Konkurs na postać/poszukiwacza - dyskusja

Regulamin Forum wraz z wszelkiego rodzaju ogłoszeniami i komunikatami.
Zablokowany

Co Wprowadzić w 2 ed konkursu?

Czas głosowania minął sobota 18 sie 2007, 09:21

Jury oceniające Zgłoszenia.
3
17%
Tajne głosowanie.
9
50%
Tajne Zgłaszanie postaci
0
Brak głosów
Tajne Głosowanie i Zgłaszanie Postaci
4
22%
Tak jak do tej pory
2
11%

Liczba głosów: 18

Awatar użytkownika
zbynu
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Kontakt:

Post autor: zbynu »

pillowbookworm pisze:właśnie się miałem zapytać zbynia czemu tak nisko ocenił banitę, ale odpowiedz znalazłem już w shoutboxie. zdyniu specjalnie dla ciebie wersja banity zgodne z twoimi życzeniami:
Dzięki wielkie :)). Pillowbookworm nie złość się po prostu jeżeli napisałbyś że to Robin Hood no ocenił bym postać wyżej ale ani grafika ani słowo Banita nie kojarzy mi się na 1 miejscu jako Robin dlatego oceniłem go najgorzej, moim zdaniem postacie powinny mieć nazwę stosunkowo odpowiednią z ilością punktów oraz zdolności jak to świetnie wszystko ujął Pretorian..
Pozdrawiam i życzę powodzenia

PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Post autor: PoKrAk »

Nillu pisze:Łowca Skarbów - ucieszyło mnie że jest z rasy krasnoludów. Szkoda że grafika tego dobrze nie pokazuje.
a co, wygląda na niej na elfa?

Konto zablokowane. Aktualne konto:
Gieferg
Awatar użytkownika
pillowbookworm
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty Smoków
Poszukiwacze
Post autor: pillowbookworm »

Pillowbookworm nie złość się
nie złoszczę się ani nic takiego, ale muszę przyznać że mnie załamałeś.
jeżeli napisałbyś że to Robin Hood
](*,)
przy okazji wypowiem się o grafice banity: nie jestem maniakalnym zwolennikiem szukania ilustracji pasujących stylem do oryginalnego mima, ale jak tylko zobaczyłem ten obrazek wydał mi się on bardzo mimowaty. mam banitę już wydrukowanego i naprawdę jest to postać najmniej odróżniająca się od oryginału spośród wszystkiego co sam wymęczyłem. I nie widzę problemu w staniu d..pą do gracza bo złodziej też się wypina. BTW ilustracja banity jest jedyną chyba ilustracją której użyłem legalnie \:D/ wyczytałem że ma już 130 lat i prawa autorskie trafił szlag
2) zdolność szósta wymaga uściślenia. Jej założenie jest wprawdzie oczywist]e, ale jej literalna interpretacja nakazuje podwoić Siłę Stróżów Prawa w KAŻDEJ walce – a nie w każdej walce toczonej z Tobą. Oznacza to ni mniej ni więcej tylko tyle, że dopóki Banita jest w grze i ma List Gończy, każdy Stróż Prawa z którym przychodzi walczyć któremukolwiek Poszukiwaczowi podwaja swoją Siłę...
leviathanie zdolność 6 jest napisana dokładnie tak jak ma być napisana. siłę stróżów prawa podwajamy w KAŻDEJ walce. w końcu trwa obława!
:mrgreen:

edit: hmm była niezbyt klarowna wypowiedź

gry Sfery kupuję ekonomicznie Podziemia+Miasto+Jaskinia=9 mz;podstawka MM=5mz
Awatar użytkownika
nillu
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karczma
Post autor: nillu »

PoKrAk pisze:
Nillu pisze:Łowca Skarbów - ucieszyło mnie że jest z rasy krasnoludów. Szkoda że grafika tego dobrze nie pokazuje.
szczerze to bardziej wygląda na człowieka.
hihi a konkretniej czarnoskórego mięśniaka z "drużyny A" :mrgreen:

PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

szczerze to bardziej wygląda na człowieka.
:-s
zabiłeś mnie teraz.

