[TMiM] Dodatki oryginalne - łączenie talii
-
-
[TMiM] Dodatki oryginalne - łączenie talii
Witajcie,
Przeszukałem forum, ale niestety nie znalazłem podobnego tematu, jeżeli jednak istnieje - mea culpa.
Jestem posiadaczem podstawki oraz kompletu oryginalnych dodatków do Talismana. Z reguły gram w planszę podstawki + plansze od dodatków góry, podziemia oraz miasto, opcjonalnie dodaję też planszę lasu. W grze z reguły nie używam figurek i zasad żniwiarza, wilkołaka, zwiastuna itp.
Tutaj pytanie do was - w jaki sposób polecacie mi łączyć poszczególne talie kart - których talii używać podczas swojej rozgrywki, a które będą niespójne lub będą mi przeszkadzały?
Talię zaklęć mam złożoną ze wszystkich posiadanych kart zaklęć, natomiast mam dylemat w przypadku pozostałych talii.
Czy warto używać wszystkich kart przygód? Mam np wrażenie że karty przygód z kataklizmu gryzą się z pozostałymi kartami gdy nie gra się na planszy kataklizmu. Co z kartami ekwipunku - kataklizm dodaje dużo kart ekwipunku, czy warto włączać je do mojej gry? Któryś z małych dodatków z tego co pamiętam dodaje karty stajni, warto je łączyć z oryginalnymi kartami stajni z dodatku miasto?
Chciałbym jak najbardziej uprościć sobie grę i nie zastanawiać się co wziąć, a co odłożyć, chciałbym przygotować sobie jeden zestaw talii, z którego będę korzystał, a pozostałe niepasujące do mojego stylu gry karty raczej odłożyć w zapomnienie.
Dla jasności jeszcze dodam, że nie przeszkadza mi ignorowanie pojedynczych kart, np ignorowanie karty która nakazuje mi zmienić porę dnia, gdy nie korzystam z mechaniki dzień/noc. Z reguły, jeżeli taka karta nie robi nic innego, odkładamy tę kartę na spód stosu i losujemy kolejną "jakby nic się nie wydarzyło".
Mam nadzieję że jasno opisałem swój problem, czy moglibyście podzielić się swoimi poradami w tym temacie? Może istnieje jakiś poradnik lub spis?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Przeszukałem forum, ale niestety nie znalazłem podobnego tematu, jeżeli jednak istnieje - mea culpa.
Jestem posiadaczem podstawki oraz kompletu oryginalnych dodatków do Talismana. Z reguły gram w planszę podstawki + plansze od dodatków góry, podziemia oraz miasto, opcjonalnie dodaję też planszę lasu. W grze z reguły nie używam figurek i zasad żniwiarza, wilkołaka, zwiastuna itp.
Tutaj pytanie do was - w jaki sposób polecacie mi łączyć poszczególne talie kart - których talii używać podczas swojej rozgrywki, a które będą niespójne lub będą mi przeszkadzały?
Talię zaklęć mam złożoną ze wszystkich posiadanych kart zaklęć, natomiast mam dylemat w przypadku pozostałych talii.
Czy warto używać wszystkich kart przygód? Mam np wrażenie że karty przygód z kataklizmu gryzą się z pozostałymi kartami gdy nie gra się na planszy kataklizmu. Co z kartami ekwipunku - kataklizm dodaje dużo kart ekwipunku, czy warto włączać je do mojej gry? Któryś z małych dodatków z tego co pamiętam dodaje karty stajni, warto je łączyć z oryginalnymi kartami stajni z dodatku miasto?
Chciałbym jak najbardziej uprościć sobie grę i nie zastanawiać się co wziąć, a co odłożyć, chciałbym przygotować sobie jeden zestaw talii, z którego będę korzystał, a pozostałe niepasujące do mojego stylu gry karty raczej odłożyć w zapomnienie.
Dla jasności jeszcze dodam, że nie przeszkadza mi ignorowanie pojedynczych kart, np ignorowanie karty która nakazuje mi zmienić porę dnia, gdy nie korzystam z mechaniki dzień/noc. Z reguły, jeżeli taka karta nie robi nic innego, odkładamy tę kartę na spód stosu i losujemy kolejną "jakby nic się nie wydarzyło".
Mam nadzieję że jasno opisałem swój problem, czy moglibyście podzielić się swoimi poradami w tym temacie? Może istnieje jakiś poradnik lub spis?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
- Felis1977
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Kontrakty - Posty: 575
Re: [TMiM] Dodatki oryginalne - łączenie talii
Nie do końca odpowiedź na Twoje pytanie ale znalazłem chwilę temu na Reddit'cie ciekawy wątek o tym, które dodatki pasują do siebie i które tworzą odpowiedni klimat.
