Spis wszystkich edycji i zawartości
-
Pieryknik
-

Spis wszystkich edycji i zawartości
Cześć,
jestem tu nowy. Niedawno zainteresowałem się Talismanem. Na stronie Talismanisland znalazłem rozpiskę wszystkich edycji i dodatków jakie się ukazały do tej gry, łącznie z dodatkami z magazynów itp.
Chciałem się dowiedzieć jakie konkretnie karty znajdowały się w poszczególnych edycjach w podstawkach i w każdym dodatku z osobna. Chodzi o szczegółowe rozpiski zawartości pudełek. Czy jest gdzieś coś takiego do znalezienia?
Wiem, że w bazie danych magii i miecza jest taka baza o 4 edycji. Czy znajdę gdzieś takie rozpiski z edycji 1-3. Chcę sobie porównać jakie zmiany wprowadzono itp.
Oczywiście może być w języku angielskim
Z góry dziękuję za pomoc
jestem tu nowy. Niedawno zainteresowałem się Talismanem. Na stronie Talismanisland znalazłem rozpiskę wszystkich edycji i dodatków jakie się ukazały do tej gry, łącznie z dodatkami z magazynów itp.
Chciałem się dowiedzieć jakie konkretnie karty znajdowały się w poszczególnych edycjach w podstawkach i w każdym dodatku z osobna. Chodzi o szczegółowe rozpiski zawartości pudełek. Czy jest gdzieś coś takiego do znalezienia?
Wiem, że w bazie danych magii i miecza jest taka baza o 4 edycji. Czy znajdę gdzieś takie rozpiski z edycji 1-3. Chcę sobie porównać jakie zmiany wprowadzono itp.
Oczywiście może być w języku angielskim
Z góry dziękuję za pomoc
- Mały Nemo
-

A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24593
Re: Spis wszystkich edycji i zawartości
Cześć,
Do 4. edycji masz temat przypięty w tym forum.
Do Magii i Miecza oraz Magicznego Miecza były takie spisy gdzieś na forum (użyj szukajki).
Do 3. Edycji u nas tego nie było, bo nie mieliśmy tej edycji u siebie.
Do 5. Edycji mnie kusi zrobić spis, ale to kwestia czasu.
Do 4. edycji masz temat przypięty w tym forum.
Do Magii i Miecza oraz Magicznego Miecza były takie spisy gdzieś na forum (użyj szukajki).
Do 3. Edycji u nas tego nie było, bo nie mieliśmy tej edycji u siebie.
Do 5. Edycji mnie kusi zrobić spis, ale to kwestia czasu.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
-
Pieryknik
-

A Magia i Miecz oraz Magiczny Miecz, to która edycja?
- Mały Nemo
-

Pierwsza/Druga.
Te dwie edycje niemal niczym się nie różniły miedzy sobą (poza Różdżką i chyba jeszcze jedną kartą) w oryginale. Magia i Miecz z kolei posiada podstawkę z pierwszej edycji oraz rozszerzenia z drugiej.
Magiczny Miecz to taki reskin Magii i Miecza - inne karty, nazwy i rozszerzenia, ale generalnie to samo.
-
Pieryknik
-

Aha
Trafiłem na instrukcję podstawek i zarówno w 1, jak i w 2 edycji jest napisane, że zawierają one 104 karty przygód
W instrukcji Magii i Miecza w podstawce w instrukcji jest napisane, że zawiera 139 Kart Przygód.
Z czego wynika ta różnica?
Czy jest to wydanie od razu z jakimś dodatkiem?
Trafiłem na instrukcję podstawek i zarówno w 1, jak i w 2 edycji jest napisane, że zawierają one 104 karty przygód
W instrukcji Magii i Miecza w podstawce w instrukcji jest napisane, że zawiera 139 Kart Przygód.
- Mały Nemo
-

