http://www.keye.pl/games/product/id/169 ... of-Liberty
gry konsolowe/komputerowe
- Erestor
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Czas Żniw
• Duchy Pradawnych Smoków
• Smoki - Posty: 1312
- Kontakt:
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
• Lodowa Kraina - Posty: 3416
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
- HunteR
-
Wersja cyfrowa Kaktusie
Czyli bez pudełka, drukowanej instrukcji, bez gry na płycie i innych fajnych rzeczy, może jestem mało postępowy ale nie lubię wersji cyfrowych, wolę mieć grę na półce. Oczywiście powiesz zaraz 'marudzisz na cenę to kup wersję cyfrową, zaoszczędzisz pięć dych' ale skoro większość innych gier na rynku w wersji pudełkowej kosztuje 120-140zł to mam prawo na cenę narzekać 
Jeśli chodzi o polską wersję, po przesłuchaniu głosów bohaterów byłem trochę zawiedziony najwyżej kilka postaci (na kilkadziesiąt) miało dobrze dobrany głos i fajne teksty. Niemniej z recki Huta z CDA wynika że polska wersja nie jest tak słaba jak się w pierwszej chwili wydaje. Obejrzałem też kilka filmików pokazowych z kampanii single gdzie wiadomo oprócz samych click-voice mamy też filmiki, komentarze dowódców itd. i faktycznie nie brzmi to aż tak tragicznie. Najbardziej drażnią nazwy przy tłumaczeniu których mamy straszną niekonsekwencję (niektóre przetłumaczyli dosłownie, niektóre zastąpili wymyślonymi zamiennikami, niektóre zostały w oryginale) oraz to że większość aktorów wypowiadała kwestie jakoś tak hmm... teatralnie? No i lepiej od Terran zdecydowanie wypadli Protosi bo tutaj głos często jest modyfikowany komputerowo (podobne wrażenie miałem w Mass Effectach gdzie obcy byli zazwyczaj spoko natomiast ludzie to już różnie).
Co do nie ujawniania obsady, dziwne posunięcie jednak po głosie można próbować rozszyfrowywać. Jestem niemal pewien że polski Ghost to Jarek Boberek (i moim zdaniem to najlepiej zagrana jednostka w grze), wydaje mi się też że Rory Swann (jeden z bohaterów po stronie Terran) to Mirek Zbrojewicz
A tak żeby dowalić Blizzardowi jeszcze, ponoć gra ma sporo bugów z których część uniemożliwia przyjemne granie ponieważ wywala na pulpit. Pewnie na dniach wyjdą stosowne łatki jednak zastanawia mnie co ci beta testerzy robili że gra trafiła do sprzedaży z takimi bugami? Onanizowali się przed monitorem nie mogąc uwierzyć że naprawdę grają w SC2?
Poza tym tak jak już pisałem, na Zergów nie ma co się nastawiać w najbliższej przyszłości, wypowiedź niejakiego Carla Chimesa jednego z głównych programistów:
"Znajdujemy się w fazie produkcji i jeszcze daleko nam do punktu, w którym będziemy mogli coś ogłosić. Zresztą aktualnie skupieni jesteśmy na Wings of Liberty. Następna odsłona skupi się na Zergach i będzie tak samo spektakularna, jak poprzedniczka."
Skoro do punktu w którym podadzą konkrety i zaczną solidną kampanię reklamową jeszcze długa droga to będzie dobrze jak kampania Zergów trafi do sprzedaży pod koniec przyszłego roku :roll:
Jeśli chodzi o polską wersję, po przesłuchaniu głosów bohaterów byłem trochę zawiedziony najwyżej kilka postaci (na kilkadziesiąt) miało dobrze dobrany głos i fajne teksty. Niemniej z recki Huta z CDA wynika że polska wersja nie jest tak słaba jak się w pierwszej chwili wydaje. Obejrzałem też kilka filmików pokazowych z kampanii single gdzie wiadomo oprócz samych click-voice mamy też filmiki, komentarze dowódców itd. i faktycznie nie brzmi to aż tak tragicznie. Najbardziej drażnią nazwy przy tłumaczeniu których mamy straszną niekonsekwencję (niektóre przetłumaczyli dosłownie, niektóre zastąpili wymyślonymi zamiennikami, niektóre zostały w oryginale) oraz to że większość aktorów wypowiadała kwestie jakoś tak hmm... teatralnie? No i lepiej od Terran zdecydowanie wypadli Protosi bo tutaj głos często jest modyfikowany komputerowo (podobne wrażenie miałem w Mass Effectach gdzie obcy byli zazwyczaj spoko natomiast ludzie to już różnie).
