Talisman Nemesis: Zew łowów

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman 5. Edycji, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Talisman Nemesis: Zew łowów

Post autor: Valdi »

Nemesis dowodzi rozjuszonymi bestiami, siejąc zniszczenie na swojej drodze. Bohaterowie muszą odpowiedzieć na zew łowów i pokonać bestie! Przygotuj się na rozgrywkę typu jeden przeciw wielu w rozszerzeniu Avalon Hill Talisman Nemesis: Zew łowów! Gracze-bohaterowie muszą współpracować, by przetrwać 3 niebezpieczne Próby, a w każdej z nich wystąpi inny Przeciwnik i Poszukiwacze-złoczyńcy. Aby wygrać, bohaterowie muszą pokonać każdego Przeciwnika, zanim zniszczy ich gracz Nemesis. Jaki jest cel Nemesis? W każdej Próbie inny. Po przejściu każdej Próby gracze otwierają pudełka, by odkrywać tajemnicze karty i figurki i wykorzystywać je w grze. Zorganizuj wciągającą wieczorną rozgrywkę dzięki tej przygodowej planszówce dla od 3 do 6 graczy w wieku od 12 lat. (Wymagana jest 5. edycja gry Talisman. Sprzedawana oddzielnie. Zależnie od dostępności). Aby przeżyć nowe przygody, poszukaj rozszerzenia Talisman Sojusze i 5. edycji podstawowej gry Talisman!

ROZSZERZENIE GRY TALISMAN: Ten zestaw Talisman Nemesis: Zew łowów poszerza grę podstawową o nowe Istoty, fabułę, elementy oraz rozgrywkę typu jeden przeciw wielu! (Wymagana jest 5. edycja gry Talisman. Sprzedawana oddzielnie)
WPROWADZAMY ROZGRYWKĘ TYPU JEDEN PRZECIW WIELU: Jeden z graczy wciela się w Nemesis! Ta osoba przez całą grę kontroluje Przeciwników i złoczyńców. Wszyscy pozostali gracze są bohaterami i współpracują ze sobą, by pokonać Nemesis
PRZEJDŹ 3 EKSCYTUJĄCE PRÓBY, BY WYGRAĆ: Podejmij się 3 niebezpiecznych wyzwań wymagających strategii i szczęścia. Każde z nich zawiera cele dla Nemesis i bohaterów oraz wyjątkowego Przeciwnika, z którym będą walczyć bohaterowie
5 NIEPOWTARZALNYCH FIGUREK: Po przejściu każdej Próby gracze otwierają pudełka z tajemniczymi kartami i misternie wykonanymi figurkami, które są dodawane do trwającej gry. Zestaw zawiera kolekcjonerską figurkę Ropuchy, figurkę Łowczyni, w którą można się wcielić, oraz 3 duże tajemnicze figurki
2-STRONNA NAKŁADKA Z DWIEMA PRZYGODAMI: Nakładka zmienia Krainę Wewnętrzną na planszy w zdradliwą scenerię, w której rozegrają się wszystkie 3 Próby. Przewróć ją na drugą stronę, by uzyskać inną Krainę Wewnętrzną do gry podstawowej
ZAJMUJE OKOŁO GODZINY: Rozegranie tego strategicznego rozszerzenia trwa krócej niż w przypadku gry podstawowej, dlatego ta planszówka świetnie nadaje się na wieczory z grami w gronie przyjaciół lub rodziny

Zestaw zawiera dwustronną planszę centralną, 11 kart Przygód, 14 kart Darów, kartę Próby, kartę Pomocy Nemesis, kartę dodatkowej tury Nemesis, 7 kart standardowych Akcji, 7 kart Akcji z nr Próby 1, 6 kart Towarzyszy, 9 kart Zaklęć, 9 żetonów Poszukiwaczy-złoczyńców dzików, 6 żetonów poziomu, kartę Poszukiwacza Łowczyni, figurkę Łowczyni, figurkę Wodza Dzików, instrukcję, 2 pudełka zawierające 19 kart do gry, 3 plastikowe figurki i 2 kartonowe arkusze z elementami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Re: Talisman Nemesis: Zew łowów

