Nie wiem, jak wielu graczy Dominiona jest na forum, ale z ciekawostek taka nowina, że najnowszy dodatek jutro będzie miał swoją premierę na apce gry, a za około tydzień powinien być dostępny fizycznie.
Nie wiem, jak wielu graczy Dominiona jest na forum, ale z ciekawostek taka nowina, że najnowszy dodatek jutro będzie miał swoją premierę na apce gry, a za około tydzień powinien być dostępny fizycznie.
Częściowy spoiler kart znajduje się tutaj: https://wiki.dominionstrategy.com/index.php/Rising_Sun
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Ja grywam od czasu do czasu w aplikacji. Kupiłbym PLkę, gdyby miała wsio dodatki, a ona nie ma nawet połowy i się nie zanosi, aby miała, wiec trza apkę.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Ja grywam od czasu do czasu w aplikacji. Kupiłbym PLkę, gdyby miała wsio dodatki, a ona nie ma nawet połowy i się nie zanosi, aby miała, wiec trza apkę.
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Właśnie się zastanawiałem co to za symbole (te sześciokątne żetony) ... z poprzedniej edycji (a przynajmniej nie w polskich wydaniach) nie kojarzę ich.
Właśnie się zastanawiałem co to za symbole (te sześciokątne żetony) ... z poprzedniej edycji (a przynajmniej nie w polskich wydaniach) nie kojarzę ich.
Mały Nemo pisze: ↑piątek 09 sie 2024, 14:35
Kupiłbym PLkę, gdyby miała wsio dodatki, a ona nie ma nawet połowy i się nie zanosi, aby miała, wiec trza apkę.
Ale w aplikacji nie ma PL dodatków czy w wersji fizycznej / papierowej. Właśnie odwiedziłem pierwszy lepszy sklep z grami planszowymi i jest tego sporo w języku polskim do drugiej edycji. Nie wiem ile w ogóle wyszło więc nie wiem czy to ponad połowa czy znacznie mniej (?).
Dodano po 3 minutach 8 sekundach:
Mały Nemo pisze: ↑piątek 09 sie 2024, 13:38
że najnowszy dodatek jutro będzie miał swoją premierę
Te ... czekaj ... to jest dodatek do pierwszej edycji? Nadal to rozwijają?
[quote="Mały Nemo" post_id=202769 time=1723206948 user_id=704] Kupiłbym PLkę, gdyby miała wsio dodatki, a ona nie ma nawet połowy i się nie zanosi, aby miała, wiec trza apkę. [/quote] Ale w aplikacji nie ma PL dodatków czy w wersji fizycznej / papierowej. Właśnie odwiedziłem pierwszy lepszy sklep z grami planszowymi i jest tego sporo w języku polskim do drugiej edycji. Nie wiem ile w ogóle wyszło więc nie wiem czy to ponad połowa czy znacznie mniej (?).
[size=85][color=green]Dodano po 3 minutach 8 sekundach: [/color][/size] [quote="Mały Nemo" post_id=202765 time=1723203487 user_id=704] że najnowszy dodatek jutro będzie miał swoją premierę [/quote]
abubu pisze: ↑piątek 09 sie 2024, 22:14
Te sześciokątne symbole to symbole zadłużenia. Możesz kupować karty o większym koszcie niźli masz złota (o ile posiadają żeton zadłużenia w koszcie). Płacisz dowolną ilość złota, a następnie różnicę wziąć w zadłużeniu. Dopóki masz zadłużenie, to nie możesz niczego kupować, ale możesz w dowolnym momencie swojej tury zredukować zadłużenie w stosunku 1:1.
abubu pisze: ↑piątek 09 sie 2024, 22:21
Te edycje niczym w zasadzie się nie różnią (karty z pierwszych edycji możesz spokojnie używać w kolejnych, nowa edycja zmieniła jedynie tyle, że dodała parę nowych kart kosztem innych kart), więc tak - nadal rozwijają i jest to kolejny dodatek (chyba 14 czy 15 jak się nie mylę) do pierwszej edycji.
abubu pisze: ↑piątek 09 sie 2024, 22:21
Ale w aplikacji nie ma PL dodatków czy w wersji fizycznej / papierowej. Właśnie odwiedziłem pierwszy lepszy sklep z grami planszowymi i jest tego sporo w języku polskim do drugiej edycji. Nie wiem ile w ogóle wyszło więc nie wiem czy to ponad połowa czy znacznie mniej (?).
Po polsku w aplikacji co prawda kart nie ma, ale angielski na tych kartach jest na tyle prosty, że nawet dziecko z podstawówki nie powinno mieć większych problemów ze zrozumieniem kart (oczywiście mając słownik w ręku). Po polsku chyba wyszło (do pierwszej i drugiej edycji) chyba ze 5-6 dodatków, więc nie wiem, czy nawet połowa. Dlatego nawet jakbym miał kupować fizyczną wersję, to tylko angielską, bo ta przynajmniej jest rozwijana.
