Fallout na zasadach Magii i Miecza
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
Gry planszowe są moim zdaniem najciekawsze kiedy są najprostsze. Weźcie z MiMa prostotę i naprawcie jego bugi, przenieście w świat post-apo a naprawdę wyjdzie z tego zacna giera.
Karta z podziałem na strefy obrażeń jest moim zdaniem bardzo dobrym pomysłem. Natomiast żeby uniknąć paradoxu w stylu, mam kask na głowie, dostałem w głowę i rzut obronny na wyrzucenie tylko 6, to proponuję dać coś takiego, że jeżeli masz element pancerza w który zostałeś trafiony to rzucasz kostką (załóżmy że gramy k6) 1,2 i to cię chroni. W zależności od klasy pancerza w danym miejscu mógłby być jakiś modyfikator dodatni na rzut obronny.
Koniecznie zrobić żeby złoto coś ważyło - dzięki temu unikniecie postaci milionerów. Nie wiem - 3 albo 5 mieszków złota jeden slot na Przedmiot.
Pomysł z wagą przedmiotów jest moim zdaniem bardzo dobry. Dać udźwig bazowy i niech się ludek męczy żeby dopasować niesiony złom do swojej nośności. Dodatkowo wprowadzić na karcie postaci miejsca na przedmioty, które się niesie i używa oraz na takie które się niesie ale nie używa. Przez "nie używa" mam na myśli, że gdy dochodzi do jakiegoś spotkania (walki tudzież badania obszaru - whatever) to możesz użyć tylko tego co masz w slotach do użycia. Zamian można dokonywać w momencie kiedy nie jest się zajętym (np podczas tury innego gracza). Dodałbym też, że jak ktoś przekroczy dopuszczalny udźwig to o tyle punktów mniej się rusza i podczas walki ma o tyle punktów trudniej. Zwiększanie udźwigu zrobiłbym względem statystyki odpowiedzialnej za siłę, z tym że zrobiłbym to że +1 ma się jak się przekroczy krotność "siły" startowej (no chyba, że będzie ograniczenie rozwoju to jakoś inaczej). W każdym razie zrobić to tak żeby nie było za łatwo i żeby ten udźwig naprawdę minimalnie się zwiększał.
Natomiast nie bawiłbym się w robienie broni dystansowej strzelającej na sąsiednie pola (chyba że byłoby to jakieś wielkie działo na kołach lub czołg
). Raczej rozwiązania "lokalne" przy potyczce. Ewentualnie zrobić tak, że strzelający bronią dystansową ma większą inicjatywę podczas walki z ludkiem z bronią "białą" i może strzelić dwa razy. Za pierwszym razem jak nie odniesie sukcesu to się nic nie dzieje, za drugim razem jest to już normalna walka.
Co do grafik to polecam zaznajomić się z konceptami Afterfalla na digarcie:
http://www.digart.pl/tagi/afterfall/
Obecnie strona Afterfalla nie działa w takiej formie w jakiej działała dotychczas zatem jest to chyba jedyne miejsce w sieci gdzie można je jakoś w miarę z jednego miejsca pobrać. Jeżeli bylibyście zainteresowani mogę spróbować załatwić Wam więcej konceptów
Jeżeli chcecie to mam również podręcznik do RPGa Falloutowego - może jakieś pomysły stamtąd wygrzebiecie.
Jednak pamiętajcie, prostota siłą gry planszowej! Nie komplikujcie za bardzo bo wyjdzie z tego nudna kicha przy której trzeba będzie siedzieć z tabelkami i wszystko odmierzać!
Karta z podziałem na strefy obrażeń jest moim zdaniem bardzo dobrym pomysłem. Natomiast żeby uniknąć paradoxu w stylu, mam kask na głowie, dostałem w głowę i rzut obronny na wyrzucenie tylko 6, to proponuję dać coś takiego, że jeżeli masz element pancerza w który zostałeś trafiony to rzucasz kostką (załóżmy że gramy k6) 1,2 i to cię chroni. W zależności od klasy pancerza w danym miejscu mógłby być jakiś modyfikator dodatni na rzut obronny.
Koniecznie zrobić żeby złoto coś ważyło - dzięki temu unikniecie postaci milionerów. Nie wiem - 3 albo 5 mieszków złota jeden slot na Przedmiot.
Pomysł z wagą przedmiotów jest moim zdaniem bardzo dobry. Dać udźwig bazowy i niech się ludek męczy żeby dopasować niesiony złom do swojej nośności. Dodatkowo wprowadzić na karcie postaci miejsca na przedmioty, które się niesie i używa oraz na takie które się niesie ale nie używa. Przez "nie używa" mam na myśli, że gdy dochodzi do jakiegoś spotkania (walki tudzież badania obszaru - whatever) to możesz użyć tylko tego co masz w slotach do użycia. Zamian można dokonywać w momencie kiedy nie jest się zajętym (np podczas tury innego gracza). Dodałbym też, że jak ktoś przekroczy dopuszczalny udźwig to o tyle punktów mniej się rusza i podczas walki ma o tyle punktów trudniej. Zwiększanie udźwigu zrobiłbym względem statystyki odpowiedzialnej za siłę, z tym że zrobiłbym to że +1 ma się jak się przekroczy krotność "siły" startowej (no chyba, że będzie ograniczenie rozwoju to jakoś inaczej). W każdym razie zrobić to tak żeby nie było za łatwo i żeby ten udźwig naprawdę minimalnie się zwiększał.