Co do nie ujawniania obsady, dziwne posunięcie jednak po głosie można próbować rozszyfrowywać. Jestem niemal pewien że polski Ghost to Jarek Boberek (i moim zdaniem to najlepiej zagrana jednostka w grze), wydaje mi się też że Rory Swann (jeden z bohaterów po stronie Terran) to Mirek Zbrojewicz
A tak żeby dowalić Blizzardowi jeszcze, ponoć gra ma sporo bugów z których część uniemożliwia przyjemne granie ponieważ wywala na pulpit. Pewnie na dniach wyjdą stosowne łatki jednak zastanawia mnie co ci beta testerzy robili że gra trafiła do sprzedaży z takimi bugami? Onanizowali się przed monitorem nie mogąc uwierzyć że naprawdę grają w SC2?
"Znajdujemy się w fazie produkcji i jeszcze daleko nam do punktu, w którym będziemy mogli coś ogłosić. Zresztą aktualnie skupieni jesteśmy na Wings of Liberty. Następna odsłona skupi się na Zergach i będzie tak samo spektakularna, jak poprzedniczka."
Skoro do punktu w którym podadzą konkrety i zaczną solidną kampanię reklamową jeszcze długa droga to będzie dobrze jak kampania Zergów trafi do sprzedaży pod koniec przyszłego roku :roll:
[tu był obrazek, ale zepsuli forum]
- Artownik
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Wiedźmińskie Kobiety
• Worek Przygód - Posty: 3542
W sumie to uważam, że to dobrze. Przedłuży to długość życia gry (choć przy tym tytule może nie będzie to stanowiło aż takiego problemu).SeSim pisze:Skoro do punktu w którym podadzą konkrety i zaczną solidną kampanię reklamową jeszcze długa droga to będzie dobrze jak kampania Zergów trafi do sprzedaży pod koniec przyszłego roku :roll:
Ale też pojawi się więcej nowych bajerów. Nowe jednostki, nowe środowiska, nowe rozwiązania, może lepsza grafa.
Wydaje mi się, że samym SC2 będzie można się długo cieszyć.
A tak na marginesie to ja jutro zamierzam się zaopatrzyć i się dosiąść :mrgreen:
Bardzo mnie interesuje system osiągnięć (achievementów) zapożyczonych z WoWa.. no zobaczymy, zobaczymy
Ostatnio zmieniony piątek 30 lip 2010, 21:41 przez Artownik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Erestor
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Czas Żniw
• Duchy Pradawnych Smoków
• Smoki - Posty: 1312
- Kontakt:
Ja już ssię klienta... 200zł to było dla mnie za dużo, ale 145 już tak nie boli, a pudełka po innych grach tylko mi się walają po domu, więc mi nie zależy
[ Dodano: Pią Lip 30, 2010 10:11 pm ]
Jakby kogoś jeszcze interesowało, to wersja pudełkowa jest za 159
Starcraft 2
Coś link się nie chce wkleić poprawnie
[ Dodano: Pią Lip 30, 2010 10:11 pm ]
Jakby kogoś jeszcze interesowało, to wersja pudełkowa jest za 159
Starcraft 2
Coś link się nie chce wkleić poprawnie
- HunteR
-
No proszę, tego się nie spodziewałem
Dzięki Erestor za cynk. Obczaiłem również filmik zamieszczony na stronie i coraz bardziej podoba mi się polska wersja, głosy spoko, teksty też, widać że się przyłożyli bo przetłumaczone też zostały chociażby plakaty, napisy na murach itp (graffiti na propagandowym bilbordzie "Hej Mengsk! Pieprz sie" świetne :mrgreen: ).
