The Reaper expansion
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
• Udręka Czarownika - Posty: 6316
-
O to ciekawa sprawa, zakładając tak jak piszesz, że koleś nie wymyślił sobie tego i tak jest w instrukcji. Znaczy nie podoba mi się zupełnie tak zmieniony przepis...Bludgeon pisze:Katiusha napisał/a:
Bludgeon, a ten dodatek jest już w Angielskiej wersji normalnie w sprzedaży?
Tak.
Tak samo mi się nie podoba (pisałam juz o tym na Galakcie), że mozna odrzucić sobie karte Przedmiotu czy Przyjaciela kiedy się chce na Obszarze aby zablokować wyciągnięcie Przygody z talii.
Bo z jakiej racji porzucenie np Butelki z Wodą ma blokować np atak Smoka wylosowanego z talii? :doubt:
Jakaś bezsensownie pozmieniana instrukcja w tym MiMie/Talismanie 4.5. Same wałki.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
Mi też nie, w ogóle to wszyscy na to psioczą. Na szczęście łatwo to zmienić regułami domowymi. Coś czuję że wszyscy będą grać na losowanie.Katiusha pisze:O to ciekawa sprawa, zakładając tak jak piszesz, że koleś nie wymyślił sobie tego i tak jest w instrukcji. Znaczy nie podoba mi się zupełnie tak zmieniony przepis...Bludgeon pisze:Katiusha napisał/a:
Bludgeon, a ten dodatek jest już w Angielskiej wersji normalnie w sprzedaży?
Tak.
Nie jest chyba tak źle bo kartę odrzucasz zanim pociągniesz przygodę. Taka taktyka może ułatwić natomiast przeżycie komuś kto ma 1 życie i stara się dotrzeć np do kapliczki.Katiusha pisze:Tak samo mi się nie podoba (pisałam juz o tym na Galakcie), że mozna odrzucić sobie karte Przedmiotu czy Przyjaciela kiedy się chce na Obszarze aby zablokować wyciągnięcie Przygody z talii.
Bo z jakiej racji porzucenie np Butelki z Wodą ma blokować np atak Smoka wylosowanego z talii? :doubt:
- Katiusha
-
No właśnie o to chodzi, ze dla mnie jest to do bani, a czemu pisałam na przykładzie ze Smokiem.Bludgeon pisze:Nie jest chyba tak źle bo kartę odrzucasz zanim pociągniesz przygodę
To jest "sztuczne" blokowanie zdarzeń jakie mogą się wydarzyć.
Ostatnio zmieniony piątek 19 gru 2008, 23:20 przez Katiusha, łącznie zmieniany 1 raz.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
• Zadania Czarownika - Posty: 2174
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
Ale z drugiej strony pojawia się element taktyczny. Jesteś na 1 życiu, chcesz dotrzeć do leczenia, czy będziesz ryzykować ciągnięcie kart czy zaczniesz pozbywać się przedmiotów?Katiusha pisze:No właśnie o to chodzi, ze dla mnie jest to do bani, a czemu pisałam na przykładzie ze Smokiem.Bludgeon pisze:Nie jest chyba tak źle bo kartę odrzucasz zanim pociągniesz przygodę
To jest "sztuczne" blokowanie zdarzeń jakie mogą się wydarzyć.
W rzeczywistości użycie tej opcji w grze będzie na tyle rzadkie że wątpię by w negatywny sposób wpłynęło na rozgrywkę.
- Rogo
-
Ale to jest fajne jak z 1 punktem życia/wytrzymałości bedziesz niepewny jutra - znaczy się następnej tury 
Z drugiej strony w starym poczciwym MiM też w każdej chwili można było się pozbyć przedmiotu (nic tego nie zabraniało), a wtedy obszar jest zajęty i nie ma jak na nim wyciągnąć nowej karty
Z drugiej strony w starym poczciwym MiM też w każdej chwili można było się pozbyć przedmiotu (nic tego nie zabraniało), a wtedy obszar jest zajęty i nie ma jak na nim wyciągnąć nowej karty
Ja nawet nie mam Talismana.
- Katiusha
-
Hę, a nie musiałeś NAJPIERW wykonać instrukcji obszaru czyli pociągnąć karte/ty z talii, a dopiero potem po spotkaniach z Nieznajomymi i walce z Wrogami (i to wygranej aby Ci się tura nie skończyła) wykonywać dalsze czynności czyli branie/porzucanie kart (kolejność rozpatrywania kart)?Rogo pisze:Z drugiej strony w starym poczciwym MiM też w każdej chwili można było się pozbyć przedmiotu (nic tego nie zabraniało), a wtedy obszar jest zajęty i nie ma jak na nim wyciągnąć nowej karty
- Katiusha
-
No to masz medal-torta za gre w MiMa bez wypaczania nadchodzacych zdarzeń. Wiiiiuuut!! PLASK!!!Rogo pisze:Nie wiem - ja i tak zawsze grzecznie ciągnąłem karty i tej zasady nic (u mnie) nie zmieni
A poważnie, to ja nawet jak kupie sobie nowego MiMa/Talismana, to będe grać zgodnie z zasadami z MiMa 2.0.
