Edit UP
Charakter: taki jak Poszukiwacz.937 pisze:Po sformułowaniu "z wyłączeniem" nie pada nigdzie słowo Charakter, więc rozumiem, że musi on być przywrócony do stanu z przed zamiany w ropuchę.
Charakter: taki jak Poszukiwacz.937 pisze:Po sformułowaniu "z wyłączeniem" nie pada nigdzie słowo Charakter, więc rozumiem, że musi on być przywrócony do stanu z przed zamiany w ropuchę.
Domyślam się, że Talisman Prologue jest w wersji angielskiej a Ty przytaczasz tłumaczenie z wersji polskiej. Już tutaj wklejałem jak wygląda ten zapis w wersji angielskiej:Xan pisze:Skoro na karcie Ropuchy napisane jest, że "Twoje cechy zostaną przywrócone (...)", a Charakter w wymienionej przeze mnie sytuacji w grze Talisman Prologue nie został przywrócony, to dla mnie jednoznaczne jest, że w tym wypadku Charakter cechą nie jest.
Nie ma tam poruszonego aspektu cech, atrybutów itp. dlatego właśnie podany przez Ciebie przypadek nie jest dowodem na to, że charakter Poszukiwacza nie jest jego cechą.When you return to normal, your character will be as before, minus Objects, Followers, gold, fate, and lives lost while a Toad.
Tak ale ten zapis dotyczy ropuchy i mówi, że to ropucha ma charakter taki jak Poszukiwacz który się w nią zamienił. Przytocz mi zapis, że to Poszukiwacz ma taki charakter jak ropucha w którą był zamieniony.Xan pisze:Charakter: taki jak Poszukiwacz.
Rebelix nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale słowo "charakter" z angielskiej wersji Talisman oznacza również po polsku "Poszukiwacz".When you return to normal, your character will be as before, minus Objects, Followers, gold, fate, and lives lost while a Toad.
Nie również, ale wyłącznie oznacza poszukiwacza.Xan pisze:Rebelix nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale słowo "charakter" z angielskiej wersji Talisman oznacza również po polsku "Poszukiwacz".
A oto i odpowiedź którą dzisiaj wysłał do mnie Christopher Hosch:There is a case that bothers me a bit. Situation looks like this: Character of good alignment turns into toad, while being a toad the alignment change to evil. Now what's the character's alignment after returning to normal form? In Talisman Prologue in this case character keeps evil alignment but what does it have to do to the special ability of toad that says: "When you return to normal, your character will be as before, minus Objects, Followers, gold, fate, and lives lost while a Toad." In my opinion this line suggest that alignment should goes back to the one from before turning into toad (to good in mentioned case above). If I could get clarification on that case I would appreciate as much, thanks in advance.
Pogrubiony fragment potwierdza moją wersję. Rebelix 1:0 reszta gamekeepera.In Talisman: 4th Edition, if a character is changed into a toad, his alignment does not change. On the bottom of the Toad's character sheet, it says: "Alignment • Same as character" Therefore, when the character returns to normal, he will have the same alignment as before.
I cannot comment on how the toad works in Talisman: Prologue, as that is not a product made by Fantasy Flight Games.
I hope this has answered your question. Thanks for playing!
No to sobie udowodniłeś prawdziwość swojej hipotezy... :?Rebelix pisze:OK więc wrócę raz jeszcze (ale już ostatni) do kwestii ropuchy i zmiany charakteru. Skorzystałem ze strony FFG i opcji zadania pytania w sprawie zasad ich gier. Pytanie wysłałem w ostatni piątek ale dopiero dzisiaj dostałem odpowiedź na maila więc kazali sobie chwilę czekać.
Przedstawiłem im taką sytuację:A oto i odpowiedź którą dzisiaj wysłał do mnie Christopher Hosch:There is a case that bothers me a bit. Situation looks like this: Character of good alignment turns into toad, while being a toad the alignment change to evil. Now what's the character's alignment after returning to normal form? In Talisman Prologue in this case character keeps evil alignment but what does it have to do to the special ability of toad that says: "When you return to normal, your character will be as before, minus Objects, Followers, gold, fate, and lives lost while a Toad." In my opinion this line suggest that alignment should goes back to the one from before turning into toad (to good in mentioned case above). If I could get clarification on that case I would appreciate as much, thanks in advance.Pogrubiony fragment potwierdza moją wersję. Rebelix 1:0 reszta gamekeepera.In Talisman: 4th Edition, if a character is changed into a toad, his alignment does not change. On the bottom of the Toad's character sheet, it says: "Alignment • Same as character" Therefore, when the character returns to normal, he will have the same alignment as before.
