Sesja I: kanal badawczy
- cthulhu007
-
Re: Sesja I: kanal badawczy
Mandy niemal cie nie widac - tyle potworow sie klebi dookola Ciebie. Jak bedziesz potrzebowala pomocy to daj znac a przybede z moim Thompsonem (mam niedaleko). Albo pojde ci na pomoc albo na Nienazwane zbierac wskazowki
- Bryndzollo
-
Ja mysle, ze Poooq chyba zapomnial przesunac szybkosci na 4, bo wyraznie pisal, ze wskakuje do bramy...
Ja bede probowal zamykac, bo i tak w zaden sposob nie jestem w stanie pomoc.
Ja bede probowal zamykac, bo i tak w zaden sposob nie jestem w stanie pomoc.
"Jezeli chce sie osiagnac sukces w swiecie przestepczym, trzeba miec reputacje uczciwego czlowieka"
[img]http://3trolle.pl/templates/jv_conto/im ... y/logo.png[/img]
- sirafin
-
Albo zle policzyl ilosc pol do Cmentarza, albo nie chcial za bardzo zmniejszac Skradania sie, albo odbicie sie oznaczalo "doskok" w kolejnej turze, albo...
Ja tu tylko wstawiam obrazki :P
Kazdy widzial ten opis i mogl sie odezwac. Szczescie w nieszczesciu, ze Mandy ma Faze Ruchu jako ostatnia.
Ja tu tylko wstawiam obrazki :P
Kazdy widzial ten opis i mogl sie odezwac. Szczescie w nieszczesciu, ze Mandy ma Faze Ruchu jako ostatnia.
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna
- cthulhu007
-
Sirafinie pod avatarem Mandy ma Ruch na 4/2 moze o to chodzilo? Bo w opisie wyraznie pisze ze wskakuje do bramy
- Bryndzollo
-
Tak przy okazji - powinienem miec 4 punkty poczytalnosci - duch zrobil swoje. A po drugie, nie ma mojego obrazka w nowej turze! To nie jest tura dla starych ludzi ;)?
"Jezeli chce sie osiagnac sukces w swiecie przestepczym, trzeba miec reputacje uczciwego czlowieka"
- sirafin
-
Obrazek juz jest wlasciwy, Poczytalnosc zaraz poprawie, a poooq TERAZ ma szybkosc/skradanie na 4/2, wczesniej nie mial i napisal wyraznie ze nie zmienia. Tez bylem zdziwiony, gdy zabralem sie za przesuwanie jego figurki i sie okazalo, ze konczy ruch na ulicy, ale stwierdzilem, ze widocznie nie chcial ryzykowac testu na 3 kostki. Musze polegac na tym co piszecie, przeciez nie bede pytal przy kazdej czynnosci "Ale na pewno tak?"
Poza tym, czy podczas gry np. w Fazie Spotkan robicie cuda w stylu "Chwila! Przeciez ja w nastepnej turze bede chcial rzucac to zaklecie a zapomnialem zwiekszyc sobie Wiedze. To ja TERAZ sobie przesune, OK?" [img]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/Gre ... PDT_17.gif[/img]
Wezcie tez pod uwage, ze ja momentami nie jestem w stanie zweryfikowac czy to co macie pod awatarem to jest stan aktualny, przeszly, czy moze juz plany na przyszla ture.
Poza tym, czy podczas gry np. w Fazie Spotkan robicie cuda w stylu "Chwila! Przeciez ja w nastepnej turze bede chcial rzucac to zaklecie a zapomnialem zwiekszyc sobie Wiedze. To ja TERAZ sobie przesune, OK?" [img]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/Gre ... PDT_17.gif[/img]
Wezcie tez pod uwage, ze ja momentami nie jestem w stanie zweryfikowac czy to co macie pod awatarem to jest stan aktualny, przeszly, czy moze juz plany na przyszla ture.
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- 8janek8
-
Mandy, daj znac czy chcesz miec z glowy wszystkie potwory, bo jesli tak to wyprawie sie tam aby rozgonic to zbiegowisko (czegoz to nie robi sie dla pieknych dam :D ) - chyba, ze doktor mnie uprzedzi i rozprawi sie z calym talatajstwem. A przy okazji bede mial blisko do drugiej bramy R'lyeh.
- poooq
-
OK panowie, patrze swiezym okiem i dochodze do wniosku, ze chyba teraz ja potrzebuje pomocy. Zlecialy sie jak sepy...
