Malowanie figurek

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Kontakt:

Post autor: stave »

Tak dla ścisłości napiszę - lakier GW nie jest matowym to jest półmat tak na prawdę. Jeszcze mają świecący ale to w pojemniczkach farbowych, nie w sprayu.

Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski
AsNied
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

Post autor: AsNied »

Witam ponownie.

Nadszedł czas na 'ubarwienie' gry poprzez pomalowanie figurek. Chciałbym się za to zabrać osobiście i nieodbierać sobie takiej frajdy. Niestety, ale nie miałem jeszcze okazji 'bawić' się takie rzeczy, tak więć potrzebuję kilku porad. Obecnie posiadam Podstawkę, Królową Lodu i Panią Jeziora. W przyszłości planuję nabyć Żniwiarza i Góry. Gram głównie ze swoimi dziećmi, więc taki właśnie wybór dodatków - chodzi o 'poziom trudności' i skomplikowanie gry. Przebrnąłem przez większość tego tematu, aczkolwiek nie cały, stąd też mogę zapytać o rzeczy które już były omawiane.

Z tego co wyczytałem potrzeba mi podkładu, ok 10 farb, ze dwa pędzle i lakier. Mając na uwadze figurki z dodatków, które wymieniłem powyżej, jakie kolory byście mi doradzili. Zastanawiałem się nad zestawem startowym do malowania, ale nie umiem podjąć trafnej decyzji, co do wyboru zestawu - Fantasy (Elfy) / 40k (Orki). Figurki będą bardzo pomocne aby potrenować, jednak boję się, że zestaw kolorów nie będzie odpowiedni. Te zestawy zawierają też podkłady do nakładania pędzlem. Sądzę, że w przypadku małych figurek z Talismanu, mogę takim podkładem zniszyć i tak już ubogie detale. No i lakier. Nie lubię święcących kolorów, więc jaki będzie lepszy - mat czy pół-mat?

Jeżeli chodzi o koszty, to prawdopodobnie tych farb do niczego innego, jak do Talismana, nie użyję. I powiedzmy 50 zł w tą, czy w tamtą stronę, dużego znaczenia dla mnie nie ma.

Z góry dzięki za porady i wsparcie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu

Post autor: abubu »

Witam i gratuluję trafnych wyborów:
- zakup TMiM (lub nabycie w inny sposób)
- spłodzenie dzieci (lub nabycie w inny sposób)
- wspólną zabawę przy TMiM z dziećmi
- chęć pomalowania figurek

Będziesz sam malował czy może z pomocą pociech? Jak wspólnie to duży plus :)

Teraz do rzeczy... Specjalistą nie jestem, więc z własnego doświadczenia:
Podkład w spray'u jest zdecydowanie lepszy niż nakładanie pędzlem. Proponuję od razu zakup białego i czarnego (osobiście używam tych od Citadel - Chaos Black i Skull White) lub jeden szary (nie używałem, ale podobno jakiś z Army Painter jest dobry). Szary jest w miarę uniwersalny, natomiast czarny nadaje się do ciemnych figurek, biały do jasnych (i/lub słabo kryjących). Aby zobrazować, dla takiego Czarnoksiężnika najlepiej dać biały podkład, ponieważ łatwiej się na nim czerwony nakłada (i mniej warstw trzeba), tak samo Wróżka - zdecydowanie biały podkład, ze względu na użyte jasne barwy. Z drugiej strony, Zabójcę zdecydowanie lepiej czarnym podkładem - z wiadomych względów. Wiadomo, na białym kolory wyjdą jaśniejsze/bledsze a na czarnym ciemniejsze/żywsze. To też trzeba mieć na uwadze. Zatem, jeżeli nie chcesz kupować kilku podkładów, kup szary, ewentualnie biały. Czemu nie sam czarny? Bo z mojego doświadczenia (na początku tylko używałem czarnego), miałem z tym same problemy i kupę poprawiania, kilka warstw jednego koloru zanim nie zacznie kryć, itp, itd.

Jeżeli chodzi o pędzelki to polecam jak zawsze Army Painter Most Wanted Wargamer Brush Set (około 35zł), który zawiera:
Insane Detail - porządny malutki pędzelek do detail
Small Drybrush - dobry pędzel do techniki suchego pędzla (płaski ze ściętą końcówką)
Regiment - do nakładania na większe powierzchnie i/lub do wash'owania
Dodatkowo przydał by się zwykły pędzel oznaczony Standard Brush (poza tym zestawem, ale za to w następnym jest)

Ewentualnie zestaw z mniej szczegółowymi pędzelkami, Army Painter Hobby Starter Brush Set (około 35zł), który zawiera:
Small Detail - ciut większy niż Insane Detail
Drybrush - ciut większy i okrągły
Standard Brush - mniejszy niż regiment, większy niż Small Detail, ogólnie

Ogólnie przydadzą się najbardziej 1x najmniejszy jaki znajdziesz, 1x standardowy, 1x dedykowany do drybrush. (takie trzy pędzle to około 30zł), tak więc możesz sobie sam skompletować zestaw.

