Rajskie Igraszki
- Callel
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Alternatywne Zakończenia
• Anioły
• Demony
• Wieża Wampira - Posty: 147
- Kontakt:
Rajskie Igraszki
Witam. Noszę się z zamiarem stworzenia bardzo uproszczonej MiM (w zasadzie tylko wzorowane na mim - bez wykorzystywania silnika MiMowskiego, znaków czy grafik) gry erotycznej dla Par. Będzie to gra z pionkami na podstawkach, dwa kurorty ("krainy") (jednym z nich bedzie Mauritius) oraz hotel ("kraina wewnętrzna"). Karty zadań/spotkań (z narastającymi emocjami wraz z trudniejszymi kurortami) plus jakaś prosta motoryka na planszy A4. Co myślicie o takim projekcie? Planszę skończę dziś i wieczorkiem ją zamieszczę do analizy (I odrazu odpowiem, że tak, gra w pelnej wersji będzie tylko na Allegro, proszę nie wieszać psów). Pozdrawiam, Konrad
Ps. I od razu pytanie - tytuł OK czy może ktoś ma lepszy?
Ps. I od razu pytanie - tytuł OK czy może ktoś ma lepszy?
Ostatnio zmieniony wtorek 26 lip 2011, 22:26 przez Callel, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Valdiego i jego strony.
Obecnie na własnych śmieciach
- www.xxas.pl - gry dla dzieci i dorosłych!
- Arbaal
-
Callel bez obrazy ale przejrzałem Twoje ostatnie dodatki i wyciągnąłem wnioski.
Po pierwsze najlepiej by było gdybyś nie tworzył dodatków a jeśli już to robisz to żebyś ich nie rozpowszechniał. Możesz zostać źle odebrany przez użytkowników.
<snip>
Takich komentarzy nie potrzeba nam. //Nemo
Po pierwsze najlepiej by było gdybyś nie tworzył dodatków a jeśli już to robisz to żebyś ich nie rozpowszechniał. Możesz zostać źle odebrany przez użytkowników.
<snip>
Takich komentarzy nie potrzeba nam. //Nemo
Ostatnio zmieniony wtorek 26 lip 2011, 20:21 przez Arbaal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Erestor
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Czas Żniw
• Duchy Pradawnych Smoków
• Smoki - Posty: 1312
- Kontakt:
- Callel
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anioły
• Demony
- Kontakt:
Dzięki Erestor za w miarę konstruktywne uwagi. Może i masz rację, że z tą grą (to nie dodatkek do mim - wogóle nie związany - jedyne co, to plansza trochę podobna (sentyment)) to może i nie na to forum - wkleiłem ją jako ciekawostkę bardziej (i, jak widzisz, w inne gry, by nie wyszło, że chcę Magię i Miecz uerotycznić (chociaż swoją drogą jest to w mirę ciekawy pomysł
). Dodatków się trochę narobiło ostatnio, bo siedzę w domu i miałem czas pozamykać kilka planowanych już od jakiegoś czasu. Z resztą dodatki "na poważnie" to dodałem tylko dwa - Anioły oraz Demony, reszta to tylko zabawa Corelem. Gdy skończę tą grę, mam zamiar wygrzebać szkice do Najstarszego Drzewa i je skończyć, bo widziałem w nim potencjał na dobry dodatek, a to już napewno mi trochę zajmie. Pozdrawiam sedecznie, Konrad
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13527
To co ostatnio stworzył Callel, (nie mówie tu o Sukkubach i Uwodzicielkach, bo jeszcze się z nimi nie miałem okazji zapoznać (dopiero co sie pojawiły)) to mi odpowiada. Alternatywne Zakończenia, Wieża Wampira, Anioły i Demony, no i zaczęty retusz Monstrum, stoją na bardzo wysokim poziomie, karty przygód (chociażby te z Aniołów i Demonów prezentują sie znakomicie, a pewnikiem przez to że Callel prezentuje tylko Karty docelowe, czyli np. te z Aniołów to nie oznacza że cały dodatek jest taki.
