Konkurs na postać/poszukiwacza - dyskusja

Regulamin Forum wraz z wszelkiego rodzaju ogłoszeniami i komunikatami.
Zablokowany

Co Wprowadzić w 2 ed konkursu?

Czas głosowania minął sobota 18 sie 2007, 09:21

Jury oceniające Zgłoszenia.
3
17%
Tajne głosowanie.
9
50%
Tajne Zgłaszanie postaci
0
Brak głosów
Tajne Głosowanie i Zgłaszanie Postaci
4
22%
Tak jak do tej pory
2
11%

Liczba głosów: 18

PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Post autor: PoKrAk »

Jak widac wydaje ci się że ja tu walczę o jak najlepsze dla siebie rozwiązanie. WRONG

Nie protestuję dlatego że przegrywam z Pillowbookwormem, protestuję bo ten system nie ma sensu i w trzecim etapie nie ma o co grać. Gdyby było tak jak wcześniej napisałeś to również nie miało by to sensu bo wtedy praktycznie nikt poza mną isztwanem ( i ewentualnie pillowbookwormem) nie miał by już szans. Apeluję tylko żebyście ustalili taką zasadę która pozwoli wszystkim do końca cieszyć się konkursem i do końca w nim walczyć o coś, nie tylko o pietruszkę :P (a która to zasada nawiasem mówiąc mi nic nei daje, bo żadnego etapu dotąd nie wygrałem). Zrób jakąś ankietę i niech ludzie zdecydują jak to powinno być rozstrzygnięte.

EDIT
Możemy zrobic 4 etap głosowanie z zwycięzców poszczególnych etapów ale do tego będę potrzebował zgody większości czyli bedzie akieta.
no zaczynasz pisać z sensem. Radze tylko przy ankiecie dać wyjaśnienie czemu ma takie rozwiązanie służyć, żeby nie było że ot takie widzi misię organizatorów.
Jak już pisałem nie trzymam Cię tu.
wiem, ale jeśli zrezygnuję sens rozgrywania 3 etapu (bez zmiany która proponuję) zmniejszy się jeszcze bardziej :P

Konto zablokowane. Aktualne konto:
Gieferg
Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

Ankieta dodana na początku tego tematu wyjaśnienie w powyższych postach Proszę sie zapoznać i głosować ankieta trwać bedzie do 27 Maja

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Teraz jeszcze taka kwestia - czy 4 etap finałowy o ile sięodbędzie będzie zaweirał tylko zwycięzców czy może również postacie z 2 i 3 miejsc ?

Gieferg
Awatar użytkownika
Valdi
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

no ja myślę że 2 i 3-cie miejsca też bo tak to za nudno by było. Ale to sie okaże po ankiecie.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
gural
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Bestiariusz
Kurhan
Świątynia

Post autor: gural »

PoKrAk pisze:Zwycięzca powinie być chyba autor najlepszego poszukiwacza z tzrech miesięcy a nie ten kto uzbierał najwięcej punktów choć np mógł ani razu nie być pierwszy, nie sądzicie?
Nie. Chyba lepszym jest ten co np. zajął 2 drugie miejsca, niż ten co raz wygrał, ale innym razem był gdzieś daleko w tyle. Z tym, że taka punktacja jaka jest, czyli dla dla pierwszego miejsca w danym miesiącu liczba punktów równa liczbie uczestników, dla drugiego 1 mniej itd. może się nie sprawdzać dobrze przy zaledwie 3 miesiącach.

:arrow: Świątynia
:arrow: Bestiariusz
PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Gural > to jest plebiscyt na NAJLEPSZEGO POSZUKIWACZA/POSTAĆ nie na najlepszego autora poszukiwaczy/postaci.

Wygrać powinien konkretny poszukiwacz - tylko jeden, a nagrodę dostać jego autor. W innym wypadku w ogóle nie widze sensu tego konkursu a tym bardziej startowania jeśli się nie brało udziału od początku bo wtedy i tak zero szans na jakiś sukces.

