Duch w Maszynie - 2 Startery

Wszelkie inne gry.
ODPOWIEDZ
laserholokaust [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Duch w Maszynie - 2 Startery

Post autor: laserholokaust »

http://www.mirrorcreator.com/files/SZX0 ... .rar_links

Pandemię ogarnęła wojna. Z podziemnych korytarzy świat zalała fala demonów, wraz z ich spaczonymi sługami. Ostatni sojusz ludzi, elfów i krasnoludów stanął do nierównej walki, szybko zostaliśmy zdziesiątkowani przez demoniczne moce. W krytycznym momencie niedobitki sojuszu sięgnęły po broń ostateczną. Nakierowywane elficką magią pociski zniszczenia wypaczyły świat. Za ogromną cenę udało się przystopować inwazję demonów. Setki lat temu nasz świat został zniszczony. Teraz ponownie budzi się do życia. A wraz z nim nasz odwieczny wróg.
Witaj czytelniku
Duch w Maszynie to planszowy rpg, w którym przyjdzie ci prowadzić postać przemierzającą zniszczone podczas wojny pustkowia Pandemii....

Kilka słów o systemie:

Gra opiera się w całości na elementach drukowanych, takich jak plansze, żetony oraz karty, jedyne czego ci nie udostępnię to k10, którymi rzuca się tu raczej w większych ilościach.
Świat to zniszczona przez wojnę planeta, na której żyją rozwinięte technologicznie i nastawione bojowo do wszelkiego zła Krasnoludy, Elficcy szamani, parający się magią i sztuką przetrwania, oraz niemagiczni ludzie, mistrzowie kamuflażu, oraz oszustw, wykorzystujący prastare krasnoludzkie wynalazki z przed wojny. W tych starterach przybliżamy wam postać Ezekiela Mastertona - człowieka Rewolwerowca oraz Hafnira Swordsvensona - krasnoludzkiego Młotodzierżcy. Zapraszam zresztą do ściągania pliku oraz komentowania co jeszcze należałoby poprawić. Zawartość również jest niewielka, gdyż jest to na razie2 startery, umożliwiający samotne zapoznanie się z z systemem, lub rozgrywkę z przyjacielem. Optymalna rozgrywka ( również w ilości kart i żetonów) będzie zakładać przynajmniej 2-3 startery, w przygotowaniu jest elfia szamanka, oraz Przygoda, która również będzie determinować tematycznie swoje karty i żetony.

Czyli czego ogólnie od was oczekuję:
1. Przeczytania całości bo to nie boli :)
2. Wszelkich sugestii
3. Jeżeli w którymś miejscu popełniliśmy błąd to również warto zwrócić na to uwagę :)

edit: Rewolwerowiec troche zmodyfikowany, poprawiono parę błędów.
edit: Kolejne poprawki w kartach 08.03
Ostatnio zmieniony czwartek 08 mar 2012, 08:07 przez laserholokaust, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze

Post autor: SeSim »

Pytanie zasadnicze, gra będzie udostępniona za darmo czy zamierzacie później ją wydać komercyjnie?

Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

A ja się przyczepię do nazwy świata. Pandemia... A stolica pewno się nazywa Epidemia? :mrgreen:

Całości niestety nie mam czasu ściągnąć i obejrzeć :(

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Kontakt:

Post autor: Isztwan »

Rogo pisze:Całości niestety nie mam czasu ściągnąć i obejrzeć
To ja już drugi dzień nie mogę, bo podobno wszystkie sloty są zajęte... :roll:
Można to gdzieś indziej wrzucić?

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

Isztwan pisze:
Rogo pisze:Całości niestety nie mam czasu ściągnąć i obejrzeć
To ja już drugi dzień nie mogę, bo podobno wszystkie sloty są zajęte... :roll:
Można to gdzieś indziej wrzucić?
W polskim SS sloty zawsze są zajęte, żebyś podskoczył i zatańczył na uszach. Trza używać angielskiego SS.

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
Erestor
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Post autor: Erestor »

A właśnie, że nie zawsze... pobrałem i wrzuciłem specjalnie dla was :)

http://www.sendspace.com/file/u6z1ax

Macie tu jeszcze 8 innych mirrorów jakby tam zdechło: http://www.mirrorcreator.com/files/SCLS ... .rar_links

Wszystkie moje dodatki tutaj: OneDrive
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Odnośnie sposobu wydania. Startery dla kilku pierwszych bohaterów i parę przygód będziemy chcieli wydać nieodpłatnie, przede wszystkim na wnikliwsze testy systemu, jak i pojedynczych kart. Później jeżeli oczywiście się nam uda to będziemy próbowali wprowadzić drugą edycję już na drogę komercyjnego produktu.