Natomiast nie bawiłbym się w robienie broni dystansowej strzelającej na sąsiednie pola (chyba że byłoby to jakieś wielkie działo na kołach lub czołg
Co do grafik to polecam zaznajomić się z konceptami Afterfalla na digarcie:
http://www.digart.pl/tagi/afterfall/
Obecnie strona Afterfalla nie działa w takiej formie w jakiej działała dotychczas zatem jest to chyba jedyne miejsce w sieci gdzie można je jakoś w miarę z jednego miejsca pobrać. Jeżeli bylibyście zainteresowani mogę spróbować załatwić Wam więcej konceptów
Jeżeli chcecie to mam również podręcznik do RPGa Falloutowego - może jakieś pomysły stamtąd wygrzebiecie.
Jednak pamiętajcie, prostota siłą gry planszowej! Nie komplikujcie za bardzo bo wyjdzie z tego nudna kicha przy której trzeba będzie siedzieć z tabelkami i wszystko odmierzać!
Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
- Rogo
-
SeSimie, całkiem prosta ta gra nie będzie - to ma być Fallout a nie chińczyk 
Karte z podziałem obrażeń jako strzał celowany? w sumie fajny bajer to był w grze
złoto żeby ważyło? No może... Zobaczymy co Isztwan powie, mi się to tak średnio widzi
Waga przedmiotów, owszem jest w planach, ale bez żadnych bajerów co jest używane a co nie (aczkolwiek jeszcze sie pomyśli). Z Przeciążeniem pomysł niezły - ale też bym zrobił że max o 2 jednostki wagi sie da (a w standardzie myśle że by było 8
)
Broń dystansowa będzie w tej grze standardem, więc każdy by strzelał na odległość - to byłby bezsens. Walki będą tylko podczas spotkania, a broń palna od białej chyba tylko wyższym bonusem będzie się różniła
2 tury walk to chyba zbędne zamieszanie.
Co do grafik to chyba Isztwan Ci podziękuje, bo raczej on się tym zajmie :mrgreen:
Tak czy siak, dzięki za opinie i cenne uwagi
co jeszcze sądzisz o wprowadzeniu kości innych niż k6? powody takiego pomysł opisałem w jednym z poprzednich postów
Dodam jeszcze, że nie chce robić broni polegających na "rzuć dwoma kostkami i wybierz sobie lepszy wynik" - to bym zrobił jako jakiegoś perka do zdobycia
poza tym rzadko sie zdarza że sie rzuci dwie 1 żeby słabo poszło (aczkolwiek ja tak ostatnio Rumaka straciłem - gram na takiego ze sie rzuca 2 razy i sumuje wynik - bylem pewien ze skopie smoka a wyrzucilem dwie 1
xD)
Karte z podziałem obrażeń jako strzał celowany? w sumie fajny bajer to był w grze
złoto żeby ważyło? No może... Zobaczymy co Isztwan powie, mi się to tak średnio widzi
Waga przedmiotów, owszem jest w planach, ale bez żadnych bajerów co jest używane a co nie (aczkolwiek jeszcze sie pomyśli). Z Przeciążeniem pomysł niezły - ale też bym zrobił że max o 2 jednostki wagi sie da (a w standardzie myśle że by było 8
Broń dystansowa będzie w tej grze standardem, więc każdy by strzelał na odległość - to byłby bezsens. Walki będą tylko podczas spotkania, a broń palna od białej chyba tylko wyższym bonusem będzie się różniła
Co do grafik to chyba Isztwan Ci podziękuje, bo raczej on się tym zajmie :mrgreen:
Tak czy siak, dzięki za opinie i cenne uwagi
co jeszcze sądzisz o wprowadzeniu kości innych niż k6? powody takiego pomysł opisałem w jednym z poprzednich postów
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
Nie zgodzę się z Tobą. Jeżeli gra ma być wzorowana na MiMie, ma posiadać podobną planszę to zauważ, że gra w prostego MiMa w kilka osób potrafi ciągnąć się jak flaki z olejem... A teraz dodaj sobie do tego czasu zwiększoną kilkukrotnie komplikację mechaniki a co za tym idzie dużo więcej rzutów.Rogo pisze:SeSimie, całkiem prosta ta gra nie będzie - to ma być Fallout a nie chińczyk
Nie myślałem o celowanym obszarze, raczej o losowym trafieniu w daną część pancerza. U Lukasa było to chyba tak rozwiązane, że 1-2 kask, 3-4 zbroja, 5-6 tarcza. Żeby ograniczyć ilość rzutów kostką, te statystyki wziąłbym z wniku rzutu na skuteczność.Rogo pisze:Karte z podziałem obrażeń jako strzał celowany? w sumie fajny bajer to był w grze
No i tutaj odniosę się jeszcze raz do nawiązania do MiMa. Jeżeli plasza ma być wzorowana na 3 kręgach z MiMa i ma mieć podobną ilość pól to kostka powyżej k6 jest bezsensowna. Ilość pól na zewnętrzym kręgu to 6. Czyli jak Ci się pofarci to możesz przejść z jednego "bezpiecznego" narożnika planszy do drugiego. Ponadto jeżeli dałbyś większą kostkę to jednorazowo mógłbyś przebiedz pół planszy, pozatym dysproporcja pomiędzy najkrótszym ruchem a najdłuższym byłaby moim zdaniem zdecydowanie za duża przy takiej ilości pól. Ktoś naprawdę pomyślał projektując tą planszę pod kostki k6Rogo pisze:co jeszcze sądzisz o wprowadzeniu kości innych niż k6? powody takiego pomysł opisałem w jednym z poprzednich postów
Akurat tutaj uważam, że można sobie pozwolić na komplikację w takiej formie w jakiej to przedstawiłem. Dodałoby to atrakcyjności broniom dystansowym. Pozatym zobacz, że to wcale nie komplikowałoby tak bardzo rozgrywki jak w MiMie. W MiMie bronie dystansowe należą do żadkości, natomiast tutaj wręcz przeciwnie, zatem sytuacja z powtórnym rzutem byłaby stosunkowo rzadka.Rogo pisze:Broń dystansowa będzie w tej grze standardem, więc każdy by strzelał na odległość - to byłby bezsens. Walki będą tylko podczas spotkania, a broń palna od białej chyba tylko wyższym bonusem będzie się różniła 2 tury walk to chyba zbędne zamieszanie.
