Na Zlocie ostatnim źle grałem, a przynajmniej w głowie miałem złe zasady.
Otóż los wg instrukcji wykorzystywać można po rzucie za Ruch i zamiast rzucać ponownie jak to było w poprzedniej edycji, wydajemy los, żeby poruszyć się o od 1 do 6 Obszarów...
Wynika z tego, że Rzut za ruch nadal się nie zmienia, a tylko zasięg poruszania (może to mieć kiedyś znaczenie).
ALE TEN RUCH po wydaniu losu jest OGRANICZONY tym, że NIE WOLNO nam wybrać pola w zasięgu 1-6 który jest ZAJĘTY przez Innego Poszukiwacza! Czyli nie mogę wydać losu, żeby kogoś skopać...
Ponadto, Los zdobywa się automatycznie niestety tylko po PRZEGRANEJ WALCE Z INNYM POSZUKIWACZEM.
Los - zmiany.
- the MackaN
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karty
• Pająki - Posty: 1067
- Rogo
-
Re: Los - zmiany.
Możesz wydać Los, żeby ponowić dowolny rzut (raz na rzut), a po rzucie za ruch możesz wydać Los, żeby się przesunąć o 1-6 na niezajęty obszar.the MackaN pisze: ↑czwartek 15 sie 2024, 09:12 ALE TEN RUCH po wydaniu losu jest OGRANICZONY tym, że NIE WOLNO nam wybrać pola w zasięgu 1-6 który jest ZAJĘTY przez Innego Poszukiwacza! Czyli nie mogę wydać losu, żeby kogoś skopać...
Czyli:
1) Nic nie zabrania skorzystać z Losu, aby ponowić rzut za ruch (może jednak uda Ci się trafić na obszar zajęty przez innego Poszukiwacza)
2) Nic nie zabrania ponowić rzutu za ruch, a następnie wydać kolejny żeton Losu, żeby poruszyć się o 1-6 na niezajęty obszar (jeśli ponowiony rzut Ci nie podpasuje) - w końcu nie jest to ponowienie rzutu.
Tak.the MackaN pisze: ↑czwartek 15 sie 2024, 09:12 Wynika z tego, że Rzut za ruch nadal się nie zmienia, a tylko zasięg poruszania (może to mieć kiedyś znaczenie).
Tak.the MackaN pisze: ↑czwartek 15 sie 2024, 09:12 Ponadto, Los zdobywa się automatycznie niestety tylko po PRZEGRANEJ WALCE Z INNYM POSZUKIWACZEM.
Ja nawet nie mam Talismana.
- the MackaN
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karty
• Pająki - Posty: 1067
Re: Los - zmiany.
Wygląda na rozsądną interpretację... Bo wychodzi na to, że jednak trochę mogę kogoś skopać jak mocno chce...Rogo pisze: ↑czwartek 15 sie 2024, 09:37 Czyli:
1) Nic nie zabrania skorzystać z Losu, aby ponowić rzut za ruch (może jednak uda Ci się trafić na obszar zajęty przez innego Poszukiwacza)
2) Nic nie zabrania ponowić rzutu za ruch, a następnie wydać kolejny żeton Losu, żeby poruszyć się o 1-6 na niezajęty obszar (jeśli ponowiony rzut Ci nie podpasuje) - w końcu nie jest to ponowienie rzutu.
No to czekam na doprecyzowanie tych zasad w T6...
Bo po kilkudziesięciu latach dowiedziałem się, że nigdy nie wykorzystywałemw pełni potencjału porzucania rzeczy i osób!