Malowanie figurek

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ
marcinsw
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Post autor: marcinsw »

Hej.
Dziękuję wam za odpowiedź.
Właśnie zabieram się do zamawiania. Wiecie może czemu jest taka duża rozbieżność cenowa pomiędzy sklepem GW a rebel.pl ? na 20 farbkach to aż 48 zł na plus dla rebel.pl z tym że nie ma 3 z podanych przez abubu kolorów.
Znacie może jeszcze inne sklepy warte polecenia co bym zamówił i citadel i vallejo ?
Podkłady kupić w sprayu? czarny i biały? dla jasnych i ciemnych figurek osobno? citadela czy vallejo?
I jeżeli w sprayu to czytałem gdzieś na pierwszych stronach tego postu, że nie farbujemy twarzy podkładem
"spodkładować na czarno, twarz i duże kawałki ciała niepodkładować jeszcze. Lepiej wpierw dać podkład z rzadkiej farby, zostanie on w dołkach, potem z normalnej. Zasadą jest, że lepiej dla szczegółów jest gdy 2 razy pomalujesz cienką warstwą niż raz grubą. " Rozumiem że to podkład nakładany pędzelkiem.... bo inaczej jak ominąć twarz ?
Możesz mi jeszcze podać jaki podkład kupić
Pozdrawiam.
Marcin

Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Kontakt:

Post autor: stave »

Witaj
Dlatego jest taka różnica w cenach bo farby są w standardowej ofercie zwykłych sklepów z wyjątkiem farb typu Edge bo te są w MO. Ogólnie to co jest w standardzie ma zawsze niższe ceny niż u nich na stronie.

My mamy na chwile obecną tylko pełną ofertę GW - cennik masz w podpisie jak i forum klubowe. Vallejo niedługo u nas się pojawi ale wpierw to Air a reszta się zobaczy.

Farby GW zawsze są dostępne od ręki pilnujemy tego :mrgreen:

Czarny z GW jest nadal Oki z białym miałem dwie wpadki ale nie wiem czy to nie była końcówka na linii.

Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski
Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu

Post autor: abubu »

kurde... zrobiłem pełen wywód na powyższe pytania... ale genialny nowy silnik mi wszystko odrzucił (sesja się skończyła mimo że cały czas jestem zalogowany) ... ok piszę jeszcze raz

- podkład spray citadel skull white do jasnych (choć ten nie jest idealny ... przy nakładaniu ważna jest wilgotność i temperatura powiersza... do białego lepiej sucho i ciepło - inaczej się rozpływa)
- podkład spray citadel chaos black do ciemnych (kryje idealnie, ale do jasnych [np. czerwień, żółty] się nie nadaje ... no chyba, że pierdyliard [nie 2, 3, ... 5 ... tylko pierdyliard] warst ci się chce później nakładać kolorem bazowym)
- uzupełnienie lub zastępczo Army painter szary do wszystkich
- podkład na całą figurkę równomiernie
- jasne elementy przy czarnym podkładzie rozjaśnij już pędzlem
- mądra zasada ... kilka cienkich warstw lepiej niż jedna gruba
- farby citadel zdecydowanie u stave (mój wyłączny diler gw/citadel :) - polecam) ... jaj już będzie miał vallejo, to też się uśmiechnę ale pewnie nie prędko ... zapas farbek mam na kilka lat :P (około 200-300 sztuk)

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
marcinsw
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Post autor: marcinsw »

Dzięki za ten " pełen wywód " :mrgreen: pomógł w zupełności. Fajny zestaw farb, nie wyschnie to zanim się zużyje? Farbki zamawiam od stave, szkoda, że nie ma Vallejo to wszystko na 1 zamówienie by przyszło.
/uklon za pomoc, inaczej kupił bym podstawową paletę barw i mieszał....
Jak już coś pomiziam pędzelkiem to wkleję co się ludziska pośmieją...
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
abubu

marcinsw pisze:nie wyschnie to zanim się zużyje?
jak będziesz o nie dbał, to nie powinny wyschnąć za prędko ... jeżeli by to się stało, to polecam Vallejo Airbrush Thinner (do rozcieńczania farb). Na początku farbki kupowałem na alledrogo i kilka się trafiło podeschniętych. Thinner dał radę i są jak nówki.

