[TMiM] Money w Talismanie
- Rogo
-
Re: [TMiM] Money w Talismanie
Ja nawet nie mam Talismana.
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4163
Po tym pomysłem sam bym się podpisał. Dobre.Zaberish pisze: ↑piątek 16 sie 2024, 03:54 dlaczego trochę nie puścić oka do graczy - i umieścić na monecie piękną, łacińską sentencję: "nihil fit, perdis vicem", co w bardzo wolnym tłumaczeniu oznacza "nic się nie dzieje, tracisz swoją kolej" albo jakoś bardzo podobnie (tak przynajmniej uważa translator z gugla)
Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
Cokolwiek będzie na monecie, czy smok, czy korona, czy nominał, może być zamknięte w trójkącie lub trójkąt może stanowić tło dla tego czegoś. Zrobi się trochę bardziej talizmanowo.monety niby do Talismana, ale nie do końca, bo wzór nietalismanowy.
- JollyRoger
-
Chleba i Igrzysk !- lud i suweren przemówił.
"Jak Palladyn szlachetnie, mieczem złączę lub zetnę"
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13191
@Arbaal,U @ArmBartek87 , @Avaatr , @Bajdek , @Bartigol @Bludgeon @DanielZ @doolembovy , @dylan_eil_ton @DzieX @fallenmk @husar , @idle453 @Kharso @KrzychuSkw , @Lord Yves , @Maletz @mateuszprucnal @MaxiLager @maybertram , @MCSilvia , @megoviator , @mikouaj89 , @ModulO , @MS91 , @Nieuhwytny , @Oli , @Pablo , @pannadonna , @prof.sebjak , @ranosz , @StaszekAlcatraz , @SuperPav , @Tony666 , @WezaGra , @Wilqx , @Xan , @Yoghurt
Byliście w ciągu ostatniej doby na forum, nie musicie odpowiadać w temacie, ale możecie kliknąć jedną z odpowiedzi w ankiecie?
Byliście w ciągu ostatniej doby na forum, nie musicie odpowiadać w temacie, ale możecie kliknąć jedną z odpowiedzi w ankiecie?
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- husar
-
-
-
Zrobione Valdi odnośnie mojego pytania o Gród też bym prosił o pomoc
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Bushi
-
Zauważyłem, że co do smoka na monecie są różne opinie. Kompromisem może być ubity smok, smok przebity mieczem, odcięty smoczy łeb lub smocza czaszka.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 23871
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Little bit of fun is all I'm after!
- fallenmk
-
-
Spis dodatków autora:
• Krainy Wschodu
• Miecze Czarnoksiężnika
• Poszukiwacze z DnD
• Powrót Kruczej Wiedźmy
• Purpurowy Czerw
• Pułapki w Podziemiach - Posty: 2336
Zagłosowałem.
- DzieX
-
- Kontakt:
Nie, bo brak w ankiecie pozycji "Nie wiem".
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Ale grałeś w Talismana / Magię i miecz, pytanie bardziej rozbudowując, brzmi, Czy grając uważasz że miałeś za dużo złota i trudniej się je liczyło? Czy wolałbyś aby pojawił sie np nominał tyci większy z cyfrą "5" co mogło by spowodować że obszar gracza jest bardziej czytelny podczas gry. Czyli czy lubisz mieć np 5 monet, czy wolałbyś 1 monetę odzwierciedlającą te 5 mniejszych monet.
- DzieX
-
- Kontakt:
Ja miałem zawsze za mało złota bo mi nie chciało wyskakiwać z kart, albo mi Zbójcy kradli i kładli na Oaza (Obszar) Nie mniej moje doświadczenie nie jest reprezentatywne i nie wiem czy ja tak słabo gram czy nominał 1 jest wystarczający Zresztą masz już swoją odpowiedź. Może nie w formie ankiety ale tekstem.
- talismanisland
-
Some time ago, a German fan made a set of coins for Talisman in denominations of 1 and 3.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Harbourmaster at Talisman Island - http://www.talismanisland.com
- Felis1977
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Kontrakty - Posty: 518
Still not a fan of denominations but that design is exactly the direction I would go in. Close enough to the original logo to be recognizable as "Talisman money" but generic enough to be defendable in courttalismanisland pisze: ↑poniedziałek 19 sie 2024, 23:54 Some time ago, a German fan made a set of coins for Talisman in denominations of 1 and 3.
But, yeah. If we were to have different denomination coins I would go with "1" and "5" instead of "3".
- abubu
-
1, 2, 5
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- Felis1977
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
Zgoda - to najlepszy matematycznie system, pozwalający na przedstawienie każdej kwoty jak najmniejszą liczbą monet. Świetny w dużej skali, np. jako postawa systemu monetarnego nowoczesnego państwa.
