Konkurs na postać/poszukiwacza - dyskusja
- mriswith
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Losowanie Postaci
• Zamek Bestii - Posty: 1008
Ale w MM niezależnie od rodzaju walki, czy to zwykła czy magiczna zawsze traci się tylko punkt Życia chyba, że jakaś specjalna zdolność Postaci mówi co innego. Chyba dlatego się nie rozumiemy.Co weźmie to jej, nikt jej tego nie może odebrać, chyba że czarem lub zdolnością specjalną a to się czesto nei zdarza. Jak dla mnie taka zdolność nie powinna się w grze nigdy pojawić.
-
-
MM jest dośc dokładnym odbciem MiMa, a w MiMie możesz zabrać przeciwnikowi po wygranej walce wytrzymałośc lub przedmiot lub mz, ale w walce psychicznej tylko wt. Jakos nie wydaje mi się żeby w MM było inaczej asle nie mam w tej chwili przy sobie instruckji, żeby to sprawdzać.czy to zwykła czy magiczna zawsze traci się tylko punkt Życia chyba
- mriswith
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Losowanie Postaci
To "chyba" było do prawej części zdania (tu pominiętej) tylko przecinka brak. Nie chyba lecz na pewno nie ma tego w instrukcji.PoKrAk pisze:Cytat:
czy to zwykła czy magiczna zawsze traci się tylko punkt Życia chyba
MM jest dośc dokładnym odbciem MiMa, a w MiMie możesz zabrać przeciwnikowi po wygranej walce wytrzymałośc lub przedmiot lub mz, ale w walce psychicznej tylko wt. Jakos nie wydaje mi się żeby w MM było inaczej asle nie mam w tej chwili przy sobie instruckji, żeby to sprawdzać.
-
-
- mriswith
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Losowanie Postaci
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
A ja widzę sens. Czasem się to może przydać, np podczas polowania na różdżkę w celu jej zniszczeniaPoKraK pisze:Ja nie widzę w żadnym wypadku sensu leczenia innego poszukwiacza jeszcze kosztem własnego czaru, więc takie coś uważam za zbędne (bo jakoś w moich gracjh nie zauważyłem żadnych teamów). Spodziewam się że to zdanie podzieli sporo osób, niektórzy może uznają ze to ma zastosowanie. To i tak najmniejszy problemz tą postacią.
Co do Kapłanki Świtu. Autor chyba wychodził z założenia że tą postacią będzie grała osoba zgodnie z charakterem wypisanym na karcie
Generalnie to co napisał Pokrak do tej postaci wyczerpuje temat, ale to leczenie żywych istot zostaw. Dobrze oddaje to charakter dobrej postaci no i w pewnych sytuacjach może być przydatne.
Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
-
-
ja mam pytanie do Michaela, któremu się nei chciało uzasadnić oceny.Michael pisze:13 pkt - Banita
12 pkt - Kapłanka Świtu
11 pkt - Czart
10 pkt - Beholder
9 pkt - Mnich Plagi
8 pkt - Alchemik
7 pkt - Łowca
6 pkt - Rycerz
5 pkt - Łowca Skarbów
4 pkt - Berserker
3 pkt - Łowczyni
2 pkt - Dekurion
1 pkt - Kolekcjoner Czaszek
ciekawi mnie dlaczego uważasz że Kolekcjoner Czaszek autorstwa Nillu to aż tak denna postać, że nalezy ją ustawić na samym dole, mimo że nie ma jakichś poważnych błędów, podczas gdy postacie, które mają ewidentne błędy sprawiajace że albo są przegięte, albo nie sposób korzystać z ich zdolności oceniasz wysoko.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13529
Przecież ustaliliśmy ze jak ktoś chce podawać uzasadnienia to je podaje, kto nie chce ten nie. Więc Michael nie musi podawać powodów oceny, choć ta ocena mnie też zdziwiła.PoKrAk pisze:ja mam pytanie do Michaela, któremu się nei chciało uzasadnić oceny.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Michael
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Poszukiwacze z Talismana
• Zbrojownia Szalonego Gnoma - Posty: 631
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Droga do Chwały
• Las Elfów
• Trzęsawiska i Lodowy Las - Posty: 1382
- Kontakt:
- Leviathan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• 500 Kart Przygód
• Pieczara Kanibali
• Wyspy Przeznaczenia - Posty: 615
Wypraszam sobie. Regulamin mówi o tym, że wystawiamy postać stworzoną w ciągu poprzedniego miesiąca. Dekurion powstał jeszcze zanim Hoplita został zaprezentowany na forum...Isztwan pisze:7. Dekurion - mimo iż zdolność z trenowaniem przyjaciół ma prawdopodobnie skopiowaną z przedstawionego wcześniej Hoplity to wg mnie jest lepszy (tylko rys bym zmienił)
Małe pytanie do PoKraAKa:
Umieściłeś Dekuriona na ostatnim miejscu, a Hoplitę na miejscu 8. Jak rozumiem Hoplita jest Twoim zdaniem:
1) Lepiej wykonany
2) Ma ciekawsze zdolności
3) Jest postacią bardziej grywalną
4) Bardziej wybijającą się na tle Gladiatora, w którym upatrujesz protoplastę obu panów?
