Hej,
Jak to jest z podnoszeniem mocy? Jak grałem X lat temu z znajomymi to można było ją podnieść tak jak siłę (graliśmy z znajomymi w ten sposób) - ostatnio jednak sięgnąłem do instrukcji i nie ma tam zapisu o trofeach dla mocy, tylko widnieje "Moc może zostać podniesiona wyłącznie w wyniku Spotkań lub badania Obszaru, na którym Poszukiwacz się znalazł". No i to stawia granie postaciami pod MOC w trochę gorszym świetle, ciężko je rozwinąć...
Dziwi mnie to, że zapis ten już jest w instrukcji dla Talizmana 4ed.
Czy moja instrukcja jest jakaś wybrakowana, czy faktycznie pierwsza polska edycja nie miała takowej opcji podnoszenia mocy poszukiwacza.
Dodam, że raczkuje w temacie MiM, także proszę o wyrozumiałość
[MiM] Podnoszenie mocy
- Zaberish
-
Re: [MiM] Podnoszenie mocy
Niestety, granie "na Moc" było w "Magii i Mieczu" trudne, bo trofeów nie dało się zbierać i wymieniać. Rzecz jasna zawsze można usymetryzować rozgrywkę i grać tak, jak graliście ze znajomymi (czyli że trofea na Moc zbiera się tak samo, jak te na Siłę), ale jeżeli chcecie grać wyłącznie na zasadach z instrukcji, to zostaje bieganie po planszy i liczenie na szczęście w rzutach kostką
Pudełko z grami - największa w sieci baza informacji o starych grach planszowych
- JollyRoger
-
W MiM II edycja PL jest masa magicznych przedmiotów i przyjaciół (np. Dziewica) oraz zdarzeń i czarów (np. MOC) które poodnoszą Moc Poszukiwacza wiec bez paniki. Jest co prawda trudniejsze niż zwykłe naparzanie na siłę wrogów ale klimat trzyma. I polecam autorskiego Poszukiwacza z Wioski Okultysta, on normlanie zbiera też trofea właśnie na Moc.
"Jak Palladyn szlachetnie, mieczem złączę lub zetnę"
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 23966
Warto dodać, że w każdej edycji MiMa droga na Moc w Wewnętrznej Krainie była łatwiejsza, więc pewnie i dlatego zdobywanie Mocy było trudniejsze.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Little bit of fun is all I'm after!
-
-
- Kontakt:
Niektóre postacie, z tego co pamiętam, mają specjalne zdolności, pozwalające na podnoszenie mocy w wyniku pokonania wrogów, z którymi walczy się na moc, np. Rycerz.