Gieferg
Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze

Post autor: SeSim »

Szczerze mówiąc to mi też średnio się podoba ten krasnolud :D Ja rozumiem, że krasnoludy są krótkie ale ten wygląda tak jakby mu nogi wyrastały z żeber ;)

Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
Awatar użytkownika
nillu
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karczma
Post autor: nillu »

Pokrak, bez obrazy ale dla mnie to jest na wpół klęcząca postać, opierając się łokciem o lewe kolano. tak to widziałem hehe

dopiero teraz, gdy SeSim wspomniałeś o nodze wystającej z żeber doszło do mnie, że on może stać...

Awatar użytkownika
pretorianstalker
Filozof
Filozof
Filozof
Post autor: pretorianstalker »

Gural - załamałeś mnie swoją argumentacją :)
1.
Nie lubię WKOwych postaci
- to już gdzieś wałkowałem - równie dobrze mogę zacząć nisko oceniać za to, że coś jest z MM a nie z MiM - taki sam sens by to miało. Ale z tym, że niektórzy nie lubią WKO się pogodziłem :P

2.
4 skill przydatny praktycznie tylko w Puszczy
- Eee... :???: A czy pisze niwyraźnie? Tak samo przydatny jest w Puszczy, w Lesie i na Skałach, a że takich pól nie brakuje na planszy głównej, więc skill może być często wykorzystwany, zwłaszcza w połączeniu z 5.

3.
5 skill troszę bez sensu, bo z sąsiedniego Obszaru mamy obowiązek ataku, a z tego samego już nie?
Jakbyś czytał uważnie, to byś widział, że nie mamy obowiązku atakować z sąsiedniego obszaru tylko możemy to zrobić, tak samo jak z obszaru na którym poszukiwacz się znajduje - mamy tu dowolność działania.

Skoro wyciągasz takie dziwne detale, to szkoda, że np nie zauwazyłeś, że Beholder ma zdolność działającą w odniesieniu tylko do jednej karty :/ Jest masa zdolności, które ciężej wykorzystać niż skill nr 4 Łowcy, a dziwnym trafem tylko to zauważyłeś. Jak czytam takie opinie, to mam wrażenie, że niektórymi kieruje tylko to kogo na forum lubią a kogo nie :P Trzeba było się ograniczyć do komentarza "nie lubię WKO" i na tym poprzestać, bo inne komentarze są chybione kompletnie i wynikają z tego, że nie czytasz uważnie ocenianej karty i innych kart w odniesieniu do niej :P

UWAGA! Cenzura na forum! :-#
BYKOM STOP!
Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Kontakt:

Post autor: Isztwan »

pretorianstalker pisze:że Beholder ma zdolność działającą w odniesieniu tylko do jednej karty :/
Ale jest to spotkanie działające na całą krainę, więc szansa na oddziaływanie go na Beholdera jest raczej spora.
pillowbookworm pisze:Beholder uważam że z tej postaci można by wycisnąć więcej.
Szkoda, że wcześniej nic konkretnego nie napisałeś.

Awatar użytkownika
pretorianstalker
Filozof
Filozof
Filozof

W MiM jest to karta z Podziemi, więc tutaj nie jest spora :) JAk w MM jest to karta działająca na całą krainę, to już lepiej, ale i tak nie ma co porównywać do możliwości walki na obszarze Puszczy/Skał/Lasu - w sumie tych pól w krainie zewnętrznej jest 5, a co za tym idzie, złapanie rannego Poszukiwacza na takim obszarze przez Łowcę jest całkiem prawdopodobne i na pewno prawdopodobieństwo jest duuużo wyższe niż na wyciągnięcie jednej karty Przygody w krainie z Beholderem :) Poza tym, zdolności w tym stylu jest więcej w tym etapie konkursu, o czym na pewno napiszę jak tylko znajdę chwilę czasu, żeby przeanalizować dokładnie postaci. Mam nadzieję, że w piątek dam radę tego dokonać :P

BYKOM STOP!
Awatar użytkownika
pillowbookworm
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty Smoków
Poszukiwacze
Post autor: pillowbookworm »

Szkoda, że wcześniej nic konkretnego nie napisałeś.
O:) sorry ale naprawdę nieczęsto przeglądam dział MM i chyba niczego tam nigdy nie napisałem (konkretnego czy nie)

gry Sfery kupuję ekonomicznie Podziemia+Miasto+Jaskinia=9 mz;podstawka MM=5mz
PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Gural pisze:9. [5] Łowca Skarbów - nie wiem czemu, ale nic mnie nie urzekło. Poza przyzwoitym wykonaniem raczej nie widzę rewelacji, choć Postać jest dobra. Plusik za 5 skilla.
Gural pisze:Ładna graficzka. Napakowany kozak z jakąś megadzidą na plecach ;] Podoba się jak zawsze.
no comment.

