Witam,
po prawie 10 latach wygrzebałem mojego MiMa (Podstawka, Miasto, Jaskinia, WKO). W ostatni weekend razem z dziewczyną zagraliśmy (na razie) w samą podstawkę. Teraz mam kilka pytań, które pojawiły się podczas tej gry.
Kontynuując numerację za
earendur6:
11. Leczenie Wytrzymałości:
- w Wiosce jest napisane, że 1mz uzdrawia do 4 pkt. Wytrz. (czyli stanu z początku gry),
- w Mieście - 1mz - 2 pkt. Wytrz., ale nic więcej nie jest napisane.
Pytanie brzmi - czy w Mieście można kupować Wytrzymałość powyżej 4 punktów początkowych?
12. Ile przedmiotów można kupić w Wiosce w czasie jednej tury? Czy można jednocześnie odwiedzić Medyka, Kowala i Mędrca? Chodzi mi o planszę podstawową, bez dodatków?
No bo chyba jak się gra z dodatkami, to aby coś kupić to trzeba już wejść na odpowiednią planszę, tak?
Pytanie analogiczne do
4. Czy będąc w mieście mogę odwiedzić kilka osób w jednej turze, czy np. po odwiedzeniu jednej muszę wykonać ruch?
13. Gdy Poszukiwacz ma Zbroję i Tarczę - czy wtedy może się bronić po kolei (rzucając kostką) każdym z tych przedmiotów, czy tylko jednym (w tym przypadku Zbroją).
14. Podczas walki na MOC traci się tylko Wytrzymałość czy też punkt Mocy?
15. Wyciągając na obszarze kartę Przygody np. Targowisko - czy można od razu odwiedzić to miejsce, czy dopiero kiedy się powróci na ten obszar w innej turze?
16. Zdarzenie Pokuta - podczas wędrówki do Świątyni - czy jak się dochodzi już do obszaru Świątyni można się zatrzymać, czy trzeba "trafić" kostką odpowiednią ilość oczek, żeby wylądować na tym polu?
17. Posiadane przedmioty - czy Poszukiwacz zły (np. Czarnoksiężnik) może wziąć Przedmiot Święty Graal (który to może być używany tylko przez dobrych Poszukiwaczy) i zanieść go do Alchemika do Miasta i tam sprzedać? No bo w końcu nie używa tego przedmiotu, tylko go nosi w plecaku...
18. Przyjaciel - Alchemik. Poszukiwacz ma za Przyjaciela Alchemika i posiada 4 przedmioty (czyli tyle ile może maksymalnie nieść, nie ma konia, muła ani konia z wozem). Wchodzi na obszar, gdzie ciągnie kartę przygody, a tam np. wyciąga przedmiot Miecz. Czy może go zamienić w złoto dzięki Przyjacielowi, czy też wpierw musi odrzucić jeden z już niesionych przedmiotów? Czy wtedy musi zostawić odrzucony przedmiot na obszarze i w następnej turze odejść, czy też może jeszcze w tej samej turze podnieść przedmiot, no bo w sumie nie ma już 4 tylko 3 przedmioty, bo Alchemik momentalnie zamienił odkryty miecz w złoto. Jak to w końcu jest?
19. Przyjaciel - Najemnik. Gdy się mu zapłaci to staje się on przyjacielem Poszukiwacza. Jeżeli ktoś gra Kanibalem, czy musi płacić Najemnikowi by ten stał się jego Przyjacielem, czy też może go zjeść od razu i wymienić go na punkty Wytrzymałości?
20. Obszar - Jaskinia Czarownika. Chcę zdobyć Talizman, więc rzucam kostką i wypada 6 oczek. Czy wypełnianie misji zaczynam od kolejnej tury, czy mogę to jeszcze zrobić w tej samej? Bo np. mam złoto, więc płacę 2 mz. Czyli wypełniłem od razu postawione zadanie.
Czy można w tej samej turze wypełnić powierzoną misję, czy też trzeba czekać do kolejnej?
Ale jest jeszcze inny problem. Mam już 4 przedmioty w plecaku. W Jaskini Czarownika dostaję Talizman. Czyli muszę odłożyć jeden z przedmiotów (coś tam sobie wybieram). Czy ten przedmiot kładę na obszar Jaskini Cz.? Czyli jak inny Poszukiwacz przyjdzie do Jaskini Cz. to wpierw wykonuje instrukcje związane z obszarem, czy też np. bierze pozostawiony przedmiot, a dopiero potem bada obszar?
