[TMiM] Dodatki autorskie - proszę o samouczek

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Orzel [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

[TMiM] Dodatki autorskie - proszę o samouczek

Post autor: Orzel »

Cześć,

Gdzieś na facebooku wyświetlił mi się post dotyczący alternatywnego Talismana. Po nitce do kłębka dotarłem na to forum. Poczytałem trochę o autorskich dodatkach jednak z tego co widzę jest ich tyle, że ciężko mi to samemu ogarnąć.
Jestem kompletnie zielony w temacie więc chciałbym Was prosić o krótki "samouczek" po temacie. Mam parę pytań:

1. Czy karty w autorskich dodatkach różnią się od tych oryginalnych? Chodzi mi o materiał, jakość, fakturę papieru. Czy da się po dotyku odróżnić takie dwie karty?
2. Czy dodatki autorskie są w pudełkach wzorowanych na oryginalne czy luzem?

Następnie chciałbym prosić o poleceniu kilku dodatków zgodnych z moimi wymaganiami. Chodzi mi o dodatki dodające nowe karty do puli kart przygody, czarów i przedmiotów. Nie zależy mi zbytnio na nowych postaciach (ale też ich nie wykluczam). Na pewno chciałbym uniknąć dodatków drastycznie zmieniających lub wprowadzających nowe mechaniki. Nie chcę też niczego co wyrywa się ze schematu typowego DnD (żadnych dodatków stylizowanych na Warhammera, Harrego Pottera, Sci-Fi, Hearthstone itp). Fajnie by było, jakby ilustracje pasowały do stylu graficznego Talismana i żeby nie były kopiowane 1:1 z popularnych gier czy czegoś w tym stylu.
Najlepiej też, żeby to były jakieś dodatki uznane w społeczności, sprawdzone, ograne i polecane :D

W skrócie - dodatki które rozszerzają to co w Talismanie najlepsze bez świrowania
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Re: [TMiM] Dodatki autorskie - proszę o samouczek

Post autor: Mały Nemo »

Hey,

1. Różnice zawsze jakieś są. Mniejsze lub większe (też w zależności od edycji), ale nigdy nie są 100% takie same jak te z oryginalnych chińskich drukarni. Jednak podczas samej gry te różnice są niemal niezauważalne, chyba że sam gracz staje na głowie, aby te różnice zauważyć.

2. Tak, spora część dodatków ma swoje własne pudełka, ale głównie tylko wtedy, jeśli sam autor lub @Valdi je opracują. Większość jednak ich nie ma, bo po pierwsze autorzy ich nie tworzą, a po drugie większość z tych dodatków (jeśli nie niemal wszystkie) pochodzą z czasów, gdy nikt się pudełkami nie zastanawiał.

Dodatków Ci nie polecę, ale podlinkuję forum o Alternatywnym Talismanie: viewforum.php?f=344
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu

Post autor: abubu »

Na naszej stronie https://magiaimiecz.eu/projects_categor ... a-i-miecz/ możesz sobie przeglądać (i pobrać!) dodatki dostępne do edycji 4.5 (i nie tylko!).
W tagach masz szybkie info co wprowadza dany dodatek (karty, poszukiwaczy, planszę, itp). W opisie zazwyczaj (nie zawsze) jest uwzględniony spis zawartości. Widoczne jest również zdjęcie. Często również dostępna jest instrukcja, wówczas warto się z nią zapoznać i sprawdzić, czy dany dodatek wraz z nowymi kartami wprowadza nową mechanikę (i w jakim zakresie) czy też nie.
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Orzel [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Mały Nemo pisze: niedziela 12 lip 2026, 21:32 Hey,

1. Różnice zawsze jakieś są. Mniejsze lub większe (też w zależności od edycji), ale nigdy nie są 100% takie same jak te z oryginalnych chińskich drukarni. Jednak podczas samej gry te różnice są niemal niezauważalne, chyba że sam gracz staje na głowie, aby te różnice zauważyć.

