Instrukcja
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24088
Instrukcja
Użytkownik seekhashem z Discorda zapodał.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
- Xan
-
Re: Instrukcja
@Mały Nemo dzięki za fotkę instrukcji.
Talisman: Digital Edition!
Wszystko ma swój początek i koniec.
Aby zobaczyć moje konto na Steam, kliknij: TUTAJ.
- Maletz
-
Nie da sie zginąć? Ale lipa
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13322
Taki Talisman Immortal
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24088
Znaczy, w Relic postaci także nie umierały. Ale tak, nie lubię tej zmiany.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
- Rogo
-
Biorąc uwagę, że Poszukiwacza się wybiera, to ta zmiana zapobiega frustracji, gdy coś nie pyknie, bo nie trzeba zaczynać od zera. W Relicu traci się ciut więcej (odpowiedniki złota, zaklęć i trofeów), co uważam za bardziej sprawiedliwą karę. Tutaj troszkę złota, albo i nie. Skoczyli z jednej skrajności w drugą.
Wybór charakteru to nieporozumienie.
Zmiana w Żabę też spłaszczona, żeby nie frustrowała, brakuje mi tu informacji co z Przyjaciółmi (pewnie jest na karcie Ropuchy, czy zostają u gracza czy na planszy). Jak do tego dodasz, że transformacja trwa tylko turę, to w ogóle łatwo. Ale ja nigdy nie lubiłem Żaby xD
Zmiana z Talizmanami jako drobiazgi, których nie można dobrowolnie porzucić, ale można mieć tylko jeden jest kolejnym ułatwieniem. Nie uważam tego za zły pomysł. Za dobry też nie.
O zmianie w ruchu już się wypowiadałem - Poszukiwacze z niższym pułapem Losu są poszkodowani (zwłaszcza, gdy na planszy pojawi się Magiczny Strumień czy Fontanna Mądrości, a już bez tego byli poszkodowani, bo ilość Losu nie zawsze szła w parze z fajnością zdolności i z tego co udostępniono wynika, że tego nie poprawili.
Wybór charakteru to nieporozumienie.
Zmiana w Żabę też spłaszczona, żeby nie frustrowała, brakuje mi tu informacji co z Przyjaciółmi (pewnie jest na karcie Ropuchy, czy zostają u gracza czy na planszy). Jak do tego dodasz, że transformacja trwa tylko turę, to w ogóle łatwo. Ale ja nigdy nie lubiłem Żaby xD
Zmiana z Talizmanami jako drobiazgi, których nie można dobrowolnie porzucić, ale można mieć tylko jeden jest kolejnym ułatwieniem. Nie uważam tego za zły pomysł. Za dobry też nie.
O zmianie w ruchu już się wypowiadałem - Poszukiwacze z niższym pułapem Losu są poszkodowani (zwłaszcza, gdy na planszy pojawi się Magiczny Strumień czy Fontanna Mądrości, a już bez tego byli poszkodowani, bo ilość Losu nie zawsze szła w parze z fajnością zdolności i z tego co udostępniono wynika, że tego nie poprawili.
Ja nawet nie mam Talismana.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
• Udręka Czarownika - Posty: 6314
Tę zmianę uważam za dobrą, i fajnie będzie do niej pasował mój stary dodatek gdzie przy "umarciu" dostaje się karę w postaci karty Rany która daje negatywną zdolność do końca gry.Rogo pisze: ↑sobota 01 cze 2024, 10:37 Biorąc uwagę, że Poszukiwacza się wybiera, to ta zmiana zapobiega frustracji, gdy coś nie pyknie, bo nie trzeba zaczynać od zera. W Relicu traci się ciut więcej (odpowiedniki złota, zaklęć i trofeów), co uważam za bardziej sprawiedliwą karę. Tutaj troszkę złota, albo i nie. Skoczyli z jednej skrajności w drugą.
Zastanawiam się po co, i zastanawiam się skoro jest taka opcja to po co jest charakter na karcie postaci.
Dla mnie zamiana na plus. Talizman jest jednym z kroków skończenia gry więc po co umożliwiać cofnięcie się z tego kroku.
What a view.
- Rogo
-
No bez czegoś takiego kara jest za niska i nie zachęca do starań. Umrzesz to umrzesz, stracisz tylko turę i kilka sztuk złota.