Tak w ramach ciekawostki informuję że turniej (na którym rozegrane zostaną mecze min. Starcrafta 2) który odbędzie się na tegorocznym Gamescom będzie emitowany na Eurosporcie w 59 krajach i ponad 20 językach w tym także języku polskim! Kolejny powód do dumy
Sama inicjatywa też dość nowatorska bo do tej pory w Europie chyba na żadnym kanale nic takiego nie emitowali (raz w życiu widziałem turniej Warcrafta 3 na jakiejś koreańskiej stacji u kumpla z anteną satelitarną
). Nie żebym się tym jakoś strasznie jarał (choć pewnie rzucę okiem jak nie zapomnę) ale mimo wszystko fakt warty odnotowania 
PS. Rozszyfrowałem kolejnego aktora, wśród marines pojawia się Paweł Szczęsny
Hah Blizzard może sobie ukrywać listę płac polskiej obsady ale ja to i tak rozkminie a potem wydam książkę i zarobię miliardy :mrgreen:
Tak w ramach ciekawostki informuję że turniej (na którym rozegrane zostaną mecze min. Starcrafta 2) który odbędzie się na tegorocznym Gamescom będzie emitowany na Eurosporcie w 59 krajach i ponad 20 językach w tym także języku polskim! Kolejny powód do dumy
PS. Rozszyfrowałem kolejnego aktora, wśród marines pojawia się Paweł Szczęsny
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
• Zadania Czarownika - Posty: 2174
-
Wracają Wormsy i to w klasycznym stylu 2D
http://gry.onet.pl/5502,1,,galeria_detal.html
dla mnie to swietna wiadomość bo uwielbiam pykac w stare dobre Worms Armageddon, jakby nie patrzec klasyka. Wormsy w 2D rzadziły kiedys a i dzis potrafia dostarczyc mnóstwo radochy, szczególnie przy grze z kumplami. Dobra odskocznia od cięzszych nowoczesnych gier
http://gry.onet.pl/5502,1,,galeria_detal.html
dla mnie to swietna wiadomość bo uwielbiam pykac w stare dobre Worms Armageddon, jakby nie patrzec klasyka. Wormsy w 2D rzadziły kiedys a i dzis potrafia dostarczyc mnóstwo radochy, szczególnie przy grze z kumplami. Dobra odskocznia od cięzszych nowoczesnych gier
"Człowiek oszukuje siebie tak często, ze gdyby mu za to płacili, to mógłby sie spokojnie utrzymać."
- HunteR
-
Już wiadomo od jakiegoś czasu, wspominałem o tym kilka stron temu 
btw. jak ktoś lubi The Sims to w planach już nowa odsłona której akcja będzie się rozgrywać w średniowieczu. Pomysł ciekawy choć byłoby jeszcze lepiej jakby zmieniały się epoki tj. zaczynamy np. w średniowieczu a po określonej ilości czasu (powiedzmy 1-2 pokolenia żeby nie przeciągać zbytnio) nastaje nowa epoka aż do współczesności albo nawet ery kosmicznej. To by było całkiem fajne
PS. Artownika chyba SC2 pochłoną bez reszty, od jakiegoś czasu nie zagląda na forum
A ja tam sobie odświeżam pierwszego SC i mówiąc krótko ta gra ani trochę się nie postarzała, dalej wciąga choć ostatnio grałem w to chyba w pierwszej liceum. Wolę taką grafę niż kanciasto-cukierkowego Warcrafta 3.
