Chciałem podzielić się moim pierwszym dodatkiem do Runebounda. Jego nazwa to Miejskie Przygody i jest on tłumaczeniem angielskiego Cities Of Adventure autorstwa Warbringera25. Oryginał dostępny jest na stronie boardgamegeek.com.
Niniejsze tłumaczenie nie jest idealnie wierne oryginałowi, który zawierał sporo błędów, niejasności oraz kilka iście absurdalnych wariantów. Wprowadziłem kilka własnych usprawnień by zrównoważyć wszystkie miasta ze sobą, czy mi się udało? Nie wiem.
W pracach pomocą służył kolega maczopiczko, za co serdecznie dziękuję >
Całość wystarczy wydrukować na zwykłym papierze i dodatek jest gotowy do użytku.
Zapraszam do komentowania.
EDIT:
Poprawiono kilka wyłapanych literówek oraz istotny błąd wyłapany prze kolegę Wojtixa.
Ostatnio zmieniony czwartek 11 mar 2010, 11:15 przez Kaktus+, łącznie zmieniany 1 raz.
[b]MIEJSKIE PRZYGODY[/b]
Chciałem podzielić się moim pierwszym dodatkiem do Runebounda. Jego nazwa to Miejskie Przygody i jest on tłumaczeniem angielskiego [b]Cities Of Adventure[/b] autorstwa [b]Warbringera25[/b]. Oryginał dostępny jest na stronie boardgamegeek.com.
Niniejsze tłumaczenie nie jest idealnie wierne oryginałowi, który zawierał sporo błędów, niejasności oraz kilka iście absurdalnych wariantów. Wprowadziłem kilka własnych usprawnień by zrównoważyć wszystkie miasta ze sobą, czy mi się udało? Nie wiem.
W pracach pomocą służył kolega [b]maczopiczko[/b], za co serdecznie dziękuję =D>
Link do dodatku: [url]http://www.sendspace.com/file/gkcuxz[/url]
Całość wystarczy wydrukować na zwykłym papierze i dodatek jest gotowy do użytku. Zapraszam do komentowania.
EDIT:
Poprawiono kilka wyłapanych literówek oraz istotny błąd wyłapany prze kolegę Wojtixa.
Na pierwszy rzut oka zapowiada się całkiem fajnie. Jestem ciekawy jak wygląda to w praktyce. Jak przetestuje napiszę więcej.
EDIT
Niestety w opisach jest sporo literówek, ale to chyba większego problemu nie sprawi . Niemniej jednak mam problem z interpretacją opisu "Góry: Ochrona Karawany" w Riverwatch: "Musisz udać się do Riverwatch" jak mam się tam udać jak aktualnie w nim jestem?! Domyślam że najpierw trzeba wyjść żeby później "udać się do Riverwatch". Czy to oto chodzi? :-k
PS. wiem, jestem upierdliwy
EDIT:
Nie jesteś upierdliwy, mój błąd. W pierwszym poście link do poprawionego dodatku.
Ostatnio zmieniony czwartek 11 mar 2010, 11:17 przez Wojtix, łącznie zmieniany 2 razy.
Tylko w milczeniu słowo,
tylko w ciemności światło,
tylko w umieraniu życie:
na pustym niebie
jasny jest lot sokola
Pieśń o stworzeniu Ea
Na pierwszy rzut oka zapowiada się całkiem fajnie. Jestem ciekawy jak wygląda to w praktyce. Jak przetestuje napiszę więcej.
EDIT
Niestety w opisach jest sporo literówek, ale to chyba większego problemu nie sprawi :P. Niemniej jednak mam problem z interpretacją opisu "Góry: Ochrona Karawany" w Riverwatch: "Musisz udać się do Riverwatch" jak mam się tam udać jak aktualnie w nim jestem?! Domyślam że najpierw trzeba wyjść żeby później "udać się do Riverwatch". Czy to oto chodzi? :-k PS. wiem, jestem upierdliwy :D
[i][color=red]EDIT: Nie jesteś upierdliwy, mój błąd. W pierwszym poście link do poprawionego dodatku.[/color] [/i]
Mam pytanie do tego dodatku. Czy po rzuceniu kością ruchu w mieście dowolnie wybieramy rodzaj przygody (z dostępnych na kostce) czy rozpatrujemy wszystkie, które wypadły na kostce??