Dalsze infrmacje

- ROZSZERZENIE GRY TALISMAN: Ten zestaw Talisman Nemesis: Zew łowów poszerza grę podstawową o nowe Istoty, fabułę, elementy oraz rozgrywkę typu jeden przeciw wielu! (Wymagana jest 5. edycja gry Talisman. Sprzedawana oddzielnie)
- WPROWADZAMY ROZGRYWKĘ TYPU JEDEN PRZECIW WIELU: Jeden z graczy wciela się w Nemesis! Ta osoba przez całą grę kontroluje Przeciwników i złoczyńców. Wszyscy pozostali gracze są bohaterami i współpracują ze sobą, by pokonać Nemesis
- PRZEJDŹ 3 EKSCYTUJĄCE PRÓBY, BY WYGRAĆ: Podejmij się 3 niebezpiecznych wyzwań wymagających strategii i szczęścia. Każde z nich zawiera cele dla Nemesis i bohaterów oraz wyjątkowego Przeciwnika, z którym będą walczyć bohaterowie
- 5 NIEPOWTARZALNYCH FIGUREK: Po przejściu każdej Próby gracze otwierają pudełka z tajemniczymi kartami i misternie wykonanymi figurkami, które są dodawane do trwającej gry. Zestaw zawiera kolekcjonerską figurkę Ropuchy, figurkę Łowczyni, w którą można się wcielić, oraz 3 duże tajemnicze figurki
- 2-STRONNA NAKŁADKA Z DWIEMA PRZYGODAMI: Nakładka zmienia Krainę Wewnętrzną na planszy w zdradliwą scenerię, w której rozegrają się wszystkie 3 Próby. Przewróć ją na drugą stronę, by uzyskać inną Krainę Wewnętrzną do gry podstawowej
- ZAJMUJE OKOŁO GODZINY: Rozegranie tego strategicznego rozszerzenia trwa krócej niż w przypadku gry podstawowej, dlatego ta planszówka świetnie nadaje się na wieczory z grami w gronie przyjaciół lub rodziny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

Przywiez na zjazd ;)

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
Maletz
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Maletz »

Chyba kupię dla misternie wykonanych złoczyńców dzików ;)

Awatar użytkownika
blazius
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magowie Mroku
Mała Pustynia
Pojedyncze karty
Przedpola Piekieł
Źródła Magii

Post autor: blazius »

Ja kupię ze względu na drugą stronę planszy do gry podstawowej. Czyli kupię bo muszę znać te planszę. Niekoniecznie żeby grać, bo koncepcja dodatku jakoś znowu nie porywa.

ps. Takie jebitnie fioletowe awersy kart to kiepski pomysł. W ogóle w grze robi sie pstrokato. Czy oni tam kolorysty nie mają?
Mnie sie zawsze wydawało, że w klimatycznej grze obowiązują tonowane barwy i kontrasty i że kolory powinny być spójne w całej grze – jedna paleta kolorystyczna, te same odcienie.
A tam jakoś inaczej to widzą chyba?
Chociaż ta plasza wydaje sie w porządku.

Moje autorskie karty i zestawy kart do gry Talisman: Magia i Miecz (TMiM) na Chomiku:
Obrazek
Awatar użytkownika
Piter
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Piter »

Ja również kupię, bo dodatek wzbudza moje zaciekawienie ze względu na nakładkę na Krainę Wewnętrzną oraz karty ukryte wewnątrz pudełka.

Moje odczucia:
1. Pudełko jest OK, nawet klimatyczne, kolorystyka spójna z barwami pokazanej strony nakładki.
2. Zastanawia mnie sposób poruszania się na tej pokazanej nakładce, ponieważ Poszukiwacze-bohaterowie rzucają K6, a obszarów jest pod drodze 8...
...z tego co rozumiem losujemy na wszystkich obszarach karty Przygód (jeśli tak to brakuje mi jakiegoś większego urozmaicenia tych obszarów - no ale zobaczymy).
3. Rewersy kart Darów i Akcji są ładne... w pierwszej chwili pomyślałem, że te ciemne-purpurowe rewersy z sercem to karty do Krainy Wewnętrznej :) szkoda, że jednak nie...
4. Wciąż mało kart Przygód, bo w sumie mamy podstawowe 100 + te kilkanaście z dodatków
5. Towarzysze - jestem ciekaw ich pozostałych zdolności, natomiast Nosorożec i modlitwa? Nie wpadłbym na to...
6. Na plus: Poszukiwacz Łowczyni, efekty Zaklęć

P.S. Mnie też razi pstrokatość awersów. Monety... gdyby one wyglądały w rzeczywistości tak, jak na tych obrazkach :upside_down_face:

Alternatywny Talisman: Magia i Miecz należy traktować jako projekt hobbystyczny i jest hołdem oddanym mojej ulubionej grze.
Nie będzie przeznaczony do sprzedaży, lecz wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego w gronie znajomych.
Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Mnie razi ta literówka na ostatniej zdolności nosorożca :/

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Mały Nemo pisze: wtorek 29 lip 2025, 10:55 Mnie razi ta literówka na ostatniej zdolności nosorożca :/
Masakra...

Pisz erratę

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Valdi pisze: wtorek 29 lip 2025, 10:57
Mały Nemo pisze: wtorek 29 lip 2025, 10:55 Mnie razi ta literówka na ostatniej zdolności nosorożca :/
Masakra...

Pisz erratę
Nie ma jeszcze do czego ;).

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Mi trochę niepasują ciosane kły dzika, a raczej ich siatka złożona z bardzo ale to bardzo małej liczby trójkątów, co daje słaby efekt.

Awatar użytkownika
Xan
Filozof
Filozof
Filozof
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Xan »

A kiedy to będzie dostępne do zakupienia?

Talisman: Digital Edition!
Wszystko ma swój początek i koniec.
Aby zobaczyć moje konto na Steam, kliknij: TUTAJ.
Awatar użytkownika
Martek
Astropata
Astropata
Astropata
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Rwąca Rzeka

Post autor: Martek »