Elementalion (było:Zręcznościówka fantazy)

Wszelkie inne gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Elementalion (było:Zręcznościówka fantazy)

Post autor: poooq »

Naoglądałem się mnóstwo pstrykanych gier zręcznościowych (na razie tylko na zdjęciach) i tak sobie myślę na temat małej minipstrykanki.

Tytuł roboczy: brak.

Trójka dzielnych poszukiwaczy przygód złazi do podziemi aby tam stawić czoło pradawnemu złu i przy okazji nielicho obłowić się wśród ukrytych tam skarbców i labiryntów. Złodziej ma otwierać zamki, odnajdywać i dezaktywować pułapki, Mag będzie czarował a Wojownik walczył. Kanon.

Dla 1, 2 lub 3 graczy (solo; sterujemy całą trójką, dwóch wybiera sobie po jednej postaci na stałe, trzecią się wymienia, trzech: każdy ma swojego bohatera).

Gra będzie polegała na pstrykaniu rozmaitymi kostkami na planszy zabezpieczonej od tyłu pudełkiem. Żeby wykonać zadanie lub pokonać przeciwnika trzeba będzie trafiać w odpowiednie układy kostek i innych klocków. Układy elementów które trzeba będzie rozbić lub odwrotnie -ominąć będzie określona w scenariuszach (można stworzyć nawet całe bestariusze jak w rpgach)

Plansza do gry będzie budowana z pudełka, jego górna przykrywka będzie tylną ścianą chroniącą elementy przed wypadnięciem. Na ilustracji pokazałem jak to sobie wyobrażam, elementy w paski to poziom pierwszy, w kratkę drugi, różne poziomy na planszy w sektorze pierwszym to odpowiednio zaprojektowana wypraska. Plansza składa się z trzech sektorów, dwie ścianki boczne mogą się wsuwać i wysuwać, w zależności od bitwy/ wyzwania. W niektórych przypadkach trzeba będzie pokonywać wyzwania kolejno po sobie (sektor czerwony, żółty i zielony) a zbyt mocno wypuszczona kość wpadająca do kolejnego sektora przekreśla szansę na pozytywne zakończenie.

Obrazek

W grze używamy trzech rozmiarów kostek: małe o krawędzi 1 cm, średnie 1,5 i duże 2 cm.
Kośćmi posługują się bohaterowie: gracze. Kości występują w czterech kolorach żeby można było je od siebie odróżnić.

Wrogowie będą symbolizowani przez elementy owalne: walce, stożki i półkule: walce będą ich życiem (strącenie walców to zadanie obrażeń, im potężniejszy przeciwnik tym więcej ma ciężkich walców, jeśli jakiś walec jeszcze stoi to znaczy że przeciwnik żyje), stożki będą ich atakami, jeśli przewróci się stożek, przeciwnik wykonuje atak (ale taki stożek może być również zatrutym ostrzem w skrzyni ze skarbami). Elementy wrogów będą w trzech kolorach: białe, szare i czarne oraz różnych wielkościach. Im ciemniejszy stożek tym poważniejsze obrażenia. Niektóre potwory /zadania mają utrudnienia: są to klocki w kształcie połowy kuli: trudne do przesunięcia i zasłaniające cele. Najtrudniejsi przeciwnicy będą składali się z dużych, ciężkich do przesunięcia krążków.

Czym się będzie różniła gra poszczególnymi postaciami?

Złodziej używa małych kości a jego zadania polegają na precyzyjnych strzałach: np strąć wieżę ułożoną z 4 małych walców nie ruszając dwóch podobnych wież po bokach.

Mag używa średnich kości, a jego zadania to głównie czarowanie polegające na umieszczaniu kości w poszczególnych częściach planszy (magiczne znaki).

Wojownik pstryka dużymi kośćmi, a jego rola to walka czyli rozbijanie elementów symbolizujących wrogów.