Gieferg
Awatar użytkownika
Leviathan
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
500 Kart Przygód
Pieczara Kanibali
Wyspy Przeznaczenia

Post autor: Leviathan »

pretorianstalker pisze:ak czytam takie opinie, to mam wrażenie, że niektórymi kieruje tylko to kogo na forum lubią a kogo nie :P
Też odnoszę takie wrażenie, patrząc na niektóre głosy.

Poza tym zauważam coś o czym pisał już kiedyś PoKrAK: Twoje głosowanie wpływa na to jak ocenią Cię inni. Komuś dasz mało punktów, to i dostaniesz mało. Komuś dasz dużo to i dostaniesz dużo.

Na szczęście takich przypadków nie jest na razie sporo. Większość osób stara się mimo wszystko trzymać jakichś "normalnych" kryteriów oceny.

"A son seul aspect n'est-on pas terrasse?
Nul n'est assez hardi pour l'exciter"
Job 40:28
PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Nie wiem jakich kryteriów trzyam się chocby Gural (i paru innych użytkowników również) ale po tym jak wyglądały jego głosy widac wyraźnie że takei rzeczy jak precyzyjne sformułowanie zdolności, wyważenie postaci i grywalnośc to go za bardzo nei interesują.

Choćby Kolekcjoner Czaszek którego gural ocenił najwyżej pod względem ttych kryterió leży i kwiczy ale gural jakos, tego nei zauważa podczas gdy już np do Łowcy Pretiorianstalkera ma jakieś idiotyczne i księżyca wzięte zarzuty. Kapłankę Świtu która jest tak zabugowana że głowa boli ocenia o wiele wyżej niż przemyślanego i wyważonego Banitę. Ale ok, każdy ma prawo do własnej opinii i każdy ma prawo gadać głupoty.

Poza tym zauważam coś o czym pisał już kiedyś PoKrAK: Twoje głosowanie wpływa na to jak ocenią Cię inni. Komuś dasz mało punktów, to i dostaniesz mało. Komuś dasz dużo to i dostaniesz dużo.
Ja własnei dlatego staram się zawsze głosować jak najszybciej, żeby oceniać jak najbardziej obiektywnie (choć to słowo nie do końca tu pasuje) i żeby to jak mnie ocenią inni nie miało na moją ocenę wpływu. Podejrzewam że dzięki temu dostaję potem czasem mniej punktów od coniektórych, ale trudno.

Gieferg
Awatar użytkownika
gural
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Bestiariusz
Kurhan
Świątynia

Post autor: gural »

pretorianstalker pisze:Ale z tym, że niektórzy nie lubią WKO się pogodziłem
Więc nie wiem po co to pisałeś w ogóle. Ustaliliśmy, że gustów się nie kwestionuje. Poza tym to nie jest wcale silnym argumentem przeciw postaci, że jest z WKO więc nie ma co się martwić.
Jakbyś czytał uważnie, to byś widział, że nie mamy obowiązku atakować z sąsiedniego obszaru tylko możemy to zrobić, tak samo jak z obszaru na którym poszukiwacz się znajduje - mamy tu dowolność działania.
Widocznie źle przeczytałem, ale to i tak by nie zmieniło jego pozycji.
pretorianstalker pisze:niektórymi kieruje tylko to kogo na forum lubią a kogo nie
Dobre... =D> Zwłaszcza, że Iszt dał mi 2pkty i mogłem mu się odwdzięczyć, jednak staram się obiektywnie oceniać. Tak, mam inne gusta.
pretorianstalker pisze:JAk w MM jest to karta działająca na całą krainę, to już lepiej, ale i tak nie ma co porównywać do możliwości walki na obszarze Puszczy/Skał/Lasu
Więc dlaczego to robisz?
PoKrAk pisze:no comment.
Podoba się, ale do poziomu rewelacji nic mnie nie urzekło (w przeciwieństwie do poprzednich postaci). A że inni spodobali się bardziej to taka pozycja.
PoKrAk pisze:Ale ok, każdy ma prawo do własnej opinii i każdy ma prawo gadać głupoty.
Nawet ty, dlatego nie będę odpowiadał.

