Nie i akurat właśnie to mi się w nim podoba.pretorianstalker pisze:w gruncie rzeczy ten upadły Paladyn jest profesją dla jednego PoszukiwaczaMożna nim zostać inaczej niż z Paladyna poprzez zmianę charakteru?
Konkurs na postać/poszukiwacza - dyskusja
- Isztwan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Droga do Chwały
• Las Elfów
• Trzęsawiska i Lodowy Las - Posty: 1382
- Kontakt:
- Leviathan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• 500 Kart Przygód
• Pieczara Kanibali
• Wyspy Przeznaczenia - Posty: 615
Bardzo, bardzo dobry pomysł. Uważam, żezmiana regulaminu pod tym kątem jest konieczna. W końcu to ma być konkurs autorskich poszukiwaczy, a nie autorskich, doszlifowywanych przez całe forum.czeski_ pisze:Mam też pewną propozycję co do regulaminu konkursu.
Lepiej byłoby gdyby postacie wystawiane w konkursie nie były wcześniej prezentowane na forum. Wcześniejsza prezentacja oznacza ingerencje forumowiczów w ostateczny wygląd postaci - a to dość niesprawiedliwe. Jeżeli ktoś nie zastosuje się do rad userów albo wystawi postać prosto do konkursu to może być inaczej oceniany.
"A son seul aspect n'est-on pas terrasse?
Nul n'est assez hardi pour l'exciter"
Job 40:28
-
-
vetoLepiej byłoby gdyby postacie wystawiane w konkursie nie były wcześniej prezentowane na forum. Wcześniejsza prezentacja oznacza ingerencje forumowiczów w ostateczny wygląd postaci - a to dość niesprawiedliwe.
to spowoduje że ludzie nie będą pokazywać swoich poszukiwacy żeby zachowac ich do konkursu. Konkurs ma wskazać najlepszego poszukiwacza z wszystkich tych, których autorzy zechcą do konkursu wystawic, a nie tych specjalnie n konkurs robionych. Poza tym ja i tak prawie nigdy nie stosuję się do zmian proponowanych przez innych userów.
to ma być konkurs na poszukwacza miesiąca, więc powinny się na nim pojawić karty najlepszych poszukwiaczy np tych, którzy się ludziom na forum spodobali.
Jesli wejdzie taka zasada, to nie będę wtedy brał udziału w konkursie
Ostatnio zmieniony piątek 11 maja 2007, 15:31 przez PoKrAk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
mi rowniez, swietny pomysl, z tego powodu uznalem tego poszukiwacza za najlepszego.Nie i akurat właśnie to mi się w nim podoba
z tym podobienstwem postaci nie przesadzajmy, krzyzowiec Lensa z paladynem Isztwana naprawde ma bardzo niewiele wspolnego, dwie zupelnie odrebne koncepcje poszukiwaczy, czy astropata jest plagiatem czarownicy, skoro obie postacie na początku gry posiadaja jeden czar :?: \:D/
wisnia
- Leviathan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• 500 Kart Przygód
• Pieczara Kanibali
Nie sądzisz, że takie argumenty są niczym innym jak demagogią i szantażem emocjonalnym?PoKrAk pisze:Jesli wejdzie taka zasada, to nie będę wtedy brał udziału w konkursie
Skoro Ty i tak nie stosujesz się do wskazówek inych, to co przeszkadza Ci wprowadzenie takiego ograniczenia? Nie sądzisz, że sytuacja w której ktoś wrzuca na forum wersję roboczę, otrzymuje 15 sugestii, stosuje się do nich i "tworzy" w ten sposób solidną postać można nazwać przygotowaniem AUTORSKIEGO poszukiwacza?
[-X
-
-
Przeszkadza mi, bo wtedy będę musiał trzymać wszystko w ukryciu do czasu aż wybiorę tego który się pojawi na konkursie (a konkurs jest raz na miesiąc). Jeśli zaczną tak robić wszyscy, to ograniczamy w ten sposób ilośc pojawiających się na forum poszukiwaczy.
oczywiście, jakby inaczej :badgrin:Nie sądzisz, że takie argumenty są niczym innym jak demagogią i szantażem emocjonalnym?