Arbaal, Zdziwiłbyś się, ale karty w Aniołach są rewelacyjne i (da nie których to ważne) w Black & White, rozumiem że piszecie tu na podstawie preview'ów dlatego też napisałem gdzieś ostatnio żeby Callel zaprezentował tez te zwykłe karty, dziwne że ludzie kupują np. Żniwiarza nie wiedząc za dużo o dodatku, a boją się nowych dodatków autorskich które wprowadzają zazwyczaj dużo ciekawsze mechanizmy i karty.
No ale koniec offtopu, jak ktoś nie chce to nie Galakta też nie zmusza do kupowania czegokolwiek, tylko informuje że wypuszcza kolejny twór (np. Karciany Blood Bowl, czyli coś oparte na dobrym tytule które w gruncie rzeczy nie musi być tak dobre jak oryginał)
Co do Tematu, Callel, hmm skoro to coś nie będzie opierało się na mechanice MiM, to może po prostu tego tym nie nazywaj? Owszem stwórz Grę planszową dla Par, "Rajskie Igraszki" (choć ta nazwa mi zbytnio nie przypada do gustu) i przedstaw to jako właśnie osobną grę.
Arbaal, Zdziwiłbyś się, ale karty w Aniołach są rewelacyjne i (da nie których to ważne) w Black & White, rozumiem że piszecie tu na podstawie preview'ów dlatego też napisałem gdzieś ostatnio żeby Callel zaprezentował tez te zwykłe karty, dziwne że ludzie kupują np. Żniwiarza nie wiedząc za dużo o dodatku, a boją się nowych dodatków autorskich które wprowadzają zazwyczaj dużo ciekawsze mechanizmy i karty.
No ale koniec offtopu, jak ktoś nie chce to nie Galakta też nie zmusza do kupowania czegokolwiek, tylko informuje że wypuszcza kolejny twór (np. Karciany Blood Bowl, czyli coś oparte na dobrym tytule które w gruncie rzeczy nie musi być tak dobre jak oryginał)
Co do Tematu, Callel, hmm skoro to coś nie będzie opierało się na mechanice MiM, to może po prostu tego tym nie nazywaj? Owszem stwórz Grę planszową dla Par, "Rajskie Igraszki" (choć ta nazwa mi zbytnio nie przypada do gustu) i przedstaw to jako właśnie osobną grę.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
No właśnie na To forum, pamiętaj że jesteśmy w dziale Inne Gry » Autorskie Gry i Systemy, także jak najbardziej to forumErestor pisze:Ta propozycja to chyba niekoniecznie na to forum...
Callel, Nie zapomnij o Monstrum, czekam na pełen retusz?
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Callel
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anioły
• Demony
- Kontakt:
OK. Monstrum wcisnę między Igraszki a Drzewo
. Tylko podeślij mi jeszcze, proszę rewersy, bo nie było w poprzednich skanach.
A i grę zdecydowanie przedstawiam jako całkowicie osobną - z Mim nie biorę niczego, może poza inspiracją
.
A jakieś propozycje na tytuł? Bo plansza już się kończy (Wypadło na Mauritius i Cannes) i chcę się za pudełko zabrać...
I jeszcze jeden Ps. Valdi, dzieki za tak pochlebną opinię, jest mi bardzo przyjemnie.
A i grę zdecydowanie przedstawiam jako całkowicie osobną - z Mim nie biorę niczego, może poza inspiracją
A jakieś propozycje na tytuł? Bo plansza już się kończy (Wypadło na Mauritius i Cannes) i chcę się za pudełko zabrać...
I jeszcze jeden Ps. Valdi, dzieki za tak pochlebną opinię, jest mi bardzo przyjemnie.
- Arbaal
-
Valdi, mówiąc ostatnie dodatki miałem na myśli własnie Sukkuby Uwodzicielki i ten projekt o którym jest mowa w tym temacie Rajskie Igraszki - uproszczony erotyczny Mim. Nie będę pisał całej prawdy co o tym myślę bo znowu Nemo mnie przytnie
Nie podoba mi się ten pomysł i uważam że jest słaby i jeszcze parę rzeczy co też Nemo by przyciął.
