[TMiM] Money w Talismanie

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.

Czy w monetach Talismana jest potrzebny nominał?

Tak
11
28%
Nie
28
72%

Liczba głosów: 39

Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu

Re: [TMiM] Money w Talismanie

Post autor: abubu »

Rogo pisze: środa 14 sie 2024, 12:45 Byle nie smok, bo które królestwo bije monety ze stworami, które ich pożerają?!
Targaryenowie! ;)
Rogo pisze: środa 14 sie 2024, 12:45 Na awersach monet umieszcza się symbol emitenta (np. w polskich złotych orła), więc herb wydaje się ok
Rozumiem więc, iż należało by dać osobny wzór dla T4.5 oraz dla T5? W T5 nie ma takiego samego "herbu" jak w T4.5 (proponowanego przez Valdiego).

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

No to coś bardziej uniwersalnego - koronę, a dokładniej Koronę Władzy.

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

Post autor: the MackaN »

Generalnie jak już bijecie te monety, to nominał zawsze miło mieć. Jestem za nominałem. Reszta mnie nie obchodzi, byle było by widać, tak jak pisałem, że to magia i miecz a nie jakiś random exel euro game... albo inne fantasy... Inaczej to mogę sobie 1groszówki wrzucić i 5 groszówki do gry...

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

the MackaN pisze: środa 14 sie 2024, 13:27 Inaczej to mogę sobie 1groszówki wrzucić i 5 groszówki do gry...
Wiem dlatego propozycja abubu odnośnie custom coins też minie (nigdy) nie przekonywała.

Dodano po 18 minutach 7 sekundach:
Tak tylko wspomnę że ten sam herb* był i na Tarczy i na karcie Księcia - stąd pomysł na Herb na monecie.

* Ciekawostka Herb zastosowany w 4,5 edycji Talismana był de facto Herbem Wolnego miasta cesarskiego Triest, obecnie położonego we Włoszech.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
abubu

Post autor: abubu »

Valdi pisze: środa 14 sie 2024, 13:49 Tak tylko wspomnę że ten sam herb* był i na Tarczy i na karcie Księcia - stąd pomysł na Herb na monecie.
... aaa ... o tym herbie mowa.

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Budowniczy Mostów
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan

Post autor: Budowniczy Mostów »

Mały Nemo pisze: środa 14 sie 2024, 12:41 Lepiej jest mieć 12 sztuk złota w 4 żetonach po 3 sztuki złota niźli 12 żetonów po 1 sztuce złota
Mów za siebie ;)
Valdi pisze: środa 14 sie 2024, 11:15 co powinno być na awersie / rewersie monety
A: głowa smoka
R: korona

Awatar użytkownika
Felis1977
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Kontrakty

Post autor: Felis1977 »

Valdi pisze: środa 14 sie 2024, 11:15 ...całego Talismana niestety nie umieszczę...
Zgaduję, że to z powodów praw autorskich. Jednak na sieci jest mnóstwo fanowskich produktów z wizerunkiem talizmanu i jakoś nie znikają pod butem GW "Cease and desist". Jak szeroko chcesz to marketingować? ;)

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Felis1977 pisze: czwartek 15 sie 2024, 20:51 jest mnóstwo fanowskich produktów z wizerunkiem talizmanu
I w przypadku 99,9% z nich są dostępne za darmo, rozwijając świat gry, przyczyniając się do jej utrzymania "żywą", co daje właścicielowi dodatkowy zarobek z kolejnych dodruków oryginalnych gier. Jeżeli mam zainwestować parę tysięcy w monety to muszę je móc sprzedać też anglojęzycznym fanom. Co oznacza że będę musiał ogłosić je na FB.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Felis1977
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Kontrakty

the MackaN pisze: środa 14 sie 2024, 13:27 Generalnie jak już bijecie te monety, to nominał zawsze miło mieć.
Świat Talisman'a to świat fantasy więc wiele jego elementów opiera się o mniej lub bardziej zamierzchłą historię. Przez większą część czasu kiedy ludzkość używała monet, ważniejszy był materiał, z którego były one bite niż co było na nich bite. Cyferki na żetonach, których dziś używamy jako waluty pojawiły się stosunkowo niedawno ;)

Jeśli nie produkujemy różnych nominałów to "jedynka" na sztuce złota jest całkowicie zbyteczna.