- Leviathan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• 500 Kart Przygód
• Pieczara Kanibali
Myślałem ostatnio o częstotliwości zgłaszania Poszukiwaczy o czasie na głosowanie. Doświadczenie poprzedniego miesiąca wykazało, że i tak głosy padają w zasadzie w ciągu tygodnia od zakończenia okresu zgłoszeń.PoKrAk pisze:Przeszkadza mi, bo wtedy będę musiał trzymać wszystko w ukryciu do czasu aż wybiorę tego który się pojawi na konkursie (a konkurs jest raz na miesiąc).
Może warto byłoby skrócić czas głosowania?
8-[ Ale wiesz, że to nie jest walka w piaskownicy albo sejmik szlachecki?PoKrAk pisze:Cytat:
Nie sądzisz, że takie argumenty są niczym innym jak demagogią i szantażem emocjonalnym?
oczywiście, jakby inaczej
Niech zdecyduje większość...
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
Takie zachowanie doprowadziło już raz do upadku Rzeczypospolitejveto
Ja uważam, że pomysł z nie prezentowaniem ich wcześniej na forum za słuszny. Główny argument został podany i uważam, że jest jak najbardziej sensowny. Postać jest wtedy "świeża" nie udoskonalana przez kolektyw
Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
-
-
Np w następnym miesiącu może chcę wystawić poborcę i co? już mi nie wolno? może mam go zdjąć z forum bo inaczej nie będę mógł?
Jeśli już to ustalcie tą zasadę w innym brzmieniu - poszukiwacze którzy pojawili się na forum, a potem byli modyfikowani nie mogą brać udziału w konkursie - innymi słowy tylko pierwsza wersja jaka się na forum pojawiła. Inaczej doprowadzicie do tego że ludzie chcący zamieścić poszukwiacza w swoim dodatku i zarazem w konkursie będą musieli wstrzymywać publikację dodatku.
apropo paladyna Isztwana > ile jest w MM możliwości zmiany na zły charakter? Bo w MiMie jeśli dobrze pamiętam jest tylko jedna (Mefistofeles) a biorąc pod uwagę że ten jeszcze trudniej zmienia charakter to już nie wiem czemu ma służyć ta cała jego profesja (która imo powinna coś jednak dawać a nie tylko same wady).
Jeśli już to ustalcie tą zasadę w innym brzmieniu - poszukiwacze którzy pojawili się na forum, a potem byli modyfikowani nie mogą brać udziału w konkursie - innymi słowy tylko pierwsza wersja jaka się na forum pojawiła. Inaczej doprowadzicie do tego że ludzie chcący zamieścić poszukwiacza w swoim dodatku i zarazem w konkursie będą musieli wstrzymywać publikację dodatku.
apropo paladyna Isztwana > ile jest w MM możliwości zmiany na zły charakter? Bo w MiMie jeśli dobrze pamiętam jest tylko jedna (Mefistofeles) a biorąc pod uwagę że ten jeszcze trudniej zmienia charakter to już nie wiem czemu ma służyć ta cała jego profesja (która imo powinna coś jednak dawać a nie tylko same wady).
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
Jeszcze Ci wolno bo nikt nic nie postanowiłNp w następnym miesiącu może chcę wystawić poborcę i co? już mi nie wolno? może mam go zdjąć z forum bo inaczej nie będę mógł?
Moim zdaniem niedobry pomysł, ponieważ większość ludzi na forum przegląda twórczość graczy i w generalnie jest na bieżąco z każdym poszukiwaczem. Ciężko zachować obiektywizm w takiej sytuacji jak się zna treść karty, która została zmodyfikowana pod kątem sugestii forumowiczów gdy na konkursie będzie jej oryginalna "beta" wersja.Jeśli już to ustalcie tą zasadę w innym brzmieniu - poszukiwacze którzy pojawili się na forum, a potem byli modyfikowani nie mogą brać udziału w konkursie - innymi słowy tylko pierwsza wersja jaka się na forum pojawiła.