Postaci byłyby określone przez Wytrzymałość (ilość możliwych do użycia w jednej akcji kości) może inne cechy, jeszcze pomyślę. Wszystkie umiejętności lub przedmioty będą musiały odnosić się do pstrykania kostkami.

Labirynt byłby losowo generowany przez talię kart lub istniejące scenariusze do pobrania i wydrukowania.

Gracze po pierwsze musieliby zarządzać dostępnymi kośćmi, po drugie celnie nimi pstrykać. Na potrzeby mini-gry wystarczy...

Na razie biorę się za lepienie zestawu kości i figur potrzebnych do testów.

[ Dodano: Pią Sie 27, 2010 8:46 pm ]
Jak wykonać podstawowe figury do gry?
Ostatnio zmieniony sobota 18 wrz 2010, 11:16 przez poooq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: arai »

Przeczytałam twój post i powiem ci, że brzmi intrygująco. Nigdy nie grałam w żadną "pstrykankę" i nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje:)

"Podczas srogiej zimy zrozumiałem, że we mnie jest niezwyciężone lato."
Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Heh, pomysł rozkręca się coraz bardziej, w stronę imprezowej gry z elementami RPG. Chciałbym, żeby był to system non-profit (może kiedyś dla chętnych gotowe zestawy figur) oraz dający możliwość własnoręcznego przygotowania wszystkich niezbędnych części zestawu.

Zresztą, jako dzieciak lubiłem się bawić w gry zręcznościowe, teraz młodziaki za zręcznościowe uznają gry na kompach, może Pstrykando chociaż kilku z nich pokarze jak się bawić bez prądu...

Wszystkich zainteresowanych raz jeszcze zapraszam na stronę projektu "Pstrykando" w jedności i różnorodności siła! Każda pomoc i pomysł jest na wagę złota!

Awatar użytkownika
Darkaraghel
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Post autor: Darkaraghel »

Moim skromnym zdaniem - jako artysty i estety, a jak wiadomo każdy artysta ma nierówno pod sufitem :) - najważniejsze w tym projekcie będą niesamowicie wyglądające zbroje i bronie, które będą dzielić obok wyglądu nieziemskie nazwy, od których włosy stają na pupie.

Np dwuręczny miecz taaaaki duzy o nazwie "Pożeracz Dusz", albo zbroja "Ostatnia Rubież Gieferga" :D albo młot "Reka Przeznaczenia" itd itd itd.

To jest najważniejsze, efekciarz ze mnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Jasne, same elementy zręcznościowe są szkieletem tego projektu, ale pazurami, kłami i kolcami mogą i muszą być takie smaczki o których mówisz... Swojego czasu zagrywałem się w ADOMa, tekstowego roguelike'a, chciałbym zachować trochę klimat różnorodności i epickość rozgrywek w trybie tekstowym...
Pstrykando to gra otwarta, nastawiona na dodatki autorskie, jej budowa i sposób dystrybucji mają ułatwić tworzenie i publikację własnych scenariuszy, mam nadzieję że wkrótce po złożeniu podstawowych zasad mechaniki pojawią się twórcy chcący realizować się w takiej zabawie. Bo gra żyje dzięki swoim graczom, bardzo chciałbym żeby zręcznościowa pstrykanka fantazy tez zdobyła swoją ekipę...

Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze

Post autor: SeSim »

Jakoś wcześniej umknął mi ten temat. Zapowiada się naprawdę ciekawie. Ten system można dostosować do normalnych gier RPG. Jak zakończysz jego projektowanie i odpalisz jakąś rozgrywkę to koniecznie nagraj z niej film i wrzuć na YT! To będzie najlepsza promocja.

Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Ekstra pomysł, myślę, że w przeciągu miesiąca zostanie udostępniony pierwszy, solowy miniscenariusz dla wojownika, może ogłosimy jakiś konkurs na najlepszy clip z rozgrywki lub video-recenzje? Wyniki testów są zachęcające więc jestem optymistycznie nastawiony do projektu. Oczywiście, zapraszam wszystkich chętnych do współpracy.