Wyjaśniłem dlaczego powinno ważyć. Zobacz jak to w MiMie jest, na pewnym etapie rozgrywki praktycznie przestaje istnieć aspekt ekonomiczny w tej grze, ponieważ każdy jest napakowany złotem po uszy. Psuje to trochę rozgrywkę.Rogo pisze:złoto żeby ważyło? No może... Zobaczymy co Isztwan powie, mi się to tak średnio widzi
- Rogo
-
Porównanie do chińczyka to akurat był tandetny humor :mrgreen: poziom komplikacji będzie podobny do tego w MiM, nie mam zamiaru robić miliona tabel - nawet jedna to by było za dużo 
Co do pancerzy to myślałem raczej, żeby nie wprowadzać hełmów - pancerz to będzie pancerz
te wszystkie znane nam z gry. Ew. przy udanym trafieniu w głowę straci się 2 punkty wytrzymałości (takie tam nawiązanie do trafień krytycznych
). Poczekam na opinie innych 
kości inne niż k6 miałyby być tylko w wybranych sytuacjach, jasno opisanych w instrukcji, bądź w kartach, tzn. k6 będzie wszędzie poza kilkoma szczegółami (jak np. strzał serią z karabinu, obrona - większa kostka pozwoli na lepsze poróżnienie pancerzy i broni, a nie zamierzamy wprowadzać amunicji).
Na temat broni dystansowej miałem podobne zdanie, ale Isztwan mnie od niego odwiódł
jeszcze się to z nim obgada i przemyśli 
Co do wagi złota i tego, że każdy jest później milionerem - co ciekawe mi się to rzadko zdarza
i trzeba jakoś walutę nazwać - paczka banknotów zamiast mieszków złota? :mrgreen:
Ludzie, wypowiadajcie się, bo wolę od razu uwzględnić Wasze sugestie, niż później nanosić setki poprawek (których i tak pewnie nie uniknę)
Co do pancerzy to myślałem raczej, żeby nie wprowadzać hełmów - pancerz to będzie pancerz
kości inne niż k6 miałyby być tylko w wybranych sytuacjach, jasno opisanych w instrukcji, bądź w kartach, tzn. k6 będzie wszędzie poza kilkoma szczegółami (jak np. strzał serią z karabinu, obrona - większa kostka pozwoli na lepsze poróżnienie pancerzy i broni, a nie zamierzamy wprowadzać amunicji).
Na temat broni dystansowej miałem podobne zdanie, ale Isztwan mnie od niego odwiódł
Co do wagi złota i tego, że każdy jest później milionerem - co ciekawe mi się to rzadko zdarza
Ludzie, wypowiadajcie się, bo wolę od razu uwzględnić Wasze sugestie, niż później nanosić setki poprawek (których i tak pewnie nie uniknę)
Ja nawet nie mam Talismana.
- HunteR
-
No i dlatego walczę o to żeby były tylko dwa staty jak w MiMie, żeby nie było jakiś przekombinowanych testów z użyciem kilku kostek i modyfikatorów oraz o to żeby były postacie poszukiwaczy (szukaliby Krypty Zero czy innego hydroprocka) z konkretnymi przypisanymi skillami a nie karty postaci na których każdy sobie wpisuje umiejętności jakie chce itdSeSim pisze:Gry planszowe są moim zdaniem najciekawsze kiedy są najprostsze. Weźcie z MiMa prostotę i naprawcie jego bugi, przenieście w świat post-apo a naprawdę wyjdzie z tego zacna giera.
Niezły pomysł, ale mieszki złota zamieniłbym na kapsle. MiMowe zasady to jedno, ale klimat też jest ważny a kto tam po wojnie miał złotoSeSim pisze:Koniecznie zrobić żeby złoto coś ważyło - dzięki temu unikniecie postaci milionerów. Nie wiem - 3 albo 5 mieszków złota jeden slot na Przedmiot.
