Zmienię wam trochę temat

Jako że wczoraj ukończyłem Wiedźmina 2, wypada się podzielić wrażeniami. Zajęło mi to prawie tydzień (zacząłem grać w poniedziałek popołudniu, skończyłem wczoraj wieczorem) i jestem zadowolony z długości gry

Trochę spowalniały mnie niektóre walki, gdybym grał na łatwym poziomie pewnie przeszedł bym grę dwa razy szybciej ale tak przynajmniej miałem więcej grania

A tutaj skrótowo moje plusy i minusy:
+ Fabuła, ciekawa, wciągająca, mnóstwo wyborów moralnych.
+ Klimat, swojski i przyjemny.
+ Questy, wszystkie były co najmniej dobre, większość nawet tych pobocznych rozgałęziała się w trakcie więc następne przejście nawet po tej samej stronie konfliktu też może się różnić.
+ Dialogi, rewelacyjne, nawet jeszcze lepsze niż w jedynce w czym była też duża zasługa polskiego dubbingu.
+ Dubbing, świetny, powtarzalne głosy zdarzały się rzadziej niż w jedynce i nie męczyły.
+ Mnóstwo postaci z książek, fajnie było spotkać znajomych bohaterów nawet jeśli był to tylko niewielki występ.
+ Seks i erotyka, wreszcie wygląda to bardziej naturalnie (o ile oczywiście zbitka pixeli może być naturalna), tam gdzie było głębsze uczucie było to widać, tam gdzie stosunek miał być po prostu mechaniczny (np. z prostytutką) też było to widać.
+ Mini gry, siłowanie na rękę i walka na pięści, przyjemne, efektowne, miło spędzało się przy tym czas.
+ Komiksowe przerywniki, bardzo mi się podobały, nie miałbym nic przeciwko gdyby zrobili jeszcze takie komiksy (czy to papierowe czy animowane) albo nawet krótki film animowany utrzymany w tej stylistyce.
+ Grafika, piękna co widać nawet na niskich ustawieniach.
+ Lokacje, świetnie zaprojektowane, w przeciwieństwie do jedynki wreszcie zróżnicowane, nawet zwykłe wiejskie chaty różnią się od siebie tak z zewnątrz jak i wewnątrz.
+ Cena, 120zł (cena pudełkowa) za nową grę z mnóstwem gadżetów toż to fenomen, w dodatku jak się poszpera to nawet i za 80zł można kupić, brawo.
+/- Walka, ogólnie mi się podobało, w przeciwieństwie do jedynki walka stanowiła wyzwanie ale jednak niektórzy przeciwnicy byli trochę przegięci, do tego nieco skopane sterowanie (może gdybym grał na padzie jakoś lepiej by to szło). Najnowszy patch ma poprawić kwestię sterowania, zobaczymy.
+/- Więcej szukania, fajnie że twórcy nie traktują nas jak idiotów i rozpoczęcie questa nie oznacza nam automatycznie każdej rzeczy na mapie prowadząc nas za rękę. Niestety czasem szukanie pewnych rzeczy (np. tuneli nekkerów czy zwłok do spalenia) bywało strasznie męczące, przydałaby się opcja że jak wypytamy odpowiednie osoby to dzięki uzyskanym informacjom pojawi się stosowny znacznik na mapie.
- Ekwipunek, dziennik, kościany poker, rzeczy które dobrze działały w jedynce tutaj zostały niepotrzebnie przerobione przez co w ekwipunku i dzienniku panuje bajzel a kościany poker jest bardziej frustrujący niż przyjemny.
- Bieganina, miało jej nie być a była co w połączeniu z lokacjami w których naprawdę można się było zgubić było trochę męczące.
- Punkt kulminacyjny, nie do końca przekonały mnie wyjaśnienia głównych wątków, w dodatku gra nagle się urywa nie dając nawet żadnego podsumowania naszych czynów.
- Drobne problemy techniczne, czasem quest nie zadziałał, czasem wywalało na pulpit, czasem DLC nie chce się pobrać, to drobiazgi które nie utrudniają obcowania z grą ale mogą trochę wkurzać. Mam nadzieję że kolejne patche usuną wszystkie błędy.
- Mimika i gestykulacja, tak sobie, w dodatku bohaterowie podczas rozmów stoją jak kołki, kiedy przekazują sobie jakiś przedmiot w ogóle tego nie widać.
- Pseudo otwarty świat, liczyłem na coś w stylu Gothica a tymczasem gra tak naprawdę jest podzielona na obszary, każde przejście przez drzwi to konieczność oglądania tej samej animacji. Na szczęście ekrany ładowania nie istnieją (a jak się pojawiają to trwają dosłownie sekundę czy dwie).
- Głosy otoczenia, niestety NPCe w tle non stop powtarzają te same teksty, przydałaby się większa różnorodność.
No to chyba tyle, minusów wymieniłem sporo ale na szczęście w żaden sposób nie przyćmiewają plusów. Część z nich zapewne zostanie w ogóle wyeliminowana stosownym patchem. Grę polecam wszystkim, zarówno tym którzy czytali książki i grali w pierwszą część jak i całkiem zielonym w temacie. Wiedźmin 2 zgrabnie łączy ze sobą to co najlepsze ze starych cRPGów z tym co najlepsze ogólnie w dzisiejszych grach.
Na koniec jeszcze jeden z nowszych zwiastunów, moim zdaniem boski:
http://www.youtube.com/watch?v=pw_YVj5qb70