Te nowe są jakieś pokręcone... :roll:
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24371
Pewnie dostanę warna za spamowanie, ale w obliczu wiadomej sytuacji nie pozostaje mi nic innego, jak się zgodzić z tą wypowiedzią.Ajwer pisze:każdy gra jak mu wygodnie, jak są jakieś upierdliwe zasady,które bezsensownie ułatwiają rozgrywkę to nie pozostaje nic innego jak je olać :-"
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Little bit of fun is all I'm after!
- Ajwer
-
nie wiem czy to już było czy nie ale daje link do kostuchy:)
http://new.fantasyflightgames.com/edge_ ... p?eidn=296
http://new.fantasyflightgames.com/edge_ ... p?eidn=296
- 8janek8
-
Poniżej ciekawa sytuacja przy wylosowaniu dwóch Wrogów z dodatku:
Jak walczyć?
Tłumaczenie:
"Łowczy Goblin - Musisz rzucić 2 kośćmi za swój atak i wybrać niższy wynik.
Łowca - Rzuć 2 kośćmi. Jeżeli rezultat jest równy lub niższy niż twoja Moc możesz wymknąć się Łowcy. Jeżeli jest wyższy musisz z nim walczyć, nie możesz jednak rzucać kością za swój atak.
Rozwiązanie: Rzuć za Łowcę (2 kośćmi - przyp.). Jeśli możesz wymknąć się Łowcy to możesz walczyć tylko z Łowczym Goblinem. Jeżeli nie masz możliwości wymknięcia się Łowcy, Wrogowie atakują Cię na raz łącząc swoją Siłę, a Poszukiwacz nie może wykonywać rzutu kością za swój atak."
(W wypadku, kiedy możesz się wymknąć Łowcy, ale zdecydujesz się z nim walczyć, możesz rzucać za swój atak 2 kośćmi i wybierasz niższy wynik. - moje uzupełnienie i jego interpretacja).
Jak walczyć?
Tłumaczenie:
"Łowczy Goblin - Musisz rzucić 2 kośćmi za swój atak i wybrać niższy wynik.
Łowca - Rzuć 2 kośćmi. Jeżeli rezultat jest równy lub niższy niż twoja Moc możesz wymknąć się Łowcy. Jeżeli jest wyższy musisz z nim walczyć, nie możesz jednak rzucać kością za swój atak.
Rozwiązanie: Rzuć za Łowcę (2 kośćmi - przyp.). Jeśli możesz wymknąć się Łowcy to możesz walczyć tylko z Łowczym Goblinem. Jeżeli nie masz możliwości wymknięcia się Łowcy, Wrogowie atakują Cię na raz łącząc swoją Siłę, a Poszukiwacz nie może wykonywać rzutu kością za swój atak."
(W wypadku, kiedy możesz się wymknąć Łowcy, ale zdecydujesz się z nim walczyć, możesz rzucać za swój atak 2 kośćmi i wybierasz niższy wynik. - moje uzupełnienie i jego interpretacja).
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
-
http://www.rebel.pl/product.php/1,1295/ ... nsion.html , ja już mam w koszyku czekam tylko do momenty aż będzie w sklepie 
- kowal85
-
A myślisz, że polska wersja będzie tańsza ? pewnie coś koło 100 zł, jeśli nie tyle co podstawka.
edit:
Teraz trochę żałuję, zakupu polskiej wersji ;/, a tak mogłem mieć podstawke EN i Reapera EN.
edit:
Teraz trochę żałuję, zakupu polskiej wersji ;/, a tak mogłem mieć podstawke EN i Reapera EN.
Ostatnio zmieniony niedziela 11 sty 2009, 14:35 przez kowal85, łącznie zmieniany 1 raz.
- Katiusha
-
Polska wersja będzie po 20 PLN...7Tristan pisze:89 zł? oni sobie chyba jaja robią...
Plus VATu do tego 100 PLN czyli razem 120 PLN...
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
-
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
-
Reaper moim zdaniem nie wnosi nic nowego, gdyż to w zasadzie dokładnie to samo co jeden z dodatków autorskich do starego MiMa (nie pamiętam czyjego autorstwa) ,który mam wydrukowany i w który gram już od paru miesięcy. Wprowadzenie go do nowego Talismana mi się podoba ,jednakże uważam że powinien zawierać coś więcej niż tylko parę kart(zwłaszcza że podstawa ma ich śmiesznie mało). Ale tak jak napisałeś każdy ma prawo do własnego zdania.
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP