Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Cambion
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 8
Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 00:15
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Cambion »

Mały Nemo pisze: niedziela 21 sty 2024, 23:21 Hey,

Według angielskiej wersji wybierasz wynik tylko na 1 kości. W polskiej wersji karty nie ma o tym mowy, więc trza by na to pozwolić.
No właśnie podczas wczorajszej gry tak to zinterpretowałem (przekonując do tego pozostałych graczy) ;). W polskiej wersji napisane jest, że dotyczy rzutu za atak, a nie rzutu jedną kością.


Awatar użytkownika
Budowniczy Mostów
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 4025
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Budowniczy Mostów »

Cambion pisze: poniedziałek 22 sty 2024, 00:08
Mały Nemo pisze: niedziela 21 sty 2024, 23:21 Hey,

Według angielskiej wersji wybierasz wynik tylko na 1 kości. W polskiej wersji karty nie ma o tym mowy, więc trza by na to pozwolić.
No właśnie podczas wczorajszej gry tak to zinterpretowałem (przekonując do tego pozostałych graczy) ;). W polskiej wersji napisane jest, że dotyczy rzutu za atak, a nie rzutu jedną kością.
Słusznie uczyniłeś. W Świątyni (Obszar) też działa ;)


Mundzior
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: sobota 02 gru 2023, 15:05

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mundzior »

Hej,

prośba o opinię jak byście to rozegrali:

1) czy specjalna zdolność Wróżki pozwala odrzucić wylosowaną Klątwę Wiedźmy i Poltergeista żeby dobrać nową kartę przygody?

2) czy poszukiwacz z Kulą Jasnowidzenia może odrzucić wylosowaną Klątwę Wiedźmy i Poltergeista żeby dobrać nową kartę przygody?

3) czy mając Poltergeista odrzucam go po dobraniu Klątwy Wiedźmy?

4) czy mając Klątwę Wiedźmy biorę wylosowanego Poltergeista czy zostawiam na obszarze?

5) czy w ostatecznym pojedynku na Koronie Władzy w rozgrywce dwuosobowej mogę rzucić np. zaklęcie Urok lub Zniszczenie? Skutek niby jest, ale nie ma wpływu na żadnego z poszukiwaczy...

6) zaklęcie Teleprtacja przenosi zawsze na inny obszar - czy teleportacja w wyniku spotkania w Kaliczce również? Czy mogę w wyniku wyrzucenia 6 w Kapliczce telertować się ponownie na ten sam obszar, żeby odbyć kolejne spotkanie w Kapliczce? Cha tak - w oryginale Teleportacja ma w treści "any other space" a Kapliczka "any space".

Dzięki,
M


Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 6188
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Krzyków
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Rogo »

Cześć,
1 tak
2 tak
3 tak
4 nie dobierasz żadnych przyjaciół, więc również polergeista ani przeklętych
5 moim zdaniem może, choć jakiś rules nazi mógłby się uprzeć że w instrukcji jest napisane, że tura takich graczy składa się wyłącznie ze spotkań.
6 inny obszar.


Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 5804
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: abubu »

ad.1. Nie "i" tylko "lub". Przykładowo, jeżeli losując karty wyciągniesz zarówno Poltergeista jak i Klątwę Wiedźmy, to odrzucić możesz tylko jedną z tych kart.

ad.2. j.w.

ad.5. W przypadku Zniszczenia możesz. W przypadku Uroku nie, gdyż możesz to Zaklęcie rzucić tylko przed wykonaniem ruchu.

ad.6. W treści Zaklęcia Teleportacja jest jasno napisane iż jest to inny obszar. O jaką Kapliczkę chodzi? Czy przypadkiem nie chodzi o Kaplicę? Jeżeli tak, to według mnie dowolny (a więc również i ten).


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Mundzior
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: sobota 02 gru 2023, 15:05

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mundzior »

Tak, chodziło o Kaplicę. Dzięki!


ODPOWIEDZ