I dlatego właśnie propozycja aby najlepsi poszukiwacze z trzech miesięcy brali udział w rundzie finałowej gdzie użytkownicy wybrali by tego najlepszego, a nagroda powędrowałaby do jego autora. W ten sposób występuje współzawodnictwo poszczególnych poszukiwaczy, i po trzech miesiącach można ustalić który był najlepszy czego nei zrobisz jak podsumujesz punkty poszczególnym autorom.

Dzięki temu konkurs przez cały czas trwania będzie miał taki sam sens i konkurowac będzie mogło tylu uczestników ilu się zgłosi, a nie tak, że dwóch czy trzech zostawi w tyle resztę w pierwszym i drugim etapie że potem w zasadzie wszystko rozstrzyga się między nimi a reszta może sobie spokojnie darowac udział.

Gieferg
Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii
Post autor: mriswith »

No to tak.
Każdy niech głosuje wg. swego widzi mi się, wg. własnego gustu i sumienia. Właściwie nazwa "najlepsza postać" ma tu znaczenie - taka, która podoba się jak największej liczbie graczy, a nie, że jest najlepiej wykonana. Ja np. w tym miesiącu głosowałem wg. zupełnie innej zasady niż w poprzednim. Wtedy wybrałem te które były najciekawsze, teraz wszystkie mają podobny poziom i tylko dlatego kolejność wybrałem wg. wykonania.

Po miesiącu wybierana jest przecież najlepsza postać, lecz po trzech właściwym zwycięzcą powinien być autor, który wykonuje co miesiąc na tyle dobre postacie, że podobają się dużej liczbie społeczności, to on w końcu otrzymuje nagrodę. Dlatego nie wiem czy 4ty etap to dobry pomysł... wtedy dopiero możemy głosować stronniczo na danego autora a wynik nie będzie przedstawiał najlepszego z nich (czytaj: tego, którego postacie raczej zawsze podobają się innym).

PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Po miesiącu wybierana jest przecież najlepsza postać, lecz po trzech właściwym zwycięzcą powinien być autor, który wykonuje co miesiąc na tyle dobre postacie, że podobają się dużej liczbie społeczności,
więc 4 etap zawierający po 3 najlepsze postacie z każdego miesiąca będzie tu w sam raz.

Mriswith nie wiem czy nie widzisz czy nie chcesz widzieć, że jeśli chcesz sumowac punkty to trzeci etap nie ma sensu ponieważ zdecydowana większość nie ma już szans i nie ma co brać w nim udziału? Przy takich wynikach jak teraz i założeniu że Pillow nie wystawi nagle jakiegoś dziada, ani ja ani Isztwan nie mamy już co dalej startować (jeśli liczymy tylko punkty za miejsca) a reszta tym bardziej więc Pillow wygrał i kropka. I przez to korzystniej dla wszystkich pozostałych zachować sobie poszukiwaczy na później i olac trzeci etap w którym i tak nic nie uzyskają. Jesli wolisz żeby tak właśnei konkurs wyglądał to powodzenia.

4 etap byłby najciekawszym etapem konkursu ponieważ brałyby w nim udział same najlepsze postacie, a jeśli ktoś co miesiąc miał dobrą postać w pierwszej trójce to miałby w tym etapie swoich reprezentantów więcej niż ten kto miał taką postać tylko jedną. I wtedy możnaby ustalić, który poszukiwacz jest przez forumowiczów rzeczywiście uważany za najlepszego.

Z Valdim wspólie doszliśmy do wniosku że to najlepsze rozwiązanie, stad też ankieta, która przy okazji zdecyduje również o moim dalszym udziale w konkursie :P
Ostatnio zmieniony środa 16 maja 2007, 18:54 przez PoKrAk, łącznie zmieniany 1 raz.