2. Tak, spora część dodatków ma swoje własne pudełka, ale głównie tylko wtedy, jeśli sam autor lub @Valdi je opracują. Większość jednak ich nie ma, bo po pierwsze autorzy ich nie tworzą, a po drugie większość z tych dodatków (jeśli nie niemal wszystkie) pochodzą z czasów, gdy nikt się pudełkami nie zastanawiał.

Dodatków Ci nie polecę, ale podlinkuję forum o Alternatywnym Talismanie: viewforum.php?f=344
Alternatywny Talisman chyba nie jest obecnie drukowany bo termin na zamówienia minął w czerwcu z tego co widzę

Dodano po 43 sekundach:
abubu pisze: poniedziałek 13 lip 2026, 09:17 Na naszej stronie https://magiaimiecz.eu/projects_categor ... a-i-miecz/ możesz sobie przeglądać (i pobrać!) dodatki dostępne do edycji 4.5 (i nie tylko!).
W tagach masz szybkie info co wprowadza dany dodatek (karty, poszukiwaczy, planszę, itp). W opisie zazwyczaj (nie zawsze) jest uwzględniony spis zawartości. Widoczne jest również zdjęcie. Często również dostępna jest instrukcja, wówczas warto się z nią zapoznać i sprawdzić, czy dany dodatek wraz z nowymi kartami wprowadza nową mechanikę (i w jakim zakresie) czy też nie.
Dzięki za link
Zerknąłem i najbardziej mi się podobają paczki przygód :P
Awatar użytkownika
Piter
Filozof
Filozof
Filozof
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Piter »

Orzel pisze: poniedziałek 13 lip 2026, 10:08 Alternatywny Talisman chyba nie jest obecnie drukowany bo termin na zamówienia minął w czerwcu z tego co widzę
Termin na zbiorowy wydruk upłynął w czerwcu - zgadza się. Na kolejną zbiórkę musimy poczekać, aż zbiorą się chętni.
Ale jest też możliwość zamówienia ATMiM u admina forum Valdi'ego.
Tutaj jest post pokazujący różnicę w obydwu wersjach druku i komponentach: viewtopic.php?p=211215#p211215
Alternatywny Talisman: Magia i Miecz należy traktować jako projekt hobbystyczny i jest hołdem oddanym mojej ulubionej grze.
Nie jest przeznaczony do sprzedaży, lecz wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego w gronie znajomych.
Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

To ja jeszcze dodam link do dnż. Polecam zapoznać się z pierwszym postem i faq na ostatniej stronie.
Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Orzel [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Ok dzięki za info.
Z tego co widzę to były już dwa druki ATMT. Znaczy że wiadomo już ile kosztowało takie zamówienie. Chciałbym poprosić podanie mi konkretnie ile takie coś kosztuje. W postach na forum i na facebooku cena wydaje się być pilnie strzeżonym sekretem (przez to olałem ATMT wcześniej bo myślałem że to jakiś scam). Rozumiem, że jest dużo opcji customizacji i to też zależy od liczby chętnych itp. ale no chciałbym przynajmniej wiedzieć czy mówimy tu o koszcie 100zł 250zł 500zł 800zł czy 1000zł. A to czy będzie plus minus 100zł to już pal licho.
Chodzi mi o taką wersję standardową, gotową do gry bez dodatków w stylu koszulki, extra kości czy dodatkowe figurki.
Rozumiem że druk zbiorowy jest tańszy niż taki prywatnie od Valdi'ego?
Awatar użytkownika
Piter
Filozof
Filozof
Filozof
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Piter »

@Orzel,
Wysłałem Ci wiadomość z rozpiską jak to wygląda przy okazji zamówienia zbiorowego.
Alternatywny Talisman: Magia i Miecz należy traktować jako projekt hobbystyczny i jest hołdem oddanym mojej ulubionej grze.
Nie jest przeznaczony do sprzedaży, lecz wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego w gronie znajomych.
ODPOWIEDZ