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Po to na tą chwilę jest ankieta. Żeby ustalić czy będzie podział na 1 i 5 (lub inne) czy nie

Awatar użytkownika
Felis1977
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Kontrakty

Valdi pisze: środa 14 sie 2024, 11:15 Dobra.
To pytanie co powinno być na awersie / rewersie monety. Przewiduje na tą chwilę tylko jeden rodzaj monety więc nominału nie uważam żeby był.

propozycje dwie do wyboru awers/rewers:
1. Smok
2. herb z Tarczy Talisman 4,5 ed.
3. Ogień z wnętrza talismana (całego Talismana niestety nie umieszczę)

inne?
1. Coś ty się tak uczepił tego smoka? "Zleź z tego tartaka!" ;)
Dla mnie osobiście smok jest za bardzo pospolity. W Talismanie, szczególnie z dodatkami, gdzie nie spluniesz tam smokowi na głowę ;)

2. Ten herb nie kojarzy mi sie z całym Talismanem. Raczej z jakimś małym księstwem, wolnym miastem czy wręcz osobistym herbem.

3. Szkoda, że samego talizmanu nie da się legalnie wykorzystać bo bez niego to faktycznie będą to "domyślne sztuki złota fantasy" :)

Zrobiłem na szybko dwa mock-up'y. Do ciężkiego dopracowania ;)
mock-up 1.png
mock-up 2.png
Ten pierwszy w sądzie się prawie na pewno nie obroni ale jakby go jeszcze uprościć...
Drugi to już całkiem po bandzie :) ale gdyby powyciągać trochę logotyp, żeby całość była "bardziej trójkątna" to może cos by z tego było.

Dookoła walnąć jeszcze jakiś "Lorem ipsum..." i będzie awers ;)

A na rewersie standardowy znaczek forum, tylko trochę postarzony. W ogóle w całym projekcie trzebaby unikać zbyt wielu drobnych detali i czystych, ostrych konturów. Wszak to mają być monety bite lub odlewane dawnymi metodami a nie drukowane w 3D w jakości 4K ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Na tą chwilę czekam aż więcej osób odda głosy w ankiecie.

Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

Post autor: the MackaN »

Czekasz aż bardziej przeważy nie :D

Awatar użytkownika
DzieX
Filozof
Filozof
Filozof
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Groszami chcecie grać? Koń z wozem to nie jest tania impreza. Będzie trzeba kontenerami zwozić - i kto to przeliczy?

Awatar użytkownika
Zaberish
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Zaberish »

Wpadł mi do głowy taki pomysł, że skoro już jakiś napis miałby się znaleźć na fanowskiej monecie, to dlaczego trochę nie puścić oka do graczy - i umieścić na monecie piękną, łacińską sentencję: "nihil fit, perdis vicem", co w bardzo wolnym tłumaczeniu oznacza "nic się nie dzieje, tracisz swoją kolej" albo jakoś bardzo podobnie (tak przynajmniej uważa translator z gugla) :D
Wiadomo, że gdyby się na to zdecydować, to dobrze byłoby jakiegoś biegłego łacinologa zapytać, czy to w ogóle po pol.. ekhm, po właściwemu języku jest, żeby wtopy jakiej nie było :)

Ale to tylko propozycja, rzecz jasna.

Pudełko z grami - największa w sieci baza informacji o starych grach planszowych
Awatar użytkownika
Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Skoro to i tak nie będą monety Talismanowe (ze znanym nam trójkątnym symbolem), to muszą być ładne i użyteczne.

@Felis1977, zapłaciłbyś po kilka złotych za sztukę (po tyle metalowe monety chodzą) za takie coś, co zaproponowałeś?

Żeby były ładne, wzór musi być miły dla oka i jakiś uniwersalnie kojarzący się z fantasy: jakaś korona, tarcza, ewentualnie smok, choć osobiście jestem na nie.

Żeby były użyteczne, to muszą być jakieś nominały - wprost opisane cyferkami lub rozróżnione wzorem, wielkością i kolorem, ale spójne stylistycznie. 2 wzory to moim zdaniem minimum (srebrne i złote), a najlepiej 3 (jeszcze miedziane).

Nie ma co patrzeć, że w Talismanie nominałów nie ma, bo uniwersalne monety fantasy sprzedadzą się lepiej niż monety niby do Talismana, ale nie do końca, bo wzór nietalismanowy.

Awatar użytkownika
Berni
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Berni »

Ja to tylko tak tu zostawię...
https://rgfk.pl/k/36/monety-i-zetony
Monety kupuję u nich. Uniwersalne pasują do większości gier :)

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

To teraz, tak. obecnie głosów jest po równo.

Co ciekawe w 4 edycji na monecie był nominał, co prawda "1" ale był.
Więc możliwe że pójdę w nominał z czego zrobię wpierw "1" a później jak pójdzie dobrze to zrobię inne nominały.

Awatar użytkownika
Felis1977
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Kontrakty

Rogo pisze: piątek 16 sie 2024, 07:00 Skoro to i tak nie będą monety Talismanowe (ze znanym nam trójkątnym symbolem), to muszą być ładne i użyteczne.

@Felis1977, zapłaciłbyś po kilka złotych za sztukę (po tyle metalowe monety chodzą) za takie coś, co zaproponowałeś?
Masz na myśli koncept, który opisałem czy zgrubny szkic, który nabazgrałem w pięć minut w Paint'cie?
Jeśli to pierwsze to jak najbardziej. Jeśli to drugie to oczywiście nie. Musiałby nad tym siąść ktoś ze zdolnościami plastycznymi i doszlifować projekt.
Rogo pisze: piątek 16 sie 2024, 07:00 Żeby były ładne, wzór musi być miły dla oka i jakiś uniwersalnie kojarzący się z fantasy: jakaś korona, tarcza, ewentualnie smok, choć osobiście jestem na nie.
Tyle, że takich miłych dla oka "domyślnych" monet fantasy jest na rynku na pęczki. Jeśli nowe monety nie będą choć trochę "talismanowe" to po co się w ogóle męczyć. Szybciej i taniej będzie kupić na sieci.
Rogo pisze: piątek 16 sie 2024, 07:00 Żeby były użyteczne, to muszą być jakieś nominały - wprost opisane cyferkami lub rozróżnione wzorem, wielkością i kolorem, ale spójne stylistycznie. 2 wzory to moim zdaniem minimum (srebrne i złote), a najlepiej 3 (jeszcze miedziane).

Nie ma co patrzeć, że w Talismanie nominałów nie ma, bo uniwersalne monety fantasy sprzedadzą się lepiej niż monety niby do Talismana, ale nie do końca, bo wzór nietalismanowy.
Przeplatają się tu dwa, tylko częściowo powiązane wątki - fabularny i mechaniczny. Z fabularnego punktu widzenia faktycznie ma sens, żeby świat fantasy miał więcej niż jeden rodzaj monety. Z mechanicznego punktu widzenia to zupełne nieporozumienie, bo ceny w grze są podane tylko w "Sztukach Złota" a nie w sztukach srebra czy w miedziakach.
Dla odmiany nominały na monetach to stosunkowo współczesny pomysł. Nie mówię, że w starożytności się ich nie używało ale tak jak sam napisałeś monety różniły się głównie rozmiarem i/lub materiałem. W świecie magii, miecza, smoków i potworów nominały na monetach wydają się anachronistyczne.

Awatar użytkownika
Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Felis1977 pisze: piątek 16 sie 2024, 13:48 Jeśli nowe monety nie będą choć trochę "talismanowe" to po co się w ogóle męczyć.
A na ile będą Talismanowe, gdy dostaną koronę i smoka?
Felis1977 pisze: piątek 16 sie 2024, 13:48 Szybciej i taniej będzie kupić na sieci.
No i czymś te monety muszą przyciągnąć, być w jakiś sposób wyjątkowe, bo tego w Internecie sporo.

Awatar użytkownika
Felis1977
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Kontrakty

Rogo pisze: piątek 16 sie 2024, 14:31 A na ile będą Talismanowe, gdy dostaną koronę i smoka?
Nie rozumiem pytania. Proszę o łatwiejszy zestaw :)

Awatar użytkownika
Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

No jeśli Valdi zorganizuje monetki z koroną i smokiem, to czy będą się jakoś specjalnie wyróżniać spośród masy innych monet na rynku? Czy będą Talismanowe bez symbolu talizmanu, żeby trafić w gusta graczy Talismana?

Awatar użytkownika
Maletz
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Maletz »

Rogo pisze: środa 14 sie 2024, 12:45 Na awersach monet umieszcza się symbol emitenta (np. w polskich złotych orła), więc herb wydaje się ok
czyli z jednej strony symbol Talismanu, a z drugiej @Valdi z profilu, najlepiej w wieńcu laurowym (fotka dla przykładu).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Maletz pisze: piątek 16 sie 2024, 18:55 a z drugiej @Valdi z profilu
Hahaha :)

Awatar użytkownika
husar
#Moderator: husar
Uczestnik Zjazdów
!Wspierający

Post autor: husar »

@Valdi o Cezarze, gdzie chleb i igrzyska dla ludu Rzymu?

Pozdrawiam
Roman

Wikipedia TMiM
ODPOWIEDZ