Talisman: Digital Edition

Dyskusje na temat gier komputerowych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

Cześć!
pustakmax pisze:1. Postać Ninja może używać sekretnego pchnięcia jak spotyka wroga (wylosowuje z kart przygód). Czy tak powinno być? Na karcie jest wyraźnie napisane że przy wykonywaniu ataku może wykonać sekretne pchnięcie, a nie jak jest atakowany. Chyba tak samo było w Magii i Mieczu. To samo tyczy się umiejętności Zabójcy i jego zasztyletowania.
W Talismanie Poszukiwacz zawsze jest stroną atakującą. W MiMie bywało to różnie, znaczy niby zasady konkretnie tego nie określały, więc grało się (u mnie też) iż atakuje się jak się wejdzie na obszar z Wrogiem, a jest się atakowanym jak się go wylosuje z talii. Na szczęście w Talismanie już nie ma takich podziałów.
pustakmax pisze:2. Zaskoczyło mnie jak "Zamieć" (zdarzenie) dopadła mnie w podziemiach i musiałem poruszać się o 1 pole. Też nie wiem czy tak powinno być.
Talisman (jak w punkcie pierwszym) przede wszystkim stawia na prostotę zasad, a nie na próbę odwzorowania świata realnego. Dzięki temu gracz nie musi się zastanawiać, czy dany efekt na niego będzie wpływać, bo coś tam robi/posiada/gdzieś tam jest, czy też nie będzie wpływać. Dzięki prostocie zasad może grać dalej i mieć spokój.
pustakmax pisze:Dodatkowo chciałem zapytać gdzie najlepiej kupować dodatki? Czy kupowanie season pass jak już mam 2 dodatki się opłaci? Chciałem skompletować całą serie. Bez ewentualnie pojedynczych postaci.
To zależy... ja posiadam season passa i nie narzekam, mimo iż potem kupiłem wersję książkową za 70 zł ze Żniwiarzem. Myślę, iż raz się opłaca wydać te ~150 zł i mieć spokój. Kupując dodatki pojedynczo prawdopodobnie i tak zapłacisz więcej, a poszukiwacze DLC wcale tacy źli także nie są. Przynajmniej nie wszyscy, a jak nie chcesz ich używać, to zawsze jest domowa zasada, iż gracze grają jedynie oficjalnymi Poszukiwaczami.

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
pustakmax
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Post autor: pustakmax »

Nemomon pisze:Cześć!

pustakmax napisał/a
1. Postać Ninja może używać sekretnego pchnięcia jak spotyka wroga (wylosowuje z kart przygód). Czy tak powinno być? Na karcie jest wyraźnie napisane że przy wykonywaniu ataku może wykonać sekretne pchnięcie, a nie jak jest atakowany. Chyba tak samo było w Magii i Mieczu. To samo tyczy się umiejętności Zabójcy i jego zasztyletowania.

W Talismanie Poszukiwacz zawsze jest stroną atakującą. W MiMie bywało to różnie, znaczy niby zasady konkretnie tego nie określały, więc grało się (u mnie też) iż atakuje się jak się wejdzie na obszar z Wrogiem, a jest się atakowanym jak się go wylosuje z talii. Na szczęście w Talismanie już nie ma takich podziałów.
Wszytko jasne! Dzięki za szybką odpowiedź. To robi z Ninji niezłego poszukiwacza. Już od początku może pokonać smoka i nazbierać dużo punków siły. Chociaż bez przyjaciół którymi w Talismanie zostali muł i koń z wozem nie będzie miał lekko.
Nemomon pisze: pustakmax napisał/a
2. Zaskoczyło mnie jak Zamieć (zdarzenie) dopadła mnie w podziemiach i musiałem poruszać się o 1 pole. Też nie wiem czy tak powinno być.

Talisman (jak w punkcie pierwszym) przede wszystkim stawia na prostotę zasad, a nie na próbę odwzorowania świata realnego. Dzięki temu gracz nie musi się zastanawiać, czy dany efekt na niego będzie wpływać, bo coś tam robi/posiada/gdzieś tam jest, czy też nie będzie wpływać. Dzięki prostocie zasad może grać dalej i mieć spokój.
Prostota zasad to dobre rozwiązanie. Po prostu myślałem że Podziemia to zupełnie inna kraina. Nie chodzi o odwzorowanie świata realnego. Np. wczoraj Pirat latał po Podziemiach razem z całą załogą mułem, koniem z wozem i jeszcze kilkoma przyjaciółmi. I to jest OK. Pamiętam jak w MiMie był chyba Koń czy Wierzchowiec którym można było jechać (rzut 2 kośćmi), ale inni przyjaciele musieli zostać to było zupełnie bez sensu i czyniło tego Konia zupełnie bezwartościowym.

