przekręcanie nazw
- Shinue
-
nie wiem czy ktoś już poruszał ten temat
(jakby co, to poproszę o przesunięcie )
założę się, że każdemu z was zdarzyło się przekręcić jakąś nazwę w MiM,
czy to jakiegoś przedmiotu, czy poszukiwacza.
najczęściej towarzyszyła temu kupa śmiechu,
a niektóre z tych nazw na stałe już zagościły w waszym języku.
Zachęcam do zamieszczania tu swoich przekrętów, a zacznę od siebie:
Korona Salomona - Korona samego Leona
Talizman - Taliżans (autorstwo kuzynki mającej problemy z czytaniem )
(jakby co, to poproszę o przesunięcie )
założę się, że każdemu z was zdarzyło się przekręcić jakąś nazwę w MiM,
czy to jakiegoś przedmiotu, czy poszukiwacza.
najczęściej towarzyszyła temu kupa śmiechu,
a niektóre z tych nazw na stałe już zagościły w waszym języku.
Zachęcam do zamieszczania tu swoich przekrętów, a zacznę od siebie:
Korona Salomona - Korona samego Leona
Talizman - Taliżans (autorstwo kuzynki mającej problemy z czytaniem )
Nadchodzi nowa edycja Talismanu
prawdopodobnie będzie po polsku...
prawdopodobnie będą figurki...
prawdopodobnie będą dodatki...
prawdopodobnie będzie po polsku...
prawdopodobnie będą figurki...
prawdopodobnie będą dodatki...
- Lens
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anarchia
• Karty
• Poszukiwacze z Misją - Posty: 888
Zmorą wielu jest Poltergeist. U mnie ( i chyba wszystkich znajomych z ktorymi gram) i tak zawsze pozostanie Poligrestem ~ .
Jeszcze jedno co mi przychodzi do glowy. Kilka lat temu kolega moj przekrecilł Zawadiakę na Zawidaka, utkwilo mi to jakos w zakamarkach w pamieci, bo na tamten czas byl to moj ulubiony poszukiwacz. Wlasciwie ciagle nim jest :-k .
Jeszcze jedno co mi przychodzi do glowy. Kilka lat temu kolega moj przekrecilł Zawadiakę na Zawidaka, utkwilo mi to jakos w zakamarkach w pamieci, bo na tamten czas byl to moj ulubiony poszukiwacz. Wlasciwie ciagle nim jest :-k .
Czasem ty jesz niedźwiedzia, a czasem to niedźwiedź je ciebie.
-
-
- Kontakt:
-
-
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
- Katiusha
-
Heh i ja tą musztarde tak nazywałam.
Najfajniej było jak mama mnie wysłała za małolata do sklepu, a ja do sprzedawczyni że chce 'saperską' kupić. Pani mi odpowiedzała że takiej wódki :!: nie ma, a poza tym jestem za mała abym mogła ją kupić. :mrgreen:
Wracając do tematu, to przypomniała mi się taka sytuacja jak brat kiedyś wyciągnął karte Kula Jasnowidzenia, to puścił bąka :oops: (chyba z przejęcia że podglądnie karty) i od tej pory nazywaliśmy ją Kulą Pierdzenia. :biggrin:
Najfajniej było jak mama mnie wysłała za małolata do sklepu, a ja do sprzedawczyni że chce 'saperską' kupić. Pani mi odpowiedzała że takiej wódki :!: nie ma, a poza tym jestem za mała abym mogła ją kupić. :mrgreen:
Wracając do tematu, to przypomniała mi się taka sytuacja jak brat kiedyś wyciągnął karte Kula Jasnowidzenia, to puścił bąka :oops: (chyba z przejęcia że podglądnie karty) i od tej pory nazywaliśmy ją Kulą Pierdzenia. :biggrin:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Leviathan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• 500 Kart Przygód
• Pieczara Kanibali
• Wyspy Przeznaczenia - Posty: 615
-
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Kraina Snu
• Kraina Umarłych
• Puszcza - Posty: 630
-
-
- pretorianstalker
-
-
-
- Critter
-
Dawno nie grałem ze swoim zipem i nie pamiętam naszych "przekrętów". Kojarzę mi się w tym momencie jedno, co akurat nie jest śmieszne . Zawsze jak graliśmy zamiast druczków postaci używaliśmy figurek. Gdy wylosował ktoś przydrożnego sprzedawcę stawialiśmy na planszy złota figurkę muszkietera (chyba z jajka niespodzianki ) Ze względu na wygląd figurki nazywaliśmy go "golden boy" złoty chłopiec. Co tura kolejny gracz mógł ruszyć nim o k6 w wybranym kierunku.