I cannot comment on how the toad works in Talisman: Prologue, as that is not a product made by Fantasy Flight Games.
I hope this has answered your question. Thanks for playing!
Podkreślony fragment niech będzie wskazówką dla tych którzy chcą się opierać na zasadach z Talisman: Prologue.
1. Nie. Najpierw musi wejść w posiadanie Lalki, a więc odrzucić wszystkie swoje pozostałe Przedmioty, a następnie może przetransmutować Lalkę. Porzuconych Przedmiotów podczas tej tury nie może już zabrać.Mam pytania:
1. Dotyczące karty Żywa Lalka: "Musisz zabrać żywą lalkę i porzucić pozostałe przedmioty. Nie możesz posiadać żadnych innych przedmiotów, dopóki nie odwiedzisz Alchemika w Mieście i nie zamienisz lalki w złoto". Czy poszukiwacz Alchemik po wylosowaniu tej karty zamiast odrzucać posiadane przedmioty może skorzystać z umiejętności "Podczas swojej tury możesz transmutować dowolne posiadane przedmioty w złoto. (...)" i dopiero wziąć Lalkę?
2. Przedmiot Pozłacany kompas: "Po wykonaniu rzutu za ruch możesz odjąć 1 od wyniku". Czy po rzucie wynoszącym jeden można użyć kompasu i pozostać na tym samym obszarze ponownie go badając?
Wg. mnie na oba "tak", ale chcę się upewnić.
1. Dodaje "3". Tak czy inaczej walczysz ze Smokiem, więc dodajesz wyższy bonus.Dalapon pisze:Parę banalnych pytań.
P1. Sytuacja: Poszukiwacz posiadający Świętą Lancę losuje dwie karty Wrogów (te same nr. spotkań), którymi są WRÓG - SMOK i WRÓG - ZWIERZĘ. Jak wiemy w/w Lanca dodaje 3 pkt. Siły w walce ze Smokiem i 1 pkt siły z innym Wrogiem niż Smok. Tu Walka jest dwojaka. Dodajecie 3 czy 1, jak walczycie np. z dwoma Wrogami (w tym ze Smokiem, posiadając Św. lancę)?
Ja dodaje w takiej sytuacji 3 pkt. siły
P2. Karta Instruktor/ Akademia.
Jak wiadomo za każde wydane 3 SZ można otrzymać 1 pkt Siły lub 1 pkt Mocy i traci się turę. Jest sytuacja, że Poszukiwacz ma 6 SZ.
a) Bierze np. 2 pkt. Siły i traci Turę?
b) Bierze 1 pkt Siły/Mocy traci turę i w następnej turze to samo?
c) Bierze 1 pkt Siły/Mocy traci turę, a potem rzuca Kością za ruch?
Ja gram stosując punkt a)
Z chęcią zaproszę na to Forum swoich znajomych by sobie poczytali opinie FACHOWCÓW.
Edit do P1: Coś tam jest na forum, sorki za dublowanie pytań, ale tak na potwierdzenie możecie coś napisać:)
No tak, ale nie może transmutować czegoś, czego nie ma fizycznie w ręku. A żeby fizycznie w ręku mieć Lalkę, musi odrzucić pozostałe Przedmioty. Identycznie jest np. z budową tratwy, gdy masz 4 Przedmioty - mimo, iż tratwa jest jednorazowego użytku &c, żeby z niej skorzystać, musisz ją posiadać. A żeby ją posiadać, musisz odrzucić pozostałe Przedmioty z ekwipunku, które niesiesz ponad limit, jeżeli zdecydujesz się wziąć tratwę. Nie możesz skorzystać z tratwy nie biorąc jej do swojego ekwipunku.Andur pisze:Dzięki!
Ale nie bardzo rozumiem dlaczego najpierw musi wejść w posiadanie Lalki, przecież transmutować posiadane przedmioty może w dowolnym momencie więc dlaczego nie po wylosowaniu karty Lalka ale przed jej rozpatrzeniem? Chyba, że coś mieszam to sorki
Cześć!Nemomon pisze:a od zawsze, jeszcze starej MiM, grałem, iż koszt "3 MZ i 1 tura" to koszt za jeden punkt. A więc jeżeli ktoś chce naraz zakupić 2 punkty, to musi zapłacić 6 MZ i stracić 2 tury.
Zgodnie z FAQ:Candyman86 pisze:a ja przy okazji spytam odnośnie 2. Czy automatycznie teleportowany poszukiwacz po otrzymaniu nagrody może od razu podjąć się nowego zadania czarownika czy musi ponownie wejść na pole jaskini?