Szczury Pustyni - prace nad retuszem
- SPIDIvonMARDER
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Likantropia - Posty: 661
- Kontakt:
Faktycznie, chyba zgubiłem ten żeton od A. Z kolei dowództwo 132 jest, może mi się zawieruszyło przy skanowaniu.
Z dywizją "A" jest problem. Wertuję teraz litaraturę i nie mogę znaleźć jednostki, które stricto odpowiadałaby temu tworowi. Obawiam się, że to po prostu bardzo ogólne ujęcie różnych pozostałych jednostek wchodzących w skład Panzerarmee "Afrika". Twórcy gry ją pokazali jako dywizję, aby zbalansować siły.
Tak, to 60 dywizja.
30x40 mm
Z dywizją "A" jest problem. Wertuję teraz litaraturę i nie mogę znaleźć jednostki, które stricto odpowiadałaby temu tworowi. Obawiam się, że to po prostu bardzo ogólne ujęcie różnych pozostałych jednostek wchodzących w skład Panzerarmee "Afrika". Twórcy gry ją pokazali jako dywizję, aby zbalansować siły.
Tak, to 60 dywizja.
30x40 mm
-
-
- Kontakt:
- Arkon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Osada
• Rycerze Bóstw
• WKO - Posty: 831
Masz książkę Battistelli Pier Paolo, Afrika Korps Rommla, Warszawa 2010 - tłumaczona przez Bellonę książka Ospreya? Na str. 27 masz schemat Afrikadivision zbV przed przekształceniem na 90 LeDiv. W jej skłąd wchodzą:SPIDIvonMARDER pisze:Z dywizją "A" jest problem. Wertuję teraz litaraturę i nie mogę znaleźć jednostki, które stricto odpowiadałaby temu tworowi. Obawiam się, że to po prostu bardzo ogólne ujęcie różnych pozostałych jednostek wchodzących w skład Panzerarmee "Afrika". Twórcy gry ją pokazali jako dywizję, aby zbalansować siły.
- 155 i 361 pułki strzelców
- 605 dywizjon ppanc
- 580 komp. rozpoznawcza
- inne jednostki, któych nie uwzględniono w grze
Jestem za tym, że to ma być ta dywizja.
Dodano
Przerobiłem jednostki Osi. Prócz wyżej wymienionych brakuje żetonów:
- włoska 25 DP (cała)
- włoska 102 DPZmot (cała)
- niemiecka dywizja A - prócz sztabu również żeton plot
Dodano 29.04.2011
Uff przerobiłem wreszcie Aliantów. Wśród tych jednostek panuje duzy bałagan, dlatego też nie mam pewności, czy spisy żetonów, które zrobiłem są poprawne. Na razie braki u Aliantów:
- 201 BGw: I/201 BGw, II/201 BGw, III/201 BGw
- 1 SBSK (cała)
- 3 BKZmot: 2/3 BKZmot, 11/3 BKZmot
- 6 DP (Austr.): 20/17
- 2 DP (PłdAfr): 19/6, 1 ckm, Sap, 4/8 Rozp
- 70 DP: 3 ppanc
- 7 DPanc: 2/7
- 32 BPanc: 1/32 BCz., 4/32 BCz.
- XII KA: 11 Husars, 3 BPanc
- XXX KA: 11 Husarc (może być ten sam co wyżej), I/22 BGw, II/22 BGw, III/22 BGw, 44/1 BCz.
Niektóre z tych jednostek korpuśnych z tego ci się zorientowałem nie muszą posidać w prawym górnym rogu numerku korpusu.
Teraz taka mała prośba. Apropo Szczurów przypomniałem sobie o takim systemie (protosystemie) Battle z czasopisma Magia i Miecz. Otóż tak się złożyło, że nie mam kilku numerów tego pisma, w których mogą być dodatkowe żetony i mapy. Są to nry:
5/1994
1/1995
2/1995
3/1995
Gdyby ktoś posiadał żetony i mapy z tych numerów prosiłbym o podzielenie się nimi. Mi wystarczą zdjęcia cyfrówką, nie muszą być skany. Oczywiście ideałem by było, gdyby były nierozcięte
-
-
- Kontakt:
Spróbuję Ci pomóc z SiT, aczkolwiek tylko jeden góra 2 numery mam.
