Na początek 2 Miasta, które zostaną użyte podczas testowania rozgrywki: Zamek i Nekropolis
Miasto będzie rozbudowywane poprzez nakładanie na obrazki budynków kart z tymi budynkami.
Przykładowe karty Zamku wraz z rewersami podającymi ceny budynków. Kart będzie tyle co poziomów dla każdego budynku, a wyróżniać się będą kolorem paska pod nazwą i na ich rewersie będzie tylko cena następnego poziomu
Oznaczenia kolorów:
Zielony - Poziom 1 Budynku
Żółty - Poziom 2 Budynku
Czerwony - Poziom 3 Budynku
Niebieski - Poziom 4 Budynku (tylko dla Budynków Militarnych)
Miasto będzie rozbudowywane poprzez nakładanie na obrazki budynków kart z tymi budynkami.
Przykładowe karty Zamku wraz z rewersami podającymi ceny budynków. Kart będzie tyle co poziomów dla każdego budynku, a wyróżniać się będą kolorem paska pod nazwą i na ich rewersie będzie tylko cena następnego poziomu
Oznaczenia kolorów: Zielony - Poziom 1 Budynku Żółty - Poziom 2 Budynku Czerwony - Poziom 3 Budynku Niebieski - Poziom 4 Budynku (tylko dla Budynków Militarnych)
Prezentuje się to bardzo fajnie, choć mi marzyłaby się bardziej klimatyczna plansza, przedstawiająca w tle miasto w formie takiej jak w grze (znaczy, niekoniecznie dokładnie to samo, po prostu z podobnym układem), na której karty budynków rozkładane by były w miejscach odpowiadających faktycznemu ulokowaniu danej miejscówki na tle tejże planszy. Wtedy układ byłby trochę bardziej urozmaicony (czyli nie w dwóch pionowych rzędach, lecz trochę chaotyczniej, choć nadal raczej intuicyjnie)... Ale rozumiem, że trudne byłoby tak znalezienie odpowiednich grafik (chyba żeby spróbować skorzystać z tych gry), jak i ulokowanie opisów...
Prezentuje się to bardzo fajnie, choć mi marzyłaby się bardziej klimatyczna plansza, przedstawiająca w tle miasto w formie takiej jak w grze (znaczy, niekoniecznie dokładnie to samo, po prostu z podobnym układem), na której karty budynków rozkładane by były w miejscach odpowiadających faktycznemu ulokowaniu danej miejscówki na tle tejże planszy. Wtedy układ byłby trochę bardziej urozmaicony (czyli nie w dwóch pionowych rzędach, lecz trochę chaotyczniej, choć nadal raczej intuicyjnie)... Ale rozumiem, że trudne byłoby tak znalezienie odpowiednich grafik (chyba żeby spróbować skorzystać z tych gry), jak i ulokowanie opisów...
Chciałem właśnie zrobić takie miasto jak jest w grze, ale problem polega na tym, że wiele budynków się na siebie nakłada. Graficznych umiejętności mam niewiele, więc z powodów technicznych ten pomysł upadł... też bym chciał takie miasta... :?
Chciałem właśnie zrobić takie miasto jak jest w grze, ale problem polega na tym, że wiele budynków się na siebie nakłada. Graficznych umiejętności mam niewiele, więc z powodów technicznych ten pomysł upadł... też bym chciał takie miasta... :?
Erestor pisze:Chciałem właśnie zrobić takie miasto jak jest w grze, ale problem polega na tym, że wiele budynków się na siebie nakłada.
I zapewne brakuje miejsca na zamieszczenie ich opisów? A gdyby tak wokół grafiki samego miasta pozostawić stosunkowo szeroką ramkę, służącą powiększeniu przestrzeni na opisy?
A z tymi umiejętnościami graficznymi, to bez przesady, bo kartę Bohatera zrobiłeś jednak zacną. Poza tym, nie wydaje mi się, by konieczna była tutaj jakaś wyjątkowo zaawansowana wiedza - ot, wziąć grafikę z gry, ewentualnie powiększyć i obłożyć jakimś subtelnym filtrem, który zniwelowałby potencjalne rozmycia i pikselozę...