104 karty to tyle, ile oryginalnie podstawka angielska miała kart (aż do 4. edycji). Polska wersja MiMa sprzedawana była od razu wraz z jednym z karcianych dodatków (chyba Talisman Adventures, ale nie pamiętam teraz), a drugi dodatek karciany był sprzedawany wraz z Podziemiami. Niemniej, wydawało mi się, że tych kart było więcej w podstawce, a nie tylko 139...Pieryknik pisze: ↑środa 14 sty 2026, 19:39 Aha
Dodano po 54 sekundach:
I przypomniałem sobie, dodatkowo pierwsza i druga edycja różniły się Czarem Rozkazu.
-
Pieryknik
-

Coś mi się tu nie zgadza z tymi liczbami, bo w podziemiach MiM jest tylko 40 kart przygód
Dodano po 1 minucie 43 sekundach:
Tu znalazłem taki wykaz. To jest chyba do 2. edycji. Tylko liczbowo nie bardzo pokrywa się z tym co wynika z instrukcji do MiM, które znalazłem w internecie
https://www.talismanisland.com/paulmorr ... Components
Dodano po 1 minucie 43 sekundach:
Tu znalazłem taki wykaz. To jest chyba do 2. edycji. Tylko liczbowo nie bardzo pokrywa się z tym co wynika z instrukcji do MiM, które znalazłem w internecie
https://www.talismanisland.com/paulmorr ... Components
- Mały Nemo
-

Oryginalnie w Podziemiach były tylko 4 karty - Wejście do Podziemi.
Możliwe, że część kart z Talisman Expansion Set i z Talisman Adventure były porozdzielane pomiędzy podstawką i Podziemiami (acz osobiście wątpię).
Bardzo, bardzo dawno temu zajmowałem się historią Magii i Miecza i teraz niewiele już z tego pamiętam, ale np. dzięki Twojemu spisowi przypomniałem sobie, że np. w polskiej wersji Smoków nie było karty Dragon Venom. Możliwe więc - choć ja sam sobie tego już nie przypominam - że liczby nie zgadzają się z tego powodu, że jakieś karty nie zostały przetłumaczone lub inna ich była liczba w oryginale, a inna w MiM. Pamiętaj, że polskie tłumaczenie MiM różniło się tu i tam od oryginału.
Możliwe, że część kart z Talisman Expansion Set i z Talisman Adventure były porozdzielane pomiędzy podstawką i Podziemiami (acz osobiście wątpię).
Bardzo, bardzo dawno temu zajmowałem się historią Magii i Miecza i teraz niewiele już z tego pamiętam, ale np. dzięki Twojemu spisowi przypomniałem sobie, że np. w polskiej wersji Smoków nie było karty Dragon Venom. Możliwe więc - choć ja sam sobie tego już nie przypominam - że liczby nie zgadzają się z tego powodu, że jakieś karty nie zostały przetłumaczone lub inna ich była liczba w oryginale, a inna w MiM. Pamiętaj, że polskie tłumaczenie MiM różniło się tu i tam od oryginału.
-
Pieryknik
-

Przeanalizowałem teraz tak na szybko to podstawka w MiM jest chyba podstawką z expansion setem po prostu. Sądzę tak ponieważ tutaj:
https://www.pudelkozgrami.pl/magia-i-mi ... c-pudelka/
jakiś gość rozbija na poszczególne rodzaje kart i po zestawieniu z tą rozpiską, co wysyłałem wcześniej się to w miarę pokrywa. Tylko mam problem z kartami Zdarzeń. Czy w podstawce (zagranicznej) nie było ich wcale, czy coś przeoczyłem?
https://www.pudelkozgrami.pl/magia-i-mi ... c-pudelka/
jakiś gość rozbija na poszczególne rodzaje kart i po zestawieniu z tą rozpiską, co wysyłałem wcześniej się to w miarę pokrywa. Tylko mam problem z kartami Zdarzeń. Czy w podstawce (zagranicznej) nie było ich wcale, czy coś przeoczyłem?
- Valdi
-

-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13784
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.