Poza tym nie widzę naprawdę problemu w poczekaniu z wypuszczeniem jakiegoś dodatku kilka dni jeżeli w nim znajduje się jakiś potencjalny poszukiwacz na konkurs.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13523
Ten konkursu jest jak wiecie pierwszy i regulamin szlifujemy nabierząco, wiem powinien być wyrobiony juz na początku, ale nieda sie wszystkiego zrobić. Zmiany w tych 3 pierwszych miesiącach sa raczej kosmetyczne, ale na 2 edycje konkursu bedzie już surowszy regulamin i będą tam uwzględnione różne komplikacje, również ta że na konkurs NIE BĘDĄ mogły być postacie prezentowane, czemu ? wiem że może to spowodować zatrzymanie dodatków, ale bedzie miało to na celu wyrównanie szans osób które nie udzielają sie na forum. oczywiście do zmian w regu jeszcze dużo czasu i sie dokładnie zastanowimy czy niedać możliwości zamieszczenia pierwszyej wersji poszukiwacza, ale chyba bardziej skłonię sie do wypowiedzi SeSima:PoKrAk pisze:Cytat:
Lepiej byłoby gdyby postacie wystawiane w konkursie nie były wcześniej prezentowane na forum. Wcześniejsza prezentacja oznacza ingerencje forumowiczów w ostateczny wygląd postaci - a to dość niesprawiedliwe.
veto
to spowoduje że ludzie nie będą pokazywać swoich poszukiwacy żeby zachowac ich do konkursu. Konkurs ma wskazać najlepszego poszukiwacza z wszystkich tych, których autorzy zechcą do konkursu wystawic, a nie tych specjalnie n konkurs robionych. Poza tym ja i tak prawie nigdy nie stosuję się do zmian proponowanych przez innych userów.
Pozatym i tak narpiew prezentowany jest poszukiwacza a potem dodatek, a dodatek opublikować zawsze można z tym opóźnieniem i po 10 udostępnić.SeSim pisze:Moim zdaniem niedobry pomysł, ponieważ większość ludzi na forum przegląda twórczość graczy i w generalnie jest na bieżąco z każdym poszukiwaczem. Ciężko zachować obiektywizm w takiej sytuacji jak się zna treść karty, która została zmodyfikowana pod kątem sugestii forumowiczów gdy na konkursie będzie jej oryginalna "beta" wersja.
Znam Zdanie Czeski_ego PoKrAka i SeSima z chęcią zapoznam sie z innymi przemyśleniami na ten temat.
Hmm szkoda było by że nie brałbyś udziału ale konkurs jest dowolny i nikt nie zmusza do brania udziału jak nie chcesz to nie, ale naprawdę nie sądze aby to spowolniło ukazywanie sie dodatków.PoKrAk pisze:Jesli wejdzie taka zasada, to nie będę wtedy brał udziału w konkursie
Co do czasu głosowania fakt jest on długi i może go skrócimy ale to też tylko kosmetyka i w 2 ed konkursu zobaczymy co z tym zrobimy.
Pozdrawiam Valdi
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- RasdSaris
-
Widać, że wykonany szybko i w sumie niepotrzebnie. Mam nadzieję, że będą poprawki.
grafika słabiutka, brak justowania w 1 części tekstu, forma tekstu niezgodna w normami. Widać, że si ę śpieszyłeś
Było tak. brak dostępu do kompa, potem brak fotoszopa, potem w nocy na dwie godziny przed zamknięciem konkursu, komp w kafejce, w pośpiechu i po znajomości zainstalowany fotoszop (na 10min). 10 min - robienie postaci. Postać technicznie będzie dopieszczona a na pewno ewoluuje. Chcąc utrzymać ciagłosć w konkursie wrzuciłem ją. (przygotowany przeze mnie Kamienny Demon był na dvd płycie - kłopot - brak czytnika dvd w kompie:/
The fish doesn't think.
The fish is mute.
Expressionless.
The fish doesn't think,
Because the fish knows
Everything.
The fish is mute.
Expressionless.
The fish doesn't think,
Because the fish knows
Everything.