Czy może jedynym argumentem przemawiającym za takim, a nie innym podziałem głosów jest to KIEDY postać została wystawiona?
"A son seul aspect n'est-on pas terrasse?
Nul n'est assez hardi pour l'exciter"
Job 40:28
-
-
Hoplita ma dużo lepsza grafikę. Nie toleruję grafik zbiorowych, z tego powodu automatycznie kilka miejsc w dół bo oceniam karty mniej więcej na zasadzie "którą najprędzej bym sobie wydrukował bez zadnych zmian" z taką grafiką na pewno bym jej nie wydrukował. Pewnie gdyby nei to byłby gdzieś obok Hoplity.1) Lepiej wykonany
Poza tym nie podoba mi się ostatnia zdolność.
Jeśli wystawiasz do konkursu postać opierającą się na dokładnie tym samym założeniu co wczesniej wystawiona postać to raczej na jej korzyśc to nie wyjdzie. Tak, to jest dla mnie argument który sprawia że oceniam ją niżej bo oryginalnośc też ma znaczenie, tego akurat brakuje i jednemu i drugiemu.Czy może jedynym argumentem przemawiającym za takim, a nie innym podziałem głosów jest to KIEDY postać została wystawiona?
Bankier był wg mnie najlepszą postacią w zeszłym miesiącu i dostał na co zasłużył, widok Dekuriona natomiast spowodował u mnei reakcję "Niee, znowu?" bo była to trzecia postac na forum z tą zdolnością w ciągu tygodnia (pillow też coś takiego zrobił tyle że nie do konkursu).
- Leviathan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• 500 Kart Przygód
• Pieczara Kanibali
Dzięki za obszerne wyjaśnienia.
Skoro Twoim zdaniem Dekurion jest najsłabszą postacią w tym miesiącu, to nie mam żadnych innych pytań.
Wszystko jest dla mnie jasne.
EDIT:
Ale co tam! Dzień jak co dzień.
\:D/
Skoro Twoim zdaniem Dekurion jest najsłabszą postacią w tym miesiącu, to nie mam żadnych innych pytań.
Wszystko jest dla mnie jasne.
EDIT:
Wysyłanie Dekurii w patrol i dodanie oryginalnej czwartej zdolności trudno uznać za zrobienie kalki poprzednio istniejącej postaci.PoKrAk pisze:Jeśli wystawiasz do konkursu postać opierającą się na dokładnie tym samym założeniu co wczesniej wystawiona postać to raczej na jej korzyśc to nie wyjdzie.
Ale co tam! Dzień jak co dzień.
\:D/
-
-
w tym miesiącu słabych postaci jest w ***j i trochę, a dobrych może ze 4-5. Raczej trudno zdecydować co zasługuje na ta pozycję najbardziej gdy tylu "godnych" kandydatów, ale z pewnością dekurion jest postacią z najgorszą jak dla mnie grafiką (nie graficzni etylko kompozycyjnie) poza tym opiera się na powszechnej ostatnio zdolności, natomiast zdolnośc 4 jest dla mnie bez sensu. Wiec padło na niego. Shit Happens.Skoro Twoim zdaniem Dekurion jest najsłabszą postacią w tym miesiącu, to nie mam żadnych innych pytań.
odgrzewany kotlet jest dalej tym samym odgrzewanym kotletem, niezależnei od tego czy dodasz do smaku dodatkową przyprawę.Wysyłanie Dekurii w patrol i dodanie oryginalnej czwartej zdolności trudno uznać za zrobienie kalki poprzednio istniejącej postaci.
btw czemu nie pytasz Michaela czemu tak nisko ocenił postać tak podobną do jego własnej? On nie dał żadnego uzasadnienia.