W grze planszowej to lekki overkill
Proszę, przypomnij sobie starą Magię ze Sfery i małe kartonowe kwadraciki z numerkami "1,2,3,4". W teorii świetny pomysł, w praktyce...
- abubu
-
Uważam, że zastosowanie nominałów "1, 2 i 5" ułatwi ewentualne "rozmienianie".
Przykładowo, gdy gracz posiada dokładnie 5 sztuk złota to:
a) zakładając, że są tylko nominały "1 i 5" to ma dwie możliwości ... albo będzie gromadził same "5x1" albo "1x5" ... w pierwszym przypadku będzie miał dużo pojedynczych monet, co przy wielu mu podobnych graczach może doprowadzić do braku monet w "banku" ... a w drugim przypadku zmusi go (raczej szybciej niż później) do rozmieniania, gdy będzie musiał wydać co najmniej jedną sztukę złota.
b) zakładając, że są dostępne nominały "1, 2 i 5", to ma więcej możliwości ... "5x1", "1x5", "2x2+1", "1x2+3x1" ...
... rozumiesz do czego zmierzam?
Podobnie jest w przypadku żetonów życia ... dosyć często (w mojej opinii) się nimi operuje i zazwyczaj (ja!) nie zamieniam od razu małych stożków na duży gdy mam 5 życia. Ot po prostu mi się tego nie opłaca robić, bo za chwilę pewnie będę musiał rozmieniać. Gdyby były stożki za 2 ... to co innego. Tu akurat dotyczy również stożków Siły i Mocy.
W przypadku starej MiM według mnie (!) problemem nie było istnienie różnych nominałów a raczej marnej jakości niewygodne kartoniki, które się przyklejały do dłoni, gubiły i fruwały przy każdym średnim podmuchu wiatru.
Przykładowo, gdy gracz posiada dokładnie 5 sztuk złota to:
a) zakładając, że są tylko nominały "1 i 5" to ma dwie możliwości ... albo będzie gromadził same "5x1" albo "1x5" ... w pierwszym przypadku będzie miał dużo pojedynczych monet, co przy wielu mu podobnych graczach może doprowadzić do braku monet w "banku" ... a w drugim przypadku zmusi go (raczej szybciej niż później) do rozmieniania, gdy będzie musiał wydać co najmniej jedną sztukę złota.
b) zakładając, że są dostępne nominały "1, 2 i 5", to ma więcej możliwości ... "5x1", "1x5", "2x2+1", "1x2+3x1" ...
Podobnie jest w przypadku żetonów życia ... dosyć często (w mojej opinii) się nimi operuje i zazwyczaj (ja!) nie zamieniam od razu małych stożków na duży gdy mam 5 życia. Ot po prostu mi się tego nie opłaca robić, bo za chwilę pewnie będę musiał rozmieniać. Gdyby były stożki za 2 ... to co innego. Tu akurat dotyczy również stożków Siły i Mocy.
W przypadku starej MiM według mnie (!) problemem nie było istnienie różnych nominałów a raczej marnej jakości niewygodne kartoniki, które się przyklejały do dłoni, gubiły i fruwały przy każdym średnim podmuchu wiatru.
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- Felis1977
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
Hm. Zgoda. Dobre argumenty. Faktem jest, że zbyt mało gram, żeby zwrócić uwagę na mechaniczne niedogodności. Nalegałem na system "1,5" głównie dlatego, żeby był jednolity ze stożkami cech. Ale faktycznie, stożki też mają swoje problemy.abubu pisze: ↑wtorek 20 sie 2024, 13:47 Przykładowo, gdy gracz posiada dokładnie 5 sztuk złota to:
Moim rozwiązaniem problemu "rozmieniania" byłby system "1" Wtedy nie ma problemu.
Wszystkie moje propozycje i tak opierają się na osobistych preferencjach.
Wolę tylko jeden nominał bo nie przepadam za mnożeniem elementów gry (nie lubię i nie używam stożków "piątek").
Lubię widok wielkiej kupy "złota" jeśli uda mi się taką zgromadzić a wyższe nominały z definicji zmniejszą "kupę".
Poza tym wszystkim trzeba by się zastanowić jak system z wieloma nominałami wpłynie na płynność gry z zasadą ograniczonych zasobów. Ja tej zasady nie lubię i nie używam ale np. @Budowniczy lubi i używa więc może się wypowie.
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4163
Nic dodać, nic ująć – lubie, używam, a nawet uwzględniam zasadę strategicznie podczas rozgrywki.
I też lubię widzieć stos złota