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
FALLEN
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Post autor: FALLEN »

Witam. Zakupiłem sobie farbki firmy Vallejo z serii Game Color.
Kolory i Wash'e do cieniowania:

Kolory:
Imperial Blue 72.020
Bloody Red 72.10
Goblin Green 72.030
Gold Yellow 72.007
Silver 72.052
Elfic Flesh 72.098
Polished Gold 72.055
Chainmail Silver 72.053
Leather Brown 72.040

*Dodatkowo odcienie:
Moon Yellow 72.005
Electric Blue 72.023
Escorpena Green 72.032
Squid Pink 72.013
Stonewall Grey 72.049

Wash'e:
Sepia Wash 73.200
Black Wash 73.201
Pale Grey Wash 73.202
Umber Wash 73.203
Flesh Wash 73.204
Green Wash 73.205
Red Wash 73.206
Blue Wash 73.207

Farbki mają po 17ml z tej aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3427348566

Tu kolory można porównać:
http://www.dakkadakka.com...atibility_Chart

2 pędzelki 70:0 - okrągłe
1 pędzelek 70:4 - okrągły
2 pędzelki 10:0 - okrągłe
1 pędzelek 000 - okrągły
1 pędzelek 00 - okrągły
1 zestaw pędzli od 1 do 12 - okrągłe

Drewnianą paletę na farby

Dodatkowe farbki 75ml: czarna i biel tytanowa firmy STANGER (dlatego nie dokupowałem na razie farbki czarnej oraz białej z Vallejo z serii Game Color, dokupię jeżeli te będą nadawały się tylko na podkłady).

Lakier bezbarwny, jedwabiście matowy firmy Nerchau.

Klej modelarski z pędzelkiem Revell.
Klej Wikol.
Klej polimerowy.

Zestaw skalpeli modelarskich.

"Trzecia ręka" - Lupa taka do lutowania z dwoma łapkami, którymi może trzymać np. dwie postacie na raz.

Czaszki z Warhammer'a jakbym gdzieś potrzebował na podstawki (40 sztuk).
Trumienki z żywicy z deklami do postaci np. wampirzycy i może ghoul'a (4 sztuki).

Oraz zestaw 41 komponentów na podstawki - od posypek, przez trawę, proszek do odbijania śladów, po korę.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Formę silikonową: Cegiełki - Kamień polny do Dice Tower, żeby ją zrobić, a w sumie przerobić na taką ładną.

No i oczywiście Dice Tower z tej aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3476816677

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sakiewkę do dodatku SMOKI też mam, białą z kolorowym, czerwonym smokiem - na żetony.

Oraz posiadam:
Talisman: Magia i Miecz ed. 4.5*
Talisman: Magia i Miecz: Żniwiarz
Talisman: Magia i Miecz: Podziemia
Talisman: Magia i Miecz: Królowa Lodu
Talisman: Magia i Miecz: Góry
Talisman: Magia i Miecz: Pani Jeziora
Talisman: Magia i Miecz: Smoki*
Talisman: Magia i Miecz: Wilkołak
Talisman: Magia i Miecz: Miasto

*Wersje poprawione. Kolejne przedruki, w których już nie było erraty.

W reszcie nie doszukałem się żeby była konieczna errata na www.galakta.pl.
Nie wiem tylko jak w MIEŚCIE (bo świeży dodatek).

Będę malował figurki po raz pierwszy.

