Minimalne wymagania Starcrafta 2 to Pentium 4 2.6 GHz, 1 GB RAM, karta grafiki 128 MB (GeForce 6600 GT lub lepsza) czyli całkiem spoko jak na dzisiejsze czasy. Choć oczywiście SC2 graficznie nie rzuca na kolana
Z innych rzeczy, ostatnio pograłem w parę demek (czego nie robiłem od dawna). Na pierwszy ogień poszła Mafia 2 (specjalnie po to założyłem konto na Steamie

) i bardzo mi się podobało. Demko zawiera jedną misję na ok 20 minut zabawy + możliwość pozwiedzania miasta (na piechotę lub samochodem) z ograniczeniem czasowym 10 minut. Nie grałem w poprzednią część ale Mafia 2 zapowiada się nieźle. Zastanawia mnie jedna rzecz tylko, czemu skoro policja zacznie nas ścigać jeśli nadmiernie przekroczymy prędkość (nawet mi się to podobało) nie będzie nas już ścigać za jazdę pod prąd, po chodniku czy też za zaparkowanie na środku ulicy?

W ramach ciekawostek warto dodać że wersja demonstracyjna jest dostępna z polskimi napisami tak więc dystrybutor się postarał.
Drugim demkiem był Kane & Lynch 2. Z pierwszą częścią miałem do czynienia tylko za sprawą dema i mówiąc szczerze średnio mi się podobało więc nie napalałem się na nie wiadomo co. Mimo to bawiłem się nieźle choć rozgrywka była dość krótka. Całkiem ciekawy patent zastosowali twórcy stylizując obraz na tani dokument kręcony w terenie kamerą 'z ręki' - obraz się trzęsie, od czasu do czasu robi się strasznie ziarnisty albo miga, jak zabijemy postronną osobę na jej twarzy pojawia się cenzura itp

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem w grze i więc pierwsze wrażenie było dziwne ale szybko się przyzwyczaiłem i zaczęło mi się podobać. Z tego co wiem tego typu 'efekty' można wyłączyć w menu jeśli by to kogoś drażniło.
I trzecią grą był Disciples 3 choć na razie grałem tylko parę minut. W dwójkę sporo grałem swojego czasu, dzięki niezłemu klimacikowi gra przypadła mi do gustu nawet bardziej niż HoMM (choć większość by pewnie powiedziała że to tylko marny klon HoMMa). Na trójkę przyszło długo czekać i obawiam się że cierpliwość nie została należycie wynagrodzona. Gra wygląda prawie tak samo jak dwójka, może nawet bardziej ubogo bo mamy do dyspozycji tylko trzy strony konfliktu podczas gdy w dwójce były cztery (plus kilka następnych które doszły w dodatkach). Jedyną różnicą jest przejście na 3D które wygląda całkiem ok ale nie powala na kolana. Jak pogram dłużej to się zobaczy, póki co jednak nie nabrałem ochoty na zakup pełnej wersji.
A z najnowszych doniesień, Dungeon Keeper 3 jednak powstanie

No może nie do końca bo grę robi inna firma i wyda ją pod tytułem Dungeons, w dodatku twórcy twierdzą że to tylko (albo aż) gra inspirowana Dungeon Keeperem. Niemniej z zapowiedzi wynika że schemat rozgrywki będzie podobny, wcielamy się w Pana Podziemi i mamy za zadanie zbudować najbardziej przerażające i śmiercionośne lochy hodując plugawe stwory żeby żaden heros nie śmiał się zapuścić na nasz teren. Więcej szczegółów wraz z garścią screenów tutaj ->
CLICK
Warto też wspomnieć że twórcy pierwszego Bioshocka pokazali swój najnowszy projekt którym okazał się... Bioshock: Infinite czyli spin off oryginalnej serii. Akcja tym razem przenosi się z podwodnej metropolii Rapture do latającego miasta Columbia, całkiem ciekawa zmiana muszę przyznać. Fabuła nie będzie powiązana z poprzednimi częściami (choć może pojawią się jakieś nawiązania/smaczki dla fanów) aczkolwiek należy się nastawiać na podrasowaną powtórkę z rozrywki czyli broń palna + super moce + szybka akcja