- cthulhu007
-
Dobra Mandy ide na ratunek. Nie wiem czy dam rade sam, wiec jakby co to pomoz mi swoimi magicznymi rzutami.
- poooq
-
- cthulhu007
-
Tak chce. To bydle jest najgorsze z calej watahy. Zrobimy tak: jak dam sobie rade z zombie i mi-go to podrzucisz mi dynamit. W koncu bedziemy razem na jednej lokacji. A jak mnie udupia wczesniej to i tak nie bedzie czym mowic.
- poooq
-
Ok zrobimy porzadek. W razie wpadki aktywuje Badania...
- 8janek8
-
To ja czekam, jak pojdzie doktorowi z potworkami i wtedy podejme stosowne kroki.
- sirafin
-
Zaczekac mozesz z ruchem, Faze Utrzymania rozgrywasz ZANIM doktor wykona ruch. Tak wiec czekam na decyzje jak rozmieszczasz suwaki, dopiero wtedy pojawia sie wyniki walki Vincenta Lee :>
- cthulhu007
-
Hej, co jest. Gdzie jest nasz detektyw? Czyzby odsypial wczorajsze ekscesy? Ciekaw jestem jak zakonczy sie bitwa na Rivertown. Wyglada to groznie.
- poooq
-
"Czekamy, czekamy...
Wszyscy na jednej fali..."
Wszyscy na jednej fali..."
- sirafin
-
- 8janek8
-
Serafin, jesli korzystasz z mojego tlumaczenia arkusza pomocniczego, bardzo milo widziec ;) Przepraszam moi towarzysze-Badacze, ale czas w moim ostatnim wydaniu to cos co najchetniej pochlonalby Jog ;) Odezwe sie w temacie rozgrywki na pewno jutro.
- cthulhu007
-
Masz swietny stol Sirafin. Wlasnie cos takiego potrzebowalbym do moich rozgrywek. Ja mam prostokatny stol i przy 4 badaczach nie wszystko sie miesci.
- sirafin
-
Tak jest janek, to ten sam arkusz pomocniczy, ktory wrzucales na forum Galakty :)
A stol w wiekszosci przypadkow sie sprawdza (nawet "Doom" sie zmiescil ;))
A stol w wiekszosci przypadkow sie sprawdza (nawet "Doom" sie zmiescil ;))
- sirafin
-
[quote=""Vincent Lee""]Przed walka ze Starsza Istota odbieram od Mandy Laske dynamitu i uzywam go w walce.[/quote]
Eeee... Mam problem, to tak mozna robic? Pamietam ze byla dyskusja na ten temat na forum Galakty i bronilem opcji ze cos takiego jest niedozwolone, ale nie pamietam czy sprawa sie w koncu wyjasnila.
Poszukam tego.
---EDIT---
Ostateczna odpowiedz jednak nie padla. Ma ktos moze jakies wiarygodne dane rozstrzygajace ten problem?
[quote=""Neuron""]Wydaje sie byc logiczne, ze najpierw nalezy zajac sie potworami. Jak w zyciu - jak tu handlowac, jesli czyjs zebaty pysk chwyta cie za zebra...? :)[/quote]
[quote=""8janek8""]Po mojemu, "poza walka" oznacza, ze tylko w jej trakcie nie mozna dokonac wymiany. Mozna tego dokonac w kazdym innym momencie, w tym i przed sama walka/unikaniem.
Ale to tylko sugestia osoby ktora jeszcze nie grala w AH. Po pierwszym tescie sam bede mial pewnie kilka pytan ;)[/quote]
[quote=""sirafin""]To "poza walka" jest takie mylace moim zdaniem i mozna to zrozumiec wlasnie tak jak napisal 8janek8. Intuicja podpowiada, ze jednak powinno byc tak jak napisal Neuron i prawdopodobnie tworcy to mieli na mysli, lecz niedokladnie to opisali. Jak na moj gust "PRZED walka/unikaniem" czyli PRZED wejsciem na pole, na ktorym trzeba walczyc/unikac, w sensie ze walka/unikanie jest w trakcie WCHODZENIA i dopiero po walce/unikaniu mozna uznac ze dopiero JESTESMY/WESZLISMY na dane pole. Tak byloby najbardziej logicznie, jednak nigdzie w instrukcji tego nie ma wyraznie zaznaczonego.