Co do braków, to że tak powiem są duże. W końcu to była samodzielna gra. Chyba że macie u siebie jakieś braki w żetonach.
Co do braków, to że tak powiem są duże. W końcu to była samodzielna gra. Chyba że macie u siebie jakieś braki w żetonach.
No właśnie, byłbym za zmianą techniczną, tak żeby można było napisać 2-3 posty pod rząd, przynajmniej w tym dziale, bo to się nieraz przydaje. Spamerom to rozwiązanie i tak życia specjalnie nie utrudnia (wbrew temu, co niektórzy uważają), natomiast podczas merytorycznych dyskusji, gdzie jest niewielu dyskutantów i raczej wymiana informacji, owszem, bo jak chcę dodać kolejny post z jakimiś informacjami, albo z newsem, bo on potem nie za bardzo jest widoczny.SeSim pisze:Podbijacz
- Arkon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Osada
• Rycerze Bóstw
Braki wyszły z porównania tabel oddziałów z instrukcji z zeskanowanymi żetonami przez Spidiego. Z tego wynika, że albo on ich nie posiada (bo nie było w ogóle w grze, co raczej jest mało prawdopodobne), albo właśnie uległy zagubieniu.Raleen pisze:Co do braków, to że tak powiem są duże. W końcu to była samodzielna gra. Chyba że macie u siebie jakieś braki w żetonach.
Spisy żetonów już porobiłem, ale wolałbym poczekać aż odezwie się Spidi lub ktoś z forum, kto może jeszcze mieć tą grę (Valdi?).
-
-
- Kontakt:
- Arkon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Osada
• Rycerze Bóstw
Pojawiają się w części scenariuszy. Jest jeszcze jedna ciekawostka. Jeden z zeskanowanych żetonów posiada oznaczenie 12/3 i pochodzi z 2coś tam. W tabelach nie ma tego oddziału, więce jest możliwość, że nazwa żetonu to po prostu pomyłka i odnosi się np do brakującego 19/6 z 2 DP?
A i jest możliwość, że Spidi jeszcze po prostu nie zeskanował wszystkich żetonów, które posiada. Gdzieś tam wyżej wspominał o polskiej 1 SBSK, ktorej nie ma na razie na żetonach.
A i jest możliwość, że Spidi jeszcze po prostu nie zeskanował wszystkich żetonów, które posiada. Gdzieś tam wyżej wspominał o polskiej 1 SBSK, ktorej nie ma na razie na żetonach.
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
• Lodowa Kraina - Posty: 3416
Jak będziecie mieli już gotowe wszystko, proszę o kontakt. Elegancko wszystko posegreguję i całość zamieścimy na jakimś mulituploadzie by nie zginęło (może nawet u Valdiego).
Macie plany na dalsze skany? Jeżeli ktoś byłby na tyle uprzejmy bo zająć się obrobieniem żetonów, mogę zeskanować Bitwy II Wojny Światowej. Część żetonów mam nawet nie rozcięte, a to znacznie ułatwi sprawę.
Macie plany na dalsze skany? Jeżeli ktoś byłby na tyle uprzejmy bo zająć się obrobieniem żetonów, mogę zeskanować Bitwy II Wojny Światowej. Część żetonów mam nawet nie rozcięte, a to znacznie ułatwi sprawę.
- Arkon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Osada
• Rycerze Bóstw
Apropo Szczurów: http://www.gis.manewry.vdl.pl/viewtopic ... 93ad332cf6
Wiesz Kaktus, właśnie w Corelu składam żetony Szczurów w arkusz (tzn robię retusz) tylko te ikonki słabe jakościowo i jeszcze nie wiem co z tym zrobić.... No i w związku z tym chciałbym wyjaśnić ostatecznie kwestię tych brakujących żetonów.