Bardzo dobre rozwiązanie które zlikwiduje takie problemy jak 'na ile obszarów można by strzelać z karabinu' itp. Do strzelania na inne obszary mogłyby być snajperki i tak jak pisałeś jakieś działa itp.SeSim pisze:Natomiast nie bawiłbym się w robienie broni dystansowej strzelającej na sąsiednie pola (chyba że byłoby to jakieś wielkie działo na kołach lub czołg). Raczej rozwiązania "lokalne" przy potyczce. Ewentualnie zrobić tak, że strzelający bronią dystansową ma większą inicjatywę podczas walki z ludkiem z bronią "białą" i może strzelić dwa razy. Za pierwszym razem jak nie odniesie sukcesu to się nic nie dzieje, za drugim razem jest to już normalna walka.
Isztwan pisze:Myślę, że warto byłoby od razu niektóre obszary zaopatrzyc w oddzielny stos kart
Jestem za, w końcu co innego może spotkać cię na pustkowiach a co innego np. w Krypcie. I da się to zrobić nawet bez kolorków, po prostu dać tekst "ciągniesz jedną kartę Pustkowi chyba że jakaś już tu jest" albo "jedną kartę Krypty" itd.Wiesz, nawet nie tylko jedno pole, ale i po 1 czy 2 pola w lewo i w prawo (można je na planszy wyróżnić jakimś kolorem, tzn to miejsce na opis dać w wyróżniającym się odcieniu)
[tu był obrazek, ale zepsuli forum]
- Michael
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Poszukiwacze z Talismana
• Zbrojownia Szalonego Gnoma - Posty: 631
Zgadzam się z HunteRem. Gra powninna być prosta : 2 statsy , kapsle , używanie broni dystansowej tylko na jednym polu a do strzelania na inne pole snajperka , gotowi poszukiwacze , bez wybierania sobie umiejętności na początku gry , niektóre obszary powinny mieć osobne stosu kart . Generalnie wydaje mi się że chcecie zrobić planszowego Fallouta RPG . Mówię nie Jak będę chciał zagrać w takiego fallouta to włączę sobie Fallouta na kompie 
Given the choice - whether to rule a corrupt and failing empire, or to challenge the Fates for another throw, a better throw against one's destiny - what was to do?
Tell me about the loneliness of good. Is it equal to the loneliness of evil?"
- Artownik
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Wiedźmińskie Kobiety
• Worek Przygód - Posty: 3542
A to czasem nie było tak, że walutą były kapsle w Falloucie? (już nie pamiętam)
EDIT: jednak kapsle, nie zauważyłem tego w wypowiedzi Huntera.
Co do amunicji, to moglibyście w sumie wprowadzić na lepszy sprzęt. O ile dobrze pamiętam, to amunicja z broni energetycznej służyła też do zasilania fury.. ale mogę się mylić.. ogólnie można by to jakoś ciekawie wykorzystać, też do konkretnych urządzeń i w ten sposób byłby dość ciekawy element, no ale to do przemyślenia ofkors.
I ja byłbym raczej za trzema statami, tzn. rozumiem że dzięki temu dwa z nich będą się rozwijać, a jeden nie, co uważam za bardzo dobre rozwiązanie poróżniające postacie.
EDIT: jednak kapsle, nie zauważyłem tego w wypowiedzi Huntera.
Co do amunicji, to moglibyście w sumie wprowadzić na lepszy sprzęt. O ile dobrze pamiętam, to amunicja z broni energetycznej służyła też do zasilania fury.. ale mogę się mylić.. ogólnie można by to jakoś ciekawie wykorzystać, też do konkretnych urządzeń i w ten sposób byłby dość ciekawy element, no ale to do przemyślenia ofkors.
I ja byłbym raczej za trzema statami, tzn. rozumiem że dzięki temu dwa z nich będą się rozwijać, a jeden nie, co uważam za bardzo dobre rozwiązanie poróżniające postacie.
- Isztwan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Droga do Chwały
• Las Elfów
• Trzęsawiska i Lodowy Las - Posty: 1382
- Kontakt:
W części pierwszej kapsle, w kolejnych dolary.Artownik pisze:A to czasem nie było tak, że walutą były kapsle w Falloucie?
Co do amunicji to jestem przeciwny wprowadzaniu jej do gry. Nie ma powodu by to robić. Zresztą to zagadnienie opisałem wcześniej.
Nie rozumiem co jest takiego strasznego w wybieraniu 1 (tylko 1 z kilku króciutkich!) zdolności dla postaci na początku gry, że wszyscy są przeciw. Niektórzy piszą, że to skomplikuje grę a jednocześnie podawane są pomysły znacznie bardziej pogmatwane od tego...
Zgadzam się, po co kombinować. Walka powinna odbywać się na 1 polu.HunteR pisze:Do strzelania na inne obszary mogłyby być snajperki i tak jak pisałeś jakieś działa itp.
