MagiaIMiecz.eu

Regulamin Forum wraz z wszelkiego rodzaju ogłoszeniami i komunikatami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
speedy
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

Post autor: speedy »

Valdi pisze:Też wole proste, prosta tabelkę z dodatkami i żadnych udziwnień w stylu ostatnich tematy z forum. Zreszta przewijanie w oknie jest na stronie poświęconej Magii i Miecz już od bardzo bardzo dawna. Strona TMiM'a miała właśnie mieć zastosowane inne rozwiązanie i w sumie jakoś mnie nie przekonuje że tam też powinno być to przewijanie. No ale to jeszcze się zobaczy. Jak to Speed napisałeś oby nie było przerostu formy nad treścią, Strona MiM była Minimalnie obdarzona grafiką i ludziom pasowało że wiedzą gdzie co jest. Pojawił się TMiM moze i zrobiłem troszkę bałaganu z ta dawną edycją ale wszystko myśle będzie przejrzyście w ciągu miesiąca myślę że sie z tym uporam.
jestem za prostota, tabelikami i uzywanim cudow na kiju tylko wtedy gdy jest to niezbedne. jesli chcesz Valdi, oraz ja znajde troche czasu (ostatnio sypnela mi sie masa projektow na glowe), to moge Ci zrobic to przewijanie ktore zaprezentowalem wczesniej, mimo wszystk jest to szbszy dostep do wiekszej ilosci danych niz przewijanie sie np ze strony 1 do strony 6, a i co wiecej, mniej plikow do aktualizacji dla Ciebie. np wszystkie edycje talismana w jednym pliku html. to co zrobilem to zadna bajera nie jest, tylko ciutke zmodyfikowany html, nadal na starych zasadach.
a i jeszcze raz pochwala za to ze uzywasz przezroczystych tabelek zamiast "nowoczesnego" pozycjonowania za pomoca CSS. przegladarki rozne jaja z tym robia, a tabelki dzialaja nawet na totalnych archaikach.

Fanatyk MM (za jego mroczny klimat) od polowy lat 90-tych. Kolekcja:
* Magiczny Miecz + Jaskinia + Grod + Labirynt Magow + Krypta Upiorow + Magia
* Magia i Miecz + Jaskinia + Miasto + Podziemia + Smoki
* Talisman: Magia i Miecz 4.5
* Magiczny Miecz SE
Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

np retusze... trochę niefajnie wygląda, że jakieś 2 dodatki się nie zmieściły i na drugą stronę trzeba wbijać. Przewijanie będzie wyglądać dużo lepiej :P

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

Oki powoli zamieszczam zmiany na stronie, po fuzji z stroną Rycerzy Tolimana postanowiłem przyspieszyć i dziś zamieściłem nową wersję strony na internecie. niektóre działy jeszcze nie działają (np Projekt Stava, czy tez MiM 1,5) ale będą one sukcesywnie uzupełniane.

W TMiM przewijanie strony się pojawi w niektórych działach,
W MiM w Twórczości graczy - dodatkach autorskich pojawiła się dodatkowa kolumna, jeżeli autor jakiegoś dodatku chciałby zamieścić jakieś informacje, czy tez link do własnej strony gdzie można pobrać dodatek czy też poczytać na temat dodatku, moge tam zamieścić link czy też utworzyć podstronę.
W MM jest strona Rycerzy Tolimana, oczywiście będzie ona uzupełniona o wszystkie dodatki / retusze / materiały jakie tylko bedą brakowały. Wszystkie braki proszę zgłaszać do mnie.
W Innych Grach pojawi się strona PBGG to mój znajomy który był zainteresowany projektem który niegdyś pojawił się na forum "Polish Board Game Scanners Group" mam nadzieje że pociągnie dział innych gier, mam też prośbę jeżeli ktoś chciałby pomóc w rozwoju tego działu proszę o kontakt.

Jeżeli ktoś ma jakieś materiały które chciałby zamieścić na stronie zapraszam na PM

Pozdrawiam V.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Zendar
Ciemny elf
Ciemny elf
Ciemny elf
Post autor: Zendar »

W dziale MiMa na twojej stronce, w zakładce regulamin jest literówka pisze to żeby przypadkiem nie było to przeoczone. Zamiast "ZASADY OBOWIĄZUJĄCE" jest "ZAZADY OBOWIĄZUJĄCE"

Awatar użytkownika
Katiusha
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja

Post autor: Katiusha »

Valdi, gdzie masz avatar swój?
A tak poza tym fajne są na Twojej stronie te wysuwające się karty z lewej, tylko dlaczego tak mało? Mogły by się choć wysunać tak aby było widać całą grafike.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii
Post autor: mriswith »

Dziwnie brzmi Edycje Talismana i jest to słabo widoczne tym kolorem, malo estetycznie wyglada tez litera A zachodząca nieco na ramke.

Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze

Post autor: SeSim »

Na Firefoxie znalazłem ciekawego buga :) W IE 6 oraz 7 i Operze jest spoko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

SeSim, Ktoś wie jak rozwiazać tego w/w buga?
Katiusha, avatar już wrócił, usunąłem go z serwera z wszystkimi plikami starej strony.
mriswith, Poprawie na coś bardziej ludzkiego
Zendar, Również to poprawie.

Dzieki za uwagi mam nadzieje ze nowy portal bardziej się podoba :)

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

Post autor: Hellhound »

Edycje Talismana > Dawna Edycja:
Na samym dole napisano "Zobacz: Smoki, Jaskinie, Mistrzów i Rewersy ".
Nie jestem polonistą, ale wydaje mi się że powinno być:
Zobacz (B - Kogo? Co?) Jaskinię
Tak jak jest to napisane teraz to świadczy jak byśmy mogli zobaczyć po kliknięciu np. trzy Jaskinie (w liczbie mnogiej).
Tak przynajmniej mi się wydaje, lepiej żeby ktoś kto się na tym zna to sprawdził bo mogę się mylić.

Awatar użytkownika
7Tristan
Filozof
Filozof
Filozof

Post autor: 7Tristan »

Hellhound masz całkowitą racje :) Ot takie małe niedopatrzenie, ale ogonek przy "e" jak najbardziej powinien się znajdować :)

Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

Edycje Talismana > Galeria > Makieta:
"Makieta planszy wykonana przez jednego z angielskich fanów Talismana bardzo ładna, ale zdajcie mało praktyczna, tak czy siak taka odskocznia od płaskich plansz."
Tu chyba coś jest nie tak, w każdym razie chyba nie powinno być tego słowa "zdajcie", bo w jakim kontekście ono jest użyte? Zdawać to można egzaminy :D

Edycje Talismana > Dawna Edycja:
Wydaje mi się, że lepiej żeby pod nazwą każdego dodatku było chociaż jedno zdanie informacji o nim, bo teraz pod każdym widnieje to samo jedno zdanie:

"Wznowienie Talismana wydane w 2008 roku przez Fantasy Flight Games zostało wydane w kilki wersjach językowych."

No w sumie fajnie, tylko jak to się ma np. do dodatku Miasto czy Podziemia i czemu powtarzać to trzy razy na jednej stronie? :)

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Hellhound, Jaskinię, poprawiłem. Ogólnie z działu Talismana wywaliłem dawną edycję. Jest ona w dziale MiM. Zdanie "Wznowienie (...) językowych" było pozostałością po tworzeniu tego działu, krótkie informacje o podstawce i dodatkach już poprawiłem.

Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

To jak mogę mieć jeszcze jedną uwagę to w części Talisman > Talisman na samym dole dałbym zamiast Opis dokładny gry to Dokładny opis gry czy po prostu Opis gry.

Magia i Miecz > Regulamin > Punkt 2 - brak spacji po słowie "nie".

Magia i Miecz > Oficjalne gry > Dodatek Miasto - jest jakczęściej, powinno być najczęściej.

Magia i Miecz > Oficjalne gry > Dodatek Smoki - jest podnosza, posiom, tródniejszych, ruwnowagę.

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Tym smokom coś się stało, troszkę gafa że takie trafiły na stronę, no ale już poprawione.

Awatar użytkownika
Katiusha
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja

Post autor: Katiusha »

Dlaczego w trzeciej z tych kart wysuwających się po prawej jest napis "Piękny 1983 rok" i odnośnik prowadzi do Retuszy MiMa z 1989 roku?
Albo skoro jest 1983 to powinno prowadzić do Talismana 1 ed Eng albo zmienić na 1989 jak prowadzi do Retuszy. Bo to będzie mylić i ludki te co się nie orientują w temacie mogą błędnie myśleć, że MiM w Polsce został wydany już w 1983 roku.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

a tak sobie mała pomyłka, już poprawione

Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

Talisman > Dodatki > Talisman The Reaper expansion

Muszę przyznać, że do tekstu mam bardzo wiele zastrzeżeń! No, ale jedziemy po kolei:

Jest: "Czy spojrzysz śmierć w oczy?"
Powinno być: "Czy spojrzysz śmierci w oczy?"

Jest: "Nieziemski chłód skrada się przez powietrze,"
Powinno być: "Nieziemski chłód skrada się przez powietrze." (kropka zamiast przecinka na końcu)

Jest: "Wojownik czuje nieznany lęk dobywa powoli swój potężny miecz."
Powinno być: "Wojownik czuje nieznany lęk i dobywa powoli swój potężny miecz." lub
"Wojownik czuje nieznany lęk, dobywa powoli swój potężny miecz." lub
"Wojownik czuje nieznany lęk dobywając powoli swój potężny miecz."