Tutaj screen bo nie chce mi się przepisywać: Gdybyś miał problem z angielskim, daj znać to szybko przetłumaczę.
Tutaj screen bo nie chce mi się przepisywać: Gdybyś miał problem z angielskim, daj znać to szybko przetłumaczę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
-
Dzięki, faktycznie nie do końca odpowiedź na moje pytanie, ale mimo wszystko ciekawy wątek.Felis1977 pisze: ↑poniedziałek 06 lut 2023, 22:28 Nie do końca odpowiedź na Twoje pytanie ale znalazłem chwilę temu na Reddit'cie ciekawy wątek o tym, które dodatki pasują do siebie i które tworzą odpowiedni klimat.
Dla mnie problemem przy tej ilości kart jest ich segregowanie na poszczególne dodatki, dlatego chcę złożyć jeden jak najbardziej uniwersalny set.
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4471
Chłopaku... temat rzeka.
Nie ma uniwersalnej zasady. Każdy wypracowuje swoje patenty.
Pracę doktorską można by napisać.
Generalnie karty układasz w zależności od historii, jaką chcesz, żeby opowiadały. I od towarzystwa, z którym grasz. Łączenie wszystkich kart nie ma, jak zauważyłeś, sensu. Aczkolwiek i tu są wyjątki, są gracze, których interesuje nieprzewidywalność absolutna.
- Rogo
-
@Bartigol, ktoś tu chyba nie docenia Twojego projektuBudowniczy Mostów pisze: ↑czwartek 09 lut 2023, 09:55 Łączenie wszystkich kart nie ma, jak zauważyłeś, sensu
Ja nawet nie mam Talismana.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24371
Rogo pisze: ↑czwartek 09 lut 2023, 15:15@Bartigol, ktoś tu chyba nie docenia Twojego projektuBudowniczy Mostów pisze: ↑czwartek 09 lut 2023, 09:55 Łączenie wszystkich kart nie ma, jak zauważyłeś, sensu![]()
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
- abubu
-
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- Mały Nemo
-
- abubu
-
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- Mały Nemo
-
- abubu
-
- Mały Nemo
-
- abubu
-
- Mały Nemo
-
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4471
O, przepraszam...Rogo pisze: ↑czwartek 09 lut 2023, 15:15@Bartigol, ktoś tu chyba nie docenia Twojego projektuBudowniczy Mostów pisze: ↑czwartek 09 lut 2023, 09:55 Łączenie wszystkich kart nie ma, jak zauważyłeś, sensu![]()
Bartigol nie wrzucił wszystkiego do jednego worka, tylko rozrysował planszę w taki sposób, że każdy obszar jest oddzielną Krainą (z grubsza ujmując). To zupełnie inny koncept.
Mi chodziło o sytuacje, w których na planszy głównej możemy spotkać wszystkie karty, że wszystkich fabuł. Toż to kociokwik się robi.
Dodano po 7 minutach 8 sekundach:
Wiedziałem, że gdzieś to znajdę:
Budowniczy Mostów pisze: ↑niedziela 26 gru 2021, 10:22 Ostatnio talia lekko zawiodła. Nie mogłem wylosować żadnego Wroga. Korzystając z okazji do porządków, postanowiłem się temu przyjrzeć.
Na początek odchudziłem talię o kilka kart, zostało 961. Proporcje okazały się być całkiem niezłe – prawie połowa z kart to Wrogowie (41,5%). Uznałem, że kluczem do sukcesu będzie podzielenie na mniejsze talie i uwzględnienie w każdej odpowiedniej ilości różnych kategorii. Np. 12 Zdarzeń, 40 Wrogów, 10 Nieznajomych, 20 Przedmiotów, 10 Przyjaciół i 5 Miejsc (...)
http://forum.magiaimiecz.eu/viewt ... 47#p190847
- Bartigol
-
Pogromca Dziecięcych Uśmiechów - Posty: 515
Zaklęcie przywoływania powiodło się. (Miałem 7 powiadomień)
Tak.
Doprecyzuj co masz na myśli mówiąc "uprościć grę" - czy chodzi o pozbycie się czasochłonnych mechanik, czy też o to żeby Poszukiwacze nie ginęli tak łatwo?
Jeżeli to pierwsze to sprawdź Talisman Express http://magiaimiecz.eu/projects-archive/ ... n-express/
Jeżeli to drugie to dodatki wprowadzające więcej nagród i mocniejszych Poszukiwaczy takie jak:
Przeszukaj Zwłoki
Bohaterowie Sanktuarium
Smocze Dary
Charaktery
Śmierć, nie to tylko draśnięcie