- Michael
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
W Tactics były dwie waluty: kapsle używane przez mniej cywilizowanych i pieniądze. Zresztą pieniądze były rolę pomocniczą w handlu , którego podstawą w Falloucie jest BARTER. Jak to przeniesiecie do gry ?Isztwan pisze:W części pierwszej kapsle, w kolejnych dolary.Artownik pisze:A to czasem nie było tak, że walutą były kapsle w Falloucie?
Given the choice - whether to rule a corrupt and failing empire, or to challenge the Fates for another throw, a better throw against one's destiny - what was to do?
- Rogo
-
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
Ja nie protestowałemIsztwan pisze:Nie rozumiem co jest takiego strasznego w wybieraniu 1 (tylko 1 z kilku króciutkich!) zdolności dla postaci na początku gry, że wszyscy są przeciw. Niektórzy piszą, że to skomplikuje grę a jednocześnie podawane są pomysły znacznie bardziej pogmatwane od tego...
- Artownik
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Wiedźmińskie Kobiety
- HunteR
-
A ja wciąż uważam że zdolności z gry (plus takich typowo MiMowych w stylu 'zaczynasz z taką a taką bronią') jest na tyle dużo że można je porozdzielać między poszukiwaczy i zrobić z tego ciekawe postacie. Zostawianie pustego miejsca na karcie poszukiwacza w celu dopisywania zdolności to moim zdaniem za dużo kombinowania.
Jeśli chodzi o amunicję, tak samo jak większość uważam że jest zbędna. Za to podoba mi się pomysł (nie pamiętam już kto o tym pisał) żeby na kartach pustkowi (czy co tam będzie zamiast kart przygód) pojawiały się zdarzenia w stylu 'koniec amunicji - do czasu aż odwiedzisz sklep z bronią nie możesz używać broni palnej' albo 'ups - zacięła ci się broń i w najbliższej turze nie możesz z niej korzystać'. To urozmaici grę.
Kwestia handlu... można stworzyć cennik wszystkich przedmiotów, broni i pancerzy i handlarze mogliby odkupywać od poszukiwaczy towar np. za pół ceny. Przy odpowiednich zdolnościach tudzież atrybucie można by się targować.
Przy okazji wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Można by stworzyć kilka stosów kart miast i wiosek. Podczas wchodzenia do miasta/wioski trzeba by wyciągnąć taką kartę, wtedy nigdy by nie wiadomo było co nas w mieście spotka. Czy zaatakuje nas gang czy może spotkamy kogoś kto by się do nas przyłączył. Dopiero potem można się gdzieś w mieście udać (do sklepu czy lekarza). Myślę też na jedną turę można by odwiedzić tylko jedną miejscówkę. Chcą np. się wyleczyć a potem dokupić broni trzeba by w mieście spędzić dwie tury. Dla dodatkowego urozmaicenia za każdą dodatkową turę spędzoną w mieście trzeba by ciągnąć dodatkową kartę miasta.
Jeśli chodzi o amunicję, tak samo jak większość uważam że jest zbędna. Za to podoba mi się pomysł (nie pamiętam już kto o tym pisał) żeby na kartach pustkowi (czy co tam będzie zamiast kart przygód) pojawiały się zdarzenia w stylu 'koniec amunicji - do czasu aż odwiedzisz sklep z bronią nie możesz używać broni palnej' albo 'ups - zacięła ci się broń i w najbliższej turze nie możesz z niej korzystać'. To urozmaici grę.
Kwestia handlu... można stworzyć cennik wszystkich przedmiotów, broni i pancerzy i handlarze mogliby odkupywać od poszukiwaczy towar np. za pół ceny. Przy odpowiednich zdolnościach tudzież atrybucie można by się targować.
Przy okazji wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Można by stworzyć kilka stosów kart miast i wiosek. Podczas wchodzenia do miasta/wioski trzeba by wyciągnąć taką kartę, wtedy nigdy by nie wiadomo było co nas w mieście spotka. Czy zaatakuje nas gang czy może spotkamy kogoś kto by się do nas przyłączył. Dopiero potem można się gdzieś w mieście udać (do sklepu czy lekarza). Myślę też na jedną turę można by odwiedzić tylko jedną miejscówkę. Chcą np. się wyleczyć a potem dokupić broni trzeba by w mieście spędzić dwie tury. Dla dodatkowego urozmaicenia za każdą dodatkową turę spędzoną w mieście trzeba by ciągnąć dodatkową kartę miasta.
- Rogo
-
HunteR, ale zdolności będą wpisane, tylko będzie się jeszcze jedną dodatkową ostatnią dobierać (można losowo, to może być śmiesznie
).
Co do amunicji - o tym już dawno z Isztwanem postanowiliśmy i pozostała tylko kwestia poróżnienia strzału pojedynczego i serią (skoro nie może tego poróżnić ilość zużywanej amunicji...), więc chyba zrobie to na zasadzie, że strzał serią będzie miał niższy bonus ale rzut dwoma kostkami i wybór lepszego wyniku (skoro nikt się nie godzi na kostki k8 i k10
), zresztą niedługo zobaczycie 
Odnośnie handlu: no i tu by powstała tabelka, do której również znajdą się przeciwnicy. Może skoro na karcie będzie wpisana waga, to dopisać też cenę, a handlarze by skupowali broń za 2-3 mz taniej niż ją sprzedają?