Jest: "Czy bohaterowie mogą wypełnić ich epiczne poszukiwania z widmem ponurego żniwiarza tropiącego ich każdy ruch?"
Powinno być: "Czy bohaterowie mogą wypełnić ich epiczne poszukiwania z widmem Ponurego Żniwiarza tropiącego ich każdy ruch?" (Ponury Żniwiarz z dużej litery, tak jak masz dalej napisane. Poza tym chociaż słowo epiczny jest poprawne to może lepiej zmienić je na epicki? Znaczenie to samo a jakoś tak ładniej brzmi.)

Jest: "Pierwszy dodatek do nowej Edycji Talismana oferujący (...) ciemną figurkę (...)"
Ja bym przetłumaczył tak jak na Rebelu jest czyli "mroczną postać", trochę zbyt dosłowne to tłumaczenie.

Jest: "Wyścig do Korony Rozkazu nigdy nie był bardziej śmiertelny!"
Powinno być: "Korony Władzy"

Ja bym po prostu zastąpił ten tekst tym znajdującym się na stronie Rebela, pod linkiem:
http://www.rebel.pl/product.php/1,1295/ ... nsion.html

Awatar użytkownika
Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

Hellhound pisze:Jest: "Wojownik czuje nieznany lęk dobywa powoli swój potężny miecz."
Powinno być: "Wojownik czuje nieznany lęk i dobywa powoli swój potężny miecz." lub
"Wojownik czuje nieznany lęk, dobywa powoli swój potężny miecz." lub
"Wojownik czuje nieznany lęk dobywając powoli swój potężny miecz."
Tu z tych podanych pasuje raczej tylko wersja z 'i' :P
Ostatnia jest w ogóle bez sensu, bo czemu dobywając miecz, Wojownik ma czuć lęk? Raczej "Wojownik czując nieznany lęk dobywa powoli swój potężny miecz." :)

Ja nawet nie mam Talismana.
Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

No racja. Może być jeszcze:
"Wojownik czując nieznany lęk dobywa powoli swój potężny miecz."

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

No ok. Parę aktualizacji zamieszczonych (w tematach twórczości graczy działów TMiM / MiM)
Poprawki wprowadzone.

Mam pytanie czy jest jakaś osoba która by mogła zając się częścią merytoryczną działu Inne gry,

Znaczy by przedstawił jak by widział kategorie tam (11 możliwych) pod kategorie itp. (oczywiście nie trzeba znać htmla) chodzi mi tylko o rozplanowanie i zebranie informacji i dodatków

Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

A czy chcesz żeby do każdej gry był opis/recenzja? Bo jeśli na razie wystarczy Ci powiedzmy krótki opis każdej z gier to mogę się tym zająć.

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Myślę że tak, w końcu zamieszczanie samych nazw gier i linku do pobrania to trosze ubogo.

Ale chodzi mi jeszcze jakie działy byłby by tam, chodzi oczywiście (tak myślę) o edycje polskie.

- Runebound
----- Korona Starszych Królów
----- Berło Kyrosa
----- Wyspa Strachu
- Dungeoner
----- Grobowiec Króla Nieumarłych
----- Krypta Przeklętych
----- Smoki Zapomnianych Pustkowi
----- Zemsta Malthorina
----- Kraina Lodowej Wiedźmy
----- Powrót Króla Nieumarłych - Epicka Przygoda
- (jakieś inne gry które byście chcieli aby były)
-
-
- K4K
- Stare gry
----- Robin Hood
----- Wampir
----- Obcy
----- itp itd

Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

Generalnie ja jestem "specjalistą" od starych gier, (te nowe to tylko widziałem w sklepie na półkach) więc w tym temacie mogę Ci pomóc. Fajnie by było jeśli o nie chodzi zrobić podział ze względu na wydawcę (Sfera, ENCORE, Novina, Gambit itd) a później już się nie rozdrabniać na strategia/ekonomiczna/przygodowa tylko zrobić listę. Następnie po kliknięciu widziałbym to tak, że pokazywały by się dane dotyczące gry (rok wydania, pierwowzór, na czyjej licencji itd), link do pobrania, zdjęcia, ewentualnie spis żetonów (o to się często ludzie przecież pytają) no i krótki opis lub recenzja. Po prostu według mnie o wiele lepiej było by, żeby była to strona z opisami i zdjęciami tych gier z dodanym linkiem niż link z dodanym jednozdaniowym opisem. Mówiąc w skrócie widziałbym to jako "Gniazdo" tylko, że jeszcze lepsze (linki, zdjęcia, więcej opisów). Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze

Post autor: SeSim »

Że tak powiem można iść na łatwiznę i opisy starych gier zerżnąć z gniazda (oczywiście podać linki do źródła lub zapytać autora o zgodę)

Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Pomysł z Wydawcami bardzo mi się podoba (i można go rozszerzyć o obecnych wydawców (na polskie realia to nie będzie ich za dużo)).

Można poprosić o listę takowych wydawców wraz z grami?
Najlepiej w formie:
- Sfera
--- Magia i Miecz
--- Magiczny Miecz
.
.
.
- Galakta
--- Runebound
--- Dungeoner

itp itd?

ODPOWIEDZ