Gdyby interpretowac to tak jak napisal 8janek8, ze przedmiotow nie mozna wymieniac tylko w trakcie walki/unikania, to wyobrazmy sobie taka sytuacje:
Badacz1 wchodzi na pole na ktorym sa dwa potwory i Badacz2
Badacz1 pozycza od Badacza2 przedmiot dajacy mu bonusy do unikania
Badacz1 unika obu potworow
Badacz1 oddaje Badaczowi2 przedmiot
Badacz1 rusza sie na nastepne pole kontynuujac ruch
Wyglada to chyba nieco bez sensu :?[/quote]
[quote=""8janek8""]Dodam jeszcze jeden fragment instrukcji, ktory daje wieksze pole do popisu grajacym:
[quote=""instrukcja (str. 23)""]
PROBLEMY Z KOLEJNOSCIA
Jesli dwa lub wiecej wydarzen zachodzi w tym
samym momencie, decyzja o ich kolejnosci nalezy
do graczy. Jesli gracze nie moga dojsc do
porozumienia, decyduje pierwszy gracz.
[/quote]
Wydaje mi sie, ze kwestia spotykanego Potwora i Badacza na jednym obszarze to tego typu wydarzenie. Co za tym idzie, sami mozemy decydowac co w takich sytuacjach robic :)[/quote]
[quote=""sirafin""]@8janek8
Ten fragment instrukcji mowi troszke o czyms innym. Na przyklad:
spotkanie potwora1 oraz spotkanie potwora2 to dwa ROWNORZEDNE wydarzenia
(polegaja na tym samym -> "walka/unikanie1" czy "walka/unikanie2") dlatego o kolejnosc jest dowolna i gracz sam decyduje
spotkanie potwora oraz spotkanie Badacza to dwa ROZNE wydarzenia
(polegaja na czyms kompletnie innym -> "walka/unikanie" czy "wymiana ekwipunkiem") dlatego powinny sie odbyc w odpowiedniej kolejnosci a nie zalezec od decyzji gracza
Tak ja to widze :)[/quote]
[/quote]
Eeee... Mam problem, to tak mozna robic? Pamietam ze byla dyskusja na ten temat na forum Galakty i bronilem opcji ze cos takiego jest niedozwolone, ale nie pamietam czy sprawa sie w koncu wyjasnila.
Poszukam tego.
---EDIT---
Ostateczna odpowiedz jednak nie padla. Ma ktos moze jakies wiarygodne dane rozstrzygajace ten problem?
Jesli Badacz1 wchodzi na pole, gdzie jest Badacz2 i jakies potwory to NAJPIERW musi uniknac/pokonac potwory by wymienic sie ekwipunkiem czy moze dokonac wymiany PRZED unikaniem/walka?[/quote][quote=""sirafin""][quote=""INSTRUKCJA""]Badacze moga handlowac w dowolnej chwili poza walka
kiedy znajduja sie w tym samym miejscu. Moga oni
handlowac przed, po lub w trakcie ruchu, co oznacza, ze
handel nie konczy ruchu.
[quote=""Neuron""]Wydaje sie byc logiczne, ze najpierw nalezy zajac sie potworami. Jak w zyciu - jak tu handlowac, jesli czyjs zebaty pysk chwyta cie za zebra...? :)[/quote]
[quote=""8janek8""]Po mojemu, "poza walka" oznacza, ze tylko w jej trakcie nie mozna dokonac wymiany. Mozna tego dokonac w kazdym innym momencie, w tym i przed sama walka/unikaniem.
Ale to tylko sugestia osoby ktora jeszcze nie grala w AH. Po pierwszym tescie sam bede mial pewnie kilka pytan ;)[/quote]
[quote=""sirafin""]To "poza walka" jest takie mylace moim zdaniem i mozna to zrozumiec wlasnie tak jak napisal 8janek8. Intuicja podpowiada, ze jednak powinno byc tak jak napisal Neuron i prawdopodobnie tworcy to mieli na mysli, lecz niedokladnie to opisali. Jak na moj gust "PRZED walka/unikaniem" czyli PRZED wejsciem na pole, na ktorym trzeba walczyc/unikac, w sensie ze walka/unikanie jest w trakcie WCHODZENIA i dopiero po walce/unikaniu mozna uznac ze dopiero JESTESMY/WESZLISMY na dane pole. Tak byloby najbardziej logicznie, jednak nigdzie w instrukcji tego nie ma wyraznie zaznaczonego.