Ostatnie zdanie z pierwszego posta mówi o tym, że pełna wersja będzie dostępna na allegro? Ja nie chce prowokować, nie wiem jak to inaczej ująć no ale zastanówcie się :lol:
Ostatnie zdanie z pierwszego posta mówi o tym, że pełna wersja będzie dostępna na allegro? Ja nie chce prowokować, nie wiem jak to inaczej ująć no ale zastanówcie się :lol:
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Czyli patrzysz przez ten sam pryzmat co co niektórzy na Leviathan'a "Jak Anioła głos", szereg dodatków "współczesnych", czy dodatek promocyjny "Wyspy Przeznaczenia".Arbaal pisze:Valdi, mówiąc ostatnie dodatki miałem na myśli własnie Sukkuby Uwodzicielki i ten projekt o którym jest mowa w tym temacie
Ok, może i mi się nie podobać jakiś dodatek ale nie przekreślam całej twórczości danego autora przez to.
Tym samym Callel, się troche przychylę do wypowiedzi Arbaal, przyszłościowo będziemy szczęśliwsi z dodatków bardziej klimatycznych i ciekawszych
- Erestor
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Czas Żniw
• Duchy Pradawnych Smoków
• Smoki - Posty: 1312
- Kontakt:
Racja... nie zauważyłem działu i jakoś tak z automatu mi się nasunęło, ze to Dział MiM.Valdi pisze:No właśnie na To forum, pamiętaj że jesteśmy w dziale Inne Gry » Autorskie Gry i Systemy, także jak najbardziej to forum
P.S. Jeszcze mały off-top: moim zdaniem to Callel balansujesz trochę na krawędzi sprzedając karty z nieswoimi grafikami. Ktoś może się prędzej czy później przyczepić, a kary za to są niemałe. Nie jest to w żadnym wypadku groźba z mojej strony, ale raczej rada, abyś zainteresował się tematem praw autorskich i czerpania korzyści majątkowych z cudzej pracy. Chciałem to napisać na PW, ale stwierdziłem, że dla wszystkich podobnych twórców może to być dobra porada.
Ostatnio zmieniony wtorek 26 lip 2011, 22:50 przez Erestor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wiktor
-
1984 - 2019 - Posty: 1779
Jeśli ktoś pisze, że "najlepiej by było gdybyś nie tworzył dodatków" to jak najbardziej słuszynym jest "przycięcie" takiej wypowiedzi. Niepoparta niczym niegrzeczna opinia.
Natomiast jeśli ktoś pisze "Nie podoba mi się ten pomysł i uważam że jest słaby" to niech napisze "Nie podoba mi się ten pomysł i uważam że jest słaby, ponieważ..." i uzasadni to rzeczowymi argumentami z pożytkiem dla autora tematu/dodatku. Uważam, że tak powinno się wypowiadać na forum i zapewne inni podzielają moje zdanie, a co najważniejsze - regulamin też
Nie mam zbytnio ochoty rozpisywać się już w temacie, ponieważ dokładnie nie przyjrzałem się całokształtowi twórczości i osobiście nie przypadała mi do gustu tematyka podszyta erotyką w dodatkach, ale rzuciłem okiem na Anioły i Demony. Akurat ten dodatek bardzo mi się podoba, pomysł dobry i nie może urozmaicić grę.
Callel, czy ty testujesz dodatki zanim je opublikujesz?
Natomiast jeśli ktoś pisze "Nie podoba mi się ten pomysł i uważam że jest słaby" to niech napisze "Nie podoba mi się ten pomysł i uważam że jest słaby, ponieważ..." i uzasadni to rzeczowymi argumentami z pożytkiem dla autora tematu/dodatku. Uważam, że tak powinno się wypowiadać na forum i zapewne inni podzielają moje zdanie, a co najważniejsze - regulamin też
Nie mam zbytnio ochoty rozpisywać się już w temacie, ponieważ dokładnie nie przyjrzałem się całokształtowi twórczości i osobiście nie przypadała mi do gustu tematyka podszyta erotyką w dodatkach, ale rzuciłem okiem na Anioły i Demony. Akurat ten dodatek bardzo mi się podoba, pomysł dobry i nie może urozmaicić grę.
Callel, czy ty testujesz dodatki zanim je opublikujesz?
- Callel
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anioły
• Demony
- Kontakt:
Tak, testuję. Słabobyłoby wystawiać coś niesprawdzonego, zwłaszcza, że jeśli osoba, która ode mnie taki dodatek weźmie, będzie niezadowolona, to już nigdy nic nie będzie chciała.