Ostatni pomysł uważam za dobry, ale tylko to z ciągnięciem kart. Spędzanie więcej tur jest zbędne - zakup broni długo nie trwa, a lekarzy powiedzmy mają dobrych
Co do amunicji - o tym już dawno z Isztwanem postanowiliśmy i pozostała tylko kwestia poróżnienia strzału pojedynczego i serią (skoro nie może tego poróżnić ilość zużywanej amunicji...), więc chyba zrobie to na zasadzie, że strzał serią będzie miał niższy bonus ale rzut dwoma kostkami i wybór lepszego wyniku (skoro nikt się nie godzi na kostki k8 i k10
Odnośnie handlu: no i tu by powstała tabelka, do której również znajdą się przeciwnicy. Może skoro na karcie będzie wpisana waga, to dopisać też cenę, a handlarze by skupowali broń za 2-3 mz taniej niż ją sprzedają?
Ostatni pomysł uważam za dobry, ale tylko to z ciągnięciem kart. Spędzanie więcej tur jest zbędne - zakup broni długo nie trwa, a lekarzy powiedzmy mają dobrych
- Michael
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
A co jeżeli ktoś wylosuje postać Androida i na początku gry wylosuje umiejętność np "wszystkie lekarstwa działają na ciebie dwa razy słabiej" Ale wtedy będzie radocha , ubaw po pachy prawdziwy , wszyscy będą turlać się ze śmiechu wokól planszy. Jedynym wyjściem byłoby tworzenie dla każdego rodzaju poszukiwacza nowych kart umiejętności do losowania a to jest zły pomysł.Rogo pisze:HunteR, ale zdolności będą wpisane, tylko będzie się jeszcze jedną dodatkową ostatnią dobierać (można losowo, to może być śmiesznie).
- Isztwan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Droga do Chwały
• Las Elfów
- Kontakt:
- Rogo
-
Otóż to, do zasad można dorzucić, że jeśli się wylosuje zdolność którą dana postać już ma, lub zdolność sprzeczną do istniejących na karcie postaci - losuje się nową
albo można też uznać że dany osobnik ma pecha i nie dostanie nic więcej 
Isztwan, pamiętajmy, żeby nie robić kart, zdolności ani niczego pod konkretne postacie. Jak już to pod całe grupy postaci.
Isztwan, pamiętajmy, żeby nie robić kart, zdolności ani niczego pod konkretne postacie. Jak już to pod całe grupy postaci.
- Artownik
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Wiedźmińskie Kobiety
- Duszodręczyciel
-
Ale czemu ma być losowana? Przecież w Falloutach nie było losowania zdolności? Czy jeżeli na karcie Poszukiwacza pisze, że rozpoczyna grę z Mieczem i tarczą to losujecie? Tak samo tu, przecież można zrobić osobną talię ze zdolnościami. Żeby było ciekawiej można zrobić tylko po jednej karcie zdolności, wiec jeżeli ktoś już ją wybrał nie można wybrać jej ponownie.
- Rogo
-
Ależ pomysł z losowaniem to mój taki wygłup, tak tylko mi się napisało 
Oczywiście taką zdolność by się wybierało
ale taki dodatkowy element losowy byłby ciekawy
W instrukcji napiszemy, że gracze mogą ustalić w jaki sposób będzie ta zdolność dobierana 
Zacząłem układać opisy do przedmiotów, kopiując i przerabiając orginalne teksty z gry (tej komputerowej
opieram się głównie na F2) i dopisując ich działanie w naszej planszówce oraz ich wagę (planuję zrobić że można nieść przedmioty o łącznej wadze 8 i dodatkowo Przyjaciele będą mieli określony udźwig) 
Po skończeniu z bronią naręczną i białą (gdzie prawie wszystkie mają +1 do Siły i większość ma Wagę 1) przeszedłem do granatów (tu będą poprawki) i zaczynam broń dystansową. Co do broni dystansowej:
1) dać jej większy plus do Siły czy w walce zrobić dodatkową rundę dla atakujących z dystansu przeciwko tym którzy broni dystansowej nie mają? był taki plan ale mi on nie odpowiada, bo to pokomplikuje grę (trzeba określić każdego wroga czy atakuje z dystansu i tych ktorzy nie moga to osłabi, w końcu w komputerowej wersji na początku też sporo postaci biegałą z nożami i aż tak źle im nie było
)
2) poróżnienie ognia ciągłego od strzału pojedynczego: shotgun i karabin maszynowy nie mogą działać tak samo. Kości inne niż k6 zostały nazwane komplikowaniem gry
plan jest taki żeby broń maszynowa polegała na wybraniu lepszego z dwóch rzutów kostką przy określaniu skuteczności. Np shotgun ma +2 do siły a assault riffle +1 do siły i lepszy z 2 rzutow kostka
a combat shotgun ktory moze strzelac normalnie lub serią ma albo +2 do siły albo +1 i wybiera lepszy wynik z 2 rzutów 
Jeśli tak to czy pisać to wszystko na karcie czy po prostu napisać że to ciągły ogień a w instrukcji że zawsze w przypadku ciągłego ognia rzuca się kostką 2 razy i wybiera lepszy wynik?