Pytanie 1:
Czy zestaw jest dobry?
Pytanie 2:
Czy czegoś mi brakuje?
Pytanie 3:
Czy dam rade pomalować wszystko tymi farbkami, łącznie z monetami ale oprócz DICE TOWER?
Pytanie 4:
Po odpowiedzi na pytanie 3, czy zostanie farbek na pomalowanie DICE TOWER?
Pytanie 5:
Podkład Biały czy Czarny? Proszę nie uwzględniać tego, że robię to pierwszy raz po prostu, który lepszy. Chyba, że do niektórych postaci lepiej wypada BIAŁY, a do innych CZARNY?
Pytanie 6:
O jakich technikach malowania powinienem wiedzieć?
Dry brush - suchy pędzel?
Rozjaśnianie?
Cieniowanie?
A może jakieś inne?

-+-+-+-+-+-

Teraz parę odpowiedzi na moje pytania, odpowiem sobie sam:

Farbki Vallejo są jak dla mnie lepsze od Cytadeli i mają wszystkie chyba ich odpowiedniki. Cytadele sprawdzałem w między czasie, post wcześniejszy przeklejony z innego forum, ale mój, dlatego jeden pod drugim.

Washe po prostu niezastąpione! Dodam, że mimo posiadania washy używam też innych technik cieniowania, technik suchego oraz mokrego pędzla.

Pędzle te które napisałem jak najbardziej potrzebne.

Drewniana paleta super.

Dodatkowe farbki firmy STANGER...
Farbka Czarna jest po prostu super. Świetna jako podkład. Świetna jako po prostu farbka, dlatego nie trzeba Vallejo czarnej dokupować. Świetna do cieniowania.
Farbka Biel tytanowa nadaje się tylko i wyłącznie do cieniowania ale za to cieniuje się nią przednio!

Lakier bezbarwny - jak dla mnie odpowiedni. Figurka wygląda po nim ani matowo, ani błyszcząco. Taki jakiś pośredni. Mnie się bardzo podoba.

Klej modelarski z pędzelkiem Revell - przydatny jeżeli sklejam jakieś części plastikowe lub np. uszkodzę figurkę skalpelem podczas gradowania.
Klej Wikol - bardzo przydatny do podstawek.
Klej polimerowy lepszy do klejenia normalnych kamieni na przykład.

Zestaw skalpeli modelarskich - niezastąpione, ważne żeby było parę różnych ostrzy.

"Trzecia ręka" - Lupa taka do lutowania z dwoma łapkami, którymi może trzymać np. dwie postacie na raz - jak na razie malowałem bez niej, nawet oczy. Kupiłem ją od wypadku. Jednak sprawdziłem ją dzisiaj i faktycznie przydatna rzecz i bardzo fajna.

Czaszki z Warhammer'a - niezastąpione do podstawek pod figurki i akurat mnie do Dice Tower.

Zestaw 41 komponentów na podstawki - po prostu miód do podstawek oraz do Dice Tower.

Dice Tower - jest super. Zwykła drewniana ale ładna jak na zdjęciu w poprzednim poście, zmodyfikowałem ją i oto efekty. Na końcu dodam zdjęcia. Pewnie jeszcze nie skończona. Berło i Korona Władzy celowo większa niż czaszki i trumna!*

Pomalowałem już 2 figurki niżej zdjęcia.

Co do formy silikonowej... fajna i robi to co ma robić ale jednak nie użyłem, za dużo roboty w oklejaniu wieży.