Ps. Zarys planszy - sama grafika, jeszcze bez tekstu i wykończeniówki...
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... zygody.jpg
Pozdrawiam, C
Ps. Zarys planszy - sama grafika, jeszcze bez tekstu i wykończeniówki...
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... zygody.jpg
Pozdrawiam, C
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
Może się zdarzyć, ale bardziej prawdopodobne jest to, że US może się zainteresować tym, że ktoś coś sprzedaje zarobkowo a on z tego nic nie maErestor pisze:eszcze mały off-top: moim zdaniem to Callel balansujesz trochę na krawędzi sprzedając karty z nieswoimi grafikami. Ktoś może się prędzej czy później przyczepić, a kary za to są niemałe.
EDIT:
Dramat. Zdjęcia w grach planszowych są jeszcze gorsze niż CGI....Callel pisze:s. Zarys planszy - sama grafika, jeszcze bez tekstu i wykończeniówki...
Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
- Callel
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anioły
• Demony
- Kontakt:
Zapytanie laickie - co to są CGI? I weźmy pod uwagę, że gra nie jestdedykowana pod grę samą w sobie - ma cieszyć oko i wywoływać emocje. A Jeśli nie to, to co - rastrowanie?
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
Computer Generated Imagery - grafika zrobiona na kompie, np rendery 3d.Callel pisze:Zapytanie laickie - co to są CGI?
Gra planszowa jest pewną abstrakcją rzeczywistości. Robienie abstrakcji rzeczywistości poprzez dodanie rzeczywistych zdjęć psuje całą ideę gry planszowej. Gra ma stymulować wyobraźnię. Zdjęcie to bezpośrednie pójście na łatwiznę, w dodatku jest to brzydkie. Najlepiej (wg mnie) wyglądają gry rysowane ręcznie (przy czym przez ręcznie dopuszczam rysowanie np w photoshopie przy użyciu tabletu
Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
- Astropata
-
Oj, ta plansza wyglada bardzo slabo. Zestaw zdjec wyglada na dobrane pierwsze z brzegu pasujace do tego co ma przedstawiac obszar. No i jak pisze SeSim, zdjecia w planszowskach to nie najszczesliwszy pomysl sam w sobie. Plansza moim zdaniem do generalnej poprawki jezeli ma to byc dobry i profesjonalny projekt.
- arai
-
Dodam jeszcze, że jak dla mnie ta plansza jest zbyt pstrokata. Od patrzenia bolą oczy.
Na dodatek:
Na dodatek:
Ta plansza nie wywołuje żadnych skojarzeń, nie buduje takiego klimatu o jakim mówisz i nic nie wskazuje na to by miała to być gra przesycona erotyzmem. To są jakieś przypadkowe zdjęcia plaży, budynków, wnętrz, nawet jakieś auto. Może ludzie to kupią, mi się to nie podoba.I weźmy pod uwagę, że gra nie jestdedykowana pod grę samą w sobie - ma cieszyć oko i wywoływać emocje.
Zwłaszcza kiedy korzystasz z grafik autorów bardzo znanych, jak np. Luisa Royo, a widziałam, że masz takie w swoim dodatku.P.S. Jeszcze mały off-top: moim zdaniem to Callel balansujesz trochę na krawędzi sprzedając karty z nieswoimi grafikami. Ktoś może się prędzej czy później przyczepić, a kary za to są niemałe.
"Podczas srogiej zimy zrozumiałem, że we mnie jest niezwyciężone lato."
- poooq
-
- Callel
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anioły
• Demony
- Kontakt:
Wiesz co, werotycznych grach dla dwojga erotycznej grafiki być nie powinno - niektórych to nie kręci - cały pic leży w kartachi zadaniach dla partnera...
- Callel
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anioły
• Demony
- Kontakt:
Ja tam w Cann byłem, a łańcucha nie noszę i z grupsza kojarzę co to te planszówki
. Ale masz rację - problem z targetem jest zawsze taki sam - trzeba go dobrze stargetować
. Jak puszczę to na sięć to zobaczymy czy chwyci - sex monopol na papierze toaletowym w dwu kolorach robił furrorę...
- Artownik
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Wiedźmińskie Kobiety
• Worek Przygód - Posty: 3542
Gra erotyczna.. hmm..
Drogi są tu dwie. Pierwszą możliwością jest gra interaktywna, skupiająca się na partnerach / grupie osób.
Może ona dotyczyć tylko zwierzeń na zasadzie Truth / Dare lub także eksperymentów i czynnego udziału.
Tak czy inaczej w takim wypadku gra sama w sobie stanowi dodatek i tym samym oprawa graficzna jak i zresztą cała mechanika powinna być sprowadzona do minimum.
Można też pójść w drugą stronę i zrobić pełnowymiarową grę, z rozgrywką podobną do innych planszówek, gdzie seks jest niejako tematem gry.
Przypuszczam po tym screenie, że taki jest tutaj kierunek.
Względem tego co zaprezentowałeś, to raczej nie można tego z góry ocenić.
Nie wszystko musi być fantasy i nie wszystko musi być rysowane. Klimat został po prostu dobrany.
Zobaczymy jak zostanie wykonana reszta. Ważne żeby gra tworzyła dobrą i spójną atmosferę.
Drogi są tu dwie. Pierwszą możliwością jest gra interaktywna, skupiająca się na partnerach / grupie osób.
Może ona dotyczyć tylko zwierzeń na zasadzie Truth / Dare lub także eksperymentów i czynnego udziału.
Tak czy inaczej w takim wypadku gra sama w sobie stanowi dodatek i tym samym oprawa graficzna jak i zresztą cała mechanika powinna być sprowadzona do minimum.
Można też pójść w drugą stronę i zrobić pełnowymiarową grę, z rozgrywką podobną do innych planszówek, gdzie seks jest niejako tematem gry.
Przypuszczam po tym screenie, że taki jest tutaj kierunek.
Względem tego co zaprezentowałeś, to raczej nie można tego z góry ocenić.
Nie wszystko musi być fantasy i nie wszystko musi być rysowane. Klimat został po prostu dobrany.
Zobaczymy jak zostanie wykonana reszta. Ważne żeby gra tworzyła dobrą i spójną atmosferę.
- Callel
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anioły
• Demony
- Kontakt:
Art, cenię sobie zawsze Twoje uwagi, bo są konstruktywne i wiele wnoszą, dlatego też ucieszyłem się gdy zobaczyłem, że wnosisz coś od siebie w temacie. I się nie pomyliłem. Faktycznie stawiałem na jaknajwiększe uproszczenie gry, bo raczej chciałbym zadaniówkę zrobić niż prawda/zadanie z czynnym udziałem. Konwencję zdjęć zostawiam, bo, prawdę powiedziawszy, nie mam koncepcji jak to inaczej ugryźć. Myślę tylko nad wywaleniem słupków zrypkami i kieliszkiem a zastąpienie je poprostu czarną kreską... Może faktycznie plansza jest zbyt pstrokata. Myślałem tez nad obwodzeniem każdej "krainy" (przyzwyczajenie... Echhh...) czarną kreską by było mniejsze masło maślane... Plansza mi troszkę jeszcze kuleje, ale mam już ładne rewersy (to znaczy mi się podobają
). Będą w kolorze. Zaraz wstawię.
REWERSY:
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... sRybki.jpg
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... sSerca.jpg
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... wersRe.jpg
TRochę mi to serce nie pasuje... A ta wygląda aktualnie Plansza. Mam trochę mało pomysłów na pola inne niż wyciągnij kartę... Zwłaszcza, że z racji rozmiarów i konwencji nie można wepchnąć za wiele tekstu...:
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... gody-1.jpg
PS. Wymieniłem serduszko na coś bardziej pasującego i ładniejszego:
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... zampan.jpg
REWERSY:
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... sRybki.jpg
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... sSerca.jpg
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... wersRe.jpg
TRochę mi to serce nie pasuje... A ta wygląda aktualnie Plansza. Mam trochę mało pomysłów na pola inne niż wyciągnij kartę... Zwłaszcza, że z racji rozmiarów i konwencji nie można wepchnąć za wiele tekstu...:
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... gody-1.jpg
PS. Wymieniłem serduszko na coś bardziej pasującego i ładniejszego:
http://i1118.photobucket.com/albums/k61 ... zampan.jpg