Jako że pogrywam z kumplami czasami w dominiona, postanowiliśmy z jednym z nich druknąć sobie po egzemplarzu z nowymi grafikami i kartami w większym formacie żeby pasowały do koszulek - troszkę większe niż te do mtg. Zaczęliśmy przerabiać karty, poszły pierwsze próbne wydruki. Zadowalające. Troszkę pobuszowałem po forum BGG i znalazłem ciekawą przeróbkę kart na świat dysku. Jako że jestem wielkim fanem Pratchetta (mam prawie wszystkie jego książki - brakuje dosłownie kilku). tak samo jak mój kompan. Bez namysłu zarzuciliśmy poprzedni projekt i zabraliśmy się do roboty. A jako że mamy czasu tyle co nic prace idą żółwim tempem, i co rusz coś zmieniamy niewiele tego zrobiliśmy i niewiele więcej powstaje.
Przedstawiam wam kilka poglądowych kart. I czekam na opinie co o tym myślicie.
W przypadku karty wampira zastanawiamy się czy dla kart akcji zastawić biały motyw karty czy dać wygląd starego pergaminu.
Dominion w świecie Dysku Terrego Pratchetta.
- Qxa
-
Dominion w świecie Dysku Terrego Pratchetta.
Ostatnio zmieniony wtorek 11 sty 2011, 10:26 przez Qxa, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ptaki w jej warkoczach drzemią,
Gdy spękana słońcem ziemia"
- poooq
-
- Qxa
-
Karcioszki są wyraźne jak oryginały.
Są to odpowiedniki oryginalnych kart.
[ Dodano: Wto Sty 11, 2011 11:21 am ]
Zamieszczam arkusze gotowe do druku, sklejania i wycinania.
Jest to gra podstawowa + karta promocyjna [Czarny rynek - L-przestrzeń]
Drukujemy przody i tyły na papierze najlepiej 200-250g i sklejamy.
Sposób sklejania:
- Wycinamy białe obramowania z 2 krawędzi np [ tyły kart krawędź górna i lewa, przody krawędź górna i prawa]
- smarujemy klejem [wilkol za 12 zł 1l świetnie się sprawdza] tył i przykładamy na wyciętych krawędziach i dociskamy na 30 - 45 minut [im dłużej tym lepiej]
- gdy klej wyschnie wycinamy karty wspomagając się białymi kropkami na tylnich arkuszach
- na końcu zaokrąglamy karty zaokrąglaczem do rogów [cenna takiego to coś koło 25 zł]
W ten sposób otrzymujemy karty odpowiedniej grubości idealnie wycentrowane bez przesunięć [jak w druku dwustronnym]. Pozostaje tylko włożyć w koszulki i można grać.
Instrukcję można ściągnąć np. z rebela w pdf'ie.
- Drukujemy w ilości takiej jak wszystkie arkusze z przodem kart.
- 15 sztuk
- x 11
- x 11
- x 11
- x 6
- x 2
Proszę jeszcze o dokładne przyjrzenie się kartom i wychwycenia błędów o ile takowe się znajdują. Literówki, przecinki, braki czegoś. Samemu ciężko jest wychwycić takie błędy.
Pozdrawiam Qxa
[ Dodano: Czw Sty 27, 2011 5:06 pm ]

Jakby ktoś chciał aktualne arkusze z poprawkami proszę pisać pw
Są to odpowiedniki oryginalnych kart.
[ Dodano: Wto Sty 11, 2011 11:21 am ]
Zamieszczam arkusze gotowe do druku, sklejania i wycinania.
Jest to gra podstawowa + karta promocyjna [Czarny rynek - L-przestrzeń]
Drukujemy przody i tyły na papierze najlepiej 200-250g i sklejamy.
Sposób sklejania:
- Wycinamy białe obramowania z 2 krawędzi np [ tyły kart krawędź górna i lewa, przody krawędź górna i prawa]
- smarujemy klejem [wilkol za 12 zł 1l świetnie się sprawdza] tył i przykładamy na wyciętych krawędziach i dociskamy na 30 - 45 minut [im dłużej tym lepiej]
- gdy klej wyschnie wycinamy karty wspomagając się białymi kropkami na tylnich arkuszach
- na końcu zaokrąglamy karty zaokrąglaczem do rogów [cenna takiego to coś koło 25 zł]
W ten sposób otrzymujemy karty odpowiedniej grubości idealnie wycentrowane bez przesunięć [jak w druku dwustronnym]. Pozostaje tylko włożyć w koszulki i można grać.
Instrukcję można ściągnąć np. z rebela w pdf'ie.

Proszę jeszcze o dokładne przyjrzenie się kartom i wychwycenia błędów o ile takowe się znajdują. Literówki, przecinki, braki czegoś. Samemu ciężko jest wychwycić takie błędy.
Pozdrawiam Qxa
[ Dodano: Czw Sty 27, 2011 5:06 pm ]

Jakby ktoś chciał aktualne arkusze z poprawkami proszę pisać pw
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13523
Qxa, Możesz zamieścić pliki w jednym archiwum/
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Astropata
-
Dość dokładnie przejrzałem oba arkusze i co mi się rzuca w oczy to niestety trochę błędów ortograficznych i literówek ("wieszch", "odrzyć"), ale też fajny klimat Pratchetta się udało uchwycić. Niektóre efekty są całkiem ciekawe, np. Dibbler czy Personifikacja. Set kart ma na pewno potencjał, ale trzeba do doszlifować, bo na razie jest trochę niedopracowany. Nie wszystkie grafiki są ostre + te błędy w słownictwie.
Ale jakby włożyć w niego trochę pracy to może wyjść ciekawa sprawa.
Ale jakby włożyć w niego trochę pracy to może wyjść ciekawa sprawa.
- Qxa
-
Nie poprawione karty - zarzuciłem już robienie kolejnych kart z motywem Pratchetta.
Wrzucam to co ja miałem wydrukowane. Gra się na tym spoko:
http://www.sendspace.com/file/2cbkid
Będę, jak znajdę troszkę czasu, robił inną przeróbkę dominiona. Może kiedyś zostanie skończona i uda się ją tu zamieścić.
Wrzucam to co ja miałem wydrukowane. Gra się na tym spoko:
http://www.sendspace.com/file/2cbkid
Będę, jak znajdę troszkę czasu, robił inną przeróbkę dominiona. Może kiedyś zostanie skończona i uda się ją tu zamieścić.