Lakier używam matowy (teraz przerwa na zrobienie zdjęcia...). Poniżej zdjęcie z/bez lakieru tej samej figurki (oba robione w podobnych warunkach [łazienka] i tym samym sprzętem). Lakier, jak już wspominałem wcześniej, to Motip Crafts Sprawy Clear Lacquer Matt:

Obrazek Obrazek
lewa - bez lakieru
prawa - z lakierem

Z tego co widać, nie zmienia on bardzo kolorów, nawet lekko podkreśla (może nie widać na zdjęciu). Innymi słowy polecam, bo jestem zadowolony. A i cena to jakieś 10-15zł za 400ml.

Farbki, farbki, hmmm tutaj to już można epopeję napisać. Jak umiesz mieszać to sobie poradzisz nawet i z tym startowym zestawem, jak nie to niestety (jak u mnie na początku) trzeba będzie zainwestować. Polecam farbki Citadel (chociaż i zwykłymi akrylowymi się da malować - moje pierwsze kilka figurek, m.in. Troll, Mnich, Ghoul, Zabójca). Poniżej farbki, bez których mój świat byłby ... trudniejszy :P

Citadel: (waga, niektóre nazwy ze starej palety, w nowej są odpowiedniki):
Chaos Black
Skull White
Blood Red
Flash Gitz Yellow
Moot Green / Goblin Green
Downstone
Chainmail / Mithril Silver
Blazing Orange
Snakebite Leather
Enchanted Blue
Red Gore
Scorched Brown
Graveyard Earth
Kommando Khaki
Warbos Green
The Fang
Liche Purple
Emperors Children

Dodatkowo wash (do cieniowania, można samemu zrobić, ale te są bardzo fajne):
Badas Black
Gryphonne Sephia

Vallejo:
Elf Skintone
Dwarf Skin
Pale Flesh
Polished Gold

Co do farbek, to na pewno nie wszystkie wymieniłem, jakie używałem, jednak szybko przeglądając je oraz karty postaci, te mi się nasunęły. Na temat technik malowania (wash, drybrush) nie będę się rozpisywał. :)

Awatar użytkownika
YoJin
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Post autor: YoJin »

ja natomiast polece bialy podklad (sam uzywam Citadel skull White), do tego 2 pedzelki (citadel standard brush i fine detail brush, insane detail'a z Army Painter'a posiadam, ale jednak czesciej przydają sie pedzelki z citadel).

Kolory (takze citadelki):
- skull white
- chaos black
- sunbrust yellow
- goblin green
- blood red
- Enchanted blue
- bronzed flesh
- shining gold
- mithril silver
- czasami vermin brown

Powyższe wystarcza w 100% do malowania (narazie zostały mi figurki z 2 ostatnich dodatków).
Co do lakieru, jak pomlaujesz sobie jedna to zobacz czy takie kolory ci odpowiadaja, bo bezbarrwnym matem praktycznie beda wygladac tak jak zaraz po pomalowaniu.

Ostatanio sie wlansie pobawilem matem i dochodze do wniosku (jak juz wyzej pisałem) ze figurki w połysku wygladaja ciekawiej, przede wszystkim wyraźniejsze i żywsze kolory.

Bez Ciebie schnę jak mokry chomik na patelni...
myc
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

Post autor: myc »

Hej,

Chiałbym sprobować swoich sił w weekend w malowaniu figorek z gry i mam pare pytań:

Mysle na poczatek o zakupie jakiegoś zestawu fakbek akrylowych nawet w sklepie plastyczny plus do tego pare pendzelkow. Nigdy ich nie urzywałem i niewiem dobrze nawet jak one sie zachowuje bo kiedyś kupowałem farbki w sklepach modelarkich ok 6-9zł za sztuke. Moje pytanie czym one sie różnia ? zestawy farbek akrylowych a te ze sklepu modelarskiego ? czy one są tak samo żadkie ? czy te akrylowe nie beda takei matowo geste i nie bedą schodzić przy dotyku figórek i czy jeśli sa gęste w tubce to czy można je rozcienczać odrobiną wody/rozpuszczalnika ? by lepiej kryły detale i wszystkie szczeliny ?