Jump outside the Real
-
-
my mówiliśmy Politergejst (napisałem fonicznie)Lens pisze:Zmorą wielu jest Poltergeist.
co do musztardy to nie musicie młodzianki tak się katować! jest/była musztarda Sarepska i Saperska, oczywiście podobne w maziowatej konsystencji i smaku... :-&Griffif pisze:Od razu mi sie przypomina jak do 2005 roku na musztarde sarepską mowilem "saperska"
stary!!! jesteś ganiusz!!!! jak to powiem kumplom to im plomby z paszczy pospadają... hi hi hiczeski_ pisze:Kupa radości jest jak ktoś trafi Dziewicę. Zawsze każemy takiemu odłożyć ją po dwóch turach...
co do przekręcania w moich grach to pamiętam jak się z kolegami pobiliśmy w czasie gry o to, czy karta RZYGACZ jest napisana poprawnie.... (sic! #-o ) wiekszość myślała, że pisze się Żygacz... hi hi hi ](*,)
No i oczywiście nie było u nas HOGOBLINA tylko HOP-GOBLIN... (katastrofa z czytaniem!!! )
dzięki za przypomnienie... my nazywaliśmy go Rakiem! od tego czerwonego skafandra... (bardzo brzydka karta postaci!)Sedes_z_Ebonitu pisze:I tak np. kosmiczny komandos to u nas- blaszak,
w innych grach np: "Bitwa na Polach Pelennoru" to była "... na polach PeleOnoru"
no i kumpel na katapulty mówił kaPaTulta i przechodził nią przez mury obronne (kto grał ten wie o co chodzi... \:D/ )
Ostatnio zmieniony środa 10 wrz 2008, 23:44 przez Mecenas, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sedes_z_Ebonitu
-
Pamiętam tylko, że nazywałem minstrela "ministrem". W ogóle mieliśmy z bratem (głównie z nim grałem) taki slang którym określaliśmy poszczególne karty, zwłaszcza te ze zbyt długimi nazwami. I tak np. kosmiczny komandos to u nas- blaszak, wędrujący pustelnik- lump, barbarzyńca- basia, amazonka/walkiria - dupa, czarownica- baba, monarcha- boss, królewski champion- szampon, minotaur- mućka, morlock- łee, itp., itp. A taki nekromancer był u nas "ćpunem", nie wiem czemu.
"Nie, nie chcę wpływać i należeć!
I tak beze mnie - o mnie - gra.
Jednego nikt mi nie odbierze:
Ja jestem ja! ja! ja!" Jacek Kaczmarski
- Rogo
-
-
-
-
Wszystkie przekręcenia rozumiem, ale czemu morlok to "łee" nie za bardzo? :-kSedes_z_Ebonitu pisze:I tak np. kosmiczny komandos to u nas- blaszak, wędrujący pustelnik- lump, barbarzyńca- basia, amazonka/walkiria - dupa, czarownica- baba, monarcha- boss, królewski champion- szampon, minotaur- mućka, morlock- łee, itp.
Że Kret to bym zrozumiała. :biggrin:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Sedes_z_Ebonitu
-
No że taki "łee" jest i w ogóle. Nie wiem jak to inaczej wyjaśnić.
Mumia w mieście była np. "si", a "błee" to był bodajże purpurowy czerw ("robalem" było jeszcze coś innego).
Nie to żebym osobiście miał coś do Morloka, ciekawa postać, zawsze były jaja jak się go udało jakoś wyciągnąć na miasto.
Mumia w mieście była np. "si", a "błee" to był bodajże purpurowy czerw ("robalem" było jeszcze coś innego).
Nie to żebym osobiście miał coś do Morloka, ciekawa postać, zawsze były jaja jak się go udało jakoś wyciągnąć na miasto.
"Nie, nie chcę wpływać i należeć!
-
-