- Leviathan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• 500 Kart Przygód
• Pieczara Kanibali
Ja swoje zdanie także już wyraziłem.Valdi pisze:Znam Zdanie Czeski_ego PoKrAka i SeSima z chęcią zapoznam sie z innymi przemyśleniami na ten temat.
Jak na 10 minut to nieźle, ale niestety nie na tyle żeby zdziałać coś w konkursie. Mimo to gratuluję zacięcia i chęci uczestnictwa. To się ceni!RasdSaris pisze: 10 min - robienie postaci
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
A tak sorry małe przeoczenieLeviathan pisze:Valdi napisał/a:
Znam Zdanie Czeski_ego PoKrAka i SeSima z chęcią zapoznam sie z innymi przemyśleniami na ten temat.
Ja swoje zdanie także już wyraziłem.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- nillu
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karczma - Posty: 49
jest możliwe rzucić czar na tego Poszukiwacz który zmienia mu charakter na wybrany przez rzucającego. nie pamiętam nazwy czaru ale z pewnością taki istniejePoKrAk pisze:apropo paladyna Isztwana > ile jest w MM możliwości zmiany na zły charakter? Bo w MiMie jeśli dobrze pamiętam jest tylko jedna (Mefistofeles) a biorąc pod uwagę że ten jeszcze trudniej zmienia charakter to już nie wiem czemu ma służyć ta cała jego profesja (która imo powinna coś jednak dawać a nie tylko same wady).
a co do dyskusji o zmianach wystawionych do konkursu kart Poszukiwaczy pod wpływem komentarzy innych forumowiczów to uważam, że faktycznie NIE powinno się modyfikować wystawionej do konkursu postaci na etapie prezentacji...
Sam z chęcią poprawiłbym u mojego Paladyna justowanie przy piątej zdolności, który to defekt po prostu umknął mojej uwadze (a w zasadzie już to porawiłem
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Przy okazji zmiany tez sie zaostrzą dojdą informacje o dyskwalifikacji uczestnika i takie tam w końcu to ma być poważny konkurs 
- pretorianstalker
-
W sumie wystawianie postaci wcześniej nie pokazywanych moim zdaniem jest ok. Tych dodatków nie powstaje znowu cała masa, żeby jakoś widocznie wpływało to na działania forum. Ale uważam równiez, że wszelkie zmiany w regulaminie mogące wpływać w nierówny sposób na uczestników nie powinny być wprowadzane w trakcie trwania konkursu. Jednym słowem z takimi zmianami powinno się poczekać do kolejnej edycji, w której pewnie sam wezmę udział, bo przypadnie ona na okres kiedy znajdę pewnie trochę czasu i zacznę pracować nad dwoma dodatkami, a więc i trochę postaci się pojawi 
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
No dlatego cały czas mówię że zmiany nie kosmetyczne (czyli właśnie takie jak zgłaszanie nowych nieprezentowanych prac) będą wprowadzone dopiero w 2ed konkursu (nie mylić z 2etapem 1ed konkursu)
- gural
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Bestiariusz
• Kurhan
• Świątynia - Posty: 1031
-
-
nie wyraziłem się precyzyjnie. Chodziło mi raczej o to, żeby nie można było wystawiać poszukiwaczy, którzy podlegali jakiejkolwiek ewolucji po wystawieniu na forum. Jedynie takich, którzy się pojawili i tyle, nie wprowadzano w nich żdnych zmian i nie pokazywano nowych wersji.Moim zdaniem niedobry pomysł, ponieważ większość ludzi na forum przegląda twórczość graczy i w generalnie jest na bieżąco z każdym poszukiwaczem. Ciężko zachować obiektywizm w takiej sytuacji jak się zna treść karty, która została zmodyfikowana pod kątem sugestii forumowiczów gdy na konkursie będzie jej oryginalna "beta" wersja.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Pod takim założeniem myśle że bedzie można to przyjąć.
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
Moim zdaniem nadal nie, przedstawione postacie będę komentowane, będą podane propozycje poprawy co również dla osób czytających forum "od deski do deski" może wpłynąć na ocenę. Jak już robić ograniczenia to konkretne, a nie półśrodki jak to u nas w sejmie bywa...