Zmienię wam trochę temat :P Jako że wczoraj ukończyłem Wiedźmina 2, wypada się podzielić wrażeniami. Zajęło mi to prawie tydzień (zacząłem grać w poniedziałek popołudniu, skończyłem wczoraj wieczorem) i jestem zadowolony z długości gry :) Trochę spowalniały mnie niektóre walki, gdybym grał na łatwym poziomie pewnie przeszedł bym grę dwa razy szybciej ale tak przynajmniej miałem więcej grania :wink: A tutaj skrótowo moje plusy i minusy:
[b]+ Fabuła[/b], ciekawa, wciągająca, mnóstwo wyborów moralnych.
[b]+ Klimat[/b], swojski i przyjemny.
[b]+ Questy[/b], wszystkie były co najmniej dobre, większość nawet tych pobocznych rozgałęziała się w trakcie więc następne przejście nawet po tej samej stronie konfliktu też może się różnić.
[b]+ Dialogi[/b], rewelacyjne, nawet jeszcze lepsze niż w jedynce w czym była też duża zasługa polskiego dubbingu.
[b]+ Dubbing[/b], świetny, powtarzalne głosy zdarzały się rzadziej niż w jedynce i nie męczyły.
[b]+ Mnóstwo postaci z książek[/b], fajnie było spotkać znajomych bohaterów nawet jeśli był to tylko niewielki występ.
[b]+ Seks i erotyka[/b], wreszcie wygląda to bardziej naturalnie (o ile oczywiście zbitka pixeli może być naturalna), tam gdzie było głębsze uczucie było to widać, tam gdzie stosunek miał być po prostu mechaniczny (np. z prostytutką) też było to widać.
[b]+ Mini gry[/b], siłowanie na rękę i walka na pięści, przyjemne, efektowne, miło spędzało się przy tym czas.
[b]+ Komiksowe przerywniki[/b], bardzo mi się podobały, nie miałbym nic przeciwko gdyby zrobili jeszcze takie komiksy (czy to papierowe czy animowane) albo nawet krótki film animowany utrzymany w tej stylistyce.
[b]+ Grafika[/b], piękna co widać nawet na niskich ustawieniach.
[b] + Lokacje[/b], świetnie zaprojektowane, w przeciwieństwie do jedynki wreszcie zróżnicowane, nawet zwykłe wiejskie chaty różnią się od siebie tak z zewnątrz jak i wewnątrz.
[b]+ Cena[/b], 120zł (cena pudełkowa) za nową grę z mnóstwem gadżetów toż to fenomen, w dodatku jak się poszpera to nawet i za 80zł można kupić, brawo.
[b]+/- Walka[/b], ogólnie mi się podobało, w przeciwieństwie do jedynki walka stanowiła wyzwanie ale jednak niektórzy przeciwnicy byli trochę przegięci, do tego nieco skopane sterowanie (może gdybym grał na padzie jakoś lepiej by to szło). Najnowszy patch ma poprawić kwestię sterowania, zobaczymy.
[b]+/- Więcej szukania[/b], fajnie że twórcy nie traktują nas jak idiotów i rozpoczęcie questa nie oznacza nam automatycznie każdej rzeczy na mapie prowadząc nas za rękę. Niestety czasem szukanie pewnych rzeczy (np. tuneli nekkerów czy zwłok do spalenia) bywało strasznie męczące, przydałaby się opcja że jak wypytamy odpowiednie osoby to dzięki uzyskanym informacjom pojawi się stosowny znacznik na mapie.
[b]- Ekwipunek, dziennik, kościany poker[/b], rzeczy które dobrze działały w jedynce tutaj zostały niepotrzebnie przerobione przez co w ekwipunku i dzienniku panuje bajzel a kościany poker jest bardziej frustrujący niż przyjemny.
[b]- Bieganina[/b], miało jej nie być a była co w połączeniu z lokacjami w których naprawdę można się było zgubić było trochę męczące.
[b]- Punkt kulminacyjny[/b], nie do końca przekonały mnie wyjaśnienia głównych wątków, w dodatku gra nagle się urywa nie dając nawet żadnego podsumowania naszych czynów.
[b]- Drobne problemy techniczne[/b], czasem quest nie zadziałał, czasem wywalało na pulpit, czasem DLC nie chce się pobrać, to drobiazgi które nie utrudniają obcowania z grą ale mogą trochę wkurzać. Mam nadzieję że kolejne patche usuną wszystkie błędy.
[b]- Mimika i gestykulacja[/b], tak sobie, w dodatku bohaterowie podczas rozmów stoją jak kołki, kiedy przekazują sobie jakiś przedmiot w ogóle tego nie widać.
[b]- Pseudo otwarty świat[/b], liczyłem na coś w stylu Gothica a tymczasem gra tak naprawdę jest podzielona na obszary, każde przejście przez drzwi to konieczność oglądania tej samej animacji. Na szczęście ekrany ładowania nie istnieją (a jak się pojawiają to trwają dosłownie sekundę czy dwie).
[b]- Głosy otoczenia[/b], niestety NPCe w tle non stop powtarzają te same teksty, przydałaby się większa różnorodność.
No to chyba tyle, minusów wymieniłem sporo ale na szczęście w żaden sposób nie przyćmiewają plusów. Część z nich zapewne zostanie w ogóle wyeliminowana stosownym patchem. Grę polecam wszystkim, zarówno tym którzy czytali książki i grali w pierwszą część jak i całkiem zielonym w temacie. Wiedźmin 2 zgrabnie łączy ze sobą to co najlepsze ze starych cRPGów z tym co najlepsze ogólnie w dzisiejszych grach.
Na koniec jeszcze jeden z nowszych zwiastunów, moim zdaniem boski:
[url]http://www.youtube.com/watch?v=pw_YVj5qb70[/url]