Malowanie figurek

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ
jezykwaw
Niziołek
Niziołek
Niziołek

Post autor: jezykwaw »

RUNner pisze:Skończyłem wczoraj malować 11 figurkę do Talismana i naszła mnie taka myśl odnośnie kolorów podstawek. Kolor byłby uzależniony od charakteru poszukiwacza, czyli dobry - biały podstawek, neutralny - szary i zły - czarny. Niestety chyba już nie będę nic zmieniał skoro większość figurek skończona i polakierowana. Ale tutaj mam takie pytanie: czy lakierowane figurki można malować dalej?
no to pochwal sie jak ci wyszlo malowanie ja chetnie popatrze, ja tez sie wkrecilem w malowanie wczoraj pomalowalem nastepne 3 figurki. ale jakos do innych figurek mnie nie ciagnie pewnie dlatego ze talisman to moja ulubiona gra planszowa.

Awatar użytkownika
RUNner
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Post autor: RUNner »

Jak skończę pozostałe figurki to się pochwalę, aczkolwiek nie ma czym. Moje prace są przeciętne, nie przyłożyłem zbyt wielkiej wagi do niektórych, głównie tych słabo odlanych szczegółów. W czasie gry figurki się sprawdzają znakomicie, ale gdy się dokładnie im przyjrzeć to nie wygląda to zbyt dobrze :)
Poniżej jedno foto zrobione telefonem więc niewiele widać.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

jezykwaw
Niziołek
Niziołek
Niziołek

No fajnie wyszedl ten krasnolud, ja wlasnie sobie nalozylem bialy podklad na krasnoluda i bede sie wzorowal na tym juz pomalowanym (moim skromnym zdaniem arcydzieło! ):
Obrazek

Awatar użytkownika
RUNner
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

No wzorzec masz znakomity! Być może też będę ciągle wprowadzał jakieś poprawki do moich figurek :) W końcu zawsze można coś ulepszyć (i pogorszyć także). Mimo wszystko widać że ochota dążenia do ideału się pojawiła, a to już oznacza spore problemy w przyszłości! :D

Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: arai »

Ale charakter może ulec zmianie w czasie gry, kolor podstawki nie :P W życiu jeszcze nie malowałam żadnych figurek. Aczkolwiek może Rogasia namówię żebyśmy razem się pobabrali w farbkach :P

"Podczas srogiej zimy zrozumiałem, że we mnie jest niezwyciężone lato."
Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

arai, już mnie namówiłaś :) Trzeba tylko zdobyć farbki i pędzelki i możemy brać się do roboty :)

Ogłoszenie :mrgreen: Przygarniemy nadające się do dalszego użytku resztki farbek :mrgreen:

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
arai
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: arai »

A może ja sobie przyczepię do ubrania te figurki i pójdziemy na paintballa?:D

"Podczas srogiej zimy zrozumiałem, że we mnie jest niezwyciężone lato."
Awatar użytkownika
RUNner
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Wczoraj późnym wieczorem skończyłem malowanie ostatniej figurki z zestawu podstawowego. Frajda spora, ale też pracy momentami było bardzo dużo. A przypomnę, że nie bawiłem się w te najdrobniejsze szczegóły, zasadniczo nie malowałem też oczu, tylko traktowałem twarz washem. Efekt daleki od ideału ale w czasie gry w ogóle nie przeszkadza. Nie kombinowałem także z podstawkami, nie doklejałem trawy czy piasku.
Figurki subiektywnie podzieliłem w kategorii trudności malowania, czasochłonności:
- łatwe: Żabki, Ghul
- standardowe: Zabójca, Troll, Czarnoksiężnik, Czarownica
- trudne: Krasnolud, Wojownik, Złodziej, Druid, Mnich, Elf, Wróżka
- masakra: Minstrel, Kapłan

Kilka wskazówek technicznych dla tych co chcą się zabawić w malowanie:
- podkład w sprayu sprawdza się dość dobrze, ale dokładniej naniosłoby się jednak pędzlem (i także znacznie taniej)
- malowałem podkładem białym i problem w tym że później trzeba dokładnie malować bo prześwitujące białe "piksele" są bardzo widoczne. Myślę jednak że do Talismana biały podkład jest idealny ze względu na wykorzystanie sporej liczby jaśniejszych kolorów.
- lakier w sprayu jest dość kłopotliwy w użyciu i trzeba bardzo uważać na jego działanie.
- pędzelki to absolutna podstawa skutecznego malowania! Brzmi banalnie, ale bez dobrze ułożonego pędzla do detali ciężko się maluje, często niwecząc dotychczasową pracę.
- i na koniec kwestia farbek, a dokładnie liczby kolorów: czarny, biały, żółty, zielony, niebieski, czerwony, brązowy, złoty i srebrny. To wg mnie minimum, a i tak szlag człowieka trafia gdy należy uzyskać należy kolor purpurowy, fioletowy :)
Jak na kompletnego nowicjusza to rozpisałem się konkretnie, ale mam nadzieję że komuś mogą się przydać niektóre spostrzeżenia. W każdym razie tym wszystkim, których czeka jeszcze malowanie figurek do Talismana, życzę owocnej pracy! :)

jezykwaw
Niziołek
Niziołek
Niziołek

Kolejny 3 figurki pomalowane:

Złodziej:
Obrazek Obrazek Obrazek

Czarownik:
Obrazek Obrazek

Wampirzyca:
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
RUNner
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Złodziej o twarzy Rumcajsa? Czemu nie! :D
Bardzo udane prace, najbardziej mi się podoba Wampirzyca, świetnie dobrałeś kolory.

