Święta Lanca vs Smok z Korony Władzy
- Xan
-
Święta Lanca vs Smok z Korony Władzy
Hej!
Broń Święta Lanca zapewnia +3 do Siły podczas walki ze Smokami. Pytanie czy podczas finałowej walki na Koronie Władzy ze Smokiem również?
Broń Święta Lanca zapewnia +3 do Siły podczas walki ze Smokami. Pytanie czy podczas finałowej walki na Koronie Władzy ze Smokiem również?
Talisman: Digital Edition!
Wszystko ma swój początek i koniec.
Aby zobaczyć moje konto na Steam, kliknij: TUTAJ.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 23966
Re: Święta Lanca vs Smok z Korony Władzy
Tak.
I nie pytaj czemu, bo nie odpowiem.
I nie pytaj czemu, bo nie odpowiem.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
- Zaberish
-
Moim zdaniem tak, jeśli Smok z Korony Władzy nie jest opisany jako wyjątek od tej reguły nigdzie w instrukcji gry, w instrukcji Obszaru ani na samej Świętej Lancy.
Pudełko z grami - największa w sieci baza informacji o starych grach planszowych
- Xan
-
Ja również uważam, że tak. Później przewertuję instrukcję i spróbuję doczytać czy są jakieś "niepokojące" wzmianki na temat tego Smoka z Korony Władzy.
Talisman: Digital Edition!
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13246
I tu można by było napisać całą rozprawkę, która by tylko pomieszała, w głowach. W skrócie:
bo św. Jerzy i pokonał smoka lancą.
W europejskiej kulturze legenda o smoku przyjęła się w XI w., podczas wypraw krzyżowych. Według tejże legendy, w jednym z miast wschodu pojawił się smok, który zagrażał mieszkańcom pożarciem. W chwili kiedy smok zamierzał zgładzić księżniczkę, pojawił się św. Jerzy i pokonał bestię lancą.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- blazius
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Magowie Mroku
• Mała Pustynia
• Pojedyncze karty
• Przedpola Piekieł
• Źródła Magii - Posty: 953
Smok z Korony Władzy nie jest Wrogiem, więc oprawiając grę można dodać " - Wrogiem" w zapisie św Lancy:
Święta Lanca dodaje 3 punkt do twojej Siły podczas walki ze Smokiem - Wrogiem.
A Smok z Korony Władzy to ile ma Siły / Mocy?
Święta Lanca dodaje 3 punkt do twojej Siły podczas walki ze Smokiem - Wrogiem.
A Smok z Korony Władzy to ile ma Siły / Mocy?
- abubu
-
A czemu uważacie to za błąd?
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- Berni
-
Smok to smok i nie ma znaczenia, w którym miejscu planszy go spotykasz.
Święta Lanca działa na każdego z nich i osłabianie jej uważał bym za poważny błąd.
Niby dlaczego miała by działać na jednego smoka, a na innego już nie?
Święta Lanca działa na każdego z nich i osłabianie jej uważał bym za poważny błąd.
Niby dlaczego miała by działać na jednego smoka, a na innego już nie?
- JollyRoger
-
Jeśli dobrze rozumiem to chodzi tu o Króla Smoków, który ma siły 12 + kostka/kości i chyba 4 WT. No ale nie jest to wróg - potwór, to jest Alternatywne Zakończenie.
"Jak Palladyn szlachetnie, mieczem złączę lub zetnę"
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 23966
Powiem tak - osobiście nie jestem temu przeciwny. Niemniej, to powinno wynikać z instrukcji gry/instrukcji karty, że istota o danej nazwie to to samo, co Wróg o takim typie. Tym bardziej, że w 4. Edycji było dosyć spore rozróżnienie między istotą, a Wrogiem, a ta 5. Edycja ma specjalne paragrafy mówiące o różnicach między edycjami.
Dodano po 3 minutach 21 sekundach:
W T5 go trochę zajechami i teraz ma tylko Siły i Mocy po 10 i tylko 1 Życie, ale tak, to wciąż ten sam Król Smoków (lub raczej jeden z książąt smoków).JollyRoger pisze: ↑czwartek 12 wrz 2024, 16:15Jeśli dobrze rozumiem to chodzi tu o Króla Smoków, który ma siły 12 + kostka/kości i chyba 4 WT. No ale nie jest to wróg - potwór, to jest Alternatywne Zakończenie.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
- Rogo
-
Smok to smok. Po co szukać dziury w całym?
Święta Lanca zapewnia premię do walki ze smokami. Nie napisali żadnych wyjątków, więc ich nie ma.
Święta Lanca zapewnia premię do walki ze smokami. Nie napisali żadnych wyjątków, więc ich nie ma.
Ja nawet nie mam Talismana.
- abubu
-
W punkt ...
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- Zaberish
-
Wątek dotyczy T5, a tu (póki co przynajmniej) nie ma żadnych alternatywnych zakończeń, to po pierwsze. Więc trudno tu zastosować argument, że smok z Korony Władzy to tak naprawdę alternatywne zakończenie, bo tak nie jest. To po prostu kolejny smok, odrobinę silniejszy od tych, które można znaleźć w talii Przygód. Ale nadal jest smokiem
@blazius na planszy są podane Siła i Moc tego smoka - oba parametry wynoszą po 10.
A po trzecie, na ile zauważyłem (poprawcie mnie, jeśli się mylę), to w T5 nie ma jakiegoś szczególnego rozróżnienia na Wrogów i inne istoty. A skoro tak, to nie ma żadnego powodu, żeby smok z Korony Władzy był innym typem smoka niż te, które są na kartach Przygód. Smok to smok - i Święta Lanca mu w miętkie
@blazius na planszy są podane Siła i Moc tego smoka - oba parametry wynoszą po 10.
A po trzecie, na ile zauważyłem (poprawcie mnie, jeśli się mylę), to w T5 nie ma jakiegoś szczególnego rozróżnienia na Wrogów i inne istoty. A skoro tak, to nie ma żadnego powodu, żeby smok z Korony Władzy był innym typem smoka niż te, które są na kartach Przygód. Smok to smok - i Święta Lanca mu w miętkie
Pudełko z grami - największa w sieci baza informacji o starych grach planszowych
- Rogo
-
Instrukcja mówi o walce z istotami (które można spotkać na obszarach na planszy lub w kartach) i jeśli wygrasz walkę z istotą, która jest Wrogiem, to możesz zatrzymać ją jako trofeum - czyli maleńkie rozróżnienie jest, ale nie ma ono wpływu na powyższą interpretację.
Ja nawet nie mam Talismana.
- blazius
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Magowie Mroku
• Mała Pustynia
• Pojedyncze karty
• Przedpola Piekieł
• Źródła Magii - Posty: 953
Ja rozumiem, że Smocza Lanca ma być skuteczna także w spotkaniu na Koronie Władzy i że to świadomy zamysł, a nie błąd.
Ale ja bym zrobił żeby nie była ten jeden raz skuteczna. Dla balansu w grze.
Od razu zaznaczam że pokonanie Smoka o Sile i Mocy 10 i tak uważam za lepsze niż rozwiązanie poprzednie z Zaklęciem Rozkazu. Ono wprawdzie nie ma specjalnego znaczenia ponieważ w zdecydowanej większości spotkań z tym Smokiem rzut kością będzie tylko formalnością.
Rozumiem że na razie nie ma ani jednego Alternatywnego Zakończenia?
Ale ja bym zrobił żeby nie była ten jeden raz skuteczna. Dla balansu w grze.
Od razu zaznaczam że pokonanie Smoka o Sile i Mocy 10 i tak uważam za lepsze niż rozwiązanie poprzednie z Zaklęciem Rozkazu. Ono wprawdzie nie ma specjalnego znaczenia ponieważ w zdecydowanej większości spotkań z tym Smokiem rzut kością będzie tylko formalnością.
Rozumiem że na razie nie ma ani jednego Alternatywnego Zakończenia?
- the MackaN
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karty
• Pająki - Posty: 978
Nie ma, ale Smok 12/12 też był formalnością. Po prostu dłużej krążyło się w krainie środkowej. Teraz, mam wrażenie, ludzie chętniej otwierają Tajemne Wrota nawet ze śmieszną siłą lub mocą, bo może się uda... To skraca czas gry.