Samotny Wilk - Tom 1: Ucieczka przed mrokiem

Wszelkie inne gry.
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Samotny Wilk - Tom 1: Ucieczka przed mrokiem

Post autor: Valdi »

No i się pojawił pierwszy tom:

Ucieczka przed mrokiem
Cykl: Samotny Wilk Tom: 1
Joe Dever

Wydawca: Copernicus Corporation
Oprawa miękka
ISBN: 978-83-61656-18-0
Stron: 550
Wymiary: 115x185
Cena rynkowa: 29.90 PLN

dodatkowo wydawca zamieścił na swojej stroniekartę postaci

Polecam ważny tytuł w grach Paragrafowych.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: arai »

Ooo, to coś takiego, że czytasz i podejmujesz wybory, po czym pisze "przejdź na stronę X"?

"Podczas srogiej zimy zrozumiałem, że we mnie jest niezwyciężone lato."
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

#-o tak dokładnie. Gra polega na czytaniu opisów i dokonywaniu wyborów, z których każdy odsyła nas do innego paragrafu w książce (stąd nazwa). W trakcie gry można zbierać przedmioty (swój stan posiadania gracz przeważnie zapisuje na osobnej kartce) i ich używać, zmieniają się także takie wartości jak siła czy punkty życia.

a Samotny Wilk jest dość dobrą paragrafówką, żeby każdy znalazł w kieszeni ~29zł

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające

Post autor: Misiek »

W niedzielę pewnie zawitam w Empiku, cena jest naprawdę przyzwoita jak za książkę 550 stronicową, a gra jest przednia. Starym MiMowcom powinna nawet bardziej spodobać się niż nowym kolorowym użytkownikom :mrgreen:. W sumie tak mogłaby wyglądać książka o MiMie gdyby taka wyszła.

Awatar użytkownika
7Tristan
Filozof
Filozof
Filozof

Post autor: 7Tristan »

Dzięki, że zapostowałeś - chętnie się zaopatrzę, a gdyby nie Ty to bym nie wiedział, że wyszło :)

Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii
Post autor: mriswith »

Czy Samotny Wilk jest paragrafówką na podobnie wysokim poziomie co Wojownik Autostrady tego samego autora?

Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające

Zależy kto co lubi, bo klimaty całkiem odmienne. Samotny Wilk jest głównym dziełem Joe Devera.

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

mriswith pisze:Czy Samotny Wilk jest paragrafówką na podobnie wysokim poziomie co Wojownik Autostrady tego samego autora?
Według mnie tak, choć to jak napisał Misiek dwa odrębne klimaty to mi i tak obydwa pasują, a przede wszystkim są to fantasolo jedne z najciekawszych i najbardziej dopracowanych na rynku paragrafów.

Jak by ktoś kupował w empiku to nie pytajcie o Samotnego Wilka - bo niestety panie nie są obeznane a w systemie mają to jako Ucieczka przed mrokiem, jeżeli kogoś interesuje w gdańsku Galeria Bałtycka na dzień wczorajszy miała jeszcze 4 egzemplarze. A jak nikogo nie zbawią te 3 dni to przez empik.com taniej wyjdzie z wyznaczeniem w jakim salonie odbiór.

Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

Zamówione :) Dla niezdecydowanych, tutaj można zerknąć na wersję angielską. Przeglądając zauważyłem, że wszystkie następne części mają bardziej obszerne paragrafy, dobrze, że dodano tych 200 dodatkowych paragrafów (może właśnie z tego powodu). Mam nadzieję, że kolejne części wyjdą, i długo nie będzie trzeba czekać. Co kwartał już by mi odpowiadało.

Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające

Niby mają być co miesiąc :roll:

Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

Książka jest już w moich rękach :) Na pierwszy rzut oka spodobała mi się mapa, zamieszczona na rozkładanej okładce (od wewnątrz), klimatyczne rysunki.

Dobrze, że wydawca zamieścił w internecie kartę Postaci którą koniecznie trzeba wydrukować by nie niszczyć książki. Przydałaby się jeszcze wersja do wydruku Tabeli Liczb Losowych i Tabeli Wyników Walki, by nie przewracać kartek podczas walki na koniec książki.

Valdi, to paragrafów jest 550, a stron chyba 416 (strony numerowane wg paragrafów które się na nich znajdują)
Ostatnio zmieniony wtorek 06 lip 2010, 16:42 przez mriswith, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności
Post autor: Draugnimir »

Wraz z postem Valdiego odkryłem istnienie gatunku takiego jak gry paragrafowe (a było to odkrycie wielce radosne) i zastanawiam się teraz nad zakupem Samotnego Wilka :-P

Mam tylko jedno pytanie: czy podczas rozgrywki korzysta się z kości?