[ Dodano: Pią Wrz 03, 2010 2:03 pm ]
Pierwszy, testowy scenariusz do gry: "Czarcia dziura"

[ Dodano: Sob Lis 06, 2010 8:24 pm ]
O tym jak powstawała plansza do Elementaliona...
Ostatnio zmieniony sobota 13 lis 2010, 10:15 przez poooq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

up

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Na lepszy apetyt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przykładowe karty czterech talii.

[ Dodano: Czw Lis 18, 2010 8:55 pm ]
Na blogu raport z pierwszego testu praktycznego Elementaliona.
Krew i łzy!

Lykans
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
cze

Post autor: Lykans »

kurde widzi mi sie ten pomysł!!!! chcial bym zrobic se tą gierkę ale nie wiem jak za bardzo;/ jak mam sklejac jakies drewna cos .........moze bys nakręcił wideo jak wykonac WSZYSKIE ELEMENTY DO GRY????????plis mysle ze pomógł bys wielu osobą w tym mi.......jakie drewno wybrac do klejenia i z kąd????wydaje sie to zagmatwane ....widze ze caly czas cos robisz,zmieniasz podaj aktywne dane......z tych instrukcji jak zrobic plansze to nic nie zrozumialem.....i jeszcze jedno pytanie.na blogu napisane ARENA1 i ARENA 2 .Czym to sie rozni?????jak sie w to gra? czy do kazdej innej rozgrywki trzeba miec inna arene????czy ta arena 2 to tylko kontynuacja budowy areny 1?????? odpowiedz prosze.....i zrob ten wideo instruktarz prosze bo tak sobie nie poradze a jak zrobisz to moze bedzie łatwiej.jak bys robił wideo to zalecam robienie napisów bo własny głos autora niszczy wszystko i mozna nie rozumiec.
Ostatnio zmieniony czwartek 09 gru 2010, 19:02 przez Lykans, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Witaj.

Jeśli jesteś zainteresowany własnym zestawem do Elementaliona, powinieneś zacząć od ulepienia figur z modeliny, masz to opisane TUTAJ , z takim zestawem podstawowych elementów można rozegrać już bitwę O CZARCIĄ DZIURĘ : Arena do niej nie jest potrzebna, dopiero w kolejnych scenariuszach staje się niezbędna. Będziesz musiał jeszcze wydrukować karty i powycinać żetony. W weekend spróbuje przygotować pakiet startowy umożliwiający wydruk wszystkich elementów z jednego pliku.

Raport z budowania Areny na blogu jest podzielony na dwie części, chyba wszystko tam zostało opisane, jak czegoś nie rozumiesz to pisz, postaram się wytłumaczyć.

Gra jest w fazie beta testów: dlatego wciąż się zmienia i ewoluuje. Ale jak już pisałem: klocki i Arena pozostaną niezmienione: jedynie zasady i karty mogą być w przyszłości inne.

A, i popracuj trochę nad ortografią swoich postów...

Czuj Duch Maszyna!

Lykans
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

ta sory za orto.śpieszylem sie mialem troche pracy na laptopie a ostatnio caly czas nie mam neta.dzięki za odpowiedz bede mial pytania to napisze.(gdzie zamieszczasz te karty do druku??)

[ Dodano: Czw Gru 09, 2010 7:36 pm ]
no troche poczytałem i zrobie sobie za jakiś czas własny zestaw do gry.mowiles ze do niego nie jest potrzebna ta plansza z drewna.to jak sie gra???nie ma pół zadnej planszy???jak sie odpoczywa to co sie robi??? bo tego nie kumam

[ Dodano: Czw Gru 09, 2010 7:36 pm ]
no troche poczytałem i zrobie sobie za jakiś czas własny zestaw do gry.mowiles ze do niego nie jest potrzebna ta plansza z drewna.to jak sie gra???nie ma pół zadnej planszy???jak sie odpoczywa to co sie robi??? bo tego nie kumam

Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Spokojnie, plansza z tektury zwana dalej Areną będzie potrzebna w przyszłości, jak na razie w Elementaliona można pograć używając zamiast niej np. grubych książek, są one po to by zatrzymywały wystrzelone klocki i umożliwiały ataki rykoszetem. Kolejne stopnie Areny to bestie pełzające po ścianach i potwory fruwające, chwilowo skupiamy się na przeciwnikach poruszających się po tej samej płaszczyźnie co gracze.

