Z ciekawości - jakich podkładów używacie? Zawsze jest to czarny bądź też biały kolor? W przypadku zabójcy wybór bazy jest oczywisty, ale postąpić na przykład w przypadku mnicha?
Z ciekawości - jakich podkładów używacie? Zawsze jest to czarny bądź też biały kolor? W przypadku zabójcy wybór bazy jest oczywisty, ale postąpić na przykład w przypadku mnicha?
Co do samego mnicha (jak i kilka innych malowanych na początku) to użyłem czarnego, bo nie miałem innego. Osobiście mogę polecić (bo używam a innych nie znam) podkłady w sprayu Citadel Skull White i Chaos Black. Jeżeli chodzi o sposób nakładania, to tak jak widać na zdjęciu (chyba): deska + taśma dwustronna + spray + figurki + piwnica (na zewnątrz nie polecam ze względu na wiatr)
Co do samego mnicha (jak i kilka innych malowanych na początku) to użyłem czarnego, bo nie miałem innego. Osobiście mogę polecić (bo używam a innych nie znam) podkłady w sprayu Citadel Skull White i Chaos Black. Jeżeli chodzi o sposób nakładania, to tak jak widać na zdjęciu (chyba): deska + taśma dwustronna + spray + figurki + piwnica (na zewnątrz nie polecam ze względu na wiatr)
hehe, ja po ponad półtora roku wzialem sie znowu za malowanie (l4 wpadło to korzystam). Jeszcze 8 figurek zostało a tu kolejny dodatek sie zbliża.
Warto dodać ze "citadel'ki" wytrzymaly tyle czasu.
Pytanko jedno jeszcze mam, czy jest jakiś lepsiejszy pędzelek do microdetali o sztywniejszym wlosiu niż "fine detail brush" ?
Bez Ciebie schnę jak mokry chomik na patelni...
hehe, ja po ponad półtora roku wzialem sie znowu za malowanie (l4 wpadło to korzystam). Jeszcze 8 figurek zostało a tu kolejny dodatek sie zbliża.
Warto dodać ze "citadel'ki" wytrzymaly tyle czasu. Pytanko jedno jeszcze mam, czy jest jakiś lepsiejszy pędzelek do microdetali o sztywniejszym wlosiu niż "fine detail brush" ?
osobiście używam army painter wargamer insane detail i jestem zadowolony (daje jakoś rade mimo braku zdolności artystycznych / plastycznych / manualnych). Wspomniany przez Ciebie pędzel citadel'ki mam ale jeszcze nie użyty ani razu.
Zdjęcie do porównania:
osobiście używam army painter wargamer insane detail i jestem zadowolony (daje jakoś rade mimo braku zdolności artystycznych / plastycznych / manualnych). Wspomniany przez Ciebie pędzel citadel'ki mam ale jeszcze nie użyty ani razu.
Zdjęcie do porównania: [img]http://img823.imageshack.us/img823/695/pedzle.jpg[/img]
niestety twarze to mój słaby punkt (i pewnie nie tylko mój)... robię je na końcu kiedy jestem już mocno zirytowany i takie tam... ostatnio staram się robić minimalistycznie i zdarza się że czarnych kropek/oczu nie daję (chyba 2-3 figurki) bo za chiny ludowe nie daję rady. Może to dlatego że po nocach to robię. Pierwsza zmiana nie zawsze jest fajna
niestety twarze to mój słaby punkt (i pewnie nie tylko mój)... robię je na końcu kiedy jestem już mocno zirytowany i takie tam... ostatnio staram się robić minimalistycznie i zdarza się że czarnych kropek/oczu nie daję (chyba 2-3 figurki) bo za chiny ludowe nie daję rady. Może to dlatego że po nocach to robię. Pierwsza zmiana nie zawsze jest fajna :)
no i o to chodzi ... świat nie jest piękny i w ogóle ... a cyganki mają krzaczaste brwi - no to i u mnie też ... jeszcze nie polakierowane więc może się poprawi jak tylko dane mi będzie posiedzieć przy tym za dnia. W weekend jadę do Krakowa więc odpada ... a światło dzienne jest dość krótko obecnie.
Ps. szczęki jej nie profilowałem skalpelem ... no wiem ... można wycieniować ale na tym się nie znam i pewnie bym bardziej napsuł niż poprawił (tak jak w przypadku innych figurek)
:) no i o to chodzi ... świat nie jest piękny i w ogóle ... a cyganki mają krzaczaste brwi - no to i u mnie też ... jeszcze nie polakierowane więc może się poprawi jak tylko dane mi będzie posiedzieć przy tym za dnia. W weekend jadę do Krakowa więc odpada ... a światło dzienne jest dość krótko obecnie.
Ps. szczęki jej nie profilowałem skalpelem ... no wiem ... można wycieniować ale na tym się nie znam i pewnie bym bardziej napsuł niż poprawił (tak jak w przypadku innych figurek) :P
No i ta wampirzyca ma chyba jedno oko wyżej niż niżej ;P A jeśli chodzi o cygankę to tym razem nie chodzi o oczy tylko o usta głównie ^^ Przynajmniej mi. Nie wiem o co Rogusławskiemu ;P
"Podczas srogiej zimy zrozumiałem, że we mnie jest niezwyciężone lato."
No i ta wampirzyca ma chyba jedno oko wyżej niż niżej ;P A jeśli chodzi o cygankę to tym razem nie chodzi o oczy tylko o usta głównie ^^ Przynajmniej mi. Nie wiem o co Rogusławskiemu ;P
abubu pisze:Samochodowym matowym w sprayu? Jakiś link by się przydał do czegoś sprawdzonego + ewentualne zdjęcie figurki po lakierowaniu.
Przyjedź do mnie to zobaczysz efekty lakierowania
Co do samego lakieru, używam vallejo satin varnish oraz matt varnish. Oba spisują się świetnie, aczkolwiek o ile satynowy ma taki minimalny błysk (w końcu satynowy) o tyle matowy kiepsko wymieszany, błyszczy się jak psu klejnoty przed świętami
Oba lakiery możesz śmiało nałożyć aerografem, otrzymasz równą i elegancką warstwę lakieru. Jako, że figurki mają służyć graniu, możesz się pokusić o nałożenie nawet dwóch cienkich warstw.
PS. Bierz się w końcu za malowanie figurek do 40ki i granie w jedyny słuszny system bitewny
[quote="abubu"]Samochodowym matowym w sprayu? Jakiś link by się przydał do czegoś sprawdzonego + ewentualne zdjęcie figurki po lakierowaniu.[/quote]
Przyjedź do mnie to zobaczysz efekty lakierowania :P
Co do samego lakieru, używam vallejo satin varnish oraz matt varnish. Oba spisują się świetnie, aczkolwiek o ile satynowy ma taki minimalny błysk (w końcu satynowy) o tyle matowy kiepsko wymieszany, błyszczy się jak psu klejnoty przed świętami ;)
Oba lakiery możesz śmiało nałożyć aerografem, otrzymasz równą i elegancką warstwę lakieru. Jako, że figurki mają służyć graniu, możesz się pokusić o nałożenie nawet dwóch cienkich warstw.
PS. Bierz się w końcu za malowanie figurek do 40ki i granie w jedyny słuszny system bitewny :D
W środę czy jakoś tak się widzimy w LF? Jak tak to obgadamy sprawy zaległe i może przyniesiesz jakąś próbkę tego lakierowania (jak masz to obu lakierów) - szkoda jechać tylko po to . Co do 40ki to najpierw skończę te nieszczęsne Talismany Zostało w sumie 7.5 figurki (całe Smoki, Kleryk, 0.5 Błędnego Rycerza).
edit: no to Pani Jeziora skończona... Teraz Minotaur i reszta paczki ze smoków...
edit: Minotaur skończony, jeszcze tylko 5! następnie 40ka i może później Runeboud
Ostatnio zmieniony wtorek 27 lis 2012, 09:57 przez abubu, łącznie zmieniany 2 razy.
W środę czy jakoś tak się widzimy w LF? Jak tak to obgadamy sprawy zaległe i może przyniesiesz jakąś próbkę tego lakierowania (jak masz to obu lakierów) - szkoda jechać tylko po to :P. Co do 40ki to najpierw skończę te nieszczęsne Talismany :) Zostało w sumie 7.5 figurki (całe Smoki, Kleryk, 0.5 Błędnego Rycerza).
[b]edit[/b]: no to Pani Jeziora skończona... Teraz Minotaur i reszta paczki ze smoków...
[b]edit[/b]: Minotaur skończony, jeszcze tylko 5! :D następnie 40ka i może później Runeboud :P
Witam wszystkich serdecznie
bardzo długo zbierałem się do pomalowania figurek. Bałem się, że je oszpecę i będzie wstyd grać ;p nie wyszły, aż tak źle jak się obawiałem. Jednak bardzo proszę o wyrozumiałość (są to moje pierwsze figurki). Na zdjęciach wyszły ciemniejsze niż w rzeczywistości, widać to zwłaszcza na twarzy zabójcy. No ale nie miałem głowy do zabawy z oświetleniem ;p przy następnych figurkach pokombinuję. Prosiłbym o rady, bo chciałbym je troszeczkę poprawić. Zwłaszcza chodzi mi o zabójcę. Chciałbym rozjaśnić te fałdki na jego pelerynie. Nie wiem za bardzo jak. Drybrushem? boję się. że to kiepsko wyjdzie i rozjaśni mi całe ubranie a nie tylko fałdki.
Pozdrawiam
Witam wszystkich serdecznie :) bardzo długo zbierałem się do pomalowania figurek. Bałem się, że je oszpecę i będzie wstyd grać ;p nie wyszły, aż tak źle jak się obawiałem. Jednak bardzo proszę o wyrozumiałość (są to moje pierwsze figurki). Na zdjęciach wyszły ciemniejsze niż w rzeczywistości, widać to zwłaszcza na twarzy zabójcy. No ale nie miałem głowy do zabawy z oświetleniem ;p przy następnych figurkach pokombinuję. Prosiłbym o rady, bo chciałbym je troszeczkę poprawić. Zwłaszcza chodzi mi o zabójcę. Chciałbym rozjaśnić te fałdki na jego pelerynie. Nie wiem za bardzo jak. Drybrushem? boję się. że to kiepsko wyjdzie i rozjaśni mi całe ubranie a nie tylko fałdki. Pozdrawiam [img]http://img809.imageshack.us/img809/5775/dsc06286cd.jpg[/img][img]http://img607.imageshack.us/img607/2421/dsc06285n.jpg[/img]