PS
Czy warto kupic taki komplet akrylowych farb do 30-40zł czy lepiej doizbierać i kupić modelarskie drozsze farbki lub jakis zestaw za ok 150zł ? Jest duża róznića w malowaniu i trwałości na takich figórkach plastikowcyh ?
Ostatnio zmieniony piątek 04 sty 2013, 12:41 przez myc, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Kontakt:

Post autor: stave »

Wiecie o tym, że podajecie farby ze starej palety (z małymi wyjątkami), która jest teraz całkowicie praktycznie niedostępna, chyba ze jakieś sklepy jeszcze mają zapasy. Piszę to bo mimo, że GW wypuściła schemacik na którym widać odpowiedniki starych farbek w nowych odsłonach to niestety jest to lipa. Kolory się nie pokrywają w większości wypadków - jest różnica w odcieniach. To tak na marginesie aby nowe osoby miały wgląd w sytuacje na rynku.
Zapewne abubu Kaktus ci o tym wspominał jak znam życie, oprócz pewnie bredzenia jaki to jego zakon mięczaków jest super hiper itd :mrgreen: . Chaos jest wieczny Kaktusie :mrgreen:

Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski
Awatar użytkownika
abubu

stave, to też napisałem, że podaje nazwy ze starej palety (tylko, że mi "u" wcięło w "uwaga") :) Podaję według tych nazw, które posiadam, bo nie mogę polecić czegoś czego nie spróbowałem. Jeżeli chodzi o różnice, to nie są one aż tak znaczące, pomalować TMiM się nimi da, ponieważ nie ma stricte zasad malowania do niego. Zawsze można ciut pomieszać farbki i uzyskać najbliższy efekt oczekiwanemu.

Kaktus się nie chwalił aż tak... :) Ostatnio siostrami coś tam walczy... No i w sporej części niepomalowane.

Ps. Jak się zdecyduję na armię, to się do Ciebie odezwę (bardzo dobre ceny masz). Planuję zebrać przynajmniej dwie (abym mógł sam się "masakrować" :P): Chaos SM + Dark Angels. Ale nie jestem pewny czy to będą akurat te.

Artu
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Post autor: Artu »

Dołączę się do tematu. Jestem po malowaniu kilku figurek (a raczej jesteśmy, bo moja druga połówka dzielnie mnie wspiera w całym przedsięwzięciu). Ogólnie jest dobrze, ale niestety do zaprezentowanych tutaj figurek dużo nam brakuje. Pierwsza kwestia to pędzle - korzystamy z 0 oraz 00 (pomiędzy którymi nie widać żadnej różnicy), a niestety malowanie nimni drobnych szczegółów to katorga - już lepiej sprawdza się w tej roli zwykła ostro zakończona wykałaczka.

Kolejny problem to farbki - swoje zadanie spełniają jedynie Citadele, niestety klasyczne akwarele zostawiają zazwyczaj smugi. Tutaj pytanie do bardziej doświadczonych osób - ile warstw farby używacie i czy podkład rzeczywiście jest niezbędny? Jak radzicie sobie z szybko zasychającą farbą i wypełnianiem zagłębień?

Awatar użytkownika
abubu

pędzle: do detali polecam wspomniane wcześniej Army Painter Wargamer Most Wanted Insane Detail lub odpowiednik (polecany przez innych) Citadel Fine Detail

warstwy: zależy od farby i koloru podkładu. Przykładowo, farbka Evil Sunz Scarlet (Blood Red) na białym podkładzie kryje dobrze już przy pierwszej warstwie, natomiast przy czarnym podkładzie 3-4 warstwy trzeba dać.

podkład: nie jest niezbędny, jednak tak samo jak i samo malowanie. Innymi słowy lepiej dać podkład niż nie dać. Polecam podkłady w sprayu.

wypełnianie zagłębień: jeżeli chodzi o cieniowanie zagłębień, to poczytaj o technice mokrego pędzla (wash) i przy okazji o technice suchego pędzla (drybrush). Nie musisz od razu kupować farbek wash/shade do washowania, wystarczy odpowiednio rozrzedzić farbkę. To samo z drybrushem, wystarczy odpowiednio oczyścić pędzel z nadmiaru i dać lekko wyschnąć. Jest sporo do tego poradników więc się nie będę rozpisywał.

szybko schnące farbki: pamiętaj często płukać pędzel i utrzymywać go wilgotnym (ale nie tak, że z niego kapie :P)

Awatar użytkownika
abubu

Kolejne figurki do kolekcji (słabawe zdjęcia, ale co tam)...