Jeszcze pytanie odnośnie dodatkowych poszukiwaczy. W pakiecie dostałem Egzorcystę, ale również mam Ninje i Pirata, nie wiem skąd? Nie narzekam bo obie postacie mi się podobają. Czy są jakieś większe pakiety z dodatkowych postaci czy tylko można je kupować pojedynczo?

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Ninja jest ciekawym Poszukiwaczem, ale ten brak Przyjaciół boli. W MiMie nie było wielu ciekawych Przyjaciół, Strażnik, Magiczny Pomocnik i ewentualnie Gandalf jak ktoś grał z Jaskinią i się do niego dokopał. W TMIM co trzeci Przyjaciel jest interesujący, więc niemożność ich wzięcia boli. Aczkolwiek o wiele bardziej bolący jest bardzo niski startowy poziom Losu. Na szczęście Ninja ma Podziemia i tam może trochę poszaleć. Aczkolwiek należy zwrócić uwagę, iż zdolność Ninjy to nic innego jak słabsza zdolność Mnicha. Mnich zawsze dodaje swoją wartość Mocy, a Ninja może nie odjąć nawet nic jak walczy ze słabym przeciwnikiem

Ano, w MiMie był to koń (aczkolwiek on pozwalał dodawać 1, 2 lub 3 oczka do wyniku rzutu za ruch). Był on interesujący jedynie jak się nie miało Przyjaciół lub byli oni kiepscy. Aczkolwiek w Małej MiM czasami nawet warto korzystać z konia nawet jak się ma bardziej interesujących Przyjaciół. Co prawda on pozwalał potem w następnej turze wrócić do swoich Przyjaciół, zamiast wykonywać normalny ruch, ale na dłuższą metę jak ktoś chciał go częściej używać, to był on męczący. Z kolei w Talismanie mamy konia, który de facto nie robi nic, bowiem w 90% nie ma to znaczenia czy rzucimy za ruch 1 kością czy dwoma, chyba że chcemy od kogoś uciec lub ASAP dostać się do Krainy na rogu.

Ninja oraz Pirat (jak również karty promo Sobowtór, Instruktor oraz Taniec Śmierci) są darmowym prezentem od Nomadów i każdy je posiada, kto zakupił przynajmniej podstawkę (za wyjątkiem Tańca, bowiem ten wymaga figurki Żniwiarza z dodatku Żniwiarz do grania, więc dawany jest w tymże dodatku). Pozostałych Poszukiwaczy trza kupować pojedynczo. Poszukiwacz Szaman nie jest dostępny w season pass i trza ją kupić oddzielnie (bowiem fundusze zebrane z jej sprzedaży idą na cele charytatywne).

pustakmax
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Post autor: pustakmax »

Dziś w końcu było dane zagrać mi Ninją, a nie jak zwykle przeciw niemu. Brak przyjaciół boli bardzo, ale jeszcze bardziej boli ograniczenie noszenia tylko 4 przedmiotów. I tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Po przejściu Podziemi wybrałem Bezdenną Torbę i moje zdziwienie było wielkie że pomimo możliwości schowania w niej 4 posiadanych przedmiotów musiałem jeden odłożyć na planszę. Później też nie mogłem mieć więcej niż 4 przedmioty razem z Bezdenną Torbą. Przecież karta wyraźnie mówi o 8 dodatkowych przedmiotach. Coś chyba nie działało mi za dobrze. Moim zdaniem powinno być tak. W bezdennej torbie 8 przedmiotów, a normalnie w ramach 4 przedmiotów noszonych przez postać bezdenna torba i jeszcze 3 dowolne przedmioty.

Inna kwestia to podczas wylosowywania 2 lub 3 kart jeżeli mamy przedmiot, i np. Muła to musimy przedmiot odłożyć (bo nie mamy na niego miejsca), dopiero później wziąć muła, a przedmiot zostaje na planszy. To się tyczy też przedmiotów pozostawionych przez zmarłą postać. Chyba nie do końca tak powinno być przecież to są przedmioty/przyjaciele rozpatrywane równorzędnie (5).