btw. jak ktoś lubi The Sims to w planach już nowa odsłona której akcja będzie się rozgrywać w średniowieczu. Pomysł ciekawy choć byłoby jeszcze lepiej jakby zmieniały się epoki tj. zaczynamy np. w średniowieczu a po określonej ilości czasu (powiedzmy 1-2 pokolenia żeby nie przeciągać zbytnio) nastaje nowa epoka aż do współczesności albo nawet ery kosmicznej. To by było całkiem fajne
PS. Artownika chyba SC2 pochłoną bez reszty, od jakiegoś czasu nie zagląda na forum
- Draugnimir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• The Gauntlet PL
• The Wildland PL
• Umiejętności - Posty: 2089
Spokojnie, to planują już pewnie na The Sims 5 :mrgreen:HunteR pisze: Pomysł ciekawy choć byłoby jeszcze lepiej jakby zmieniały się epoki tj. zaczynamy np. w średniowieczu a po określonej ilości czasu (powiedzmy 1-2 pokolenia żeby nie przeciągać zbytnio) nastaje nowa epoka aż do współczesności albo nawet ery kosmicznej. To by było całkiem fajne![]()
- HunteR
-
Heh możliwe, tak tylko dodam jeszcze że nowe Simy nie będą kolejnym klonem tylko w nowych realiach (tego typu rzeczy pojawiały się już w dodatkach jak Simy na egzotycznej wyspie czy Simy w akademiku). Gra ma być mieszaniną klasycznych Simsów z cRPG i strategią. Oprócz dbania o naszego ludzika i spraw towarzyskich będzie też fabuła którą będziemy odkrywać kawałek po kawałku wykonując różnorakie questy, inne dla każdego zawodu. Naszymi czynami będziemy też w większym stopniu kształtować otaczający nas świat. Nigdy mnie Simsy jakoś szczególnie nie jarały (w jedynkę grałem trochę wieki temu, na dwójkę tylko rzuciłem okiem a trójki nawet nie ruszyłem) ale ta nowa odsłona prezentuje się dość ciekawie. To trochę tak jak w Fable, niby mieliśmy fabułę i zadania do zrobienia ale mogliśmy też się pobawić a to urządzając dom a to grając w gry hazardowe, a to randkując itd. Tutaj po prostu opcje czysto życiowe będą bardziej rozbudowane 
Aha pojawił się już oficjalny tytuł kontynuacji Batman: Arkham Asylum (chyba nie trzeba tej gry przedstawiać?
), gra wyjdzie pod tytułem Batman: Arkham City a pierwsze zaprezentowane grafiki z magazynu Gameinformer sugerują delikatnie co-opa w którym drugą postacią będzie Catwoman. Wiadomo również że gra ukaże się niestety dopiero na jesieni przyszłego roku. Więcej informacji ma się pojawić w najnowszym numerze Gameinformera który do sprzedaży powinien trafić już za niedługo.

Z innej beczki, grał ktoś w Modern Warfare? Słyszałem że gra oferuje świetną fabułę, sam grałem tylko w demko ale jakoś mi nie siadło (chyba za bardzo byłem przyzwyczajony do WŚII w Call of Duty).
Aha pojawił się już oficjalny tytuł kontynuacji Batman: Arkham Asylum (chyba nie trzeba tej gry przedstawiać?

Z innej beczki, grał ktoś w Modern Warfare? Słyszałem że gra oferuje świetną fabułę, sam grałem tylko w demko ale jakoś mi nie siadło (chyba za bardzo byłem przyzwyczajony do WŚII w Call of Duty).
- Ajwer
-
Też czekam na Batman: Arkham City...żeby umilić oczekiwanie ostatnio wyszedł film animowany Batman under the red hood...polecam. "the party pooper, no cake for you" 
A modern warfare kilka godzin niezłej akcji, czuć klimat pola walki(zmiana z czasów WW2 na współczesne wyszła serii na dobre) no i multi...chociaż od lutego przerzuciłem się na Battlefield BC2.
