Cześć. Dostałem od kolegi prośbę o pomoc przy identyfikacji gry. Ktoś? Coś?
"Nie mam pojęcia co to za gra. Nie wiem czy jest kompletna i nie wiem czy wszystkie elementy na zdjęciu są akurat z tej gry. Stawiam na lata 60-te."
Co to za gra?
- Pablo
-

-
Spis dodatków autora:
• Dyniowy Król - Dyniokruk
• Kraina Innowacji
• Nowe Przygody
• Paczka Przygód
• Smocze Dary
• Ukryta Dolina
• Ulice Miasta
• Zaklęcia - Posty: 3218
Co to za gra?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mały Nemo
-

A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24525
Re: Co to za gra?
Ja nie wiem, co to jest za gra, ale polecam Ci napisac do @Zaberisha - on prowadzi baze danych starych planszowek i byc moze bedzie w stanie Ci pomoc.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Little bit of fun is all I'm after!
- Pablo
-

-
Spis dodatków autora:
• Dyniowy Król - Dyniokruk
• Kraina Innowacji
• Nowe Przygody
• Paczka Przygód
• Smocze Dary
• Ukryta Dolina
• Ulice Miasta
• Zaklęcia - Posty: 3218
Dzięki
- Martek
-

-
Spis dodatków autora:
• Rwąca Rzeka - Posty: 952
Regaty 1972 PRL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Zaberish
-

Dzięki, Martek - od siebie dodam tylko kilka informacji extra 
Grę wydało wydawnictwo "Światowid", na pewno były wydania w roku 1971 i w roku 1972, innych roczników nie byłem póki co w stanie zweryfikować, ale możliwe, że były jeszcze jakieś późniejsze dodruki.
Instrukcją ani skanem nie dysponuję, niestety, więc w tej kwestii nie wspomogę
Ale za to wiem, co powinno być w pudełku - oto lista komponentów.
Kompletny zestaw "Regat" powinien zawierać:
1 pudełko (mniej więcej 25 x 35 cm)
1 planszę (formatu ok. A2)
1 instrukcję
2 kostki sześcienne do określania wiatru (kostki z oznaczeniami literowymi)
6 łódek plastikowych ponumerowanych od 1 do 6 w kolorach: żółty (1), pomarańczowy (2), czerwony (3), niebieski (4), zielony (5), granatowy (6)
tekturową "rynienkę" do przechowywania łódek (ewentualnie pudełeczko - więcej o tym poniżej)
W kontekście powyższego to, co jest na zdjęciach, ewidentnie jest niekompletne - przynajmniej jeśli chodzi o oryginalne komponenty.
Natomiast: widać, że ktoś zrobił wszystkie łódki domowym sposobem, czyli te drewienka są łódkami, a żagielki się w nich obszadza i porusza po planszy.
Czerwona i brązowa kostka z literami są oryginalne. Pozostałe kostki są od innych gier, choć przynajmniej część z nich (2 zielone i poniszczona czerwona) na bank są "z epoki".
Drewniany ludek też raczej nie jest z "Regat".
Tekturowe pudełko z różową okleiną moim zdaniem jest oryginalne i w tym wydaniu gry najprawdopodobniej zastępuje tekturową "rynienkę", o której wspomniałem.
Wnioskuję tak dlatego, że kolor okleiny pudełka jest identyczny z kolorem podklejki planszy (widać na jednym ze zdjęć, gdzie leżą obok siebie).
Zresztą ze znanych mi wydań gier "Światowida" wynika, że w tego typu pudełeczkach były umieszczane komponenty.
Instrukcji na zdjęciach nie widać, więc zakładam, że jej nie ma.
Tyle ode mnie
Grę wydało wydawnictwo "Światowid", na pewno były wydania w roku 1971 i w roku 1972, innych roczników nie byłem póki co w stanie zweryfikować, ale możliwe, że były jeszcze jakieś późniejsze dodruki.
Instrukcją ani skanem nie dysponuję, niestety, więc w tej kwestii nie wspomogę
Ale za to wiem, co powinno być w pudełku - oto lista komponentów.
Kompletny zestaw "Regat" powinien zawierać:
1 pudełko (mniej więcej 25 x 35 cm)
1 planszę (formatu ok. A2)
1 instrukcję
2 kostki sześcienne do określania wiatru (kostki z oznaczeniami literowymi)
6 łódek plastikowych ponumerowanych od 1 do 6 w kolorach: żółty (1), pomarańczowy (2), czerwony (3), niebieski (4), zielony (5), granatowy (6)
tekturową "rynienkę" do przechowywania łódek (ewentualnie pudełeczko - więcej o tym poniżej)
W kontekście powyższego to, co jest na zdjęciach, ewidentnie jest niekompletne - przynajmniej jeśli chodzi o oryginalne komponenty.
Natomiast: widać, że ktoś zrobił wszystkie łódki domowym sposobem, czyli te drewienka są łódkami, a żagielki się w nich obszadza i porusza po planszy.
Czerwona i brązowa kostka z literami są oryginalne. Pozostałe kostki są od innych gier, choć przynajmniej część z nich (2 zielone i poniszczona czerwona) na bank są "z epoki".
Drewniany ludek też raczej nie jest z "Regat".
Tekturowe pudełko z różową okleiną moim zdaniem jest oryginalne i w tym wydaniu gry najprawdopodobniej zastępuje tekturową "rynienkę", o której wspomniałem.
Wnioskuję tak dlatego, że kolor okleiny pudełka jest identyczny z kolorem podklejki planszy (widać na jednym ze zdjęć, gdzie leżą obok siebie).
Zresztą ze znanych mi wydań gier "Światowida" wynika, że w tego typu pudełeczkach były umieszczane komponenty.
Instrukcji na zdjęciach nie widać, więc zakładam, że jej nie ma.
Tyle ode mnie
Pudełko z grami - największa w sieci baza informacji o starych grach planszowych