Talisman: The Dragon Expansion!!!
- Etamin
-
Czekałem na dodatek "Smoki", ale byłem pewien, że będzie to jeden z dodatków karcianych między którymiś narożnikami. Wygląda to super z zapowiedzi, ale mam tylko nadzieje, że Talisman nie stanie się drugim Runeboundem, gdzie (z tego co czytałem) za każdym razem trzeba wybrać formę rozgrywki i rodzaj planszy na której się gra. Talisman cenię miedzy innymi za to, że każdy z dodatków go rozbudowuje, a nie zastępuje już istniejące elementy nowymi.
PS: Ja tam widzę 5 figurek, a w zapowiedzi jest napisane, że nowych poszukiwaczy będzie 6. Czyżby ten smok, to jeden z poszukiwaczy :twisted: ?
PS: Ja tam widzę 5 figurek, a w zapowiedzi jest napisane, że nowych poszukiwaczy będzie 6. Czyżby ten smok, to jeden z poszukiwaczy :twisted: ?
- Arbaal
-
5 bohaterów chce zabić smoka na okładce pudełka a smok ma taki wesoły wyraz twarzy 
Widać już dragon princes i dragon hunte. Można się domyśleć że będzie jeszcze dragon mag albo coś podobnego (ten z ognistą kulą), minotaur i coś podobnego do dzwoneczka znowu, ale bez skrzydeł?
Bardzo zaskakujący dodatek. Tego się najmniej spodziewałem teraz
Widać już dragon princes i dragon hunte. Można się domyśleć że będzie jeszcze dragon mag albo coś podobnego (ten z ognistą kulą), minotaur i coś podobnego do dzwoneczka znowu, ale bez skrzydeł?
Bardzo zaskakujący dodatek. Tego się najmniej spodziewałem teraz
Ostatnio zmieniony czwartek 02 cze 2011, 21:05 przez Arbaal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Artownik
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Wiedźmińskie Kobiety
• Worek Przygód - Posty: 3542
- Arbaal
-
- Battonsson
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• The Gauntlet PL
• The Wildland PL
• Umiejętności - Posty: 2089
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Wiedźmińskie Kobiety
• Worek Przygód - Posty: 3542
- guciomir
-
Ciekawi mnie jak rozwiązali tą dwustronną planszę. Może będzie tak, że jak jakieś warunki na planszy głównej zostaną spełnione (na przykład udpowiednio dużo kart wspierających jednego ze smoków się przewinie), to kraina wewnętrzna jest obracana na drugą stronę. I w tej krainie będzie się ciągnęło karty, w stylu przedpól piekieł, tylko korzystając z talii odpowiadającej konkretnemu smokowi.
Jak sądzicie, jakie karty pojawią się w dodatku? Na pewno 3 talie smocze, bo widać na obrazku. Pewnie kilka zaklęć bo zawsze są. Pewnie kilka (a może kilkadziesiąt) kart przygody. No i kto wie, może nawet karty Podziemi i Gór (szanse małe, ale jeśli dodatek Smok ma wprowadzać jakąś globalną mechanikę, to kto wie)
Jak sądzicie, jakie karty pojawią się w dodatku? Na pewno 3 talie smocze, bo widać na obrazku. Pewnie kilka zaklęć bo zawsze są. Pewnie kilka (a może kilkadziesiąt) kart przygody. No i kto wie, może nawet karty Podziemi i Gór (szanse małe, ale jeśli dodatek Smok ma wprowadzać jakąś globalną mechanikę, to kto wie)
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24371
- Astropata
-
- Arbaal
-
Dlaczego polska nazwa dodatki będzie nosił nazwę Somki czyli liczba mnoga a nie Smok? w angielskiej mamy dragon a nie dragons czego nie muszę tłumaczyć.
Smok brzmi źle?:P
Jak na razie wszystko co ffg pokazało odnośnie dodatku mi sie podoba po za smokiem na okładce. Mam wrażenie że śmieje się jak psychotropowy tester.
Jak na razie wszystko co ffg pokazało odnośnie dodatku mi sie podoba po za smokiem na okładce. Mam wrażenie że śmieje się jak psychotropowy tester.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24371
Dungeon --> Podziemia (a nie Podziemie)Arbaal pisze:Dlaczego polska nazwa dodatki będzie nosił nazwę Somki czyli liczba mnoga a nie Smok? w angielskiej mamy dragon a nie dragons czego nie muszę tłumaczyć.