A modern warfare kilka godzin niezłej akcji, czuć klimat pola walki(zmiana z czasów WW2 na współczesne wyszła serii na dobre) no i multi...chociaż od lutego przerzuciłem się na Battlefield BC2.
Ostatnio zmieniony sobota 07 sie 2010, 00:10 przez Ajwer, łącznie zmieniany 1 raz.
- Artownik
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Wiedźmińskie Kobiety
• Worek Przygód - Posty: 3542
Hah, przez tydzień posiadania gry nawet jej nie uruchomiłem. Dopiero wczoraj zagrałem. Polskiej wersji językowej nawet palcem nie tknąłem, więc nic powiedzieć nie mogę.HunteR pisze:PS. Artownika chyba SC2 pochłoną bez reszty, od jakiegoś czasu nie zagląda na forum![]()
Natomiast sama gra.. o multi się nie wypowiadam, jeszcze nie testowałem, no ale tu wszystko już było wiadomo - dużo lepszy balans i bardziej wszechstronna rozgrywka. Więc wracając do singla.
Osobiście jestem zachwycony. Całość jest cholernie dopieszczona. Już w czasie instalacji można się zapoznać z głównymi motywami fabuły SC1 oraz BW, więc nawet instalując gre się człowiek nie nudzi. Dalej jest tylko lepiej, gra się sama patchuje i informuje o zmianach.
Względem kampanii to przeszedłem dopiero kilka pierwszych misji. Nudniejsza się żadna nie trafiła, zresztą dali całkiem pomysłowe. Jednakże to co najbardziej zachwyca i robi największą różnicę to cała otoczka gry.
Przyrównałbym to do Doom 3 i jego rewelacyjnego PDA, który robił tak wielką różnicę i uczynił gre rewelacyjną.
Tak więc tu mamy statek, gdzie można zagadać z załogą, zajrzeć do zbrojowni i za kasę zdobytą na misjach zakupić nowe technologie ulepszające jednostki i budynki w kolejnych misjach. Można zawsze zajrzeć do laboratorium i posunąć do przodu badania, co wymaga wykonywania zadań pobocznych w czasie misji, albo wpaść do kantyny i wynająć najemników, posłuchać muzyki, obejrzeć wiadomości w tv, czy też pograć w grę arcade.
Wszystko to razem tworzy niesamowity klimat w grze. Fabuła, z tego co czytałem, tak porywająca jak w poprzednich grach to nie jest, sam jeszcze się zresztą przekonam. Miałem nadzieję, że zrobią fabułę na miarę WC3 Mimo wszystko już i tak wiem, że warto było.
Teraz tylko czekam aż przerobią kampanie z SC1 i BW na SC2. Jakiś tam zespół się niby próbuje tego podjąć, no zobaczymy.
Zresztą teraz to jeszcze świeżo po premierze, ale przypuszczam, że szybko zaczną różne bajery powstawać.
Wormsy super sprawa, heh, fajnie byłoby pograć w nową odsłonę (ostatnio grałem całe wieki temu).
- HunteR
-
Ja po obejrzeniu paru filmików w polskiej wersji przekonałem się do niej i wiem że na pewno zagram właśnie w polskąPolskiej wersji językowej nawet palcem nie tknąłem, więc nic powiedzieć nie mogę.
Tutaj jest całkiem fajne porównanie dialogów z filmików -> CLICK
Moim zdaniem tylko Tosh jest słaby, reszta jest całkiem spoko.
Spoko, niech robią takie fanowskie inicjatywy są fajne. Choć np. adaptacja fabuły Baldur's Gate 2 na silnik NWN2 przerosła twórców i zaniechali tego, teraz ponoć próbują (a może to inna ekipa? nie jestem pewien) z edytorem do Dragon Age. A w edytorze do SC2 ponoć więcej opcji niż w Little Big Planet, widziałem już zrobioną w nim arkadową strzelankę, FPS'a i wyścigiTeraz tylko czekam aż przerobią kampanie z SC1 i BW na SC2. Jakiś tam zespół się niby próbuje tego podjąć, no zobaczymy.
