Ognistogrzywy

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
zajux [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 22 mar 2020, 10:17

Ognistogrzywy

Post autor: zajux »

Hej.
Mamy z kolegą problem.
Moim zdaniem po pokonaniu Ognistogrzywego mogę wziąć każdego konia z tali Stajni, nawet Rumaka. Wskazuję, że gra wyraźnie rozróżnia słowa z dużej lub małej litery. Czy mam rację?



Lathspell
Zawadiaka
Zawadiaka
Zawadiaka
Posty: 78
Rejestracja: czwartek 02 kwie 2020, 16:12
Płeć:

Re: Ognistogrzywy

Post autor: Lathspell »

Ognistogrzywy - Wróg
If you defeat the Firemane in battle, you may take a Riding Horse from the Stables deck instead of keeping Firemane as a trophy. It will remain here until it is defeated.

Po pokonaniu Ognistogrzywego z talii Stajni możesz wziąć tylko Konia - nie możesz wymienić go na Rumaka.



Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5721
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 34

Re: Ognistogrzywy

Post autor: Rogo »

Nie ma czegoś takiego jak dowolny koń, nie ma typu karty koń. Masz wziąć konia czyli kartę o tej nazwie. Nazwa jest z małej litery, bo to nazwa potoczna.


Ja nawet nie mam Talismana.

Awatar użytkownika
Pablo
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Paczka Przygód
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 2475
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 40

Re: Ognistogrzywy

Post autor: Pablo »

zajux pisze: sobota 17 kwie 2021, 00:36 Hej.
Mamy z kolegą problem.
Moim zdaniem po pokonaniu Ognistogrzywego mogę wziąć każdego konia z tali Stajni, nawet Rumaka. Wskazuję, że gra wyraźnie rozróżnia słowa z dużej lub małej litery. Czy mam rację?
Jeśli pokonasz ognistoczerwonego w walce, zamiast zatrzymywać go jako trofeum, możesz wziąć konia z talii Stajni. Ognistogrzywy pozostanie tu, dopóki ktoś go nie pokona.

Nie masz. Nie ma czegoś takiego jak "konie z talii Stajni". Jest Przyjaciel koń (tylko w tytule karty jest pisany z dużej, ale w opisach kart już będzie z małej) i to jest nazwa konkretnej karty.

Możesz wziąć tylko "konia". Nazwa "koń" jest nazwą pospolitą, dlatego jest napisana z małej litery. Tak samo jest z Przedmiotami (ale nie Magicznymi Przedmiotami), których nazwy w opisach kart też pisze się małą literą. Wyjątkiem jest pospolita nazwa wpisana w arkuszu Poszukiwacza, gdzie byłaby z dużej litery.

Podobnie z innymi kartami np.

Koniokrad
W tej okolicy grasuje koniokrad. Jeśli posiadasz konia, konia z wozem, muła albo rumaka, musisz go odrzucić (razem z tą kartą). Wszystkie Przedmioty, których w efekcie nie będziesz mógł unieść, musisz pozostawić na tym obszarze.



Budowniczy Mostów
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 2650
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Ognistogrzywy

Post autor: Budowniczy Mostów »

W sam czas trafiłem na ten wątek, bo szczerze mówiąc ostatnio często pisałem w kontekście czterokopytnych z talii Stajni i wkręciłem się w pisanie ich nazw wielką literą.
Szczęśliwie jest jeszcze czas to odkręcić.


ODPOWIEDZ