[quote=abubu post_id=202774 time=1723234476 user_id=7964] Właśnie się zastanawiałem co to za symbole (te sześciokątne żetony) ... z poprzedniej edycji (a przynajmniej nie w polskich wydaniach) nie kojarzę ich. [/quote]
Te sześciokątne symbole to symbole zadłużenia. Możesz kupować karty o większym koszcie niźli masz złota (o ile posiadają żeton zadłużenia w koszcie). Płacisz dowolną ilość złota, a następnie różnicę wziąć w zadłużeniu. Dopóki masz zadłużenie, to nie możesz niczego kupować, ale możesz w dowolnym momencie swojej tury zredukować zadłużenie w stosunku 1:1.
[quote=abubu post_id=202775 time=1723234910 user_id=7964] Te ... czekaj ... to jest dodatek do pierwszej edycji? Nadal to rozwijają? [/quote]
Te edycje niczym w zasadzie się nie różnią (karty z pierwszych edycji możesz spokojnie używać w kolejnych, nowa edycja zmieniła jedynie tyle, że dodała parę nowych kart kosztem innych kart), więc tak - nadal rozwijają i jest to kolejny dodatek (chyba 14 czy 15 jak się nie mylę) do pierwszej edycji.
[quote=abubu post_id=202775 time=1723234910 user_id=7964] Ale w aplikacji nie ma PL dodatków czy w wersji fizycznej / papierowej. Właśnie odwiedziłem pierwszy lepszy sklep z grami planszowymi i jest tego sporo w języku polskim do drugiej edycji. Nie wiem ile w ogóle wyszło więc nie wiem czy to ponad połowa czy znacznie mniej (?). [/quote]
Po polsku w aplikacji co prawda kart nie ma, ale angielski na tych kartach jest na tyle prosty, że nawet dziecko z podstawówki nie powinno mieć większych problemów ze zrozumieniem kart (oczywiście mając słownik w ręku). Po polsku chyba wyszło (do pierwszej i drugiej edycji) chyba ze 5-6 dodatków, więc nie wiem, czy nawet połowa. Dlatego nawet jakbym miał kupować fizyczną wersję, to tylko angielską, bo ta przynajmniej jest rozwijana.
Mały Nemo pisze: ↑piątek 09 sie 2024, 22:34
A rewersy są takie same? Karty się niczym nie różnią? Chodzi mi o "potencjalne rozróżnianie co mogę dobrać następnego". Na przykład gram całością z 1edycji i jednym rodzajem kart z 2 edycji ... czy karty z tej 2 edycji będą widocznie inne (rewers) niż te z 1 edycji?
Mały Nemo pisze: ↑piątek 09 sie 2024, 22:34
w aplikacji
Nie planuję grać w planszówki na komputerze czy telefonie.
[quote="Mały Nemo" post_id=202779 time=1723235691 user_id=704] Te edycje niczym w zasadzie się nie różnią (karty z pierwszych edycji możesz spokojnie używać w kolejnych, nowa edycja zmieniła jedynie tyle, że dodała parę nowych kart kosztem innych kart), więc tak - nadal rozwijają i jest to kolejny dodatek (chyba 14 czy 15 jak się nie mylę) do pierwszej edycji. [/quote] A rewersy są takie same? Karty się niczym nie różnią? Chodzi mi o "potencjalne rozróżnianie co mogę dobrać następnego". Na przykład gram całością z 1edycji i jednym rodzajem kart z 2 edycji ... czy karty z tej 2 edycji będą widocznie inne (rewers) niż te z 1 edycji?
[quote="Mały Nemo" post_id=202779 time=1723235691 user_id=704] w aplikacji [/quote] Nie planuję grać w planszówki na komputerze czy telefonie.
abubu pisze: ↑sobota 10 sie 2024, 00:03
A rewersy są takie same? Karty się niczym nie różnią? Chodzi mi o "potencjalne rozróżnianie co mogę dobrać następnego". Na przykład gram całością z 1edycji i jednym rodzajem kart z 2 edycji ... czy karty z tej 2 edycji będą widocznie inne (rewers) niż te z 1 edycji?
Jak pisałem, ja fizycznej wersji gry nie posiadam, ale na 99% rewersy są te same. Do drugich edycji kolejnych rozszerzeń nie wychodziły całe pudełka, a jedynie upgrade packi, więc naturalnie te rewersy nie powinny się różnić od siebie. Oczywiście potencjalnie mogą się delikatnie różnić odcieniem (jak karty TMiM z poszczególnych dodatków), ale generalnie powinieneś był móc spokojnie grać w 1. Edycję z kartami z 2, Edycji. Na 95% .
[quote=abubu post_id=202788 time=1723241023 user_id=7964] A rewersy są takie same? Karty się niczym nie różnią? Chodzi mi o "potencjalne rozróżnianie co mogę dobrać następnego". Na przykład gram całością z 1edycji i jednym rodzajem kart z 2 edycji ... czy karty z tej 2 edycji będą widocznie inne (rewers) niż te z 1 edycji? [/quote]
Jak pisałem, ja fizycznej wersji gry nie posiadam, ale na 99% rewersy są te same. Do drugich edycji kolejnych rozszerzeń nie wychodziły całe pudełka, a jedynie upgrade packi, więc naturalnie te rewersy nie powinny się różnić od siebie. Oczywiście potencjalnie mogą się delikatnie różnić odcieniem (jak karty TMiM z poszczególnych dodatków), ale generalnie powinieneś był móc spokojnie grać w 1. Edycję z kartami z 2, Edycji. Na 95% ;).