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Ja już też zakupiłam o czym pisałam w innym temacie. Z tego co tak pobieżnie przeglądałam to kostka nie jest potrzebna. Masz tabelę liczb losowych i z niej korzystasz.

Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

Tak jak arai napisała, pod koniec książki jest Tabela Liczb Losowych, które wskazujesz z zamkniętymi oczami. W praktyce jednak warto zaopatrzyć się w kostkę K10 (tabela zawiera cyfry od 0 - 9) dlatego, że prawdopodobnie z czasem nabędziesz wprawy i będziesz potrafił wycelować w co tylko chcesz, choć liczby są wymieszane. Drugi powód przemawiający za kostką (lub wydrukowaniem/skserowaniem tej tabeli) jest taki, że podczas walki musimy jednocześnie mieć zakładkę na paragrafie, który właśnie czytamy, i losować liczby z tej tabeli, która jest pod koniec książki.

Pierwsza śmierć już za mną :) będąca konsekwencją chyba niewystarczająco uważnego czytania. Z przeciwnikami problemu nie miałem, ale to pewnie przez to, że miałem szczęście w losowaniach - maksymalnie wysoka Zdolność Bojowa i dobre trafienia podczas walki.

Te początkowe paragrafy bardzo ciekawe, rozwinięte. Z tego co zauważyłem, wersja Samotnego Wilka z 350 paragrafami zaczyna się później niż ta z 550, więc niejako przynajmniej część tych dodatkowych paragrafów stanowi wstęp do głównych wydarzeń.

Mam pytanie odnośnie dyscypliny Kai: Uleczanie tzn. +1 punkt Wytrzymałości przy każdym paragrafie bez walki. Tam gdzie walczymy na rundy, tego punktu nie odzyskujemy, ale są też sytuacje, w którym w opisie może być napisane, że ktoś nas zranił, czy po prostu do nas strzelał. Czy wtedy możemy dodać +1 do Wytrzymałości za Uleczanie czy nie?

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Moim zdaniem nie;)
Też zaczęłam grać i się teraz zastanawiam co mam zrobić jeśli jest dwóch przeciwników. Mam zsumować ich zdolność bojową czy walczyć z nimi po kolei?
A i jeszcze jedno, liczysz sobie mapę i sakwę ze złotem do limitu 8 przedmiotów?

Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające

Dziś kupiłem i jestem już za połową \:D/ Jak czerstwy to żart nie zrozumie ten, kto nie wie co to gamebooki O:)

Jednak lubię czytać po naszemu, niby czytam kilka książek po angielsku rocznie, ale i tak lepiej po polsku. Nigdy wcześniej nie czytałem o ataku na sam klasztor, grałem w okrojone gry z AONu, na ebayu Lone Wolf zawsze stał sporo wyżej w cenie niż Fighting Fantasy, więc czytywałem te drugie.

Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

arai pisze: Też zaczęłam grać i się teraz zastanawiam co mam zrobić jeśli jest dwóch przeciwników. Mam zsumować ich zdolność bojową czy walczyć z nimi po kolei?
Pewnie chodzi Ci o Giakowych Szturmowców? Też miałem wątpliwości. Jest ich 2, ale dane podane jako GIAKOWI SZTURMOWCY ZB PW. Zagrałem tak jak czasem jest na kartach Magicznego Miecza/Magii i Miecz, choć atakuje grupa walczy się 1 raz, ale nie mam pewności czy tak powinno być.
arai pisze: A i jeszcze jedno, liczysz sobie mapę i sakwę ze złotem do limitu 8 przedmiotów?
Nie liczę. Dodatkowo Przedmiotów specjalnych też do tego limitu nie liczymy. Limit 8 nałożony jest na plecak. Patrząc na Kartę Postaci Plecak jest tabelą w której są 2 kolumny Przedmioty i Posiłki.

EDIT:

Wpadłem na pomysł, że zamiast K10 lub Tabeli Liczb Losowych można też zastosować stoper jaki ma większość tel. komórkowych, po zatrzymaniu interesuje nas ostatnia cyfra (milisekunda) mająca zakres 0-9 (tak jak w tabeli liczb losowych).

Czy eliksiry życia można zastosować tylko zaraz po walce, czy w dowolnym momencie poza walką?