Gra podobnie jak poprzednie części ukaże się jednocześnie na trzy platformy (PC/PS3/X360) a dystrybucją w Polsce zajmie się Cenega. Niestety premiera przewidziana dopiero na bliżej nieokreślony 2012 rok (choć liczę że będzie to raczej początek niż koniec).
Zwiastun gry ->
CLICK
Ponoć na pokazie dla dziennikarzy zaprezentowano też fragment gameplay'u, niestety w necie nie znalazłem.
Minimalne wymagania Starcrafta 2 to Pentium 4 2.6 GHz, 1 GB RAM, karta grafiki 128 MB (GeForce 6600 GT lub lepsza) czyli całkiem spoko jak na dzisiejsze czasy. Choć oczywiście SC2 graficznie nie rzuca na kolana :wink:
Z innych rzeczy, ostatnio pograłem w parę demek (czego nie robiłem od dawna). Na pierwszy ogień poszła Mafia 2 (specjalnie po to założyłem konto na Steamie :P ) i bardzo mi się podobało. Demko zawiera jedną misję na ok 20 minut zabawy + możliwość pozwiedzania miasta (na piechotę lub samochodem) z ograniczeniem czasowym 10 minut. Nie grałem w poprzednią część ale Mafia 2 zapowiada się nieźle. Zastanawia mnie jedna rzecz tylko, czemu skoro policja zacznie nas ścigać jeśli nadmiernie przekroczymy prędkość (nawet mi się to podobało) nie będzie nas już ścigać za jazdę pod prąd, po chodniku czy też za zaparkowanie na środku ulicy? :P W ramach ciekawostek warto dodać że wersja demonstracyjna jest dostępna z polskimi napisami tak więc dystrybutor się postarał.
Drugim demkiem był Kane & Lynch 2. Z pierwszą częścią miałem do czynienia tylko za sprawą dema i mówiąc szczerze średnio mi się podobało więc nie napalałem się na nie wiadomo co. Mimo to bawiłem się nieźle choć rozgrywka była dość krótka. Całkiem ciekawy patent zastosowali twórcy stylizując obraz na tani dokument kręcony w terenie kamerą 'z ręki' - obraz się trzęsie, od czasu do czasu robi się strasznie ziarnisty albo miga, jak zabijemy postronną osobę na jej twarzy pojawia się cenzura itp :) Nigdy się z czymś takim nie spotkałem w grze i więc pierwsze wrażenie było dziwne ale szybko się przyzwyczaiłem i zaczęło mi się podobać. Z tego co wiem tego typu 'efekty' można wyłączyć w menu jeśli by to kogoś drażniło.
I trzecią grą był Disciples 3 choć na razie grałem tylko parę minut. W dwójkę sporo grałem swojego czasu, dzięki niezłemu klimacikowi gra przypadła mi do gustu nawet bardziej niż HoMM (choć większość by pewnie powiedziała że to tylko marny klon HoMMa). Na trójkę przyszło długo czekać i obawiam się że cierpliwość nie została należycie wynagrodzona. Gra wygląda prawie tak samo jak dwójka, może nawet bardziej ubogo bo mamy do dyspozycji tylko trzy strony konfliktu podczas gdy w dwójce były cztery (plus kilka następnych które doszły w dodatkach). Jedyną różnicą jest przejście na 3D które wygląda całkiem ok ale nie powala na kolana. Jak pogram dłużej to się zobaczy, póki co jednak nie nabrałem ochoty na zakup pełnej wersji.
A z najnowszych doniesień, Dungeon Keeper 3 jednak powstanie :D No może nie do końca bo grę robi inna firma i wyda ją pod tytułem Dungeons, w dodatku twórcy twierdzą że to tylko (albo aż) gra inspirowana Dungeon Keeperem. Niemniej z zapowiedzi wynika że schemat rozgrywki będzie podobny, wcielamy się w Pana Podziemi i mamy za zadanie zbudować najbardziej przerażające i śmiercionośne lochy hodując plugawe stwory żeby żaden heros nie śmiał się zapuścić na nasz teren. Więcej szczegółów wraz z garścią screenów tutaj -> [url=http://www.cdaction.pl/news-14162/dungeons-powraca-dungeon-keeper-tyle-ze-bez-dungeon-keepera.html]CLICK[/url]
Warto też wspomnieć że twórcy pierwszego Bioshocka pokazali swój najnowszy projekt którym okazał się... Bioshock: Infinite czyli spin off oryginalnej serii. Akcja tym razem przenosi się z podwodnej metropolii Rapture do latającego miasta Columbia, całkiem ciekawa zmiana muszę przyznać. Fabuła nie będzie powiązana z poprzednimi częściami (choć może pojawią się jakieś nawiązania/smaczki dla fanów) aczkolwiek należy się nastawiać na podrasowaną powtórkę z rozrywki czyli broń palna + super moce + szybka akcja :) Gra podobnie jak poprzednie części ukaże się jednocześnie na trzy platformy (PC/PS3/X360) a dystrybucją w Polsce zajmie się Cenega. Niestety premiera przewidziana dopiero na bliżej nieokreślony 2012 rok (choć liczę że będzie to raczej początek niż koniec).
Zwiastun gry -> [url=http://www.youtube.com/watch?v=JNB74n97atg&feature=related]CLICK[/url]
Ponoć na pokazie dla dziennikarzy zaprezentowano też fragment gameplay'u, niestety w necie nie znalazłem.