[ Dodano: Sro Maj 26, 2010 4:46 pm ]
Ale musiałbym jeszcze zerknąć bezpośrednio do gry, żeby zobaczyć, czy taki plan faktycznie ma jakąkolwiek szansę powodzenia... a chwilowo nie posiadam dostępu do trzeciej części...
Chyba, żeby pod uwagę wziąć również inne odsłony, np. "czwórkę"...
[quote="Erestor"]Chciałem właśnie zrobić takie miasto jak jest w grze, ale problem polega na tym, że wiele budynków się na siebie nakłada.[/quote] I zapewne brakuje miejsca na zamieszczenie ich opisów? A gdyby tak wokół grafiki samego miasta pozostawić stosunkowo szeroką ramkę, służącą powiększeniu przestrzeni na opisy?
A z tymi umiejętnościami graficznymi, to bez przesady, bo kartę Bohatera zrobiłeś jednak zacną. Poza tym, nie wydaje mi się, by konieczna była tutaj jakaś wyjątkowo zaawansowana wiedza - ot, wziąć grafikę z gry, ewentualnie powiększyć i obłożyć jakimś subtelnym filtrem, który zniwelowałby potencjalne rozmycia i pikselozę... ;)
[size=75][ [i][b]Dodano[/b]: Sro Maj 26, 2010 4:46 pm[/i] ][/size] Ale musiałbym jeszcze zerknąć bezpośrednio do gry, żeby zobaczyć, czy taki plan faktycznie ma jakąkolwiek szansę powodzenia... a chwilowo nie posiadam dostępu do trzeciej części... Chyba, żeby pod uwagę wziąć również inne odsłony, np. "czwórkę"...
Dzięki za słowa uznania co do Bohatera, ale ta praca wymagała jedynie czasu, a nie umiejętności. karta była stworzona na podstawie karty bohatera z gry King's Bounty
Wklejam Ci obrazek Miasta w naturalnej rozdzielczości, jakbyś chciał coś spróbować.
Dzięki za słowa uznania co do Bohatera, ale ta praca wymagała jedynie czasu, a nie umiejętności. karta była stworzona na podstawie karty bohatera z gry King's Bounty
Wklejam Ci obrazek Miasta w naturalnej rozdzielczości, jakbyś chciał coś spróbować. [url=http://img130.imageshack.us/my.php?image=zamekq.jpg][img]http://img130.imageshack.us/img130/5695/zamekq.th.jpg[/img][/url]
Więc pokombinowałem troszkę... i wiele nie zwojowałem, mówiąc szczerze. Pokażę jednak swoje wypociny, na wszelki wypadek.
Zatem, stworzyłem szablon karty, biorąc na warsztat budynek o najobszerniejszym opisie (Karczmę, choć poziomu pierwszego zamiast trzeciego, gdzie tekstu byłoby jeszcze więcej), a następnie szablon rozlokowałem na powiększonej dwukrotnie planszy miasta, umieszczając jego kopie w miejscach stanowiących aktywne budynki:
Przy zastosowaniu takich kart nie byłoby raczej problemu ze zmieszczeniem opisów struktur, jednak przesłaniałyby widok budynków, a to już wydaje mi się wadą (chyba że ktoś uzna to za zło konieczne). Z drugiej strony jednak, zastosowanie oryginalnie zaprezentowanych kart, składających się z pola nazwy i obrazka, choć wyglądałoby może estetyczniej, dając pełny widok miasta, uniemożliwiłoby raczej upchnięcie opisów.
Dlatego opinię pozostawiam Tobie, Erestorze.
Aha, ponadto nie mam pojęcia, jaki byłby rozmiar w druku tych elementów. Być może udałoby się pomniejszyć planszę (w celu wyeliminowania pikselozy), nie tracąc na czytelności treści kart, jednak nie mam żadnego wyobrażenia na ten temat.
[ Dodano: Czw Maj 27, 2010 8:06 pm ]
W tle karty Budynku można by ewentualnie zamieszcić fragment tego miejsca "czystej" planszy Miasta, w którym akurat dana karta powinna zostać umieszczona (przy czym na "czystej" planszy można by umieścić jakieś wyblakłe tarcze z nazwami i opisami aktywnych, tj. budowalnych struktur).
