Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Cambion
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 8
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 00:15
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Cambion »

Mały Nemo pisze: niedziela 21 sty 2024, 23:21 Hey,

Według angielskiej wersji wybierasz wynik tylko na 1 kości. W polskiej wersji karty nie ma o tym mowy, więc trza by na to pozwolić.
No właśnie podczas wczorajszej gry tak to zinterpretowałem (przekonując do tego pozostałych graczy) ;). W polskiej wersji napisane jest, że dotyczy rzutu za atak, a nie rzutu jedną kością.


Awatar użytkownika
Budowniczy Mostów
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 4070
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Budowniczy Mostów »

Cambion pisze: poniedziałek 22 sty 2024, 00:08
Mały Nemo pisze: niedziela 21 sty 2024, 23:21 Hey,

Według angielskiej wersji wybierasz wynik tylko na 1 kości. W polskiej wersji karty nie ma o tym mowy, więc trza by na to pozwolić.
No właśnie podczas wczorajszej gry tak to zinterpretowałem (przekonując do tego pozostałych graczy) ;). W polskiej wersji napisane jest, że dotyczy rzutu za atak, a nie rzutu jedną kością.
Słusznie uczyniłeś. W Świątyni (Obszar) też działa ;)


Mundzior
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: sobota 02 gru 2023, 15:05

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mundzior »

Hej,

prośba o opinię jak byście to rozegrali:

1) czy specjalna zdolność Wróżki pozwala odrzucić wylosowaną Klątwę Wiedźmy i Poltergeista żeby dobrać nową kartę przygody?

2) czy poszukiwacz z Kulą Jasnowidzenia może odrzucić wylosowaną Klątwę Wiedźmy i Poltergeista żeby dobrać nową kartę przygody?

3) czy mając Poltergeista odrzucam go po dobraniu Klątwy Wiedźmy?

4) czy mając Klątwę Wiedźmy biorę wylosowanego Poltergeista czy zostawiam na obszarze?

5) czy w ostatecznym pojedynku na Koronie Władzy w rozgrywce dwuosobowej mogę rzucić np. zaklęcie Urok lub Zniszczenie? Skutek niby jest, ale nie ma wpływu na żadnego z poszukiwaczy...

6) zaklęcie Teleprtacja przenosi zawsze na inny obszar - czy teleportacja w wyniku spotkania w Kaliczce również? Czy mogę w wyniku wyrzucenia 6 w Kapliczce telertować się ponownie na ten sam obszar, żeby odbyć kolejne spotkanie w Kapliczce? Cha tak - w oryginale Teleportacja ma w treści "any other space" a Kapliczka "any space".

Dzięki,
M


Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 6243
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Krzyków
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Rogo »

Cześć,
1 tak
2 tak
3 tak
4 nie dobierasz żadnych przyjaciół, więc również polergeista ani przeklętych
5 moim zdaniem może, choć jakiś rules nazi mógłby się uprzeć że w instrukcji jest napisane, że tura takich graczy składa się wyłącznie ze spotkań.
6 inny obszar.


Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 5852
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: abubu »

ad.1. Nie "i" tylko "lub". Przykładowo, jeżeli losując karty wyciągniesz zarówno Poltergeista jak i Klątwę Wiedźmy, to odrzucić możesz tylko jedną z tych kart.

ad.2. j.w.

ad.5. W przypadku Zniszczenia możesz. W przypadku Uroku nie, gdyż możesz to Zaklęcie rzucić tylko przed wykonaniem ruchu.

ad.6. W treści Zaklęcia Teleportacja jest jasno napisane iż jest to inny obszar. O jaką Kapliczkę chodzi? Czy przypadkiem nie chodzi o Kaplicę? Jeżeli tak, to według mnie dowolny (a więc również i ten).


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Mundzior
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: sobota 02 gru 2023, 15:05

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mundzior »

Tak, chodziło o Kaplicę. Dzięki!


Awatar użytkownika
DzieX
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Posty: 535
Rejestracja: niedziela 19 lut 2023, 20:04
Lokalizacja: Nadarzyn
Płeć:
Wiek: 38
Kontakt:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: DzieX »

Podatek

Czy jeśli karty na stosie kart odrzuconych nie mają złota to wszystkie trafiają do więzienia?


Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 5852
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: abubu »

Ooo ... myślałem, że to "literówka" przy przepisywaniu do wiki ... a tu niespodzianka:

Obrazek


;)

PS. Zapewne @Pablo trafiłeś na to tutaj: https://www.hejto.pl/tag/codziennytalisman (?)


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 23592
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 17

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo »

DzieX pisze: środa 05 cze 2024, 03:58 Podatek

Czy jeśli karty na stosie kart odrzuconych nie mają złota to wszystkie trafiają do więzienia?
Na stosie kart odrzuconych nie ma Poszukiwaczy, a tylko oni trafiają do Więzienia ;).


Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 5852
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: abubu »

Na "stos kart odrzuconych" jest również nałożony podatek. Jednakże nie ma opisanych konsekwencji (co się dzieje gdy stos posiada złoto lub nie posiada złota). Tak więc, mimo iż zapis jest "śmieszny" to i tak "nic się nie dzieje".


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
DzieX
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Posty: 535
Rejestracja: niedziela 19 lut 2023, 20:04
Lokalizacja: Nadarzyn
Płeć:
Wiek: 38
Kontakt:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: DzieX »

abubu pisze: środa 05 cze 2024, 06:57 PS. Zapewne @Pablo trafiłeś na to tutaj: https://www.hejto.pl/tag/codziennytalisman (?)
Pablo? Ja prowadzę ten tag na hejto. Post oczywiście w ramach żartu :)


Awatar użytkownika
Pablo
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Paczka Przygód
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 3161
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 43

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Pablo »

DzieX pisze: środa 05 cze 2024, 14:38
abubu pisze: środa 05 cze 2024, 06:57 PS. Zapewne @Pablo trafiłeś na to tutaj: https://www.hejto.pl/tag/codziennytalisman (?)
Pablo? Ja prowadzę ten tag na hejto. Post oczywiście w ramach żartu :)
Chodzi o ten dopisek o komodzie? Nie zauważyłem go wcześniej. :)


Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 5852
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: abubu »

Kurka ... nie wiem skąd mi się wzięło, że to Pablo napisał o Podatku ... ehhh. Nie ważne ;)


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Adzet
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 319
Rejestracja: czwartek 20 cze 2019, 18:32
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Wiek: 27

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Adzet »

Cześć!
Na Leśnego zostało rzucone zaklęcie na początku tury. Duszek w czasie swojej tury rzuca też zaklęcie i dobiera zaklęcia ze stosu. Co w tej sytuacji, pali wszystkie dostępne zaklęcia, tylko dwa, czy nic?
436685522_3870084329981619_5256353474363916667_n.jpg
436589500_1158166225370941_5970032307455853339_n.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Awatar użytkownika
Xan
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 17:45
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 31

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Xan »

@Adzet zaklęcie to nakazuje, aby Poszukiwacz ten palił wszystkie karty, które wylosuje. Nie dotyczy to już posiadanych Zaklęć, a te które dobiera w trakcie tury, na początku której zostało rzucone Zaklęcie "KLĄTWA OGNIA" musi już usunąć z gry. :)


Talisman: Digital Edition!
Wszystko ma swój początek i koniec.
Aby zobaczyć moje konto na Steam, kliknij: TUTAJ.
Awatar użytkownika
Adzet
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 319
Rejestracja: czwartek 20 cze 2019, 18:32
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Wiek: 27

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Adzet »

Xan pisze: sobota 08 cze 2024, 21:08 @Adzet zaklęcie to nakazuje, aby Poszukiwacz ten palił wszystkie karty, które wylosuje. Nie dotyczy to już posiadanych Zaklęć, a te które dobiera w trakcie tury, na początku której zostało rzucone Zaklęcie "KLĄTWA OGNIA" musi już usunąć z gry. :)
Czyli pali do dwóch nowo wylosowanych zaklęć, czy cały stos zaklęć?


Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 6243
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Krzyków
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Rogo »

Traktując instrukcję dosłownie (a to najlepsza forma gry), pali wszystko poza tym, co już jest w posiadaniu graczy.
Ma za mało zaklęć, więc losuje nowe i od razu je pali. Wciąż ma za mało, więc znowu losuje i pali. I tak, aż skończy się stos, wtedy tasuje odrzucone zaklęcia i leci dalej, je również paląc. Jeśli ktoś inny rzuci w jego turze zaklęcie, to owo zaklęcie też dołączy do tej karuzeli śmiechu ;)
A ponieważ Leśny Duszek jest poszukiwaczem nastawionym na zaklęcia, to nie opłaca mu się dopuścić do takiej sytuacji, więc nie powinien wtedy rzucać zaklęć.
Ale gdyby ktoś rzucił Klątwę Ognia i Likwidację, to śmiechom by nie było końca :')


Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Xan
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 17:45
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 31

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Xan »

Rogo pisze: niedziela 09 cze 2024, 14:24 Traktując instrukcję dosłownie (a to najlepsza forma gry), pali wszystko poza tym, co już jest w posiadaniu graczy.
Ma za mało zaklęć, więc losuje nowe i od razu je pali. Wciąż ma za mało, więc znowu losuje i pali. I tak, aż skończy się stos, wtedy tasuje odrzucone zaklęcia i leci dalej, je również paląc. Jeśli ktoś inny rzuci w jego turze zaklęcie, to owo zaklęcie też dołączy do tej karuzeli śmiechu ;)
A ponieważ Leśny Duszek jest poszukiwaczem nastawionym na zaklęcia, to nie opłaca mu się dopuścić do takiej sytuacji, więc nie powinien wtedy rzucać zaklęć.
Ale gdyby ktoś rzucił Klątwę Ognia i Likwidację, to śmiechom by nie było końca :')
Przy dobrych wiatrach i układzie kart w decku, Leśny Duszek mógłby spalić 95% Zaklęć dostępnych w grze i rotować później ciągle tymi superanckimi 5%, które pozostały. :') :') :')
@Adzet grając Leśnym Duszkiem po prostu nie dobierałbym Zaklęć, aby nie usuwać ich z gry. Jeżeli Twój przeciwnik dobierałby Zaklęcia, to każde musiałby spalić, aż do wyczerpania kart Zaklęć. ;D


Talisman: Digital Edition!
Wszystko ma swój początek i koniec.
Aby zobaczyć moje konto na Steam, kliknij: TUTAJ.
Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 6243
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Krzyków
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Rogo »

Xan pisze: niedziela 09 cze 2024, 14:36 grając Leśnym Duszkiem po prostu nie dobierałbym Zaklęć
Zawsze musisz posiadać przynajmniej dwa Zaklęcia (za każdym razem, kiedy wykorzystasz swoje przedostatnie Zaklęcie, losujesz nowe).
Ty nie możesz sobie nie losować i każdy inny gracz może Ci o tym przypomnieć ;)


Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
DzieX
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Posty: 535
Rejestracja: niedziela 19 lut 2023, 20:04
Lokalizacja: Nadarzyn
Płeć:
Wiek: 38
Kontakt:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: DzieX »

A to karty nie są tasowane i używane na nowo? Bo można w ten sposób zawiesić grę :)


Awatar użytkownika
Xan
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 17:45
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 31

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Xan »

@Rogo
Dlatego napisałem "nie dobierałbym", czyli nie rzucałbym Zaklęć, aby nie musieć losować kolejnych. ;)

@DzieX
Wykorzystane karty w grze są tasowanie i używane na nowo, ale nie te, które zostały "spalone" - te znikają z gry bezpowrotnie tj. należy odłożyc je do pudełka.

Osobiście się w tę mechanikę nie bawiłem. W sumie czy spalone, czy odrzucone, to graliśmy tak, że to jeden pies. :)


Talisman: Digital Edition!
Wszystko ma swój początek i koniec.
Aby zobaczyć moje konto na Steam, kliknij: TUTAJ.
Awatar użytkownika
DzieX
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Posty: 535
Rejestracja: niedziela 19 lut 2023, 20:04
Lokalizacja: Nadarzyn
Płeć:
Wiek: 38
Kontakt:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: DzieX »

Ja też nie, się nawet jeśli to w takim razie wszystkie zajęcia z gry by wyleciały :D


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 23592
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 17

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo »

Xan pisze: poniedziałek 10 cze 2024, 09:11 to graliśmy tak, że to jeden pies. :)
Mów poprawnie, to jeden хуй ;).


Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
Budowniczy Mostów
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 4070
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Budowniczy Mostów »

Adzet pisze: sobota 08 cze 2024, 20:41
Faktycznie.
Bardzo ciekawe :)


ODPOWIEDZ