- mriswith
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Losowanie Postaci
• Zamek Bestii - Posty: 1008
Nie obrzucam, tylko pytam. A nuż się pomyliłeśczeski_ pisze:Nie zarzucam tylko uzasadniam moją ocenę. "Zwykły" wziąłem w cudzysłów - rozum to sobie jak chcesz. Nie chce się tu obrzucać mięchem bo ktoś kogoś źle ocenił.mriswith pisze:W takim razie nie rozumiem dlaczego zarzucasz mojemu olbrzymowi, że jest "dużo bardziej zwykły".
Już po 1szym można udostępnić, tak jak rozpoczyna się zgłaszanie.Valdi pisze:Pozatym i tak narpiew prezentowany jest poszukiwacza a potem dodatek, a dodatek opublikować zawsze można z tym opóźnieniem i po 10 udostępnić.
Ew. można skrócić głosowanie a wydłużyć czas zgłaszania, tu i tu 2 tygodnie.
Tu się zgadzam. No i jakiś punkcik zawsze zdobędziesz.Jak na 10 minut to nieźle, ale niestety nie na tyle żeby zdziałać coś w konkursie. Mimo to gratuluję zacięcia i chęci uczestnictwa. To się ceni!
No chyba nikt nie zmodyfikował Postaci na etapie prezentacji (jeśli chodzi o wersję konkursowa, nikt nie zmienił postaci na poprawioną).nillu pisze: a co do dyskusji o zmianach wystawionych do konkursu kart Poszukiwaczy pod wpływem komentarzy innych forumowiczów to uważam, że faktycznie NIE powinno się modyfikować wystawionej do konkursu postaci na etapie prezentacji...
A jak go wymyślałem to uważałem "ot! mała zabawa się przyda"Przy okazji zmiany tez sie zaostrzą dojdą informacje o dyskwalifikacji uczestnika i takie tam w końcu to ma być poważny konkurs
-
-
SeSim, teraz to już przesadzasz. Postacie umieszczane w temacie konkursowym RÓWNIEŻ SĄ KOMENTOWANE w temacie z dyskusją i to również może wpłynąć na ocenę, (patrz choćby psioniczka). pewnie teraz uznasz że w takim razie nalezy zakazać jeszcze komentowania wystawionych w konkursie prac... ja na to, że na ocenę ma również niewątpliwie wpływ to jak ocenili to ci którzy głosowali przed nami zwłaszcza jeśli podali jakieś uzasadnienie, w tej sytuacji wypadałoby zrobić jeszcze głosowanie tajne żeby już nic w ogóle nie miało wpłwywu na ocenę, tyle że wtedy moim zdaniem odpada spora częśc zabawy jaką daje konkurs i możliwośc śledzenia rozwoju sytuacji wraz z kolejnymi głosami :neutral: Nie bawmy się w forumowy PiS [-( Gdyby wprowadzić tak restrykcyjną zasadę, to żeby miała on jakikolwiek sens musiałbyś jeszcze zabronić twórcy zamieszczania zmienionej wersji poszukiwacza nawet w in nym temacie poz konkursem czy udostepniania jej w międzyczasie w jakimś dodatku do czasu zakończenia konkursu pod groźbą dyskwalifikacji. No sorry, ale to już by było grube przegięcie. Nie przesadzajmy znowu z tą "poważnością", powinno chodzić raczej o dobrą zabawę, a o tą trudną gdy z każdej strony ograniczają nas jakieś zakazy.SeSim pisze:Moim zdaniem nadal nie, przedstawione postacie będę komentowane, będą podane propozycje poprawy co również dla osób czytających forum "od deski do deski" może wpłynąć na ocenę. Jak już robić ograniczenia to konkretne, a nie półśrodki jak to u nas w sejmie bywa...
Biorąc to po uwagę uważam, że spokojnie można dopuścić postacie niezmienione w takiej formi jak je przedstawiono, a przesadzanie z zakazami nie ma tu sensu. I nie używałbym tu określenia półśrodki, tylko "kompromis".
- mriswith
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Losowanie Postaci
• Zamek Bestii - Posty: 1008