[ Dodano: Czw Maj 27, 2010 8:08 pm ]
...choć dobrze by było na tej "czystej" planszy umieścić od razu opisy wszystkich poziomów budynku (coby nie musieć błąkać się po tabelach w poszukiwaniu informacji o korzyściach płynących z posiadania danej struktury)... ale może i to udałoby się zmieścić...
Więc pokombinowałem troszkę... i wiele nie zwojowałem, mówiąc szczerze. Pokażę jednak swoje wypociny, na wszelki wypadek. ;)
Zatem, stworzyłem szablon karty, biorąc na warsztat budynek o najobszerniejszym opisie (Karczmę, choć poziomu pierwszego zamiast trzeciego, gdzie tekstu byłoby jeszcze więcej), a następnie szablon rozlokowałem na powiększonej dwukrotnie planszy miasta, umieszczając jego kopie w miejscach stanowiących aktywne budynki: [url=http://img85.imageshack.us/i/szablon3v.jpg/][img]http://img85.imageshack.us/img85/3245/szablon3v.th.jpg[/img][/url] [url=http://img231.imageshack.us/i/zamekszablon.jpg/][img]http://img231.imageshack.us/img231/6748/zamekszablon.th.jpg[/img][/url] Przy zastosowaniu takich kart nie byłoby raczej problemu ze zmieszczeniem opisów struktur, jednak przesłaniałyby widok budynków, a to już wydaje mi się wadą (chyba że ktoś uzna to za zło konieczne). Z drugiej strony jednak, zastosowanie oryginalnie zaprezentowanych kart, składających się z pola nazwy i obrazka, choć wyglądałoby może estetyczniej, dając pełny widok miasta, uniemożliwiłoby raczej upchnięcie opisów. Dlatego opinię pozostawiam Tobie, Erestorze. ;)
Aha, ponadto nie mam pojęcia, jaki byłby rozmiar w druku tych elementów. Być może udałoby się pomniejszyć planszę (w celu wyeliminowania pikselozy), nie tracąc na czytelności treści kart, jednak nie mam żadnego wyobrażenia na ten temat.
[size=75][ [i][b]Dodano[/b]: Czw Maj 27, 2010 8:06 pm[/i] ][/size] W tle karty Budynku można by ewentualnie zamieszcić fragment tego miejsca "czystej" planszy Miasta, w którym akurat dana karta powinna zostać umieszczona (przy czym na "czystej" planszy można by umieścić jakieś wyblakłe tarcze z nazwami i opisami aktywnych, tj. budowalnych struktur).
[size=75][ [i][b]Dodano[/b]: Czw Maj 27, 2010 8:08 pm[/i] ][/size] ...choć dobrze by było na tej "czystej" planszy umieścić od razu opisy wszystkich poziomów budynku (coby nie musieć błąkać się po tabelach w poszukiwaniu informacji o korzyściach płynących z posiadania danej struktury)... ale może i to udałoby się zmieścić...
Pomysł jest ciekawy, ale jak dla mnie to ani lepszy ani gorszy. Pewne rzeczy są fajniejsza, ale są tez pewne wady, więc na razie nie będę niczego zmieniał. Jeżeli masz ochotę i czas to możesz przygotować te Miasta w swojej wersji i dołączę je jako alternatywne. Nie wpływa to w żaden sposób na mechanikę gry, więc w żaden sposób taka zamiana nie przeszkadza.
Pomysł jest ciekawy, ale jak dla mnie to ani lepszy ani gorszy. Pewne rzeczy są fajniejsza, ale są tez pewne wady, więc na razie nie będę niczego zmieniał. Jeżeli masz ochotę i czas to możesz przygotować te Miasta w swojej wersji i dołączę je jako alternatywne. Nie wpływa to w żaden sposób na mechanikę gry, więc w żaden sposób taka zamiana nie przeszkadza.
Erestor pisze:
Jeżeli masz ochotę i czas to możesz przygotować te Miasta w swojej wersji i dołączę je jako alternatywne.
Z czasem jest stosunkowo krucho obecnie, ale się zobaczy jeszcze.
[quote="Erestor"] Jeżeli masz ochotę i czas to możesz przygotować te Miasta w swojej wersji i dołączę je jako alternatywne. [/quote] Z czasem jest stosunkowo krucho obecnie, ale się zobaczy jeszcze. ;)