. Na pewno będę się Ciebie radził jeszcze w niektórych kwestiach :) a w ogóle to kupiłem pędzelki (jednak GW) specjalne do washa i drybrush'a i kurcze warto było. Drybrush wychodzi świetnie :)

*snip* //Nemo
Awatar użytkownika
abubu

Ja zacząłem w tym roku koło kwietnia (?) i jeszcze się uczę... Dopiero gdzieś koło 15 figurki zaczęły wychodzić wash'e, dry'e, itp... Największy problem u mnie to twarze. A u Amazonki w wykonaniu Twojej Kobiety, fajne usta i ten cień nad podbródkiem ... naprawdę fajne :)

Aby nie było za różowo, to trochę rażą niewyrównane niedociągnięcia formy... Jak nie dałeś gdzieś podkładu to czym prędzej za skalpelek! :) Ja nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale w kilku wyrównałem już po podkładzie (który poprawiłem po tym zabiegu). Jak ktoś wie czy to był/nie był błąd to niech da znać :) [np. możliwość odpryskiwania farby, itp]

Hammster
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Post autor: Hammster »

Witam, co prawda nie mam (jeszcze Talismana, oczywiście starą MiM posiadam) ale jakiś czas temu kupiłem Runebounda i chciałbym zaprezentować pomalowane figurki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapraszam na mojego bloga, gdzie są zdjęcia wszystkich figurek z podstawki Runebound:
Figurki Runebound

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

A Twoje malowane? :) Jestem ostatnio spłukany dokumentnie, ale może kiedy byłbym się skusił na pomalowanie.

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
abubu

rewelacja :) makieta też przednia ... Mój Runebound czeka w kolejce ... niestety dość długiej ... (a po końcu świata nawet dłuższej)

Co do samych figurek z Runebound to wydają mi się gorszej jakości niż z TMiM ... (chociaż mniej czyszczenia było z niedociągnięć formy)

Candyman86
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

super! :) bardzo ładnie pomalowane. Nie miałem jeszcze okazji pograć w Runebounda ale słyszałem, że gra jest świetna :)

*snip* //Nemo
Awatar użytkownika
Poochacz
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Post autor: Poochacz »

Kupiłem Runebounda jako odskocznię od Talismana, bo grając w TMiMa ze Smokami, Górami itp. itd. po 3 godziny dziennie czasami rozgrywka trwała 3-4 dni:) Runek tymczasem bang, bang i tego samego dnia partia skończona. Fajna gra aczkolwiek do uniwersum MiMa się nie umywa;) No i obowiązkowo przydatny jakiś dodatek karciany bo karcioszki szybko się kończą

"Życie nie jest tak bolesne, jak jazda rowerem bez siodełka"
Hammster
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

W Runka gram ze swoją narzeczoną. Gra wciąga, jest ciekawa i możną ją urozmaicać swoimi modyfikacjami. Szkoda tylko, że najciekawsze dodatki nie są już wydawane takie jak Korona Starszych Królów czy Berło Kyrosa. Można oczywiście kupić je na aukcjach ale ich cena jest wysoka.

Co do figurek, to maluje się je bardzo przyjemnie :)

abubu, makiete budowałem ponad 3 miesiące. Link do zdjęć z makietą:
Warownia

Awatar użytkownika
abubu

chyba będę co jakiś czas odwiedzał Twój blog ... fajne wpisy masz (na początek ten mi wpadł w oko: http://warhammster.blogspot.com/2012/04 ... lowac.html)

... o i są tutoriale ... no i git :) tak więc tych co zamierzają malować swoje figurki, zapraszam w imieniu Hammstera na jego blog :)

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: arai »

Przepiękna makieta :)

"Podczas srogiej zimy zrozumiałem, że we mnie jest niezwyciężone lato."
Awatar użytkownika
Poochacz
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Post autor: Poochacz »

Makieta palce lizać. Wrzuciłem sobie blog do zakładek - czuję że się przyda:)

Hammster
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

abudu pod tym linkiem wrzucam tutoriale malowania figurek: http://warhammster.blogspot.com/search/ ... k%201%2F72

Co prawda, to 20 mm czyli 1/72. Runebound i Talisman, to figurki 28mm czyli 1/56 ale w zasadzie techniki malowania są identyczne.

I dziękuję, że Wam się podoba mój blog i moje prace. Jak tylko skończę okopy i drzewa, to postaram się pomalować od podstaw jakieś figurki 28mm specjalnie dla was z tutorialem.

Awatar użytkownika
abubu

dzięki wielkie ... szkoda tylko, że mam całość (bez Wilkołaka, na którego właśnie czekam)... Ale na pewno wiedza się przyda do Warhammer'a

Awatar użytkownika
YoJin
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Post autor: YoJin »

a ja wlasnie wzialem sie za lakierowanie pomalowanych figurek. Szukalem dość dlugo bezbarwnego matu. Po pomalowaniu jednak stwierdzam ze nie warto było. W połysku figurki nabieraja barw i duuzo lepiej sie prezentują. Jedyny minus ze ciezko zrobić im zdjecie z lampą :mrgreen:

Bez Ciebie schnę jak mokry chomik na patelni...
Awatar użytkownika
abubu

osobiście też użyłem lakieru matowego (Motip Crafts Spray Clear Lacquer Matt, numer produktu 696330) i jestem zadowolony - podkreślił kolory, zabezpieczył i bez "świecenia się jak psu jajca" :)

z tego co wiem, to warhammer'owcy polecili by prędzej jakiś satynowy ... ale nie wiem, nie testowałem.

Western
Kupiec
Kupiec
Kupiec

Post autor: Western »

A ja od pewnego czasu zaprzestałem lakierowania... Do tej pory używałem matu GW, jednak po 1: każdy lakier zmienia kolorystykę, co z tego że człowiek się namęczy przy cieniowaniu jak lakier zmienia trochę kolorystykę, po 2: figurki trzymane w w miarę szczelnym opakowaniu po około 2 latach z matu i tak zrobił się lekki połysk (sam nie wiem, może w zamknięciu lakier paruje?).

ODPOWIEDZ