Ja uważam, że głosowanie w stylu, temu jeden bo nie lubię miastowych, a temu 12 bo tak, a temu 2 bo autora nie lubię jest dziwne co najmniej. Chodzi o to, ze tomoe nie raczył zwrócić uwagi na pewne obiektywne fakty i dokonać rzetelnej oceny. Nie zwrócił uwagi na to, ze niektóre postacie mają błędy, niejasności, niedokładne wykonanie itp. Nie raczył docenić tego, ze np taki Bankier, jest wykonany dobrze od strony technicznej, nie ma żadnych błędów w zdolnościach, ani jego zdolności nie stwarzają problemów w interpretacji. Nie mówię, że powinien go ocenić najlepiej, bo ja tak zrobiłem, ale można było docenić to, ze autor się przyłożył. Nie wszyscy wykonali postacie w tak dobry sposób, co jest faktem obiektywnym i można było to docenić. No ale cóż - taki a nie inny komentarz musiał spotkać się z innymi komentarzami. Można mówić niby co się chce (choć wcale nie do końca), ale trzeba się liczyć z tym, że jak się nie przemyśli tego co się mówi, to można usłyszeć też co nieco pod swoim adresem. Gdyby np Roman powiedział, że nie lubi Murzynów i uważa, że nie zasługująna godne życie w Polsce, to myślicie, że udałoby mu się zasłonić konstytucją? Fakt obiektywny jest taki, że wszyscy jestesmy równi

Każdy kto występuje przeciwko faktom musi się liczyć z konsekwencjami. I właśnie dlatego w swoich ocenach pod uwagę biorę wykonanie od strony technicznej, zgodnośc zdolności z zasadami i inne niedociągnięcia, a dopiero jak to nie pomaga, to sugeruję się tym kto bardziej mi się podoba.
Co do 4 etapu. Skoro już pojawił się taki pomysł, to powiem tyle - jest za, bo:
1. Tytuł konkursu sugeruje, że wyłaniamy najlepszego poszukiwacza, a nie autora
2. Jeżeli ma nie być 4 etapu, to trzeci też mija się z celem:
a) zwycięzcę można łatwo przewidzieć
b) poszukiwacze tych, którzy nie mają szans moga w nim nie wystąpić - będą czekać na kolejną edycję
3. Co do zasad - skoro liczymy duże pkt, to trzebaby wziąć pod uwage, że rózne etapy były róznocenne - za jeden można było dostać max 11, a za drugi już 12. W ostatnim walka o zwycięstwo może okazać się bezsensowna, z tego powodu, że może nagle wystartować, powiedzmy 5 postaci i będzie można nadrobić max 4 pkt