:arrow: Świątynia
:arrow: Bestiariusz
PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

nie będę odpowiadał.
czemu się nie dziwię.
Niby co byś mógł tu sensownego odpowiedzieć? może że to kwestia gustu a ty lubisz postacie z dobrym ale zwalonym pomysłem?

jeśli wg ciebie Kolekcjoner czaszek i Kapłanka Świtu to rewelacyjnie zrobione i przemyślane postacie to i tak nie mamy o czym gadać, bo to jest twierdzenie obiektywnie nieprawdziwe z czym nie ma co dyskutować.

Gieferg
Awatar użytkownika
pretorianstalker
Filozof
Filozof
Filozof

Dobre... Zwłaszcza, że Iszt dał mi 2pkty i mogłem mu się odwdzięczyć, jednak staram się obiektywnie oceniać. Tak, mam inne gusta.
Nie pisałem, że ludzie oceniają słabiej aby się zrewanżować , tylko, że często poza postacią w grę wchodzą jakieś tam inne stosunki międzyludzkie. O rewanżowaniu się pisał Leviathan :P A jak piszesz, że starasz się obiektywnie oceniać, to powinieneś zwracać uwagę na obiektywne aspekty takie jak niezgodności z zasadami, błędy i niejasności. A tym czasem wyciągnąłeś u mnie dziwną rzecz, której tam nie ma, a pominąłeś sporo błędów i niedociągnięć innych :) Obiektywna ocena więc nijak ma się do Twojej oceny ;)
PS. W obiektywnej ocenie cięzko zamieszczać coś w stylu - nie lubię postaci z WKO - to jest maksymalnie subiektywne jakbyś nie zauważył :mrgreen:

BYKOM STOP!
Awatar użytkownika
gural
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Bestiariusz
Kurhan
Świątynia

Post autor: gural »

pretorianstalker pisze:Obiektywna ocena więc nijak ma się do Twojej oceny
Oceniam wyżej postacie z tak skomponowanymi skillami, które MI się podobają. Nawet jeśli postać nie ma błędów, to nie oznacza, że mi się skille dane podobają. No i co do poprawności "niejasnych" skilli, to jeden zrozumie i się nie czepia, a drugi nie i ma problemy.

Poza tym Preto, nie napisałem że twój poszukiwacz jest słaby. Jest dobry, ale nie przypadł mi do gustu tak jak inni. Mam nadzieję, że to wszystko wyjaśnia.

:arrow: Świątynia
:arrow: Bestiariusz
Awatar użytkownika
pretorianstalker
Filozof
Filozof
Filozof

Co do skilli - ja rozróżniam tylko na poprawne i niepoprawne - nie ma dla mnie czegoś takiego jak niejasne. Jak autor zostawia jakąś niejasność i mozna to intepretować conajmniej na dwa sposoby to skill nie jest do końca poprawny i tyle. Dopiero po odseparowaniu postaci bezbłędnych o tych z błedami zabieram się za subiektywne aspekty typu grafika/możliwość wykorzystywania zdolności/spójność itp.