Odnośnie nazwy planety to jest taka a nie inna, myślę że nie jest to najważniejszy czynnik planszówki, zwłaszcza ze nie wpływa on w żaden sposób na grę.

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Post autor: poooq »

Wydrukowałem instrukcję i kilka refleksji na "sucho", bardzo prawdopodobne, że po rozegraniu normalnej partyjki wrażenia będą inne...
Klimat super: Shadowrun, Deadlands i Mroczna Wieża. Lubię...
-podejrzewam sporą losowość: w dobieraniu elementów planszy, kulania kostuchami i małą decyzyjność w ręku graczy;
-plansza jeśli nie ma miejsc specjalnych nie musi być modularna, fakt, wygląda bajerancko ale wydruk siatki heksagonalnej na A4 będzie wygodniejszy w użyciu (moduły nie będą się ruszały i żetony są stabilniejsze);
-jeśli to RPG to rozwijanie i indywidualizacja postaci powinna być flagową cechą gry: teraz mamy tylko wybór ścieżki, jednej z dwóch, zdecydowanie za mało,
-okrągłe sztony to pomyłka: w takiej ilości nikt tego nie wytnie,
-poziom sukcesów na k10 od 4 do 10? 60% szans? Za dwie kości zwykle będzie 1 sukces... Testowaliście ten zakres? Myślę, że zbyt łatwo będą wpadały sukcesy... Przy podbiciu 1 i 0 (krytyki) zakres 6-10 będzie odpowiednim zakresem, zbieranie kości będzie bardziej opłacalne...

Zmodyfikowałbym jeszcze arkusze do wydruku, strony podzielił na kolorowe i szare, pomniejszył karty i upchnął ich jak najwięcej, wywalił pola na grafiki i niepotrzebne ozdobniki, są fajne ale do testów niepotrzebne.

Czekam na kolejne odsłony, z chęcią wydrukuję sobie 2 starterowy, poprawiony zestaw kart do testów.

Trzymam kciuki.

Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Dzięki za ciepłe słowa, teraz parę moich na obronę.
Losowość w dobieraniu elementów planszy pozwala utrzymać każdą rozgrywkę odmienną od innych, w testach przy 3 graczach mamy jeszcze zamiar sprawdzić jak by działało granie w stylu: ja widzę swoje żetony i rozkładam je przeciwnikom/sojusznikom jak mi pasuje, ale oni tego nie widzą.
Kostki muszą być i tego się nie obejdzie, najwięcej losowości po kilku rozgrywkach daje walka z żetonem Wroga, który też rzuca, trochę mniej jest ich w stawkach, gdzie po prostu musimy uzyskać pewną pulę sukcesów. Niemniej losowość widzimy na plus.
Dochodzą nam zdarzenia globalne, które po przeleceniu wszystkich ponownie następują cyklicznie, więc gracze już mogą knuć jak tu się dostosować do rozgrywki.
Wydruk siatki można sobie zrobić, ale:
-domyslnie każdy z graczy zaczyna na swoim fragmencie i niekoniecznie musi łazić tam gdzie inni
-inna opcja rozkładania żetonów zakłada rozkładanie ich na dowolnym odkrytym fragmencie mapy(testy testy testy)
-trzeba przyznac ze wyglądają efekciarsko i dają pewną frajdę, z "odkrywania terenu"
-myslimy jak sprytnie wykorzystać je w przygodach ( na przykladzie, fragment mapy z Bossem scenariusza, czy konkretnymi miejscówkami jak i slotami na zdarzenia)
-Postać możemy rozwijać przede wszystkim za pomocą ekwipunku, z innych opcji zrezygnowaliśmy, gdyż póki co nastręczały nam za dużo problemów.
-Powracając do Przygód po raz setny, pierwsza będzie zawierała po 4 dodatkowe ścieżki dla każdej postaci, zależnych od wyboru wcześniejszej ścieżki( coś a'la superklasa), lub jakieś dodatkowe ścieżki pierwszego poziomu.
-Kolejna cecha RPG to podejmowanie wyborów, tych jest pełno w zdarzeniach, z których jesteśmy dumni. Wiadomo, większość graczy będzie grać powergamingowo, jednak myślę że prędzej czy później każdy zagra postacią o konkretnym profilu, choćby dla zabawy, by zobaczyć co wyjdzie z podejmowanych decyzji niezależnie od tego czy cecha jest słaba czy silna.
-Poziom sukcesów jest testowany cały czas, póki co powiem że statystyka zdecydowanie przegrywa z realnymi rzutami, ale myślałem nad zmniejszeniem zakresu do 5-10 Sukces. Poza tym trzeba pamiętać że wrogowie próg mają taki sam :)

Czekam na kolejne opinie i sugestie, za każdy odzew jesteśmy wdzięczni.