Mam pytanie do tego dodatku. Czy po rzuceniu kością ruchu w mieście dowolnie wybieramy rodzaj przygody (z dostępnych na kostce) czy rozpatrujemy wszystkie, które wypadły na kostce??
Rzucasz kostką raz, wypadły dajmy na to Góry, więc sprawdzasz co kryje się w danym mieście pod Górami.
Zmieniałem owszem nieco ten dodatek w stosunku do oryginału, aczkolwiek samą mechanikę pozostawiłem bez zmian. Jeżeli masz piaski al kalima to tam masz szczegółowo opisaną całą mechanikę tych rzutów.
Rzucasz kostką raz, wypadły dajmy na to Góry, więc sprawdzasz co kryje się w danym mieście pod Górami. Zmieniałem owszem nieco ten dodatek w stosunku do oryginału, aczkolwiek samą mechanikę pozostawiłem bez zmian. Jeżeli masz piaski al kalima to tam masz szczegółowo opisaną całą mechanikę tych rzutów.
No ale chodzi mi o to, że na kostce ruchu na 1 ściance są 2 lub 3 typy obszarów - na jednej ściance są równiny, droga i góry... i co wtedy zrobić - czy mogę sobie 1 opcję wybrać?
Chyba, że o jakichś innych wersjach czy edycjach mówimy, bo sam już nie wiem.
No ale chodzi mi o to, że na kostce ruchu na 1 ściance są 2 lub 3 typy obszarów - na jednej ściance są równiny, droga i góry... i co wtedy zrobić - czy mogę sobie 1 opcję wybrać? Chyba, że o jakichś innych wersjach czy edycjach mówimy, bo sam już nie wiem.
Jeśli gracz zakończy swój ruch poza miastem i nie wylosuje
Legendarnego Zadania, musi rzucić pojedynczą kością ruchu, w
tym wypadku nazywaną kością opowieści. Każdy z uzyskanych
symboli terenu wywołuje jeden efekt opowieści (efekty opisano
w ramce „Efekty opowieści” na ostatniej stronie tej instrukcji).
W przeciwieństwie do rzutu za ruch (gdzie gracz wybiera jeden z
uzyskanych symboli), podczas rzutu kością opowieści wszystkie
symbole wywołują efekty. Gracz decyduje w jakiej kolejności
będzie je rozpatrywał.
Z tym, że tutaj oczywiście rzucamy kostką w mieście.
Nie zrozumiałem Cię do końca. Gram dokładnie tak jak zostało to opisane w instrukcji do Piasków Al Kalima (fragment z instrukcji):
[code]Jeśli gracz zakończy swój ruch poza miastem i nie wylosuje Legendarnego Zadania, musi rzucić pojedynczą kością ruchu, w tym wypadku nazywaną kością opowieści. Każdy z uzyskanych symboli terenu wywołuje jeden efekt opowieści (efekty opisano w ramce „Efekty opowieści” na ostatniej stronie tej instrukcji). W przeciwieństwie do rzutu za ruch (gdzie gracz wybiera jeden z uzyskanych symboli), podczas rzutu kością opowieści wszystkie symbole wywołują efekty. Gracz decyduje w jakiej kolejności będzie je rozpatrywał.[/code]
Z tym, że tutaj oczywiście rzucamy kostką w mieście.
Kaktus+ pisze:Czyżbyś rozpoczął swą przygodę z Runeboundem?
Tak, nabyłem podstawkę parę dni temu (Piasków Al Kalima nie posiadam) i tak sobie dodatki przeglądałem. Teraz już jakoś bardziej to jest jasne, dzięki.
[quote="Kaktus+"]Czyżbyś rozpoczął swą przygodę z Runeboundem? [/quote] Tak, nabyłem podstawkę parę dni temu (Piasków Al Kalima nie posiadam) i tak sobie dodatki przeglądałem. Teraz już jakoś bardziej to jest jasne, dzięki.