EDIT:
2. Łowca: brak tu jednaj naprawdę fajnej ciekawej zdolności, ale wykonanie prima sort to raz, mam sentyment do doomtroopera to 2, Bonner rzeczywiście grafiki ma świetne. Gdzie jest Kosa Semai ja sie pytam
Teraz dopiero zauważyłem te oceny :P
Kosa będzie :) Nie chciałem pisać o kartach, które nie istnieją. To jest odsłona turniejowa - w dodatku będzie zmieniony. Kosa będzie oczywiście, tylko nie Semai co by ludziom nie znającym MC nie mieszać zbytnio nazwami - wiem jak to się kończy, gdy ktoś wrzuca zbyt dużo tego typu nazw do dodatków - dla innych robi się to nieciekawe. W miarę możliwości będzie jak w MC, ale ani jedna typowa nazwa własna się nie przemknie ;)

BYKOM STOP!
PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

czeski pisze:Czart - 13 - Najlepsza postać tego miesiąca.
szkoda tylko, że ta "najlepsza postać" jest niegrywalna, ale to szczegół :badgrin:
Fajny pomysł z falangą.
autor tej karty tego nie wymyślił, jedynie nazwał to falangą, ale to też szczegół :badgrin:

Gieferg
Awatar użytkownika
pretorianstalker
Filozof
Filozof
Filozof

Dzięki czeski za obiektywną ocenę wykonania karty :) Rozumiem, że pomysł się może niepodobać, ale mi nie przeszkadzałoby to postawić kogoś chociaż ponad postaciami z błędami lub takimi, które są tu w ogóle przez pomyłkę ;) Mi np też nie podoba się pomysł Berserkera, które jest w gruncie rzeczy Góralem i ma antyberserkerowe zdolności ;)

BYKOM STOP!
Awatar użytkownika
Lens
Astropata
Astropata
Astropata
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Anarchia
Karty
Poszukiwacze z Misją
Post autor: Lens »

PoKrAk pisze:szkoda tylko, że ta "najlepsza postać" jest niegrywalna, ale to szczegół
Nie przesadzałbym. Ale fakt, ze najciekawsza cecha tej postaci umyka w przypadku pojedynku 1 na 1, a to jednak przemawia na minus Czarta i to spory. Zarowno twoj post jak i pretorianstalkera dal mi troche do myslenia. Rowniez i ja w tym miesiacu wpadlem w ta pulapke oddawania ocen za pomysl. jednak duzo wazniejszym aspektem sa: wyważenie, klimat a przede wszystkim grywalnosc i brak bledow rzeczowych odnoszacy sie do najlepszego z mozliwych sposobu korzystania z danej zdolnosci. A dalej oczywiscie grafika, starannosc wykonania itd. To wszystko sklania sie do tego czy chcesz wydrukowac sobie ta karte i dolaczyc ja do talii, czy nie. Tak wiec od przyszlego miesiaca robie korekte jesli chodzi o moje kryteria waznosci.
jak to gorale mowią errare humanum est ;-) .

Czasem ty jesz niedźwiedzia, a czasem to niedźwiedź je ciebie.
PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

ale mi nie przeszkadzałoby to postawić kogoś chociaż ponad postaciami z błędami lub takimi, które są tu w ogóle przez pomyłkę
Czeski chyba lubi postacie, które są tu przez pomyłkę, a obiektywne kryteria ma gdzieś co wyraźnie pokazał swoimi głosami. Jak czytam tego typu uzasadnienia (dobry pomysł z falangą, litości, przecie to żywcem skopiowana zdolnośc gladiatora....a zapomniałem czeski jest fanem klonów, przecie jego postać to klon górala, więc czemu tu się dziwić, że wysoko ocenił :-({|= ) to mi się flaki przewracają i zupełnie tracę ochote na dalszy udział w tego typu konkursach.

Gieferg
Awatar użytkownika
Leviathan
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
500 Kart Przygód
Pieczara Kanibali
Wyspy Przeznaczenia

Post autor: Leviathan »

PoKrAk pisze:obiektywne kryteria ma gdzieś
PoKrAk pisze:flaki skręcają i zupełnie tracę ochote na dalszy udział w tego typu konkursach
pretorianstalker pisze:Dzięki czeski za obiektywną ocenę wykonania karty
Jak to napisał parę postów wcześniej PokrAK:

Shit happens...

:mrgreen:

"A son seul aspect n'est-on pas terrasse?
Nul n'est assez hardi pour l'exciter"
Job 40:28
PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Ile czasu będzie trwało głosowanie w rundzie finałowej?
Uważam, że można to spokojnie ograniczyć do tygodnia, nie ma sensu tego przeciągać.

Gieferg
Zablokowany