Rallyman

Wszelkie inne gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

Kaktus+ pisze:Rallyman
Wydaje się ciekawą grą, znaczy akurat taką żeby pograć na szybko, niestety nie kupie jej. Cena 169zł jest o wiele za wysoką za 4 kartoniki planszy, 4 pionki różnie pokolorowane i zestaw kart. Gra ląduje na liście zakupowej ale gdzieś na samym dole.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

Post autor: Kaktus+ »

Valdi pisze:Wydaje się ciekawą grą, znaczy akurat taką żeby pograć na szybko, niestety nie kupie jej. Cena 169zł jest o wiele za wysoką za 4 kartoniki planszy, 4 pionki różnie pokolorowane i zestaw kart. Gra ląduje na liście zakupowej ale gdzieś na samym dole.
Takie życie...cena to zdzierwsto, zdecydowanie. Zerknij jednak na Dominant Species. To tak brzydka gra, a kosztuje niemal 100 zł więcej niż Rallyman...

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Kaktus+ pisze:Zerknij jednak na Dominant Species.
Wiesz... Dominant Species ma o :
31 dużych i 12 małych sześciokątnych płytek do budowy kontynentu
330 drewnianych kostek w 6 kolorach
60 drewnianych krążków
60 drewnianych stożków
120 okrągłych znaczników surowców
elementów więcej, wiem nie są one jakiś wysokich lotów ale są fizycznie w grze, a tu? 4 samochodziki, pare kół i znaczników brudu i pare kart, niestety cena odrazu mówi "Nie" albo "Spiratuj mnie"

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

Post autor: Kaktus+ »

Valdi pisze:Wiesz... Dominant Species ma o :
31 dużych i 12 małych sześciokątnych płytek do budowy kontynentu
330 drewnianych kostek w 6 kolorach
60 drewnianych krążków
60 drewnianych stożków
120 okrągłych znaczników surowców
elementów więcej, wiem nie są one jakiś wysokich lotów ale są fizycznie w grze, a tu? 4 samochodziki, pare kół i znaczników brudu i pare kart, niestety cena odrazu mówi "Nie" albo "Spiratuj mnie"
Trudno się nie zgodzić. Wiesz, to i tak nie jest jeszcze jakiś mega-kosmos cenowy. Są dużo droższe i niebyt bardziej treściwe gry.
Pod tym kątem, to zdecydowanie najlepiej wypadają big boxy FFG, które choć kosztują ponad 200 zł, są napakowane do granic możliwości.

Awatar użytkownika
luzodajnia
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Post autor: luzodajnia »

Valdi pisze:4 samochodziki, pare kół i znaczników brudu i pare kart, niestety cena odrazu mówi "Nie" albo "Spiratuj mnie"
A ile uważasz, że gra powinna kosztować?

Tych "parę" kart jest 165, 4 dwustronne "kartoniki" mierzą 33 x 22 cm, tych parę znaczników jest prawie 100 ("koła" to znaczniki sekund).

Obrazek

Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające

Post autor: Misiek »

Ktoś może przyrównać kostki brudu z tej gry do starych mimowych? Oglądałem je na stronie sklepu i wydają się być bardzo podobne. Przydałyby mi się do mojego dodatku.

Awatar użytkownika
luzodajnia
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Misiek pisze:Ktoś może przyrównać kostki brudu z tej gry do starych mimowych? Oglądałem je na stronie sklepu i wydają się być bardzo podobne. Przydałyby mi się do mojego dodatku.
W grze występują 4 modele znaczników:
szare 30 mm (znacznik 5 sekund)
szare 15 mm (znacznik 1 sekundy)
czarne gumowe 5 mm (znacznik uszkodzeń)
pomarańczowe gumowe 5 mm (znacznik błota)

O który model Ci chodzi?

Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające

Post autor: Misiek »

Czerwone kostki z rozszerzenia dirt. Takie pustościenne. Na ile są podobne do kostek użytych w Magii i Mieczu.

http://imageshack.us/photo/my-images/232/jajka1.jpg/

Takich jak te z prawego dolnego narożnika fotki.

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

luzodajnia pisze:Valdi napisał/a:
4 samochodziki, pare kół i znaczników brudu i pare kart, niestety cena odrazu mówi "Nie" albo "Spiratuj mnie"
A ile uważasz, że gra powinna kosztować?
No niestety cena 170 zł jest dość abstrakcyjną ceną.