1.Zestaw jest bardzo dobry (jedynie muszę dokupić lakier bezbarwny błyszczący do części błyszczących i złota na przykład oraz biały innej firmy do podkładów dla jaśniejszych postaci).
2.Lakieru bezbarwnego błyszczącego, białej farbki do podkładu oraz Vallejo Airbrush Thinner (do rozcieńczania farb) - to ostatnie nie koniecznie ewentualnie jak mi na palecie przyschnie za bardzo.
3.Myślę, że pomaluje wszystko i jeszcze zostanie. Dice Tower pomalowana, monety pomalowane oraz 2 figurki. A farbek jakbym nie używał wcale (ewentualnie może skończyć się Black Wash 73.201 z Wash'ów i ewentualnie czarny firmy STANGER).
4.Tak zostanie.
5.Czarny lepiej kryje nie domalowania, niby jak cienie i używać do postaci mrocznych. Białego używać do postaci z żywymi kolorami i tych w jasnych ubraniach.
6.Cieniowanie suchym pędzlem, mokrym pędzlem oraz washami. Rozjaśnianie i przyciemnianie figurek.
Inne techniki chyba własne tylko :)

http://www.forum.galakta.pl/viewtopic.p ... &start=390

-.-.-.-.-

Moja pierwsza podstawka (bez malowania) i mojego synka (bez malowania):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

DICE TOWER
PRZED:
Obrazek
PO:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

FIGURKI
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I to na razie tyle...

Jak coś to zrobię lepsze zdjęcia później - o figurki chodzi...
Monety muszę jeszcze bezbarwnym pociągnąć to wstawię...
Kończę właśnie 4 Żaby... ale coś mi chyba nie wyszły... chyba zobaczymy jak skończę :)

Jak na pierwszy raz robienia czegokolwiek takiego oceniam się na 4+/10, to chyba dobrze?

A i Minotaur nie ma żółtych rogów... na zdjęciu tak wyszły.
Ostatnio zmieniony czwartek 05 wrz 2013, 17:03 przez FALLEN, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
abubu

ok .... kupiłeś 6 wash'y i 9 "zwykłych" farbek? ... nie lepiej kupić było 14 farbek i 1 glaze medium? Farbka + glaze medium + woda = wash w kolorze farbki ... takie moje drobne skromne zdanie ... a nawet można i bez glaze medium ... wówczas masz większą paletę (w podanej brakowało mi przede wszystkim czerni i bieli, ale później w odpowiedziach podałeś więc ok).

ps. gdzie te pomalowane figurki? w załączonym temacie widać tylko podstawki (słabe zdjęcia niestety) i malowania to tam niewiele (chociaż efekty ciekawe ... aha ... masz wash sephia to go użyj na czaszkach)

FALLEN
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

juz dodaje zdjecia. tak na podstawkach nic nie jest malowane od tak sobie zrobilem z synkiem. jezeli chodzi o sepie zgadza sie maluje nim czaszki :) wpadlem na ten pomysl sam xD

No niestety jako poczatkujacy chlopczyk sam musialem dobierac kolory, a co do washy to slyszalem ze to fajne i kupilem, jak ktos ma kasy troche to moze sobie pozwolic na taki zakup raptem jakos 170 zl dalem za te farbki z przesylka.

Ok dodaje zdjecia...

Lacznie z dice tower ktora pomalowalem sam i dorobilem tam reszte rzeczy..., trumienki i czaszki tylko zakupione + drewniana dice tower do zlozenia... zloto korona berlo robione przezemnie i malowane. ok robie i zaraz edit bedzie.

Awatar użytkownika
abubu

FALLEN pisze:ok robie i zaraz edit bedzie.
zdjęcia daj już jako nową wiadomość, inaczej nie wyświetli mi w nieprzeczytanych :)

FALLEN
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Kurcze dodałem wyżej w tym moim pierwszym... Ale teraz Ci pewnie napisało, że nieprzeczytane :) To patrzaj do tego długiego posta mojego :)

Tak przy okazji... mam dodatkową planszę od podziemi była uszkodzona (nie dodruk jakiś na jednym polu i lekko rozerwana po 2 stronach) skleiłem i wygląda jak nowa :) poważnie. Galakta wymieniła mi na nową. Mam takie pytanko, czy są jakieś dodatki w kształcie narożnikowym? Gdzieś widziałem W kosmicznej otchłani w takiej formie, ale nie mogę znaleźć żeby ściągnąć, wydrukować i dokleić na planszę, miałbym jak oryginał :)

Mam też pytanie odnośnie zaokrąglaczy narożników do kart. Jaki jest potrzebny? Mam 10mm i jest za duży... Kupiłem teraz 5mm - czekam na przesyłkę... będzie dobry?