To tylko charakter sugerowany xD Bzdura totalna. Zamiast tego powinni dać gdzieś na planszy możliwość dobrowolnej zmiany (np. za jakąś opłatą)
Tak, ale nie podoba mi się, że nie możesz mieć ich więcej, żeby utrudnić ich zdobycie innym (albo odebrać innym, gdy już swój posiadasz). Takie ułatwienie sobie zwycięstwa, przez utrudnienie go pozostałym graczom.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
Ale przeciwnik który nie zginie i ma turę więcej i kilka monet więcej może dzięki temu wygrać grę. Tak wiem gra jest mocno losowa i taka różnica rzadko zaważy, ale co jeśli jeden gracz nigdy nie zginie a inny 3-4 razy? To już jest wymierna różnica.
Powód jest pewnie taki że ułatwiasz sobie zwycięstwo poprzez utrudnienie go komuś innemu, ale nie przyspieszasz swojego zwycięstwa za to spowalniasz je innym. A przyspieszenie gry było jednym (być może głównym) celem designerów 5e. Ma sens żeby w takim paradygmacie wprowadzić tę zmianę.
What a view.
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4267
Możliwość posiadania jednego Talizmanu w grze, w której jest Zaklęcie Zawładnięcie, zwiększa losowość, a nie jej ujmuje.
Zmiana zdecydowanie na minus.
Śmierć Poszukiwacza i przebudzenie w Wiosce – spoko zasada dla początkujących graczy XXI wieku. 30 lat temu było nam łatwiej akceptować twarde reguły rozgrywki.
Ropucha – jak wyżej. Teraz Ropucha, to jakby strata jednej tury, tyle że musisz się ruszyć i zaryzykować badanie obszaru.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
Masz rację. Jedyne co pozostaje to nadzieja że zmienili to zaklęcie że teraz nie działa na talizmany.Budowniczy Mostów pisze: ↑poniedziałek 03 cze 2024, 13:16 Możliwość posiadania jednego Talizmanu w grze, w której jest Zaklęcie Zawładnięcie, zwiększa losowość, a nie jej ujmuje.
Zmiana zdecydowanie na minus.
What a view.
- Maletz
-
o ile będzie w 5 edycji
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
Sprawdziłem, jest i pozwala zabrać talizman innemu graczowi. Zgadzam się z Budowniczym że to kiepski design.
What a view.
- Xan
-
Gdyby ktoś z Was przypadkiem dorwał się do oficjalnej, pełnej wersji instrukcji (nawet po chińsku), to poproszę o jej wrzucenie lub namiary.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13322
Za dwa-trzy dni będzie gra umnie to dam znać.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Xan
-
- husar
-
Jak tak można!!
- DzieX
-
- Kontakt:
- Xan
-
Oficjalna instrukcja Talisman 5. edycja w języku angielskim jest już dostępna do pobrania na stronie Hasbro.
[Rozmiar: 686 MB]
Kod: Zaznacz cały
https://shop.hasbro.com/en-us/product/talisman-the-magical-quest-board-game-5-th-edition-fantasy-tabletop-adventure-games-12-plus/AA84B1F0-B14A-4209-94B5-21EF4C8B6A45
- Rogo
-
- Xan
-
- abubu
-
Trzeba pobierać zanim zoptymalizują ... instrukcja może być pomocna przy tworzeniu szablonów kart.
No i git ... wzory żetonów, kart (awers, rewersy, itp) są na osobnych warstwach w dobrej rozdzielczości więc to ułatwi pracę
No i git ... wzory żetonów, kart (awers, rewersy, itp) są na osobnych warstwach w dobrej rozdzielczości więc to ułatwi pracę
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- husar
-
O frak, wyleją mnie z pracy jak to spróbuję ściągnąć i puszczę na drukarkę... a nie i tak nie wejdę na ich stronę, bo na pewno mają w meta: "games"
- Xan
-
Tymczasem gdzieś w Polsce... "Pan @husar do mnie na dywanik. Jak Pan wytłumaczy wysadzenie drukarki w naszym biurze?!" xD
- DzieX
-
- Kontakt:
"Pan @husar, skoro już Pan wydrukował to proszę rozkładać "