Kolejne pytanie jest podobne do tego.
21. Poszukiwacz staje na obszarze, gdzie ma pobrać 1 kartę Przygody. Ale wyciąga kartę, której opis mówi, że musi wyciągnąć jeszcze 3 karty Przygody (nie pamiętam jak się nazywała ta karta). Te 3 karty to 2x Wróg i 1x Przedmiot. Czyli wpierw trzeba walczyć z wrogiem, którego Siła się sumuje. Poszukiwacz przegrywa, czyli traci Wytrzymałość, i nie bierze odkrytego przedmiotu. W następnej turze odchodzi z tego obszaru.
To znaczy, że na obszarze gdzie można pobrać tylko 1 kartę Przygody pozostaną 3 karty? Czy inny Poszukiwacz co tam trafi musi walczyć z 2 kartami wroga i dopiero potem może wziąć Przedmiot?
22. Walka z wrogiem. W instrukcji jest napisane, że za każde 7 puntów Siły/Mocy pokonanych wrogów otrzymuje się 1 punkt S/M dla swojego Poszukiwacza (wymiana kart na punkty). A jak wygląda sprawa z wrogami, których kart się nie zatrzymuje (np. Gospoda - osiłek Siła 3)?
Pytanie analogiczne do
1. Czy jak wygra się walkę z np. z rozbójnikiem, z siłaczem w gospodzie lub ze strażnikiem strzegącym przejścia do środkowej krainy to czy liczy się ich punkty zbierane do 7 i wielokrotności (czyli np. zabijasz ludojada i niedźwiedzia i zamieniasz ich punkty na 1 siły)?
Czy za przegonienie wroga na inny obszar dostaje sie punkty? Chodzi mi np. o Mumakile (Siła 8). Zawsze po wygranej przegania się je na inne pole, czy wtedy dostaje się punkt siły?
23. Wróg - Upiór (chyba). Gdy przegra walkę to traci punkt Wytrzymałości, a gdy Poszukiwacz przegra walkę, to wtedy Upiór zyskuje punkt Wytrzymałości (ten odebrany Poszukiwaczowi). Czy wygrana walka oznacza możliwość dopisania punktów Siły do tych wymienianych na siłę? Czy też może dopiero całkowite pokonanie Upiora, czyli gy straci wszytkie punkty wytrzymałości, pozwala na pobranie jego Siły do puli wymienialnej na punkt dla Poszukiwacza?
Ponieważ dopiero przypominam sobie jak się gra w MiM, a moja Dziewczyna po raz pierwszy zagrała w grę, to na pewno uzupełnię ten wątek o dodatkowe pytania, jak tylko zagramy z dodatkami.
Planuję dodrukować sobie dodatek Smoki i Podziemia. Myślałem też o Wiosce, celem rozszerzenia pola gry
24. Mam kilka pytań odnośnie Wioski:
-24a- W instrukcji nie ma informacji, które pole jest odpowiednikiem miejsca na planszy głównej MiM i nie ma opisów żadnego z obszarów Wioski (wersja wioska_cliff_dess).
-24b- Znalazłem stronę z dodatkami Gieferg -
klik. Jest tam Wioska v.1.0 by Gieferg. I ta właśnie wersja ma zaznaczony na mapie Młyn, ale to chyba inny młyn niż ten o którym jest mowa w instrukcji do wersji wioska_cliff_dess (z
http://www.magiaimiecz.eu/). Tu też jest wielu nowych Poszukiwaczy i są karty Wioska.
-24c- Ale jest jeszcze inna wersja Wioski - wioska_lukas. Ta wersja ma tylko planszę. Nie ma żadnych kart, nie ma młyna na mapie ale jest zaznaczone wejście do Wioski i są opisy obszarów Wioski.
Jak to w końcu jest z tą Wioską? Gdzie jest wejście? Jakie są zasady poruszania się wewnątrz Wioski?
Czy ktoś już jakoś połączył ze sobą poszczególne elementy Wiosek, by otrzymać grywalną całość? Jak i czym (którą wersją) Wy gracie w Wioskę?
Z góry dziękuję za odpowiedz,
Rafał