Klimat DO

Wszelkie inne gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Klimat DO

Post autor: Valdi »

Wiecie co, jakoś jak ostatnio chciałem w tą grę zagrać, przeszkadzały mi Dwie rzeczy:
1. Klimat, był jakiś taki nie jak w MiM czy też nowym na moim stole WI, moze to moje takie pobieżne odczucie ale sam klimat był taki o idziemy w prawo lewo góre dół, i odsłaniam kartę. ogólnie wydaje mi sie nudne nie odczuwałem większego celu, w stylu "idę sie uzbroić do miasta, ide do środkowej krainy a potem w drogę po koronę władzy, Tu tego brakuje.

2. Karty jak dla mnie są o wiele za duże plansza jest pusta i zajmuje za dużo miejsca myślę że można było by zmniejszyć.

Jakie są wsze odczucia?

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności
Post autor: Draugnimir »

Względem poruszonych przez Ciebie zagadnień:

1. Mam wręcz przeciwne odczucia :) To właśnie w (T)MiM'ie trudno mi jest zwykle znaleźć sobie jakikolwiek cel i tłukę się bez sensu od lewa do prawa (bo w górę i w dół za bardzo nie można :-P ), losując sobie ot tak karty, natomiast w Dragonie rzeczą, na której warto się skoncentrować, są Misje - zmuszające do podejmowania konkretnych działań (a więc wykluczające obijanie od obszaru do obszaru) i oferujące wartościowe nagrody (np. przedmioty) oraz dużą liczbę Punktów Doświadczenia, tak potrzebnych przy rozwoju postaci. Wypełnianie celów ułatwia ponadto system ruchu "lewo-prawo-góra-dół" oferujący więcej możliwości (gratka dla szachistów :D ) i ułatwiający trafienie dokładnie tam, gdzie chcemy, bez biegania przez kilkanaście tur wokół jednego obszaru w nadziei, że za którymś razem wreszcie trafię :-P

2. Czasem karty na planszy rzeczywiście lekko zawadzają, zasłaniając instrukcję obszaru albo nie mieszcząc się na jednym polu i zachodząc na dwa jednocześnie. Przyznaję, mogłyby być nieco mniejsze. Natomiast do rozmiarów samej planszy zastrzeżeń nie mam.

A jeśli chodzi o ogólne wrażenia, to jak dla mnie Dragon jest świetny - mimo wielu podobieństw oferuje bowiem też wiele rzeczy, których próżno szukać, a nawet próbować implementować w (T)MiM'ie, dlatego stanowi dobrą od niego odskocznię.

Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające

Post autor: Misiek »

Valdi pisze:1. Klimat, był jakiś taki nie jak w MiM czy też nowym na moim stole WI, moze to moje takie pobieżne odczucie ale sam klimat był taki o idziemy w prawo lewo góre dół, i odsłaniam kartę. ogólnie wydaje mi sie nudne nie odczuwałem większego celu, w stylu "idę sie uzbroić do miasta, ide do środkowej krainy a potem w drogę po koronę władzy, Tu tego brakuje.
Pamiętaj, że to tylko podstawka w sensie MiMowym. Na takim poziomie Moln daje to samo co Miasto. Jaki jest sens przechodzenia w MiMie do środkowej krainy poza wrażeniem, że jest się na wyższym etapie gry? To w Dragonie wrogowie zyskują na sile zależnie od koloru mapy, w MiMie nic im nie daje leżakowanie w trudniejszych krainach. Niby zyskują na Sile, ale nie przekłada się to na wysokość zdobywanego doświadczenia.

Schemat rozgrywki w Dragonie też istnieje. Najpierw skaczemy odkryć nowe mapy dla expa, korzystając z początkowej umiejętności w razie wpadki. Nabite tym doświadczenie pozwala pewnie stąpać po zielonych mapach. Zaczynają się misje, bo z większością wrogów nie mamy szans jeszcze. Na ostatek polowanie na wrogów (najlepiej na czerwonych mapach) dla jeszcze szybszego expowania i wyścig o Smoczą Zbroję. Gra ze względu na szersze możliwości ruchu staje się bardziej PvP. Głównym klimatem jest ściganie się z graczami o rodzynki rozsiane po mapach. Mniej jest MiMowo/MMowego łażenia i odkrywania kart.
Valdi pisze:2. Karty jak dla mnie są o wiele za duże plansza jest pusta i zajmuje za dużo miejsca myślę że można było by zmniejszyć.
Na początku nie podobały mi się też karty w skali szarości. W grze pozwala to jednak wyróżnić je na kolorowej planszy. Plansza powinna być większa, a nie mniejsza! Marzę o takiej z fotek na Avangardzie. Nie jest przecież większa od TMiMa. Karty są większe niż MiMowe, bo więcej na nich opcji i treści, w późniejszym etapie gry jak zawsze robi się bałagan.

ODPOWIEDZ