Awatar użytkownika
Qxa
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Qxa »

Wydrukuje przetestuje i coś napiszę.

"Ptaki w jej warkoczach drzemią,
Gdy spękana słońcem ziemia"
Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

laserholokaust pisze:Losowość w dobieraniu elementów planszy pozwala utrzymać każdą rozgrywkę odmienną od innych, w testach przy 3 graczach mamy jeszcze zamiar sprawdzić jak by działało granie w stylu: ja widzę swoje żetony i rozkładam je przeciwnikom/sojusznikom jak mi pasuje, ale oni tego nie widzą.
Mogłaby być to zasada specjalna dla postaci która opanowała manipulowanie rzeczywistością i mogącej kreować układy na planszy dla innych graczy.
Kostki muszą być i tego się nie obejdzie, najwięcej losowości po kilku rozgrywkach daje walka z żetonem Wroga, który też rzuca, trochę mniej jest ich w stawkach, gdzie po prostu musimy uzyskać pewną pulę sukcesów. Niemniej losowość widzimy na plus.
Tutaj losowość możecie złagodzić dodając możliwość przerzutów lub sumowana wyników na kościach (umiejętność lub przedmiot).
Dochodzą nam zdarzenia globalne, które po przeleceniu wszystkich ponownie n astępują cyklicznie, więc gracze już mogą knuć jak tu się dostosować do rozgrywki.
tutaj dodałbym zdolności wieszczenia dla postaci czyli A) możliwość sprawdzenia trzech wierzchnich kart stosu i ułożenia ich w wybranej kolejności lub B) możliwość sprawdzenia 5 wierzchnich kart i odłożenia ich w tym samym porządku'
Wydruk siatki można sobie zrobić, ale:
-domyslnie każdy z graczy zaczyna na swoim fragmencie i niekoniecznie musi łazić tam gdzie inni
-inna opcja rozkładania żetonów zakłada rozkładanie ich na dowolnym odkrytym fragmencie mapy(testy testy testy)
-trzeba przyznac ze wyglądają efekciarsko i dają pewną frajdę, z "odkrywania terenu"
-myslimy jak sprytnie wykorzystać je w przygodach ( na przykladzie, fragment mapy z Bossem scenariusza, czy konkretnymi miejscówkami jak i slotami na zdarzenia)
Analogicznie, możliwość modyfikowania map, omijania pól lub szybszego ruchu powinny być umożliwione dla postaci łowcy-poszukiwacza;
-Postać możemy rozwijać przede wszystkim za pomocą ekwipunku, z innych opcji zrezygnowaliśmy, gdyż póki co nastręczały nam za dużo problemów.
Szkoda, bo jest to jedna z ciekawszych warstw gier RPGopodobnych;
-Powracając do Przygód po raz setny, pierwsza będzie zawierała po 4 dodatkowe ścieżki dla każdej postaci, zależnych od wyboru wcześniejszej ścieżki( coś a'la superklasa), lub jakieś dodatkowe ścieżki pierwszego poziomu.
Dodajcie do tego jakieś drzewko rozwoju w którym wybory blokują/otwierają inne umiejętności. WYBORY DLA GRACZA na to musicie zwrócić uwagę...
-Kolejna cecha RPG to podejmowanie wyborów, tych jest pełno w zdarzeniach, z których jesteśmy dumni. Wiadomo, większość graczy będzie grać powergamingowo, jednak myślę że prędzej czy później każdy zagra postacią o konkretnym profilu, choćby dla zabawy, by zobaczyć co wyjdzie z podejmowanych decyzji niezależnie od tego czy cecha jest słaba czy silna.
Dodajcie dla każdej postaci jakieś handicap'y: ograniczenie (w maksymalnym poziomie cechy lub używaniu grupy przedmiotów) lub wadę (utrudniającą zasadę lub blokującą ścieżki);
-Poziom sukcesów jest testowany cały czas, póki co powiem że statystyka zdecydowanie przegrywa z realnymi rzutami, ale myślałem nad zmniejszeniem zakresu do 5-10 Sukces. Poza tym trzeba pamiętać że wrogowie próg mają taki sam :)
Testy ujawnią prawdę...

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Co słychać w temacie?
W ramach inspiracji: http://www.youtube.com/watch?v=AXLda_N-6y0

Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Poooq projekt uległ znacznym zmianom, mianowicie metamorfoze na (póki co) grę karcianą. Pozwoliło nam to jednak skupić się na rozkminianiu gry jak i settingu coby od czegoś sensownego wogóle zacząć. Wrzucimy starterek jak tylko będzie gotowy, na ten moment szlifujemy grę pod względem klimatu.

ODPOWIEDZ