Chciałbym jeszcze zapytać czy też tak macie, ale ja na 2 komputerach mam tak samo. Mianowicie Talisman DE zawsze otwiera mi się w oknie i za każdym razem muszę włączać pełny ekran. Czy jest jakaś możliwość ustawienia tego raz na zawsze?

gronek31
Niziołek
Niziołek
Niziołek

Post autor: gronek31 »

pustakmax pisze:Witam.
Od kilku tygodni grywam w Talisman DE i jestem pod wrażeniem. Mam narazie tylko dodatki Żniwiarz i Podziemia.

Musze przyznać że nie znam najnowszej wersji Talismana w wersji papierowej, jednak dobre 20 lat temu miałem (mam nadal) kompletną Magię i Miecz od Sfery.
Zastanowiły mnie takie rzeczy:
1. Postać Ninja może używać sekretnego pchnięcia jak spotyka wroga (wylosowuje z kart przygód). Czy tak powinno być? Na karcie jest wyraźnie napisane że przy wykonywaniu ataku może wykonać sekretne pchnięcie, a nie jak jest atakowany. Chyba tak samo było w Magii i Mieczu. To samo tyczy się umiejętności Zabójcy i jego zasztyletowania.
2. Zaskoczyło mnie jak "Zamieć" (zdarzenie) dopadła mnie w podziemiach i musiałem poruszać się o 1 pole. Też nie wiem czy tak powinno być.
Co do 1 to wiesz w końcu to postać niestandardowa i według mnie niektóre wymyślane są tylko po to by ktoś je kupił do kolekcji :P nawet jak jest beznadziejna. To pchnięcie raczej bym rozumiał w taki sposób że jak losujesz kartę wroga to ty go napotykasz i go atakujesz choć faktycznie w rozumowaniu jest inaczej bo to wrogowie z kart nas atakują przymusowo chyba że się im wymkniemy, ALE on ma też taką zdolność właśnie która pozwala mu wymykać się wszystkim wrogom we wszystkich krainach więc jeśli zdecyduje się nie wymykać tylko zaatakować to to on atakuje a nie wróg.
BTW według mnie najlepszą postacią z tych niestandardowych jest Dżin jak dla mnie super się nim gra dzięki tej zdolności z zamianą trofeów.
2. cyt. "cały świat okrył się całunem śniegu[...]wszyscy Poszukiwacze, niezależnie od krainy w której przebywają". Krainy: zewnętrzna, środkowa, wewnętrzna, podziemi, gór, miasta i lasu.
To tyle w kwestii tych 2 punktów.

Talisman MiM & Talisman DE
Awatar użytkownika
Wiktor
@Wiktor

Moderator: Wiktor
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019

Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019
Post autor: Wiktor »

Dodatkowa poszukiwaczka, Szamanka, gdzie można ją kupić?

Gdybym chciał ją kupić przez grę klikając "kup", to gra przeniesie mnie do sklepu, gdzie kosztuje 2 euro.

Czy są inne możliwości kupienia Szamanki? Jeśli tak to gdzie i za ile?

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Szamanka nie jest dodawana do Season Passa, trza ją kupić oddzielnie. Możesz ją zakupić:

Steam:
Strona Nomadów: http://nomadgames.co.uk/talismandeshaman/

Awatar użytkownika
Wiktor
@Wiktor

Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019

Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019

Czy to jedyne dwa miejsca gdzie można kupić Szamankę?

Za 3,6 zł od Nomadów z chęcią ją kupię ale nie mam możliwości zapłacenia kartą i przez PayPal. Czy da się jakoś inaczej zapłacić?

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Niestety, ja znam tylko te dwa źródła. Ewentualnie poszukaj kogoś, kto może Ci kupić Szamankę od Nomadów i sprezentować kod. Kupując od Nomadów otrzymujesz klucz aktywacyjny, a więc sam przypisujesz ją do swojego konta, nie dzieje się to automatycznie.

Jak Ci się to uda, to możesz i mi ją kupić, bowiem ja też nie mam nic pieniędzy na Steam i nie mogę jej kupić. Na którymś z konwentów postawię Ci piwo ;).

Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu

Post autor: abubu »

Nemomon pisze:Jak Ci się to uda, to możesz i mi ją kupić, bowiem ja też nie mam nic pieniędzy na Steam i nie mogę jej kupić. Na którymś z konwentów postawię Ci piwo ;) .
Nemo i Wiktor: sprawdźcie PW, jak co to mi po piwie wisicie! :)

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Dzięki Abubu! ;)

Awatar użytkownika
nick
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Rozszerzona plansza
ZunTzu - Magiczny Miecz

Post autor: nick »

Nemo kiedy dodatek? Coś wiesz?

asd
Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

nick pisze:Nemo kiedy dodatek? Coś wiesz?
Od 7. października dostępny jest on w becie, a więc za parę, może kilka tygodni max. Prawdopodobnie wcześniej. Pro forma wspomnę, iż następnym dodatkiem jest Miasto.

Awatar użytkownika
nick
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Rozszerzona plansza
ZunTzu - Magiczny Miecz

Planszowy. Fajnie. Na ta bete mozna sie jakos wbic?

asd
Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Miasto. Plany wydania - pod koniec następnego tygodnia.

gronek31
Niziołek
Niziołek
Niziołek

Post autor: gronek31 »

Super, w końcu jakiś nowy dodatek :mrgreen:
BTW jakaś nowa postać niestandardowa będzie chyba do kupienia bo nie widziałem jej jeszcze jakiś błazen.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Talisman MiM & Talisman DE
Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Błazen oraz Szaman Goblinów, aczkolwiek nie będą oni dostępni wraz z Miastem.

Awatar użytkownika
Wiktor
@Wiktor

Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019

Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019

Osiągnięcie "Dom", opis "Grając Krasnoludem, przenieś się do Kopalni."
W jaki sposób krasnolud ma przenieść się do kopalni? Czy chodzi o np. przeniesienie się Arnkellem, czy o przejście przez pole Kopalnia z sukcesem, czy o wyjście z Kopalni w Kopalni?

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Wiktor pisze:Osiągnięcie "Dom", opis "Grając Krasnoludem, przenieś się do Kopalni."
W jaki sposób krasnolud ma przenieść się do kopalni? Czy chodzi o np. przeniesienie się Arnkellem, czy o przejście przez pole Kopalnia z sukcesem, czy o wyjście z Kopalni w Kopalni?
Przejście przez Kopalnię z sukcesem ;).

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Za dwa dni Miasto będzie dostępne.

Aczkolwiek, z powodu różnych błędów z wyświetlaniem się kart, Nomadzi zmienili system działania sejwów. A więc wszelkie sejwy po wgraniu nowego update przestaną działać.

Awatar użytkownika
nick
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Rozszerzona plansza
ZunTzu - Magiczny Miecz

Czwartek. Good. Akurat w piatek czeka mnie dluga podroz, bedzie jak znalazl.

asd
Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Nie wiem, czy w czwartek także na androidzie się pojawi, aczkolwiek także mam taką nadzieję.

Awatar użytkownika
nick
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Rozszerzona plansza
ZunTzu - Magiczny Miecz

Ja mam z Amazonu. Pamietam ze poprzedni dodatek byl tego samego dnia.

asd
Awatar użytkownika
Wiktor
@Wiktor

Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019

Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019

Miasto jest już dostępne.

We've just pressed the release button for the City! It's out now for PC/MAC, don't forget to buy your steam keys direct from us for the best price.
Android will be later today and just waiting on approval from Apple. We'll keep you posted!

(za www.facebook.com/nomadgamesltd)

Awatar użytkownika
mars28
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Post autor: mars28 »

pustakmax pisze: Dodatkowo chciałem zapytać gdzie najlepiej kupować dodatki? Czy kupowanie season pass jak już mam 2 dodatki się opłaci? Chciałem skompletować całą serie. Bez ewentualnie pojedynczych postaci.
Za podziemia chyba przepłaciłem bo kupiłem bezpośrednio na steam (7 euro).
Pozdrawiam!!
Nie wiem, czy do tego czasu już nie kupiłeś Season Pass'a, ale jeśli jeszcze nie, to radzę polować na przecenę na cdp.pl. Nie wiem, jak teraz, bo od momentu zakupu nie śledzę promo, ale dało się to dostać za 50zł, i jeszcze dodatkowa kopia "podstawki" w postaci giftu ląduje w ekwipunku.

ODPOWIEDZ