Kupiłem też gilotynę ale jakoś do $%^$%^%& się nią tnie xD Chyba że nie umiem hehe :)

arcanuss
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Post autor: arcanuss »

Jeżeli ktoś chce żeby jego figurki były piękne, a sam nie posiada zdolności plastycznych, to polecam tego oto pana: YouTube. Trochę bałem się wysyłać swoje figurki w Polskę, ale zaryzykowałem i nie żałuję. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Figurki są po prostu piękne. Wszyscy znajomi nie mogą się napatrzeć. A wiadomo, że i klimat gry zwiększył swoją wartość. Kilka miesięcy temu Pan skasował mnie 5 zł za figurkę plus koszty odesłania paczki. Pomalowanie wszystkich figurek może wydać się trochę kosztowne, ale w żadnej mierze tego nie żałuję i cieszę się, że trafiła mi się taka okazja. Dlatego przekazuję dalej.

FALLEN
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

arcanuss pisze:Kilka miesięcy temu Pan skasował mnie 5 zł za figurkę plus koszty odesłania paczki.
Na allegro.pl rozmawiałem z gościem, tamten chce 15 zł od figurki + koszty odesłania przesyłki i dodatkowo 1 zł od figurki za maźnięcie bezbarwnym...

Awatar użytkownika
abubu

FALLEN pisze:Na allegro.pl rozmawiałem z gościem, tamten chce 15 zł od figurki + koszty odesłania przesyłki i dodatkowo 1 zł od figurki za maźnięcie bezbarwnym...
FALLEN, nawet się nie baw w płacenie za coś, co sam jesteś w stanie zrobić. Z tego co widzę to nawet Tobie to idzie. Z czasem na pewno się poprawi technika itp. Zaprezentowane prace "Tego Pana" nie powalają, mają niedociągnięcia, szkoda że brak zbliżenia na twarze, proste malowanie (baza + wash + czasami może drybrush ...) ... jedynie przy niektórych płaszczach (rycerz) fajne przejścia ... nic wartego płacenia. Ale z drugiej strony, cena nie jest zła (biorąc pod uwagę, że samemu trzeba było by zakupić pędzle [min 20zł] oraz farbki [min 60zł]).

Candyman86
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Post autor: Candyman86 »

ja również uważam, że figurki bez rewelacji. Moim zdaniem nie trzeba dużo praktyki żeby tak pomalować. Jeśli ktoś nie ma czasu i cierpliwości to ok, można zapłacić, 5 zł za figurkę to chyba nie jest zła cena. Uważam natomiast, że malowanie, to niezła frajda i pozwala nacieszyć się grą, w przerwach między rozgrywkami.

Dużo osób powrzucało na forum swoje figurki, co moim zdaniem jest dodatkowym ułatwieniem. Ja zanim zabiorę się za kolejną figurkę, to często podglądam sobie wykonania innych, ponieważ pomaga mi to wyobrazić sobie, jak chciałbym pomalować swoją figurkę. osobiście lubię patrzeć na wykonania abubu , bo jest tam sporo ciekawych pomysłów :)

*snip* //Nemo
Awatar użytkownika
abubu

Swoje figurki mam nadzieję oddać kuzynowi, w zamian za nówki, tak abym sobie pomalował jeszcze raz ... teraz już mam więcej wiedzy na ten temat i chyba lepiej wyjdą (mam nadzieję), szczególnie w porównaniu do pierwszych :)

Ps. Candyman... ja robiłem dokładnie tak samo. No i oczywiście starałem się oddać kolorystykę zgodnie z tym co jest na kartach.