PS. trzeba się było bardziej wysilić z grafiką i znaleźć np coś takiego:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- nillu
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karczma - Posty: 49
ułożenie tekstu specjalnych zdolności było wymuszone tym, że pozostawiłem niezmienioną grafikę z odstającym toporem. Mógłbym dać tej mrocznej postaci inną broń ale to właśnie ten topór jest najodpowiedniejszy i nic innego mi do niego nie pasuje - bo czym ma obcinać te głowy?!Michael pisze: nie podoba mi się ułożenie tekstu na karcie ,uważam że mógłby zostać zrobiony lepiej.
a podobne ułożenie tekstu, który jest "niewyjustowany" (mimo że tak naprawdę jest) oraz wcięty poprzez nachodzącą grafikę, można również spotkać wśród oryginalnych kart Poszukiwaczy (nie pamiętam które to, sprawdzę to potem)
-
-
Nic nie było wymuszone. Topór można było skrócić nawet w paincie, wystarcy chcieć.ułożenie tekstu specjalnych zdolności było wymuszone tym, że pozostawiłem niezmienioną grafikę z odstającym toporem. Mógłbym dać tej mrocznej postaci inną broń ale to właśnie ten topór jest najodpowiedniejszy i nic innego mi do niego nie pasuje - bo czym ma obcinać te głowy
A co do zdolności kolekcjonwera to quest jest za trudny, a nagroda marna. W całym oryginalnym MiMie wrogów będących ludźmi jest ledwie kilku na planszy głownej (może ze 4 +3 jak sięgra ze Smokami) i kilku w mieście, ale tam dokopią mu straże. Zanim w ten sposób coś uzbiera gra się dawno skończy. Ubijanie przyjaciół za tak lichą nagrodę też nie jest raczej zaletą tej postaci tylko jej wadą, bo tacy przyjaciele innym poszukiwaczom dadzą o wiele więcej, zalet poza tym że pozbawia innych poszukiwaczy przyjaciół praktycznie nie stwierdzono. Ogólnie to taki cienki bolek :mrgreen: ale w tym etapie...hmmm...na bezrybiu i rak ryba :biggrin:
A SeSim widze wysoko ocenił bo ta postać jest taka w jego stylu (jakieś cienie, tekst wokół ilustracji itp.)
Niefajną przypadłością niektórych poszukwiaczy są nieprzemyslane zdolności. Co z tego że ktoś wymyślił fajną zdolnośc (jak np ta Czarta czy właśnei Kolekcjonera) skoro nie przemyślał jej na tyle by w ogóle mogła się do czegos przydać. Podobnym wyczuciem najwyraźniej odznaczają się niektórzy oceniający na zasadzie "o fajna zdolnosc ocenię wysoko" :neutral: a że nie ma jak jej używać to już mniejsza z tym bo pomysł był ciekawy. Kogo tam by obchodziły takie pierdoły jak grywalność?
Albo znowu ktoś wymyślił zdolnośc ale nie pomysłał nad tym jakie efekty może ona dawać i wychodzi taki przepak który niby jest ciekawy i mógłby być naprawdę niezłą postacią, ale kilka niefortunnych sformułowań sprawia, że w sprzyjających okolicznościach będzie w stanie rozpieprzyć całą grę jak niesławny Kuglarz.
Inny problem z postaciami jaki zaobserwowałem w tym etapie to tworzenie kopii/wersji już istniejących poszukiwaczy typu - nowa wersja gladiatora, nowa wersja górala, jeszcze nowsza wersja gladiatora....c'mon, that's all what you got?
- Leviathan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• 500 Kart Przygód
• Pieczara Kanibali
Dziwnie to brzmi w ustach osoby, która zajmuje się przede wszystkim konwersjami istniejących dodatków i przerabianiem cudzych Poszukiwaczy...PoKrAk pisze:odgrzewany kotlet jest dalej tym samym odgrzewanym kotletem, niezależnei od tego czy dodasz do smaku dodatkową przyprawę.
Uważam, że moja grafika jest lepsza. Od początku kiedy ją znalazłem chciałem ją wykorzystać. A to, że nie odpowiadają Ci grafiki "grupowe" to już kwestia gustu.PoKrAk pisze:PS. trzeba się było bardziej wysilić z grafiką i znaleźć np coś takiego:
Interesowało mnie Twoje zdanie. Poza tym Michael nie mógł oceniać i Dekuriona i Hoplity, a Ty tak. Byłem ciekawy co sprawiło, że moją postać oceniłeś o wiele niżej niż jego, skoro jak twierdziłeś mamy do czynienia z kalkami jednego i tego samego poszukiwacza.PoKrAk pisze:btw czemu nie pytasz Michaela czemu tak nisko ocenił postać tak podobną do jego własnej? On nie dał żadnego uzasadnienia.
- gural
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Bestiariusz
• Kurhan
• Świątynia - Posty: 1031
\:D/Leviathan pisze:Dziwnie to brzmi w ustach osoby, która zajmuje się przede wszystkim konwersjami istniejących dodatków i przerabianiem cudzych Poszukiwaczy...