Oczywiście taką zdolność by się wybierało
Zacząłem układać opisy do przedmiotów, kopiując i przerabiając orginalne teksty z gry (tej komputerowej
Po skończeniu z bronią naręczną i białą (gdzie prawie wszystkie mają +1 do Siły i większość ma Wagę 1) przeszedłem do granatów (tu będą poprawki) i zaczynam broń dystansową. Co do broni dystansowej:
1) dać jej większy plus do Siły czy w walce zrobić dodatkową rundę dla atakujących z dystansu przeciwko tym którzy broni dystansowej nie mają? był taki plan ale mi on nie odpowiada, bo to pokomplikuje grę (trzeba określić każdego wroga czy atakuje z dystansu i tych ktorzy nie moga to osłabi, w końcu w komputerowej wersji na początku też sporo postaci biegałą z nożami i aż tak źle im nie było
2) poróżnienie ognia ciągłego od strzału pojedynczego: shotgun i karabin maszynowy nie mogą działać tak samo. Kości inne niż k6 zostały nazwane komplikowaniem gry
Jeśli tak to czy pisać to wszystko na karcie czy po prostu napisać że to ciągły ogień a w instrukcji że zawsze w przypadku ciągłego ognia rzuca się kostką 2 razy i wybiera lepszy wynik?
- HunteR
-
To czemu od razu nie wybierać wszystkich zdolności tak jak w Falloutach?
Moim zdaniem to trochę dziwne, niby masz określone umiejętności ale losujesz sobie dodatkową. Ja rozumiem że to urozmaici grę, że za każdym razem będzie się grało inaczej nawet tymi samymi postaciami, ale mimo wszystko uważam że to za dużo kombinowania i nie ma to żadnego oparcia w systemie gry bo tam wybierało się wszystkie zdolności.
Ale można by zrobić inaczej. Przygotować pakiet kart z umiejętnościami i podczas awansu na wyższy poziom można by sobie dobrać nową zdolność oprócz tych bazowych i wyższych atrybutów. Tylko trzeba by jeszcze ustalić jak się awansuje czy ma to być np. określona ilość punktów siły pokonanych wrogów czy coś. W sumie przy opisie każdego wroga tudzież pobocznego questa można by dać ile za to dostaje się expa no ale to już kolejne kombinowanie więc nie jestem do końca przekonany czy byłoby to dobre rozwiązanie.
No ale róbcie jak uważacie
Ale można by zrobić inaczej. Przygotować pakiet kart z umiejętnościami i podczas awansu na wyższy poziom można by sobie dobrać nową zdolność oprócz tych bazowych i wyższych atrybutów. Tylko trzeba by jeszcze ustalić jak się awansuje czy ma to być np. określona ilość punktów siły pokonanych wrogów czy coś. W sumie przy opisie każdego wroga tudzież pobocznego questa można by dać ile za to dostaje się expa no ale to już kolejne kombinowanie więc nie jestem do końca przekonany czy byłoby to dobre rozwiązanie.
A to czemu? Chodziło mi tutaj o przedstawienie sytuacji jakie mogą nas spotkać podczas wizyty w mieście czy wiosce. Same zakupy czy parę głębszych w knajpie to jedno, ale trzeba jeszcze do tych przybytków dojść. A na ulicy jak to na ulicy, może nas zaczepić jakiś ćpun czy zaatakować miejscowy gang, możemy znaleźć trupa z kilkoma kapslami w kieszeni czy spotkać kolesia który chętnie się do nas przyłączy. To tak jak zwiedzanie planszy Miasta w MiMie, też trzeba się przespacerować po ulicy. Tyle że tutaj zamiast dorabiać kilkanaście zupełnie zbędnych plansz miast i wiosek, zrobić po prostu kilka stosów kart.Ostatni pomysł uważam za dobry, ale tylko to z ciągnięciem kart. Spędzanie więcej tur jest zbędne - zakup broni długo nie trwa, a lekarzy powiedzmy mają dobrych
No ale róbcie jak uważacie
- Rogo
-
postaram się przekabacić Isztwana (w końcu jego pomysł) żeby postacie miały wystarczająco zdolności, a ta dodatkowa to był niewiele zmieniający zbędny bajer
wtedy i bez tego będzie się dało grać i wszyscy będą zadowoleni (bo mi też ten pomysł średnio się podoba)
Jak się dorobi planszę miast itd to wtedy będzie się tracić tury, a teraz... Każdy może przecież grać po swojemu
tzn będzie mógł, jak się już coś pojawi 
Wypowiedz się jeszcze w sprawie tego co pisałem o broni dystansowej, bo chcę to w najbliższym czasie skończyć i zacząć składać karty (tzn uczyć się składać
)
i raz jeszcze dzięki za pomysły, sugestie i wszelką inną pomoc
Jak się dorobi planszę miast itd to wtedy będzie się tracić tury, a teraz... Każdy może przecież grać po swojemu
Wypowiedz się jeszcze w sprawie tego co pisałem o broni dystansowej, bo chcę to w najbliższym czasie skończyć i zacząć składać karty (tzn uczyć się składać
i raz jeszcze dzięki za pomysły, sugestie i wszelką inną pomoc
- Isztwan
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Droga do Chwały
• Las Elfów
- Kontakt:
Wcale nie.HunteR pisze:uważam że to za dużo kombinowania
No i?? W MiM nie wybierasz żadnej.HunteR pisze:nie ma to żadnego oparcia w systemie gry bo tam wybierało się wszystkie zdolności.