Highland --> Góry (a nie Góra)
Dragon --> Smoki (a nie Smok).
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Little bit of fun is all I'm after!
-
-
Jak dla mnie Smoki mogą być. Szczerze, myślałem że wyjdzie taki dodatek aczkolwiek przygotowany byłem, że wpierw FFG wyda wszystkie narożniki. A tu taki psikus. I dobrze bo to może świadczyć o tym że pracują nad mechaniką plansz narożniowych. Ciekawi mnie tylko dwustronność planszy Smoków. No i może... wydanie polskie ukaże się równolegle z angielskim...? Ale w sumie na to nie liczę.
- Battonsson
-
Właśnie też czytałem forum FFG i co do 5 ostatnich się zgodzę, ale Conjurera tam raczej nie ma
. Może i na grafice z planszą ta miniaturka faktycznie wygląda jakby coś wyciągała (że niby królika z kapelusza) ale już na grafice przedstawiającej pudełko w prawym dolnym roku widać, że to jest jakaś elfopodobna (szpiczaste uszy) kobieta w fioletowo-niebieskiej z długimi włosami splecionymi w warkocz. Tak moim zadaniem iluzjonista nie wygląda.
W 2 edycji Conjurer wyglądał tak:
http://boardgamegeek.com/image/141553/t ... ize=medium
W 2 edycji Conjurer wyglądał tak:
http://boardgamegeek.com/image/141553/t ... ize=medium
- Battonsson
-
. Z tym, że jak mówiłem jest to raczej ona.
Szczerze mówiąc nie przypominam sobie z poprzednich edycji postaci wyglądającej jak kobieta-elf i do tego jeszcze zabijającej/patroszącej smoki? Bo skoro jest już Dragon Hunter (w 2 i 3 edycji był Dragon Slayer, ale to prawie to samo), Dragon Priestess (w 2 edycji był Dragon Priest) i Dragon Rider (w 2 edycji był o poszukiwacz identycznej nazwie) to kto jeszcze miały dręczyć te biedne smoki
?
Szczerze mówiąc nie przypominam sobie z poprzednich edycji postaci wyglądającej jak kobieta-elf i do tego jeszcze zabijającej/patroszącej smoki? Bo skoro jest już Dragon Hunter (w 2 i 3 edycji był Dragon Slayer, ale to prawie to samo), Dragon Priestess (w 2 edycji był Dragon Priest) i Dragon Rider (w 2 edycji był o poszukiwacz identycznej nazwie) to kto jeszcze miały dręczyć te biedne smoki
- Astropata
-
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
• Udręka Czarownika - Posty: 6316
Dungeon --> Podziemia (a nie Loch)Nemomon pisze:Dungeon --> Podziemia (a nie Podziemie)Arbaal pisze:Dlaczego polska nazwa dodatki będzie nosił nazwę Somki czyli liczba mnoga a nie Smok? w angielskiej mamy dragon a nie dragons czego nie muszę tłumaczyć.
Highland --> Góry (a nie Góra)
Dragon --> Smoki (a nie Smok).
.
Highland --> Góry (a nie Wyżyna, podgórze lub średniogórze)
Dragon --> kto wie
What a view.
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
• Lodowa Kraina - Posty: 3416
- Astropata
-
I dobrze się stało. Podziemia mają swoją tradycję w polskich edycjach, a Loch nie ma. Więc nazwa "Podziemia" jest naturalna i najlepsza.Bludgeon pisze:Dungeon --> Podziemia (a nie Loch)
Highland --> Góry (a nie Wyżyna, podgórze lub średniogórze)
Dragon --> kto wie
Highlands to oczywiście wyżyny, ale nie trzeba wszystkiego literalnie tłumaczyć, a wędrówka po Górach ma nawet ciekawszy wydźwięk niż "wędrówka po wyżynach. Zresztą na planszy są jak byk wierchy i duże góry
A co do Dragona to chyba nie ma nikt wątpliwości, że będzie - Smoki, też przez wzgląd na tradycję.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
Ktoś na forum ffg rozgryzł wszystkich po figurkach. Są to (idąc po obrazku od lewej):Western pisze:No ciekaw jestem bliższej prezentacji poszukiwaczy. Zawiedziony jestem kolejnym? elfim poszukiwaczem. Kurcze, a co z krasnoludami, tylko jeden?
łowca smoków
mag ognia/piromanta
kuglarz
smoczy jeździec
smocza kapłanka
minotaur
What a view.