Ciężkie do zeskanowania z powodu formatu A3. Całość gazetek które właśnie dostałem pojawi się z czasem. W Sferze z 1986r odnalazłem prostą paragrafówkę W Podziemnym Labiryncie wzorowaną na ówczesnym D&D.
Gazeta nie ma podanego miesiąca wydania, a była nieregularnie wydawana, ciekawi mnie co było pierwsze Fikcje ŚKF z ich Kosmolotem Podróżnikiem (numer wakacyjny 86r), czy PSMF Sfera z tą grą. Oba fandomy raczej nie pałały sympatią do siebie i żaden nie odnotował publikacji konkurenta. Jedno raczej pewne, że to pierwsza napisana przez Polaka gra, bo Kosmolot to zrzynka ze Starship Traveller.
Autor poleca używanie k20, tylko kto w 86 widział takie cudo na oczy te kostki weszły chyba dopiero z WFRP w 1994.
Ciężkie do zeskanowania z powodu formatu A3. Całość gazetek które właśnie dostałem pojawi się z czasem. W Sferze z 1986r odnalazłem prostą paragrafówkę W Podziemnym Labiryncie wzorowaną na ówczesnym D&D.
Gazeta nie ma podanego miesiąca wydania, a była nieregularnie wydawana, ciekawi mnie co było pierwsze Fikcje ŚKF z ich Kosmolotem Podróżnikiem (numer wakacyjny 86r), czy PSMF Sfera z tą grą. Oba fandomy raczej nie pałały sympatią do siebie i żaden nie odnotował publikacji konkurenta. Jedno raczej pewne, że to pierwsza napisana przez Polaka gra, bo Kosmolot to zrzynka ze Starship Traveller.
http://www.sendspace.com/file/3wzuok
Autor poleca używanie k20, tylko kto w 86 widział takie cudo na oczy ;) te kostki weszły chyba dopiero z WFRP w 1994.
Wypowiem się tylko w kwestii kostek, nie dotykając meritum.
WFRP był wydany w 1994 roku, ale wcześniej były rodzime Kryształy Czasu... o ile pamiętam nie były oparte tylko na K6. Któraś tam z gier Sfery w pudełku nawet zawierała kości inne niż k6, ale która - nie pamiętam.
Wypowiem się tylko w kwestii kostek, nie dotykając meritum. WFRP był wydany w 1994 roku, ale wcześniej były rodzime Kryształy Czasu... o ile pamiętam nie były oparte tylko na K6. Któraś tam z gier Sfery w pudełku nawet zawierała kości inne niż k6, ale która - nie pamiętam.
O właśnie, myślałem o Robin Hoodzie, ale nie byłem pewien. Nie wiem i pewnie prawdy nie dojdziemy, ale myślałem, że kostki wielościenne pojawiły się w Polsce razem a nie stopniowo. Pisząc o Kryształach Czasu miałem na myśli to, że skoro do grania w nie potrzebne były kości wielościenne, gracze musieli je w jakiś sposób zdobywać. Podobnież do WFRP - kostki nie były dodawane do podręcznika.
Ale może być tak jak piszesz: wraz z Robin Hoodem i Przekleństwem Mumii do znanej wszystkim K6 dołączyła K10, a z resztą można było zapoznać się potem.
"Zamykam" temat kostek który zacząłem, aby nie przerodził się w "offtopik": Kiedy pojawiły się w Polsce kości wielościenne i w jakiej kolejności
O właśnie, myślałem o Robin Hoodzie, ale nie byłem pewien. Nie wiem i pewnie prawdy nie dojdziemy, ale myślałem, że kostki wielościenne pojawiły się w Polsce razem a nie stopniowo. Pisząc o Kryształach Czasu miałem na myśli to, że skoro do grania w nie potrzebne były kości wielościenne, gracze musieli je w jakiś sposób zdobywać. Podobnież do WFRP - kostki nie były dodawane do podręcznika. Ale może być tak jak piszesz: wraz z Robin Hoodem i Przekleństwem Mumii do znanej wszystkim K6 dołączyła K10, a z resztą można było zapoznać się potem.
"Zamykam" temat kostek który zacząłem, aby nie przerodził się w "offtopik": [i]Kiedy pojawiły się w Polsce kości wielościenne i w jakiej kolejności[/i]
Po pierwsze WOW!!! Kolejna paragrafówka odnaleziona i to jeszcze pierwsza POLSKA gra pargrafowa - odebrała ten tytuł "Dreszczowi". Wkrótce opis zamieszczę na stronie http://paragrafy.prv.pl
Co do pierwszeństwa to gra z "Fikcji" była pierwsza, gdyż numer wakacyjny w którym się znajduje pochodzi z 1985 roku, a nie z 1986 - pewność na 100% posiadam akurat ten numer "Fikcji".
Po pierwsze WOW!!! Kolejna paragrafówka odnaleziona i to jeszcze pierwsza POLSKA gra pargrafowa - odebrała ten tytuł "Dreszczowi". Wkrótce opis zamieszczę na stronie http://paragrafy.prv.pl Co do pierwszeństwa to gra z "Fikcji" była pierwsza, gdyż numer wakacyjny w którym się znajduje pochodzi z 1985 roku, a nie z 1986 - pewność na 100% posiadam akurat ten numer "Fikcji".
Misiek pisze:Robin Hood i Przekleństwo Mumii, ale to lata 89-93 i kostki k10. Kryształy były publikowane w Magii i Mieczu bez kostek.
W "Przekleństwie Mumii" jest k12, a nie k10.
[quote="Misiek"]Robin Hood i Przekleństwo Mumii, ale to lata 89-93 i kostki k10. Kryształy były publikowane w Magii i Mieczu bez kostek.[/quote] W "Przekleństwie Mumii" jest k12, a nie k10.
Było jeszcze Oko Yrrhedesa, ale tam Sapkowski sugerował wyciąganie papierków z cyferkami z kapelusza. KaCety pierwotnie pojawiły się w wersji dyskietkowej, potem w MiMe, a następnie jako "standalone" kniga.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Było jeszcze Oko Yrrhedesa, ale tam Sapkowski sugerował wyciąganie papierków z cyferkami z kapelusza. KaCety pierwotnie pojawiły się w wersji dyskietkowej, potem w MiMe, a następnie jako "standalone" kniga.
W "Oku " były dwie przygody: Oko Yrrhedesa i Yarra -rzeka śmierci, były to scenariusze do tego systemu RPG w formie numerowanych paragrafów opisujących wydarzenia/lokacje.
W "Oku " były dwie przygody: Oko Yrrhedesa i Yarra -rzeka śmierci, były to scenariusze do tego systemu RPG w formie numerowanych paragrafów opisujących wydarzenia/lokacje.