Wiesz Kaktus, właśnie w Corelu składam żetony Szczurów w arkusz (tzn robię retusz) tylko te ikonki słabe jakościowo i jeszcze nie wiem co z tym zrobić.... No i w związku z tym chciałbym wyjaśnić ostatecznie kwestię tych brakujących żetonów.
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
-
-
- Kontakt:
Dobrze, dokonajcie jeszcze samodzielnie analizy i ja też spróbuję u jednego kolegi za jakiś czas przejrzeć jak zrobicie swój spis.
SPIDI działa z tego co wiem, to najważniejsze.
Nie wiem czy bym tak bardzo wchodził w granie w to teraz, ale jak ktoś bardzo lubi.
Dla mnie osobiście to jednak jest bardziej ciekawostka historyczna
.
SPIDI działa z tego co wiem, to najważniejsze.
Nie wiem czy bym tak bardzo wchodził w granie w to teraz, ale jak ktoś bardzo lubi.
Dla mnie osobiście to jednak jest bardziej ciekawostka historyczna
- Arkon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Osada
• Rycerze Bóstw
Eeee, chodziło mi o te ikonki na żetonach, że nie wiem jeszcze co z nimi zrobić bo są słabe jakościowoKaktus+ pisze:Arkon napisał/a:
Wiesz Kaktus, właśnie w Corelu składam żetony Szczurów w arkusz (tzn robię retusz) tylko te ikonki słabe jakościowo i jeszcze nie wiem co z tym zrobić
Zapisz jako pdf i podeślij całość
My tu lubimy stare gryRaleen pisze:Nie wiem czy bym tak bardzo wchodził w granie w to teraz, ale jak ktoś bardzo lubi.
Dla mnie osobiście to jednak jest bardziej ciekawostka historyczna .
Raleen nie orientujesz się czy gra Afrika Korps z TiS zakłada też operacje w Tunezji, czy tylko do El Alamein?
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
-
-
- Kontakt:
Chyba w dodatkach było w TiSach. ew. za parę dni spytam.Arkon pisze:Raleen nie orientujesz się czy gra Afrika Korps z TiS zakłada też operacje w Tunezji, czy tylko do El Alamein?
Mersa Matruh pamiętam, że było w dodatkach.
El-Alamein wyszło jako osobna gra, posiadam nawet, ale szczególnie nie polecam.
A co do starych gier, też lubię, ale takie bardziej trzymające poziom.
- SPIDIvonMARDER
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Likantropia - Posty: 661
- Kontakt:
Arkon pisze:Pojawiają się w części scenariuszy. Jest jeszcze jedna ciekawostka. Jeden z zeskanowanych żetonów posiada oznaczenie 12/3 i pochodzi z 2coś tam. W tabelach nie ma tego oddziału, więce jest możliwość, że nazwa żetonu to po prostu pomyłka i odnosi się np do brakującego 19/6 z 2 DP?
Był taki odcinek Kapitana Bomby o tym, jak wszyscy po kolei stwierdzali, że zapomnieli naboi. Bomba się starsznie wkurzał, aż powiedział puentę:
"To możecie mnie rypać w d*pę. Ja też zapomniałem naboi"
Właśnie tak to wygląda

Oto lista żetonów, których mi brakuje:
Oś:
Sztab "A" - zgubiony najpewniej
3 Rozp (5 DPanc) - zgubiony najpewniej
Alianci:
3 p-panc (70 DP) - o ile kojarzę, to tego żetonu nigdy nie było
25/5 (2 DP) - tutaj jest błąd w instrukcji, gdyż w niej taka jednostka jest wymieniona dwa razy, a żeton posiadam jeden. Zamiast tego mamy żeton 24/5, który nigdzie nie pasuje. To pewnie o niego chodzi.
1 ckm (2 DP) - nie mam go i nie mam pojęcia czemu
Sap (2 DP) - jw.