Tak średnio patrząc zawartość/zainteresowanie/popularność to gra powinna niestety według mnie kosztować 5 do 10 euro mniej, czyli mniej 20-40 zł mniej. Szczególnie że w pudełku niema polskiej instrukcji (czyli grę można równie dobrze sprowadzić z Uk/Niemiec)

Oczywiście to jest moje zdanie, i mogę Ci obiecać że nikt jej od nas "nie spiratuje" gry, ale biorąc realia polskiego rynku to nie oczekiwałbym przy niej dużego popytu, bo po prostu cena odstrasza.

Awatar użytkownika
luzodajnia
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Misiek pisze:Czerwone kostki z rozszerzenia dirt. Takie pustościenne. Na ile są podobne do kostek użytych w Magii i Mieczu.
Takich jak te z prawego dolnego narożnika fotki.
Chyba są trochę jaśniejsze. Mają zaokrąglone rogi i rozmiar 16 mm.

http://www.luzodajnia.pl/sklep/akcesori ... -rallyman/

Obrazek

Awatar użytkownika
luzodajnia
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Valdi pisze:No niestety cena 170 zł jest dość abstrakcyjną ceną.

Tak średnio patrząc zawartość/zainteresowanie/popularność to gra powinna niestety według mnie kosztować 5 do 10 euro mniej, czyli mniej 20-40 zł mniej.
Sprowadzenie gry z Zachodu wyjdzie znacznie drożej:
http://www.rallyman.fr/en/acheter-rallyman/3.html: 44.90 EUR (sklep autora gry)
http://www.boardgameguru.co.uk/rallyman-7636-p.asp £36.99
Valdi pisze:Szczególnie że w pudełku niema polskiej instrukcji (czyli grę można równie dobrze sprowadzić z Uk/Niemiec)
Instrukcja PL jest regularnie poprawiana od kilku miesięcy ( http://www.rallyman.pl/zasady ). Kiedy będę pewien, że najważniejsze wątpliwości i niejasności zostały wyjaśnione, zacznę udostępniać instrukcję razem z grą. W tej chwili wydrukowanie w warunkach domowych 6 kartek (12 stron) chyba nie jest problemem.
Valdi pisze:Oczywiście to jest moje zdanie, i mogę Ci obiecać że nikt jej od nas "nie spiratuje" gry,
Szanuję Twoje zdanie i jestem wdzięczny, że wyjaśniłeś swoją pozycję.

Na BGG jest cała galeria autorskich remiksów gry. Zapewniam Cię, że jako dystrybutor gier z całego serca popieram twórczość fanów. Jeśli stworzysz fajną wersję Rallymana, podziel się nią. Zamieszczę ją w oficjalnej witrynie gry. Osobiście marzę, żeby zespół polskich fanów stworzył wersję 3D podobną do tej: http://boardgamegeek.com/image/922918/rallyman i http://boardgamegeek.com/image/922901/rallyman
Valdi pisze:ale biorąc realia polskiego rynku to nie oczekiwałbym przy niej dużego popytu, bo po prostu cena odstrasza.
Sprowadzenie gry do Polski kosztuje mnie ok. 19 EUR/76 zł. Sklepy kupują ode mnie grę za ok. 90 zł. Sugerowana marża hurtowa to 35%, więc cena detaliczna z VAT to 165-169 zł.

Te 14 zł, które zarabiam na egzemplarzu mają sfinansować tłumaczenie i druk instrukcji, pokryć koszt egzemplarzy do recenzji i egzemplarzy promocyjnych, sfinansować demonstracje gry na konwentach (hotel, benzyna, itp), serwer witryny rallyman.pl i kilkadziesiąt godzin mojej pracy nad całym projektem.

Pomimo najlepszych chęci, nie zgodzę się więc, że cena jest zbyt wysoka.

Gra jest niezwykle regrywalna: rzuć okiem na 19 roadbooków http://www.luzodajnia.pl/forum/pobieralnia/?category=3 i na comiesięczne mistrzostwa online ( http://www.rallyman.fr/en/jouer-en-lign ... -2010.html )

Gra nadaje się do gry z początkującymi jak i z wymiataczami. Już 9-latek daje sobie radę w grze (bez trybu walka za czasem).

Rynek polski daje sobie doskonale radę ze znacznie droższymi grami. To, że gra dopiero się pojawiła na rynku, nie może znaczyć, że ma być tańsza. Jaka byłyby Twoja reakcja na sytuację, w której nagle podnoszę cenę, bo gra stała się popularna?

ODPOWIEDZ