Gieferg
Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze

Post autor: SeSim »

Nie zwykłem tego mawiać, ale PoKraK ma tu sporo racji... :) Wtedy jest szansa dla ludzi, którzy nie trzaskają masowo postaci.

Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

Mam nadzieję, że nie będziesz dalej startował, ubyłoby konkurencji :) hehe
A co do 4tego etapu - głosowałem za, bo też mi się wydaje, że byłby to najciekawszy etap a wyżej podałem tylko moje zastrzeżenia :)

PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

głosowałem za
:)

To jednak nie tak źle z tobą ;)

Gieferg
Awatar użytkownika
pillowbookworm
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty Smoków
Poszukiwacze
Post autor: pillowbookworm »

więc Pillow wygrał i kropka
to ja poproszę te Bagna :biggrin:
A tak serio:
-podliczyłem aż z ciekawości te punkty i widzę że różnice są minimalne faktycznie, ale przecie głosowanie na ten miesiąc jeszcze trwa i pierwsze 5 czy 6 postaci może sie spokojnie przetasować ;]
-tym niemniej sam byłbym za tym 4 etapem z prostej przyczyny, że to może być bardzo ciekawe i tyle

gry Sfery kupuję ekonomicznie Podziemia+Miasto+Jaskinia=9 mz;podstawka MM=5mz
Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

Kiedy miałoby się rozgrywać głosowanie 4to-etapowe? Myślę, że najlepiej równomiernie z zamieszczaniem postaci na 1szy etap kolejnej edycji.

Awatar użytkownika
Valdi
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

W sumie autorzy nic nie bedą robic więc moża równocześnie, zobaczymy co wyjdzie z ankiety.

Awatar użytkownika
gural
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Bestiariusz
Kurhan
Świątynia

Post autor: gural »

więc 4 etap zawierający po 3 najlepsze postacie z każdego miesiąca będzie tu w sam raz.
Niech i tak będzie, dlatego Valdi jeśli można to usuń mój głos.

Awatar użytkownika
tomoe
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Poszukiwacze
Rzeka

Post autor: tomoe »

PoKrAk pisze:Tomoe rozłożył mnie na łopatki swoimi głosami...

1 punkt dla bankiera? WTF ?

No ale jak się robi takie psioniczki to trudno się dziwić że się potem tak ocenia...
Po pierwsze tomoe a nie Tomoe, teraz do rzeczy.
Popraw mnie, ale żyjemy w wolnym kraju, wg. konstytucji mam prawo do własnego zdania i mam prawo oceniać postacie jak mi się podoba, wg. moich kryteriów, jeśli są inne niż twoje, no to już nie mój problem. Pozatym stwierdzić, że głupio oceniam dlatego, że wymyśliłem psioniczkę? Toż to właśnie jest dziwne kryterium oceniania... α-Ω
Proponuje więc by jedyną osobą oceniającą postacie był PoKrAk, nie będzie kłopotu z dyskusją i odmiennymi zdanami, przecież to najlepszy twórca dodatków autorskich, ten który wie co jest dobre a co nie.
Acha, Podobno minister Giertych potrzebuje pomocnika-konsultanta.
Ostatnio zmieniony środa 16 maja 2007, 20:11 przez tomoe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Leviathan
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
500 Kart Przygód
Pieczara Kanibali
Wyspy Przeznaczenia

Post autor: Leviathan »

tomoe pisze:wg. konstytucji mam prawo do własnego zdania i mam prawo oceniać postacie jak mi się podoba
Skoro użyłeś spójnika "i" to zakładam, że łączysz ze sobą obie części zdania.

Pozwól więc, że wyprowadzę Cię z błędu: konstytucja nie wspomina o prawie do oceniania postaci ani słowa...

Teraz o 4 etapie.

Uważam, że PoKrAK ma rację. 3 etap byłby czystą formalnością i lepiej go sobie odpuścić jeżeli miałby odbyć się na zasadzie przydzielania punktów za miejsce.