Hiena Cmentarna:
Obrazek Obrazek

Łowczyni Wampirów:
Obrazek Obrazek

Wilkołak:
Obrazek Obrazek

A tutaj jest mój bajzel z okazji malowania:
Obrazek

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

Tak po przyjacielsku Ci powiem... ale masz burdel na stole :P.

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
abubu

też mi nowość, ale rozkładany tylko z okazji malowania :)

Awatar użytkownika
abubu

No i na koniec...

Czarnowidz:
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Sporek
Gladiator
Gladiator
Gladiator

Post autor: Sporek »

abubu pisze:No i na koniec...

Czarnowidz:
Obrazek Obrazek
Kurcze, fajnie ten ludek wygląda, bardzo :D

"trzeba przeciwdziałać przegięciom" - chaos
John Titor IBM
Awatar użytkownika
abubu

Ciut lepsze zdjęcia (lampa + autokontrast + redukcja szumów w pshopie)...

Czarnowidz:
Obrazek Obrazek

Hiena Cmentarna:
Obrazek Obrazek

Łowczyni Wampirów:
Obrazek Obrazek

Wilkołak:
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
aduko
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

Post autor: aduko »

Do ludzi z Warszawy, wpadnijcie we czwartek o 17:30 do sklepu rivendell, obok kina Femina. Będą warsztaty malowania figurek, ja się na pewno pojawię, a jestem podstawowym laikiem :) a przy okazji może kogoś poznam z kim czasem będzie można pograć ;)

Awatar użytkownika
kaku
Kobold
Kobold
Kobold

Post autor: kaku »

Bardzo fajne :) Naprawdę, chyba serducha w to wkładasz :) Mnie osobiście się podobają :) I jak się położy taka farbę ona jest na długo :>? czy po jakimś czasie schodzi :>?

Awatar użytkownika
abubu

@aduko: "wpadł bym" ale do W-wy daleko mam...

@kaku: Lakier Panie! Lakier! :)

Awatar użytkownika
kaku
Kobold
Kobold
Kobold

yhym :) A to nie wiedziałem, no jak zalakierujesz to trzyma :)

Awatar użytkownika
abubu

a tak ogólnie to trudno powiedzieć, pierwszą figurkę (w ogóle) pomalowałem coś koło sierpnia/września zeszłego roku... więc nawet za bardzo czasu zestarzeć się nie miały :P

Awatar użytkownika
kaku
Kobold
Kobold
Kobold

pytam, bo ciekaw jestem :) A z tego to jestem laikiem jak nic :)

Awatar użytkownika
Sporek
Gladiator
Gladiator
Gladiator

Post autor: Sporek »

Strasznie podobają mi się te pomalowania, a szczególnie dwie pierwsze :D Wilkołak też :D Łowczyni też jest super, ale to już wina samej łowczyni, a nie malowania, że mi się nie podoba xD Kurde, dobra robota, tak trzymaj :)

"trzeba przeciwdziałać przegięciom" - chaos
John Titor IBM
Awatar użytkownika
abubu

Sporek pisze:Strasznie podobają mi się te pomalowania, a szczególnie dwie pierwsze :D Wilkołak też :D Łowczyni też jest super, ale to już wina samej łowczyni, a nie malowania, że mi się nie podoba xD Kurde, dobra robota, tak trzymaj :)
Albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, albo coś znowu namieszałeś? To w końcu co:
1. Podoba malowanie i sama figurka/postać?
2. Podoba malowanie ale nie podoba sama figurka/postać?
3. Nie podoba malowanie i sama figurka/postać?

:)

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

abubu pisze:
Sporek pisze:Strasznie podobają mi się te pomalowania, a szczególnie dwie pierwsze :D Wilkołak też :D Łowczyni też jest super, ale to już wina samej łowczyni, a nie malowania, że mi się nie podoba xD Kurde, dobra robota, tak trzymaj :)
Albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, albo coś znowu namieszałeś? To w końcu co:
1. Podoba malowanie i sama figurka/postać?
2. Podoba malowanie ale nie podoba sama figurka/postać?
3. Nie podoba malowanie i sama figurka/postać?

:)
Rzuć monetą i sobie wybierz xD :P

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
abubu

lepiej k6ką :) 1-2 = 1, 3-4 = 2, 5-6 = 3

wyszło 5 ... nic się nie podoba :-s

ODPOWIEDZ