A gra wygląda w skrócie tak: gracze układają tor inicjatywy, następnie dokładają karty przeciwników, ustawiają konstrukcje symbolizujące wrogów i w swoich turach próbują je rozbić, oczywiście przeciwnicy nie pozostają im dłużni... Do tego dochodzą jeszcze specjalne umiejętności, przedmioty, żywioły...

Ale i tak wszystko skupia się na specjalnych klockach i to od nich trzeba zacząć.

Pozdrawiam!

PS. Odpoczynek polega na rezygnacji z Ataku, Badania i Czynności w zamian za odwrócenie dowolnego zużytego żetonu.

Lykans
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

żetonu ran????dzięki za odpowiedź.Ale wiesz tyle jest na tym twoim blogu starych i świerzych informacji ze nie moge sie w niczym połapać.....wiem ze do gry potrzebne jest to co w pobieralni ale nie wiem podstawowych informacji ,jest troche krzywo wszystko opisane chodzi mi o informacje typu: nie wiem wkoncu jak sie rzuca czary tyle tych wyswietlen o tych czarach ze nie rozumiem nic.......czy kazdy heros ma do ataku do swojego koloru ataki????o co chodzi z tymi ,,DUZYMI ZETONAMI'' i co to za postac naukowiec????o naukowcu nie ma nic napisane...........no i co do walki na arenie : zawsze walczy sie na ,,podłodze""?? i jak walczy sie z tymi na ,,scianie'' czyli z latającymi stworami??? znosi sie je na ,,podłoge''......no i ostatnia wątpliwosc .Ten scenariusz czarcia dziura ma tylko trzy walki????trzy fazy ?? bo nie ogarniam tego.....czarcia dziura to jedyny twoj scenariusz??????? i czy bys mogł powiedziec tu na tym forum dla mnie i takze dla innych graczy (bo moze mają ten sam problem co ja) co mam zrobić zeby zacząc grac????? ulepic TYLKO szare figurki???? i to co w pobieralni??? moim zdaniem mogł bys zrobić zakladke na swoim blogu z świerzymi i aktualnymi zasadami rozgrywki czyli co jakis czas odświerzac dane na blogu bo mozna sie zgubic ......da sie zalatwic???? plis o odpowiedz bo widzi mi sie bardzo ta gra ale nie moge jakos zacząć......pozdro dla calej ekipy

Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

OK, przy najbliższej wolnej chwili postaram się wrzucić post z informacjami co jest potrzebne do rozpoczęcia zabawy z Elementalionem.

A tak od ręki: dwie paczki modeliny w sześciu kolorach, szarych elementów będzie najwięcej (dwie kostki białej i dwie czarnej modeliny): każdy gracz powinien mieć: trzy kostki: małą (1/2 wzorcówki), średnią (wielkości wzorcówki) i dużą (półtora w.), trzy kulki (odpowiednie wielkości kostek tylko okrągłe) oraz klocki wrogów: 5 walców, 5 stożków i 5 półkul. Z czterech podstawowych kolorów musisz ulepić podobny zestaw kostek i kulek (po 3), to co zostanie przeznacz na kolejne walce, stożki i półkule.

DO tego będziesz musiał wydrukować karty i żetony.

"Czarcia Dziura" jest scenariuszem testowym do "rozpstrykania" się. Następne scenariusze będą miały więcej starć. Każda walka składa się z tylu rund ile jest potrzebne by zginęli wszyscy wrogowie lub bohaterowie.