A co do konkursu to stwierdzam, że większość MiMowców nie znając realiów MMa zaniża postacie, czemu się nie dziwię zresztą, bo tak samo robiłbym nie znając MiMa. Co prawda Wysłannik Iszta ładnie wypadł, to jednak zważając na inne postacie MMowskie muszę to przyznać. I nie chodzi mi tu o moje postacie, lecz o wszystkie razem wzięte. No cóż, taki już nasz los na forum MiMa.
-
-
po 1 - nie nazwałbym tego konwersjami, konwersja to może być z MiMa na MM i viceversaDziwnie to brzmi w ustach osoby, która zajmuje się przede wszystkim konwersjami istniejących dodatków i przerabianiem cudzych Poszukiwaczy...
po 2 - ilu przerobiłem cudzych poszukiwaczy (podpowiedź - ok.6-7) a ilu zrobiłem swoich? (podpowiedź ok- 60)
po 3 - Różnica jest taka, że ja to robię żeby to zastąpić, bo to co istnieje nie odpowiada moim potrzebom, a nie dorzucić kolejne podobne postacie/dodatki do puli. Nie korzystam z nie swoich dodatków autorskich i to co robię również robię raczej z myslą o tych, których wymagania nie są przez nie spełnione. To duża różnica. I nie wystawiam remaków poszukiwaczy do konkursu jak może zauważyłeś :-" Na tej samej zasadzie nie czepiam się np Stavego że robi w zasadzie całego MiMa od nowa po swojej myśli. Ale gdyby wystawił do konkursu zmienionego przez siebie dobrze znaznego poszukiwacza to tez by dostał marną ilośc punktów.
Za podsumowanie niech posłuży ten cytat:
Valdi pisze:Zamysł z wystawianiem był taki zeby pojawiały sie nowe postacie a nie jakieś starocie przerabiane tysiąc i jeden razy, nieswojego autorstwa.
Ok, masz prawo, ale z tamtą (albo inną przedstawiającą jedną postać) miałbyś u mnie kilka punktów więcej, bo za każdym razem gdy myślałem "a może by tak go wyżej ocenić" to mi przechodziło po spojrzeniu na kartę. Po prostu moim zdaniem ta grafika w ogóle nie pasuje na postać do MiMa. Już bardziej dało by się z niej zrobić kartę.Uważam, że moja grafika jest lepsza.
Ostatnio zmieniony wtorek 12 cze 2007, 17:38 przez PoKrAk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Isztwan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Droga do Chwały
• Las Elfów
• Trzęsawiska i Lodowy Las - Posty: 1382
- Kontakt:
-
-
A ja mam teraz pewien dylemat dotyczący tej postaci. Po przemyśleniu sprawy doszedłem bowiem do wniosku, że wysłannik będąc profesją to inna kategoria karty, której w zasadzie nie powinno się porównywać do normalnych poszukiwaczy, gdyż funkcjonuje na innych zasadach (choćby wymaga dodatkowych zapisów w instrukcji podczas gdy powinno się moim zdaniem oceniać to co zawarto na karcie) :-k byłbym za tym żeby od kolejnej edycji (jeśli taka się odbędzie) wykluczyć profesje z udziału.Co prawda Wysłannik Iszta ładnie wypadł
Dwa słowa o mojej postaci, a konkretnie o grafice przy Łowcy Skarbów niestety zgrzeszyłem i wykorzystałem grafikę ze strony wizardsów (było to spowodowane tym że jak już mówiłem jest inspirowany RPGową postacią, która miała tę grafikę na karcie wydrukowaną), a grafika w oryginale wygladała tak:
http://www.wizards.com/dnd/images/xph_gallery/33198.jpg
Dyskusja na temat komentarzy do przeróbki wydzielona do "Jak komentować dodatki autorskie"
Ostatnio zmieniony środa 13 cze 2007, 07:26 przez PoKrAk, łącznie zmieniany 1 raz.
- pillowbookworm
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karty Smoków
• Poszukiwacze - Posty: 229
właśnie się miałem zapytać zbynia czemu tak nisko ocenił banitę, ale odpowiedz znalazłem już w shoutboxie. zbyniu specjalnie dla ciebie wersja banity zgodna z twoimi życzeniami:

:mrgreen: pozdrawiam

:mrgreen: pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 13 cze 2007, 13:38 przez pillowbookworm, łącznie zmieniany 1 raz.
gry Sfery kupuję ekonomicznie Podziemia+Miasto+Jaskinia=9 mz;podstawka MM=5mz