Nie powiem, że zbędny ale faktycznie niewiele zmieniajający skoro postać będzie miała i tak z 5 swoich zdolności. Zresztą w instr. można napisać, że to rozwiązanie opcjonalne.Rogo pisze:żeby postacie miały wystarczająco zdolności, a ta dodatkowa to był niewiele zmieniający zbędny bajer
Trochę myślałem o broni i pancerzach, nie wiem czy tak zostanie (pewnie nie) ale wstępny opis mogę przedstawić:
Broń:
- kastet - +0, wygrana przy remisie
- włócznia, nóż, inna broń biała - +1
- pistolety - +1, wygrana przy remisie
- pistolet maszynowy, obrzyn, pist. magnum - +2
- karabiny maszynowe, snajperka, pist. laserowy, shotgun - +3
- karabin plazmowy, CKM, alien blaster - +2 i większy wynik rzutu
- minigun - +4
bronie maszynowe rażą też przyjaciół wroga.
Pancerze:
- skórzana kurtka - rzut 1: nie tracisz życia; odporności: bez broni, biała: 1, palna: 0, energ: 0
- skórzana (albo metalowa) zbroja - rzut 1,2: nie tracisz życia; odporności: bez broni, biała: 2, palna: 0, energ: 0
- pancerz bojowy - rzut 1,2: nie tracisz życia; odporności: bez broni, biała: 2, palna: 1, energ: 1
- ulepsz. pancerz bojowy - rzut 1,2,3: nie tracisz życia; odporności: bez broni, biała: 2, palna: 2, energ: 1
- pancerz tesli - rzut 1,2: nie tracisz życia; odporności: bez broni, biała: 1, palna: 1, energ: 3
- pancerz środowiskowy - rzut 1: nie tracisz życia; odporności: bez broni, biała: 1, palna: 1, energ: 0, jak rzucisz od 1 do 4 unikniesz napromieniowania i zatrucia.
- garnitur - +1 Cha.
Co sądzicie o wyrzuceniu powerarmorów?
- Rogo
-
Power Armor musi być!! 
1,2,3 - nie tracisz punktu życia, odporności: 2,2, 2, +2 do udźwigu
Może być np tylko jeden, gdzieś w kartach, po pokonaniu silnego wroga
Mam już sporo broni przygotowanych, trochę inaczej niż Ty to przedstawiłeś, ale można pozmieniać (chociaż część zrobiłbym inaczej niż zaplanowałeś), na gg Ci pokażę jak to mam dokładnie (narazie mam same opisy a nie karty, więc ich nie publikuję, tym bardziej że są długie
).
Te wygrane przy remisie to w mojej opinii taki sobie pomysł...
Dla przykładu jeden skopiuje
żeby wszyscy widzieli jak ja to sobie upatrzyłem:
MŁOT WSPOMAGANY (* to oczywiście nazwa
Broń biała (* to bym wpisał w to miejsce 'opis specjalny' - podział broni pozwoli wprowadzić więcej zdolności
Młot wspomagany, wyprodukowany przez Bractwo Stali w oparciu o najlepsze technologie zbrojeniowe. Ma zainstalowane urządzenie służące do przechowywania energii kinetycznej, której uwolnienie zwiększa moc uderzenia i pozwala dodać w walce 2 do Siły. (* Tu jak widać lekko zmieniony opis z gry komp. i dodatkowo działanie w grze plansz.
Waga: 2 (* To na końcu treści karty w nowej linijce
Więcej jak już wszystko skończę
1,2,3 - nie tracisz punktu życia, odporności: 2,2, 2, +2 do udźwigu
Może być np tylko jeden, gdzieś w kartach, po pokonaniu silnego wroga
Mam już sporo broni przygotowanych, trochę inaczej niż Ty to przedstawiłeś, ale można pozmieniać (chociaż część zrobiłbym inaczej niż zaplanowałeś), na gg Ci pokażę jak to mam dokładnie (narazie mam same opisy a nie karty, więc ich nie publikuję, tym bardziej że są długie
Te wygrane przy remisie to w mojej opinii taki sobie pomysł...
Dla przykładu jeden skopiuje
MŁOT WSPOMAGANY (* to oczywiście nazwa
Broń biała (* to bym wpisał w to miejsce 'opis specjalny' - podział broni pozwoli wprowadzić więcej zdolności
Młot wspomagany, wyprodukowany przez Bractwo Stali w oparciu o najlepsze technologie zbrojeniowe. Ma zainstalowane urządzenie służące do przechowywania energii kinetycznej, której uwolnienie zwiększa moc uderzenia i pozwala dodać w walce 2 do Siły. (* Tu jak widać lekko zmieniony opis z gry komp. i dodatkowo działanie w grze plansz.
Waga: 2 (* To na końcu treści karty w nowej linijce
Więcej jak już wszystko skończę