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

No właśnie o tych giakowych szturmowców mi chodzi. Hmm no nie wiem, co dwie głowy to nie jedna^^Co do eliksirów to wydaje mi się, że w dowolnym momencie, byle nie w trakcie walki:)
Fajny patent z tym stoperem;) Widać, że główka pracuje.
PS. Chyba nie ma sensu porównywać MiMa z tym, bo to dwie różne gry rządzące się różnymi prawami. A poza tym w MiMie np. jak atakowała banda zombich to się walczyło z nimi po kolei a jak dwa potwory na osobnych kartach to się sumowało ich siły. Wszystko było napisane w instrukcji. W tym wypadku jednak trudno odgadnąć co miał autor na myśli. To co dla niego jest oczywiste dla mnie pozostaje zagadką. Chyba jednak pójdę na hardkor i będę walczyć z dwoma naraz:D Lubię wyzwania;>

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności
Post autor: Draugnimir »

Zastanawiało mnie właśnie, czym ta Tabela liczb losowych jest. Ale jeżeli można bez problemu zastąpić ją k10 (do której to kości mam zresztą za sprawą WHFRP II edycji sentyment), to przy najbliższej okazji zaopatruję się w Samotnego Wilka :D

Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

Dostałem odpowiedzi na nasze pytania na forum wydawnictwa. Przy okazji dowiedziałem się ważnych rzeczy odnośnie uleczania, dlatego pozwolę sobie zamieścić tutaj skrót tej odpowiedzi.
Gregg pisze:
mriswith pisze: Czy eliksiry życia można użyć tylko po walce czy w dowolnym momencie gry nie będącym walką?
W dowolnym momencie nie będącym walką, chyba, że jest to dosłownie zakazane (akurat w Pierwszej Księdze takiego zakazu nie ma). Przeważnie ten dowolny moment jest już po jakiejś walce ale oczywiście eliksiry przywracają także Wytrzymałość straconą w inny sposób (na przykład z głodu). I pod tym względem różnią się od Dyscypliny Kai Uleczanie (patrz niżej).
mriswith pisze: Gdy atakuje nas dwóch przeciwników, to czy walkę przeprowadzamy raz, czy 2 razy? Bodajże był przeciwnik Giakowi Szturmowcy ZB x PW y.
Jeśli mamy walczyć po kolei z kilkoma przeciwnikami, to każdy z nich będzie miał oddzielnie wymieniony zestaw ZB/PW. Jeśli zestaw jest jeden (np. para Giak i Kraan opisywana jednym zestawem ZB/PW) to tego grupowego przeciwnika traktuje się jak jednego i walczy tylko raz. Przeważnie tak też wyjaśnia opis.
mriswith pisze: Dyscyplina Kai: Uleczanie tzn. +1 punkt Wytrzymałości przy każdym paragrafie bez walki. Tam gdzie walczymy na rundy, tego punktu nie odzyskujemy, ale są też sytuacje, w którym w opisie może być napisane, że ktoś nas zranił, czy po prostu do nas strzelał. Czy wtedy możemy dodać +1 do Wytrzymałości za Uleczanie czy nie?
Tak, jeśli nie jest to walka, czyli paragraf, w którym mamy podane ZB/PW przeciwnika, to Uleczanie działa i przywraca Punkty Wytrzymałości. Inaczej mówiąc, o ile paragrafy nie wskazują inaczej, przez walkę rozumiemy tylko paragraf, w którym podane jest ZB/PW przeciwnika.

I tu ważna uwaga co do działania Uleczania. Tej Dyscypliny można użyć do przywrócenia PUNKTÓW WYTRZYMAŁOŚCI utraconych podczas walki. Odczytując tę zasadę ściśle, Uleczenie nie przywróci PW utraconych w jakikolwiek inny sposób, a więc z głodu, na skutek upadku z wysokości, odmrożenia, czy na skutek ataku nie będącego walką (przy czym dodatkowe obrażenia na skutek Ataku Mentalnego wliczają się do walki, jeśli podane jest ZB/PW przeciwnika). Przywraca WYŁĄCZNIE punkty stracone na skutek walki.

Oznaczałoby to, że w zasadzie byłoby konieczne zapisywanie na Karcie Postaci osobnej informacji, czy stracone punkty są wynikiem walki, czy przyczyna straty była inna (wtedy Uleczenie ich nie przywróci).

Czytelnicy mogą jednak dla uproszczenia zrezygnować z dosłownego odczytywania tej zasady i uznać, że Uleczenie przywraca Punkty Wytrzymałości, obojętnie, w jaki sposób zostały stracone. Oczywiście, to może znacząco ułatwić przeżycie. Jeśli stosujemy tę zasadę ściśle, to należy mieć świadomość, że wiele straconych PW będzie nie do wyleczenia inaczej niż przez Eliksiry lub specjalne przypadki w paragrafach.