Musisz pamiętać, że ta gra jest w wersji beta: cały czas jest poprawiana i testowana, dlatego może być pewien chaos w informacjach. Nie jest na tyle kompletna by wygrać lub przegrać, zawiera informacje które są niezbędne by po prostu pograć sobie na luzie.

Wszyscy gracze decydujący się na stworzenie swojego zestawu gry są jednocześnie testerami i współtwórcami Elementalionu, to dzięki nim ostateczna wersja gry będzie mogła być pozbawiona wad i nieudolnych rozwiązań mechanicznych, podczas próbnych rozgrywek na pewno będzie mnóstwo nowych pomysłów i ciekawostek które z chęcią przemyślimy i dołączymy do systemu. Jak na razie nie mogę im obiecać nic więcej niż miejsce w instrukcji w dziale testerzy, ale jeśli pomysł chwyci to pamiętajcie, MY POTRAFIMY DOCENIĆ POMOCNIKÓW.

Lykans
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Czyli jak zrozumialem moze grać do 3 graczy(no da rade we 4)= wojownik to jeden gracz i on ma swoją kostke.Zlodziej to 2 gracz i ma swoją kostke itp. czyli wszystcy gracze mają tego samego wroga tak???jesli jest w scenariuszu 1 stożek ,,goblin'' to kazdy ma po 1 goblinie do pokonania czy tylko jeden do zabicia na wszystkich graczy??? i nie rozumiem z kolejnoscią walk czyli z tym torem inicjatyw.I nie odpowiedziales z tym naukowcem-nic o jego mochach itp.a wy robiliscie podobno testy wiec chcialbym wiedziec jak to bylo.gdybys pomogl bylo by dobrze.dzięki bardzo jak dla mnie jeste pro geniusz

Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Gra jest możliwa w składzie solo, dwie, trzy lub cztery osoby. To jaką kostką lub kulką pstrykasz zależy od tego jaka masz w ręku broń, a to z kolei zależy jaką masz Siłę (broń biała) lub Inteligencję (broń energetyczna). Liczba klocków na Arenie jest stała, zmienia się liczba kart Ataków Planszy i jest ona równa liczbie graczy (3 graczy = 3 karty Ataków Planszy)- to takie uproszczenie ale jak na razie nie wymyśliliśmy nic lepszego do skalowania trudności.

Naukowiec to koleś analizujący wrogów, zbierający dane o ich zdolnościach, potrafiący obsługiwać skomplikowane urządzenia i mający ułatwione awanse: potrzebuje mniej doświadczenia do rozwoju, jest natomiast najsłabszy fizycznie z całej ekipy: jego siła jest minimalna, więc odpada broń biała i większość pancerzy: nie jest w stanie ich na siebie włożyć. Po prostu mózgowiec.

Lykans
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

dzięki bardzo

[ Dodano: Sob Gru 11, 2010 12:53 pm ]
CZESC.Jestem wkuty ,zrobiłem caly zestwa podstawowy i po 30 minutach wrzenia moje figurki zaczely sie krószyc i wszystko wywaliłem.......niektorzy mowią ze to zaduzo ze modelina powinna gotowac sie przez 10 minut.....help ......

Awatar użytkownika
poooq [Autor tematu]
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków

Artykuł opublikowany:Dla tych co pierwszy raz...

Po pierwsze: klocki wkładaj do zimnej wody i dopiero wtedy je podgrzewaj aż się zagotują. Dolej też kilka kropli oleju. Musisz postępować zgodnie ze wskazówkami na pudełku, pewnie modelina różni się między poszczególnymi producentami, ja swoje elementy gotowałem i po 20 minut, jedyne straty miałem kiedy wrzucałem je do gorącej wody...

Przykro mi że tyle pracy i modeliny poszło na marne, mam nadzieję, że nie zniechęcisz się i spróbujesz raz jeszcze.

Pozdrawiam.

PS. Jeśli zasugerowałeś się informacją z forum z tematu o lepieniu, to czas 30 minut dotyczył LEPIENIA klocków, nie ich gotowania.

ODPOWIEDZ