Awatar użytkownika
RUNner
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Moje figurki:
http://imageshack.us/photo/my-images/10/p1030830x.jpg/

Jednak cały czas mam ochotę coś w nich zmieniać :)

Awatar użytkownika
Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Czemu oni wszyscy mają zamknięte oczy? :D

Awatar użytkownika
RUNner
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Bo nie są pomalowane więc wolą ich nie pokazywać :D

Awatar użytkownika
Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

To skoro masz ciągle ochotę coś w nich zmieniać, to już wiesz od czego zacząć :)

Awatar użytkownika
RUNner
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Nie, nie... zostawiam ten element tak jak jest. To są figurki do grania a nie na wystawę. Nikt przy planszy nie jest w stanie zauważyć takich detali, więc nie ma sensu ich malować. Zresztą jest to żmudne zadanie, a mam obecnie ograniczone zasoby czasowe.

Murder665
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Post autor: Murder665 »

dla mnie w kwestii malowania postaci z TMiM jest jeden poważny problem - TWARZE :)... śliczna grafika łotrzycy, mrocznej kultystki, wojownika, a po pomalowaniu twarzy wyglądają jak styrane dziady :) wojownik jest chyba mistrzem okrutnego grymasu... namachałem się pędzelkiem strasznie długo, żeby wyprowadzić ich facjatę do odpowiedniej ekspresji:) i na szczęście udało się... przy kolejnych figurkach chyba zacznę używać nożyka i pilnika i wyreguluję im co nieco...

Awatar użytkownika
RUNner
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Z twarzami jest ten właśnie problem że często są źle wylane i bez korekty nie da się ich pomalować przyzwoicie.

Kludi
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Post autor: Kludi »

Siema wszystkim ;). Tak się przyglądałem, to te figurki wyglądają rewelacyjnie. Niedawno kupiliśmy sobie z bratem i kuzynem Talismana (+Żniwiarz i Pani Jeziora).
Czy ktoś z was byłby chętny do pomalowania nam figurek? Oczywiście za drobną opłatą. My nie mamy żadnego talentu jeżeli chodzi o malowanie, a bardzo chcielibyśmy urozmaicić naszą rozgrywkę. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich!

Western
Kupiec
Kupiec
Kupiec

Post autor: Western »

Kludi. ja ci polecam serdecznie. Kup zestaw startowy army painter. Spokojnie na sam początek wystarczy. Cenowo w 100 się zmieścisz a wiele tym podstawowym zestawem zdziałasz. Za pomalowanie przez kogoś pewnie wyjdzie więcej, a zlecenie malowania komuś odbiera całą frajdę z pomalowanych figurek (moim zdaniem).

Awatar użytkownika
Erestor
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Post autor: Erestor »

Ja zlecałem malowanie profesjonaliście - koszt 20zł od figurki, więc jest to dość droga przyjemność.

Blog o nauce języka angielskiego: MeetEnglish
Wszystkie moje dodatki tutaj: OneDrive
Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

Post autor: Kaktus+ »

dla wszystkich malarzy:
http://massivevoodoo.blogspot.com/2009/ ... hotography

mnóstwo porad, technik, przykładów, zdjęć. Gorąco polecam!

Przemas
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Post autor: Przemas »

Witam wszystkich serdecznie, dziś w końcu się zebrałem w sobie i pomalowałem żabę :)
jakieś półtorej godziny dziobania. Jest to moja pierwsza figurka jaką pomalowałem, z efektu jestem w miarę zadowolony.

Jeszcze tylko podstawka na czarno, przylepić trochę kamyczków i piasku gotowe

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A jak Wam się podoba ?

Awatar użytkownika
Erestor
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Post autor: Erestor »

Bardzo fajnie Ci wyszła ta żaba :)

Blog o nauce języka angielskiego: MeetEnglish
Wszystkie moje dodatki tutaj: OneDrive
Awatar użytkownika
Terk
Kupiec
Kupiec
Kupiec

Post autor: Terk »

Mnie się podoba żabka. A sam jako początkujący malarz mogę polecić zaopatrzenie się w jakieś washe. Są to rozcieńczone farbki, które służą do cieniowania figurek. Jak pomalowany model przejedziemy na koniec washem, to wygląda znacznie lepiej. Oczywiście jeszcze lepszy efekt jest, jeśli cieniujemy mieszając farbę z jaśniejszą i malujemy nią wystające elementy (ew. z ciemniejszą i malujemy zagłębienia), ale do tego trzeba wprawy i mnie np. nie chciałoby się w ten sposób malować setki termagauntów (nie mówiąc o reszcie tyranidów) mając na uwadze na dodatek to, że zacząłem zbierać skavenów do battla i setki niepomalowanych szczurów spoglądają na mnie z półki.

wook
Zawadiaka
Zawadiaka
Zawadiaka
Post autor: wook »

Ja oddałem kilku poszukiwaczy na próbę do profesjonalnego malowania. Z początkiem roku będę je miał - porobię zdjęcia i wrzucę.

ODPOWIEDZ