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
- HunteR
-
Minimalne wymagania to Pentium 4 1.5 GHz, 1 GB RAM, karta grafiki 128 MB, 2 GB HDD, Windows XP/Vista/7 także spokojnie
Premiera na dniach więc raczej już się nie zmienią.
A'propo wymagań, niedawno ujawnione zostały wymagania dla piątej odsłony Cywilizacji i bardzo się zdziwiłem, w zalecanych figuruje bowiem procek czterordzeniowy, cztery giga ramu i geforce 9800 oO Po screenach widać że grafika będzie niezła i do tego w pełnym trójwymiarze ale bez jaj, to strategia turowa a wymagania ma wyższe niż nie jeden nowoczesny shooter :roll:
A'propo wymagań, niedawno ujawnione zostały wymagania dla piątej odsłony Cywilizacji i bardzo się zdziwiłem, w zalecanych figuruje bowiem procek czterordzeniowy, cztery giga ramu i geforce 9800 oO Po screenach widać że grafika będzie niezła i do tego w pełnym trójwymiarze ale bez jaj, to strategia turowa a wymagania ma wyższe niż nie jeden nowoczesny shooter :roll:
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24374
Są takie chwile, że się cieszę, że nie lubię grać w gry komputerowe, więc mój komputer, a przede wszystkim mój portfel, mogą się zestarzeć razem ze mną...HunteR pisze:Minimalne wymagania to Pentium 4 1.5 GHz, 1 GB RAM, karta grafiki 128 MB, 2 GB HDD, Windows XP/Vista/7 także spokojniePremiera na dniach więc raczej już się nie zmienią.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Little bit of fun is all I'm after!
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
Nie wyczułeś ironii HunterHunteR pisze:Minimalne wymagania to Pentium 4 1.5 GHz, 1 GB RAM, karta grafiki 128 MB, 2 GB HDD, Windows XP/Vista/7 także spokojniePremiera na dniach więc raczej już się nie zmienią.
2d i takie wymagania, że jaja opadają i śmiech na sali
- Draugnimir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• The Gauntlet PL
• The Wildland PL
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
- Draugnimir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• The Gauntlet PL
• The Wildland PL
A ja odnoszę niejasne wrażenie, że na przestrzeni ostatnich dwóch mniej więcej lat wymagania gier właśnie wcale nie rosły jakoś drastycznie. Nie mam, co prawda, pojęcia, jakie są najnowsze model kart graficznych ze stajni ATI/nVidia (a może jakiś nowy gracz się na rynku pojawił?), a i ReadMe żadnej nowej gry na oczy nie widziałem, jednak wydaje mi się, że sama grafika w tym właśnie czasie się jakoś drastycznie nie poprawiła. Nawet Crysis 2, który powinien, jak sądzę na podstawie rewelacji, jaką była początkowo pierwsza część, wypalać oczy, wcale jakiegoś skowytu zachwytu nie wywołuje 
Natomiast jedną z najnowszych PC'towych gier, z jakimi miałem do czynienia, był DiRT 2, który przy pięknej oprawie wizualnej na moim nieupgrade'owanym już od dłuższego czasu sprzęcie sprawował się bardzo płynnie na dość wysokich ustawieniach... ale może to tylko kunszt Mistrzów Kodu...?
Choć mam obawy wobec Mafii 2, na którą ostrzę sobie zęby.
A jakie są wymagania opiewanego ostatnio na forum StarCrafta II?
Natomiast jedną z najnowszych PC'towych gier, z jakimi miałem do czynienia, był DiRT 2, który przy pięknej oprawie wizualnej na moim nieupgrade'owanym już od dłuższego czasu sprzęcie sprawował się bardzo płynnie na dość wysokich ustawieniach... ale może to tylko kunszt Mistrzów Kodu...?
Choć mam obawy wobec Mafii 2, na którą ostrzę sobie zęby.
A jakie są wymagania opiewanego ostatnio na forum StarCrafta II?