Jeżeli w ten sposób miałby zostać wyłoniony zwycięzca, to lepiej darować sobie 3 etap i od razu złożyć gratulacje Pillowowi.

Pomysł z 4 etapem jest bardzo dobry. Zachęca to użytkowników, którzy nie brali wcześniej udziału w konkursie albo słabo wypadli w którymś z etapów do uczestnictwa. A o to między innymi chodzi.

Po drugie rzeczywiście konkurs miał na celu wyłonienie najlepszego Poszukiwacza. Możliwość porównania najlepiej punktujących w danych miesiącach w 4 etapie, będącym swoistym finałem, jest świetnym rozwiązaniem.

"A son seul aspect n'est-on pas terrasse?
Nul n'est assez hardi pour l'exciter"
Job 40:28
PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Po pierwsze tomoe a nie Tomoe, teraz do rzeczy.
jeszcze się nie spotkałem żeby komuś przeszkadzało jak się napisze jego nick z dużej litery :-s

Gieferg
Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

Regulamin nie narzuca i nie będzie narzucał nikomu sposobu głosowania więc zgodnie z zasadą wolności słowa każdy może to robić jak tylko mu się podoba.

Muszę powiedzieć, że bardzo podobają mi się komentarze myraellen przy jej głosach. Z przyjemnością się to czyta.

PoKrAk
Rycerz
Rycerz
Rycerz

Regulamin nie narzuca i nie będzie narzucał nikomu sposobu głosowania więc zgodnie z zasadą wolności słowa każdy może to robić jak tylko mu się podoba
ależ oczywiście. Ale czy ta wolnośc słowa nie obejmuje też komentarzy do głosów ? ;)

Gieferg
Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

I owszem. Napisałem to
Muszę powiedzieć, że bardzo podobają mi się komentarze myraellen przy jej głosach. Z przyjemnością się to czyta.
już z zupełnie innej beczki, choć mogło wyglądać, że zarzucam tomoe czy komu tam jeszcze złe komentarze. Ktoś chce to komentuje, a taki komentarz chciałbym czytać za każdym razem.

PS. Regulamin trzeba poprawić skoro nie ma już rangi Żołnierz. W 1szym punkcie wypadało by też napisać od 1 do 10tego.

Awatar użytkownika
pretorianstalker
Filozof
Filozof
Filozof
Post autor: pretorianstalker »

Ja uważam, że głosowanie w stylu, temu jeden bo nie lubię miastowych, a temu 12 bo tak, a temu 2 bo autora nie lubię jest dziwne co najmniej. Chodzi o to, ze tomoe nie raczył zwrócić uwagi na pewne obiektywne fakty i dokonać rzetelnej oceny. Nie zwrócił uwagi na to, ze niektóre postacie mają błędy, niejasności, niedokładne wykonanie itp. Nie raczył docenić tego, ze np taki Bankier, jest wykonany dobrze od strony technicznej, nie ma żadnych błędów w zdolnościach, ani jego zdolności nie stwarzają problemów w interpretacji. Nie mówię, że powinien go ocenić najlepiej, bo ja tak zrobiłem, ale można było docenić to, ze autor się przyłożył. Nie wszyscy wykonali postacie w tak dobry sposób, co jest faktem obiektywnym i można było to docenić. No ale cóż - taki a nie inny komentarz musiał spotkać się z innymi komentarzami. Można mówić niby co się chce (choć wcale nie do końca), ale trzeba się liczyć z tym, że jak się nie przemyśli tego co się mówi, to można usłyszeć też co nieco pod swoim adresem. Gdyby np Roman powiedział, że nie lubi Murzynów i uważa, że nie zasługująna godne życie w Polsce, to myślicie, że udałoby mu się zasłonić konstytucją? Fakt obiektywny jest taki, że wszyscy jestesmy równi ;) Każdy kto występuje przeciwko faktom musi się liczyć z konsekwencjami. I właśnie dlatego w swoich ocenach pod uwagę biorę wykonanie od strony technicznej, zgodnośc zdolności z zasadami i inne niedociągnięcia, a dopiero jak to nie pomaga, to sugeruję się tym kto bardziej mi się podoba.