4/8 Rozp (2 DP) - o ile kojarzę, to tego żetonu nigdy nie było
Mam też sporo żetonów, które nie pasują do żadnego scenariusza:
Oś:
4 LM, 3 LB, 3 LR, 4 i 5 LS
Alianci:
2x p-lot (2 DP)
p-lot (DPanc)
p-lot XIII
p-lot XXX
10/4 (4 DP)
11/3 (4 DP)
III SBSK (są dwie sztuki)
26/5 (2 DP)
12/3 )2 DP)
24/5 (2 DP) patrz wyżej

- Arkon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Osada
• Rycerze Bóstw
No tak, tyle, że te żetony wrzucałeś na forum już wcześniej....
Co do reszty, faktycznie jest kilka żetonów, kórych nie ma w scenariuszach.
Co do reszty, faktycznie jest kilka żetonów, kórych nie ma w scenariuszach.
A myślisz, że jak ja je robię. Mimo wszystko ikonki nie są zbyt wyraźne, ale pokombinuję jeszcze.Kaktus+ pisze:Spróbuj zrobić im nowe tło w kolorze bazowym, ikonki wytnij, zrób wyostrzenie, przyciemnij, obrób w jakikolwiek inny sposób i wklej na nowe tło.
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
- Arkon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Osada
• Rycerze Bóstw
No cóż. Wybierzcie, którą wersję wolicie:
1. Składana w Corelu, napisy robione od nowa, ikonki obrabiane na ile to możliwe w PS, a potem wrzucane do szablonu. Przykład: http://img713.imageshack.us/i/etonyszczurypustynio.jpg/ Wada - widoczne przy ikonkach białe artefakty, których przy takich małych rzeczach nie mogę usunąć, ani używając Magic Wanda, ani sposobu Miśka. No i bardziej czasochłonne.
2. Robiony w PS, kopiowane żetony ze skanów, tło obrabiane, tylko trzeba nieco przyciemnić te czarne ikonki itd, ale z powodu słabej jakości grafiki i tak rewelacji nie będzie. Link http://img857.imageshack.us/i/81800220.jpg/ . Zaleta - szybsza praca nad składaniem.
Oczywiście jeszcze kilka rzeczy jest do poprawienia, np ten zachodzący napis DAK na inne itp.
1. Składana w Corelu, napisy robione od nowa, ikonki obrabiane na ile to możliwe w PS, a potem wrzucane do szablonu. Przykład: http://img713.imageshack.us/i/etonyszczurypustynio.jpg/ Wada - widoczne przy ikonkach białe artefakty, których przy takich małych rzeczach nie mogę usunąć, ani używając Magic Wanda, ani sposobu Miśka. No i bardziej czasochłonne.
2. Robiony w PS, kopiowane żetony ze skanów, tło obrabiane, tylko trzeba nieco przyciemnić te czarne ikonki itd, ale z powodu słabej jakości grafiki i tak rewelacji nie będzie. Link http://img857.imageshack.us/i/81800220.jpg/ . Zaleta - szybsza praca nad składaniem.
Oczywiście jeszcze kilka rzeczy jest do poprawienia, np ten zachodzący napis DAK na inne itp.
- Misiek
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Arena
• Bestia
• Pakiety Rozszerzające - Posty: 3374
Dawałeś fuzzines na max?
Edit
Ściągnąłem skany Spidiego i pokombinowałem na nich. Główny problem jest taki, że są one w jpg. Ten format nie nadaje się do zachowywania drobnych detali potrzebnych do retuszy.
Odnośnie samej przeróbki, to ważne w tym przypadku, by usunąć wpierw biały, a następnie zielony. Usuwając sam zielony zostaną białe artefakty, lepiej więc wcześniej kliknąć na białe tło obok żetonu, to zaznaczą się także wszystkie artefakty z samego żetonu.
Edit
Ściągnąłem skany Spidiego i pokombinowałem na nich. Główny problem jest taki, że są one w jpg. Ten format nie nadaje się do zachowywania drobnych detali potrzebnych do retuszy.
Odnośnie samej przeróbki, to ważne w tym przypadku, by usunąć wpierw biały, a następnie zielony. Usuwając sam zielony zostaną białe artefakty, lepiej więc wcześniej kliknąć na białe tło obok żetonu, to zaznaczą się także wszystkie artefakty z samego żetonu.
- Arkon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Osada
• Rycerze Bóstw
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora: