Droga dodatków w T4,5PL

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
Awatar użytkownika
Kufir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Post autor: Kufir »

Skoro Podziemia dotarły a Królowa Lodu(a) jest już w posiadaniu graczy zza granicy niebawem pewnie usłyszymy o kolejnym dodatku, prawdopodobnie planszowym.

Jeśli miałbym stawiać teraz na coś konkretnego, pewnie postawiłbym na Miasto, którego bardzo nie lubiłem.
Macie jakieś przecieki ?

Obrazek
Awatar użytkownika
HunteR
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja

Post autor: HunteR »

Ja już parę razy pisałem że właśnie następne w kolejności widziałbym Miasto. Wcześniej tak właśnie było Podstawka, Podziemia i potem Miasto, teraz jeszcze mamy pomiędzy mniejsze rozszerzenia ale kolejność dużych dodatków wydaje mi się że będzie taka sama. No a poza tym lubię Miasto i chciałbym je zobaczyć w nowej odsłonie jak najszybciej bo dodatek ten ma wiele do zaoferowania ale wiele też warto by w nim poprawić i ciekaw jestem jakie zmiany wprowadzą :)
Ostatnio zmieniony piątek 29 sty 2010, 20:26 przez HunteR, łącznie zmieniany 1 raz.

[tu był obrazek, ale zepsuli forum]
Awatar użytkownika
Roland
Gladiator
Gladiator
Gladiator

Post autor: Roland »

Mnie równiez ciekawi kiedy pojawia sie jakies wiesci na temat kolejnego dodatku planszowego. Ile to juz mineło czasu od premiery Frostmarch?
Jesli tak jak wstepnie zapowiada Galakta Królowa Lodu pojawiłaby sie u nas na wiosne to ciekawe czy jest szansa aby pod koniec tego roku ukazał sie u nas jeszcze jeden dodatek... No ale narazie to nic o kolejnym nie wiadomo.
Widze ze wiekszosc z Was chcialaby Miasto, ja tam wolałbym Góry albo Las ewentualnie jakas inna kraine byleby była pełna niebezpiecznstw :mrgreen: Co takiego ciekawego moze byc w tym Mieście? :grin:

"Człowiek oszukuje siebie tak często, ze gdyby mu za to płacili, to mógłby sie spokojnie utrzymać."
Awatar użytkownika
Kufir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika

W starszych edycjach Magii i Miecz może z dwa razy grałem z Miastem i tyle samo z Grodem w Magicznym Mieczu.
Krainy Magii i Miecza dla mnie zawsze były dzikie, niezbadane, pełne niebezpieczeństwo i nie kręciło mnie wprowadzanie do gry odrobiny cywilizacji. Jeśli ten dodatek się pojawi, zakupię go, głównie dla nowych Poszukiwaczy, kart Zaklęć może dojdą jakieś Przygody które można będzie wmieszać w talię. Sam dodatek pójdzie jednak na półkę po dwóch, trzech partiach.
Chyba że mnie to ewentualne Miasto strasznie pozytywnie zaskoczy, ale wątpię...

Obrazek
Awatar użytkownika
HunteR
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja

Polska okładka Miasta prezentuje niezłe zdziczenie obyczajów :-p A w Mieście jest co robić. Mamy dużo miejsc gdzie można się wzbogacić i jednocześnie dużo miejsc gdzie można to bogactwo wykorzystać, spotkamy tu kilku fajnych kompanów no i mamy jeszcze profesje. Aczkolwiek faktycznie można by pomyśleć nad jakimś wabikiem (oprócz profesji) które bardziej ciągnęły by do Miasta. Można by dorzucić jakieś cechy czy gildie (oprócz Gildii Anarchistów) dla których można by wykonywać zadania. Jedne w zamian za różne profity (złoto, przedmioty, czary, przyjaciele do kompanii) a drugie bardziej wymagające za profesje. Wtedy moglibyśmy mieć Gildię Złodziei, Gildię Magów, Straż Miejską i parę innych bo nikt nie mówi że muszą być te same profesje co wcześniej np. Gildię Kupców czy Wojowników. Można by dołożyć jakąś arenę do walk, dzięki temu jeśli ktoś chciałby walczyć z innym poszukiwaczem mógłby go wyzwać do walki na arenie zamiast narażać się na popełnienie przestępstwa na ulicy a dodatkowo na walkach można by dorobić. Jak dla mnie Miasto daje ogromne możliwości tylko trzeba by nad tym pomyśleć ale niestety obawiam się że za wiele nowości nie dadzą...

Z innej beczki, zastanawiam się co nam zaserwują w kolejnych bezplanszowych rozszerzeniach. Możliwe że dadzą przedruk Smoków z postacią czy alternatywnym zakończeniem z Królem Smoków (wolałbym postać która sobie będzie śmigać po krainach i np. palić miejsca czy zjadać nieznajomych). A co poza tym? Może jakiś dodatek z Władcą Demonów?

Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

Post autor: Hellhound »

HunteR pisze:Polska okładka Miasta prezentuje niezłe zdziczenie obyczajów
Ta okładka to przeróbka rysunku zdobiącego też okładkę "Galerii bohaterów" do Warhammera.
Obrazek
A co do tematu to było by genialnie jak by planszowym dodatkiem było "Miasto", a kolejnym właśnie przeróbka "Smoków".

Awatar użytkownika
Kufir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika

Z innej beczki, zastanawiam się co nam zaserwują w kolejnych bezplanszowych rozszerzeniach. Możliwe że dadzą przedruk Smoków z postacią czy alternatywnym zakończeniem z Królem Smoków (wolałbym postać która sobie będzie śmigać po krainach i np. palić miejsca czy zjadać nieznajomych)

W starej MIM dodatek Smoki był po prostu Kultowy! Te ołtarze, na których składano nas w ofierze to było to! Na forum pojawił się co prawda autorski dodatek Smoki (bardzo dobry!), jednak ciągle czekam na oryginalne karty z tego właśnie dodatku :)

Obrazek
Awatar użytkownika
HunteR
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja

Ta okładka to przeróbka rysunku zdobiącego też okładkę "Galerii bohaterów" do Warhammera.
Faktycznie ](*,) Kiedyś się zastanawiałem z czym mi się kojarzy okładka Miasta i teraz już wiem, z przygodami Gotreka i Felixa \:D/ Teraz tak sobie myślę że jednak szkoda mimo wszystko że nowy Talisman dalej jest lekko cukierkowy a nie bardziej srogi i mroczny jak Warhammer. Okładka którą dobrali do naszego wydania Miasta dobitnie sugeruje nieco inną zawartość niż to co faktycznie tak się znalazło.
Na forum pojawił się co prawda autorski dodatek Smoki (bardzo dobry!), jednak ciągle czekam na oryginalne karty z tego właśnie dodatku :)
Owszem dodatek na prawdę dobry jednak tak jak mówisz, nie ma to jak oficjalne karty i figurki :)

Awatar użytkownika
Roland
Gladiator
Gladiator
Gladiator

Post autor: Roland »

Kufir pisze:W starszych edycjach Magii i Miecz może z dwa razy grałem z Miastem i tyle samo z Grodem w Magicznym Mieczu.
Krainy Magii i Miecza dla mnie zawsze były dzikie, niezbadane, pełne niebezpieczeństwo i nie kręciło mnie wprowadzanie do gry odrobiny cywilizacji. Jeśli ten dodatek się pojawi, zakupię go, głównie dla nowych Poszukiwaczy, kart Zaklęć może dojdą jakieś Przygody które można będzie wmieszać w talię. Sam dodatek pójdzie jednak na półkę po dwóch, trzech partiach.
Chyba że mnie to ewentualne Miasto strasznie pozytywnie zaskoczy, ale wątpię...
Mam tak samo :smile:

"Człowiek oszukuje siebie tak często, ze gdyby mu za to płacili, to mógłby sie spokojnie utrzymać."
Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Post autor: 8janek8 »

Podejrzewam, że Miasto będzie najbardziej zmodyfikowanym dodatkiem w porównaniu do pierwowzoru. Był on po prostu mało grywalny, a jeśli obecnie stawia się na to aby jak najbardziej zachęcić (a może nawet zmusić ;) ) graczy do odwiedzania dodatkowych krain, to coś z tym zrobić muszą.

Freeasy
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Post autor: Freeasy »

Ja stawiam, a raczej mam nadzieję, że będą to góry i pojawią się poszukiwacze tacy jak Centaur których bardzo brakuje

Awatar użytkownika
HunteR
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja

No i opadła kurtyna, wiemy już że kolejnym dodatkiem będą Góry. Logiczne się więc wydaje że kolejnymi będą Miasto i Las. Po drodze z nieplanszowych bardzo możliwe że trafi się Król Smoków z kompanią, ale co poza tym? Przydałby się jeszcze jeden nieplanszowy pakiet. No i ciekaw jestem czy na tym poprzestaną czy może zaserwują coś jeszcze. Nie miałbym nic przeciwko podrasowanej wersji Kosmicznej Otchłani jako jednej z nienarożnikowych plansz :)

Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

Nie podoba mi się to zasypywanie bossami, królowa lodu, LOD, teraz ten władca orłów, do tego król smoków na pewno będzie, za dużo tego się robi według mnie.

Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

Post autor: Kaktus+ »

dodać jeszcze zasadę, że aby zdobyć KW trzeba wszystkich bossów pokonać i już mamy istnego tasiemca :D

Awatar użytkownika
HunteR
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja

Moim zdaniem większa ilość potężnych istot nie jest zła pod warunkiem że będą oryginalni. Szkoda trochę jeśli za pokonanie każdego z nich dostawać będziemy skarby. Taka teleportacja na dowolny obszar na ten przykład to fajna sprawa choć lekko przegięta jeśli można przenieść się też na obszar korony lepiej jeśli maksymalnie przenosiłby na równinę grozy. Król Smoków jak pisałem wcześniej mógłby działać na podobnej zasadzie jak Żniwiarz to jest byłaby osobna figurka przemieszczająca się po krainach. Mógłby niszczyć nieznajomych, wrogów, miejsca itp. a podczas spotkań z poszukiwaczem rzucałoby się kostką i tutaj już różne efekty tak pozytywne jak i negatywne. Można wymyślić masę fajnych rzeczy :)

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Post autor: 8janek8 »

Król Smoków jako NCP to fajny pomysł, ale pasowałby mi najbardziej gdyby utrudniał życie przede wszystkim w wewnętrznej krainie. W ogóle nim więcej przemyślanych NCPów tym lepiej.

Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

HunteR pisze:Można wymyślić masę fajnych rzeczy :)
Mam wrażenie, że decyzja co ma się w Talizmanie ukazać, zapadła już dawno temu wraz z decyzją o wydaniu nowej edycji.
Na pewno został ustalony plan, terminarz i dodatki, które obserwujemy są jedynie jego realizacją. Wydaje mi się, że zanim Talisaman trafił do druku, było doskonale wiadomo które dodatki mają się ukazać, a które nie. Wydaje się to logiczne z marketingowego punktu widzenia, gdyż pozwala wydawcy oszacować ewentualne zyski/koszty.

Mimo wszystko, oby było tych dodatków jak najwięcej :mrgreen:

Awatar użytkownika
HunteR
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja

Ale to nam nie przeszkadza spekulować, prawda? Poza tym kto mówi że spece od Talismana nie wpadli na te same genialne pomysły co my i nie postanowili ich wprowadzić? \:D/

Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

Na kiedy jest "Królowa lodu" zapowiedziana?

Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

na razie cisza na stronie/forum galakty, poza zapowiedziami, że ma to być wiosna 2010r

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

A wiosna kończy się dopiero w drugiej połowie czerwca...
Tak, wiem, optymista jestem xD

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Post autor: Bludgeon »

Kaktus+ pisze:
Mimo wszystko, oby było tych dodatków jak najwięcej :mrgreen:
Myślę że dodatki będą wychodzić tak długo jak się dobrze sprzedają. Niezależnie od planu marketingowego, który przecież można na bieżąco modyfikować.

[ Dodano: Pią Lut 12, 2010 11:09 pm ]
Rogo pisze:A wiosna kończy się dopiero w drugiej połowie czerwca...
Tak, wiem, optymista jestem xD
Ja stawiam na 9 maja. Frostmarch wyszedł 9 listopada o ile mnie pamięć nie myli, a jako że dodatki wychodzą mniej więcej co pół roku, to 9 maja brzmi sensownie.

Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

Bludgeon pisze:Ja stawiam na 9 maja. Frostmarch wyszedł 9 listopada o ile mnie pamięć nie myli, a jako że dodatki wychodzą mniej więcej co pół roku, to 9 maja brzmi sensownie.
Uważam, że to wróżenie z fusów i dodatek będzie wcześniej ale to tylko moje przypuszczenia, poparte niczym :P Podziemia niby były gotowe bardzo szybko, zawiodła z kolei logistyka i z tego powodu premiera przesunęła się o miesiąc.
Wydawać się może, że takiej gafy jak brak "złotej kurki" jakim jest Talizman, na przedświątecznym stole Galakta już nie walnie :)

Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód

Post autor: Artownik »

Kaktus+ pisze:Mam wrażenie, że decyzja co ma się w Talizmanie ukazać, zapadła już dawno temu wraz z decyzją o wydaniu nowej edycji.
Na pewno został ustalony plan, terminarz i dodatki, które obserwujemy są jedynie jego realizacją. Wydaje mi się, że zanim Talisaman trafił do druku, było doskonale wiadomo które dodatki mają się ukazać, a które nie. Wydaje się to logiczne z marketingowego punktu widzenia, gdyż pozwala wydawcy oszacować ewentualne zyski/koszty.
Tak też pewnie było, ale mało tego, powiedziałbym, że nowo zapowiedziany dodatek był już daawno gotowy.
Przypuszczam, że kolejny dodatek planszowy jest przynajmniej opracowany już w założeniach (takich konkretniejszych) i tu też nie był bym taki pewien czy będzie to Miasto.

darekso007
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Post autor: darekso007 »

a ja mam tu takie coś ciekawego:
http://cgi.ebay.com/TALISMAN-MAGIC-QUES ... 45f1290a18

ktoś już w USA sprzedaje ten highland dodatek czyli już jest i czeka pewnie na spolszczenie i może wejdzie do sprzedaży razem z królową lodu:D czyli na wiosne;p

ODPOWIEDZ