Gdyby interpretowac to tak jak napisal 8janek8, ze przedmiotow nie mozna wymieniac tylko w trakcie walki/unikania, to wyobrazmy sobie taka sytuacje:
Badacz1 wchodzi na pole na ktorym sa dwa potwory i Badacz2
Badacz1 pozycza od Badacza2 przedmiot dajacy mu bonusy do unikania
Badacz1 unika obu potworow
Badacz1 oddaje Badaczowi2 przedmiot
Badacz1 rusza sie na nastepne pole kontynuujac ruch
Wyglada to chyba nieco bez sensu :?[/quote]
[quote=""8janek8""]Dodam jeszcze jeden fragment instrukcji, ktory daje wieksze pole do popisu grajacym:
[quote=""instrukcja (str. 23)""]
PROBLEMY Z KOLEJNOSCIA
Jesli dwa lub wiecej wydarzen zachodzi w tym
samym momencie, decyzja o ich kolejnosci nalezy
do graczy. Jesli gracze nie moga dojsc do
porozumienia, decyduje pierwszy gracz.
[/quote]
Wydaje mi sie, ze kwestia spotykanego Potwora i Badacza na jednym obszarze to tego typu wydarzenie. Co za tym idzie, sami mozemy decydowac co w takich sytuacjach robic :)[/quote]
[quote=""sirafin""]@8janek8
Ten fragment instrukcji mowi troszke o czyms innym. Na przyklad:
spotkanie potwora1 oraz spotkanie potwora2 to dwa ROWNORZEDNE wydarzenia
(polegaja na tym samym -> "walka/unikanie1" czy "walka/unikanie2") dlatego o kolejnosc jest dowolna i gracz sam decyduje
spotkanie potwora oraz spotkanie Badacza to dwa ROZNE wydarzenia
(polegaja na czyms kompletnie innym -> "walka/unikanie" czy "wymiana ekwipunkiem") dlatego powinny sie odbyc w odpowiedniej kolejnosci a nie zalezec od decyzji gracza
Tak ja to widze :)[/quote]
[/quote]
- poooq
-
Ja rozstrzygne ten problem: Ty decydujesz...
- sirafin
-
Moje opinia jest widoczna powyzej i nie zmienila sie ;) Mozliwosc zonglerki ekwipunkiem przed, lub pomiedzy konfrontacjami z potworami, prowdzi do absurdow (przyklad podalem wyzej). Uwazam, ze badacze by prowadzic jakakolwiek wymiane, musza miec do tego warunki, chwile spokoju, a wiec albo zabic, albo minac potwory.
Moim zdaniem Vincent wpadl na ulice i zaczal siec z Thopsona do potworow, ktore osaczyly Mandy. Zabil Zombie, zabil oba Mi-Go, ale jesli nie ominie, albo nie zabije Starszej Istoty, to nie ma mozliwosci ani czasu, ustalic z Mandy by ta podala mu dynamit, ktory on jeszcze mialby przygotowac i uzyc.
Tyle ze to jest jedynie moja iterpretacja, ktora wydaje mi sie bardziej logiczna niz, "Ej no, bestio zaczekaj, musimy sie wyminic ekwipunkiem i zaraz wrocimy rozpatrzyc spotkanie z toba". Wolalbym jendka oficjana wersje niz moja dykature :)
Moim zdaniem Vincent wpadl na ulice i zaczal siec z Thopsona do potworow, ktore osaczyly Mandy. Zabil Zombie, zabil oba Mi-Go, ale jesli nie ominie, albo nie zabije Starszej Istoty, to nie ma mozliwosci ani czasu, ustalic z Mandy by ta podala mu dynamit, ktory on jeszcze mialby przygotowac i uzyc.
Tyle ze to jest jedynie moja iterpretacja, ktora wydaje mi sie bardziej logiczna niz, "Ej no, bestio zaczekaj, musimy sie wyminic ekwipunkiem i zaraz wrocimy rozpatrzyc spotkanie z toba". Wolalbym jendka oficjana wersje niz moja dykature :)
-
-
W sesji udzialu nie biore, ale powiem tylko ze ja ze znajomymi gramy zawsze wg wersji Sirafina.
- cthulhu007
-
Sirafinie - Ty jestes "mistrzem gry" i to ty zadecyduj. Jezeli nie moge siegnac po dynamit to wale z Thompsona i tyle. W mocy pozostaja punkty o pomocnym rzucie Mandy i o uzyciu umiejetnosci Odwaga.