POPRAWKA: Uleczenie działa po przeczytaniu paragrafu nie będącego walką. Czyli najpierw czytamy treść paragrafu, a potem przywracamy sobie Punkt Wytrzymałości

W żadnym przypadku Dyscyplina Kai Uleczanie nie pozwala na przekroczenie maksymalnej sumy Punktów Wytrzymałości Samotnego Wilka. Jednak suma PW z początku gry może zostać powiększona za pomocą koszulki kolczej i/lub hełmu.
Ostatnio zmieniony środa 07 lip 2010, 10:04 przez mriswith, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

O fajnie:) To teraz może ja się podzielę swoimi refleksjami związanymi z tą książką.
UWAGA SPOILER
Nie doszłam na razie do końca ale jestem zawiedziona trochę. Spodziewałam się czegoś więcej po tej grze. Sposób w jaki jest napisana, język, styl, ręce opadają chwilami. Wiele powtórzeń, jakieś patetyczne nazwy, a jak mag rzuca zaklęcie "Gloar!" i zabija giaki to myślałam, że chyba ze śmiechu padły trupem. W każdym paragrafie tylko te krany i zlany, czy to nie jest odrobinę nużące? Ileż można:) Momentami nie mogłam powstrzymać kpiącego uśmieszku wstępującego na mą twarz, np. gdy w jednym z paragrafów nasz genialny bohater przywiązuje linę do książki i rzuca swym "wynalazkiem" do góry by się zablokowała a następnie wspiąć się na platformę. No sorry...

Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

UWAGA SPOILERY
Wydaje mi się, że tych Giaków jest tak dużo po prostu dlatego, że to najazd na Sommerlund, ale na bocznych sciezkach jest ich mniej i w miescie ich nie ma. Myślę, że w następnej części już w ogóle może ich nie być, Mroczni Władcy chyba nie zaatakowali Durotaru, mszczą się na Sommerlundzie.
Pomysł z książką rzeczywiście nie trafiony, nie utrzymałaby ciężaru czlowieka. Przeszkadzających powtórzeń ja nie zauważyłem...

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

No niestety, faktycznie tytuł zapowiadał się lepiej niż się okazało w rzeczywistości. Miał być to tytuł na miarę Wojownika Autostrady, a okazał się dużo gorszy, ale może w końcu zaczną się częściej pojawiać gry fantasolo w Polsce to i może będzie coś na miarę Wojownika Autostrady

Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

Udostępniono do pobrania i wydruku Karty Postaci z misji dodatkowych i podstawowych z tomów 1-4 Samotnego Wilka :mrgreen: :
link

PS. Ucieczka Przed Mrokiem niedostepna juz w empik.com, chyba nieźle się sprzedaje.

Awatar użytkownika
Sporek
Gladiator
Gladiator
Gladiator

Post autor: Sporek »

mriswith pisze:
PS. Ucieczka Przed Mrokiem niedostepna juz w empik.com, chyba nieźle się sprzedaje.
Dzięki mnie już dostępna ;)
Odebrałem dzisiaj, i muszę powiedzieć że jestem pozytywnie zaskoczony.
1. Okładka
Na stronach wydawała się lipna i mało widoczna. W rzeczywistości jest z 50 % lepsza, i więcej widać. W internecie nawet nie było widać nazwiska i imienia autora. Po 2 jest dość gruba, spodziewałem się czegoś gorszego.
2. Strony
Nie wiem czemu ludzie narzekają na ten papier. Jest dość dobry, spodziewałem się tak samo czegoś gorszego. Jednak mam zastrzeżenie, że mam na jednym rogu takie jakby wycięcia, ale nie wiem od czego, ale nie przeszkadza to w rozgrywce ;)
3. Mapa, tabela liczb losowych, instrukcja
Miło, że jest mapa w kolorze i to po polsku, obszerna instrukcja jak grać, opisy dokładne. Nadal się tego nie spodziewałem.
4. Tłumaczenie
Kurcze, jak to zdania nie składne ? Tak wiele osób mówiło, a dla mnie książka jest bardzo dobrze przetłumaczona, a powtórzeń w ogóle nie widać.
5. Obrazki
Jest ich bardzo dużo, przynajmniej spodziewałem się ich niewiele.
Oceny nie wystawię, bo nie umiem liczyć xD
Polecam, jak mi się spodobało (nie lubię książek) to wam też xD
A, jeszcze jeden punkt.
6. Zapach
Świetny zapach druku, czuję go mimo wady węchu ! :)

"trzeba przeciwdziałać przegięciom" - chaos
John Titor IBM
ODPOWIEDZ