Co do 4 etapu. Skoro już pojawił się taki pomysł, to powiem tyle - jest za, bo:
1. Tytuł konkursu sugeruje, że wyłaniamy najlepszego poszukiwacza, a nie autora
2. Jeżeli ma nie być 4 etapu, to trzeci też mija się z celem:
a) zwycięzcę można łatwo przewidzieć
b) poszukiwacze tych, którzy nie mają szans moga w nim nie wystąpić - będą czekać na kolejną edycję
3. Co do zasad - skoro liczymy duże pkt, to trzebaby wziąć pod uwage, że rózne etapy były róznocenne - za jeden można było dostać max 11, a za drugi już 12. W ostatnim walka o zwycięstwo może okazać się bezsensowna, z tego powodu, że może nagle wystartować, powiedzmy 5 postaci i będzie można nadrobić max 4 pkt :)
Ostatnio zmieniony środa 16 maja 2007, 22:53 przez pretorianstalker, łącznie zmieniany 1 raz.

UWAGA! Cenzura na forum! :-#
BYKOM STOP!
Awatar użytkownika
mriswith
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Losowanie Postaci
Zamek Bestii

To liczymy? Ja to zrozumiałem tak, że z każdego etapu do 4tego awansują po 3 najlepsze postacie, czyli będzie ich łącznie 9 (chyba, że był gdzieś wynik remisowy to również ta postać będzie miała prawo do 4tego etapu). Jeden autor w 4tym etapie będzie miał maxymalnie 3 postacie czyli wszystkie które przedstawiał do tej pory.

Sorry, źle zrozumiałem twoją wypowiedź :P ale nie mogę usunąć posta

Awatar użytkownika
pretorianstalker
Filozof
Filozof
Filozof
Post autor: pretorianstalker »

Skoro nie usuwasz, to ja powiem tak - pomysł z czwartym etapem i 9 najlepsymi poszukiwaczami jest ok :) Żadne pkt nie pokażą kto jest najlepszym twórcą, bo kazdy etap odbywa się w innych warunkach. A te pkt jakie zaproponowano - duże pkt, nie uwzględnia tego, że w jednym miesiącu ktoś był np bezkonkurencyjny i wygrał ogromną przewagą, a potem 4 było na równi, ale i tak obydwaj za pierwsze miejsce mają tyle samo pkt ;)

UWAGA! Cenzura na forum! :-#
BYKOM STOP!
Awatar użytkownika
Valdi
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

pretorianstalker pisze:A te pkt jakie zaproponowano - duże pkt, nie uwzględnia tego, że w jednym miesiącu ktoś był np bezkonkurencyjny i wygrał ogromną przewagą, a potem 4 było na równi,
No niestety ale tego nie będziemy brac pod uwagę chyba ze zaproponujesz łatwy i przyjazny sposób takiej kwalifikacji.
Mi tam zupełnie wystarcza wyłonienie najlepszego z najlepszych i nikt nie mówi że Gdyby pojawił sie Wysłannik Bestii nie w 1-wszym a 2-gim etapie by sie tak wybił jak w pierwszym etapie.
Dlatego ja pozostanę przy
mriswith pisze:z każdego etapu do 4tego awansują po 3 najlepsze postacie, czyli będzie ich łącznie 9
PS. Usuwanie postów jest zablokowane aby nikt nie mógł usunąć swojego głosu w losowaniu, dlatego tez był zablokowane Edit, ale i tak wszystkie głosy mam spisywane i zliczane także nie grozi nam edycja głosów.

PS2.
gural pisze:dlatego Valdi jeśli można to usuń mój głos.
Niestety nie mogę usuwać ale nie wpływa on jak narazię znacząco na głosowanie, jak bedzie różnica jednym głosem to wtedy go nie bede liczył.

Zablokowany