Western
Kupiec
Kupiec
Kupiec

Post autor: Western »

Panie i Panowie. Złożyło się w ten sposób, że postanowiłem wygrać bilety na targi gier i zabawek. Myślę, cóż za zdjęcie mogę wstawić? Padło na pomalowane przeze mnie figurki właśnie do Talismana. Tak więc, prośba do was o oddanie swojego głosu w facebookowej aplikacji https://apps.facebook.com/konkurstwojehobby/ na moją pracę.

Western
Kupiec
Kupiec
Kupiec

Post autor: Western »

Na załączonym zdjęciu oprócz 2 figurek z dodatku Wilkołak, jest także 3 figurka, która została zaadoptowana do gry. I teraz, mam już postać Krasnoludzka Kobieta. Czy macie jakiś pomysł na nazwę dla figurki przedstawionej na fotografii?

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: arai »

Pomalowałam Minotaura (w końcu!) a mój brat 3 figurki do Draculi (w tym samym czasie kiedy ja malowałam jedną xD). Niestety jest już późno i ciemno, więc zdjęcia wyszły niezbyt dobre, ale jak ktoś będzie chciał to zrobię w dzień i podeślę innym razem. Ja osobiście jestem zadowolona z efektów swojej pracy, bratu też moim zdaniem wyszło fajnie. Mam już plan co sobie dokupić i za jakiś czas pomaluję kolejną figurkę, a wy mnie nie zdemotywujecie choćbyście się bardzo starali ^^
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

"Podczas srogiej zimy zrozumiałem, że we mnie jest niezwyciężone lato."
Awatar użytkownika
abubu

minotaura przyjemnie mi się malowało bo jest całkiem fajny (tylko podstawkę ma z*baną ciut i źle wyważony jest) ... generalnie drybrush załatwia większość w tej figurce.

Kuzynowi sprezentowałem 4 dodatki TMiM (Góry, Podziemia, Żniwiarz, Królowa Lodu), resztę dokupił sam. Teraz tylko próbuję wcisnąć mu swoje pomalowane w zamian z nówki "szaraki" co bym pomalował jeszcze raz :) przyjemniej przy nich się bawiłem niż teraz przy warhammerze ... tutaj za wiele powtarzanych elementów jest (masówka).
arai pisze:Mam już plan co sobie dokupić i za jakiś czas pomaluję kolejną figurkę, a wy mnie nie zdemotywujecie choćbyście się bardzo starali ^^
no jak na kobietę to nawet tobie wyszedł :P

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Co jest nie tak z podstawką? ;) Co to ma znaczyć to "jak na kobietę"? jak na kobietę to ja ci jutro skopie tyłek w turnieju :P

Awatar użytkownika
abubu

arai pisze:Co jest nie tak z podstawką? ;)
podstawka jest mało stabilna i bez dociążenia Minotaur ma tendencję do "padania na pysk"
arai pisze:Co to ma znaczyć to "jak na kobietę"?
no nie od dziś wiadomo, że faceci się lepsi we wszystkim :P (tylko czasami im się nie chce) :D
arai pisze:jak na kobietę to ja ci jutro skopie tyłek w turnieju :P
nie ma szans (patrz powyżej) ... no chyba, że mi się nie będzie chciało wygrać (patrz powyżej) :P

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

nie ma szans (patrz powyżej) ... no chyba, że mi się nie będzie chciało wygrać (patrz powyżej) :P
A jednak :P

Awatar użytkownika
abubu

arai pisze:
A jednak :P
ekhem [-X ... ostatecznie przegrało mi się z Cyprianem :P :-" :roll:

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Nie podnoś mi ciśnienia :mrgreen:

FALLEN
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

aaaaa... jakim kolorem malowałaś mu mieczyk, sztylecik czy co to tam jest??? dziewczyno :) bo zapomniałem jaki masz nick a teraz nie widzę xD

ODPOWIEDZ