Znaczniki graczy/potworow
- poooq
-
Znaczniki graczy/potworow
Na poczatku byl pomysl z zetonami zastepujacymi modele figurkowe, a co powiecie na znaczniki, takie jak w Magii i Mieczu czy Arkham Horror? Sa lepiej widoczne na stole niz plaskie zetony i ogolnie prezentuja sie dobrze w pionie. Moze warto isc w tym kierunku? Czy wrogowie w WHQ moga zajmowac wiecej miejsca na mapie lochu niz gracze? Znaczniki moga byc rozmaitych rozmiarow od malych (snotlingi) do wielkich (smoki). Mozna pokombinowac z podstawkami (ksztalty) oraz kolorami znacznikow (na bialym tle: bohaterowie, na czarnym -wrogowie).
- cthulhu007
-
Re: Znaczniki graczy/potworow
Wydaje mi sie, ze to wlasciwy kierunek. Prostokatne znaczniki z dobrze dobranymi rysunkami Maga czy Barbarzyncy powinny lepiej spelniac swoja role. Podobnie z potworami. W wolnej chwili wrzuce spis potworow z podstawki zebys wiedzial jakie potwory trzeba opracowac i ile tych znacznikow ma byc. A podstawki to mozna wziac z dowolnej gry, ja to mam takie uniwersalne w roznych kolorach...wykorzystuje je do potworow i bram z Arkhama.
Mam zamiar zaczac tlumaczyc zasady wymiennie z podstawowymi przygodami - tak zeby byly gotowe kiedy wy skonczycie sprawe z kartami i rozmaitymi zetonami.
Mam zamiar zaczac tlumaczyc zasady wymiennie z podstawowymi przygodami - tak zeby byly gotowe kiedy wy skonczycie sprawe z kartami i rozmaitymi zetonami.
-
-
Co do rozmiarow to sprawa jest niejasna. Oficjalnie nie ma zadnej zasady, ktora precyzuje rozmiar podstawek / ilosc zajmowanych pol. Wiekszosc modeli ma standardowa podstawke (3/4" lub 1"). stosuje sie jednak i wieksze modele, ktore maja wieksze podstawki wykraczajace poza jedno pole. Jak pisalem, nikt nigdzie nie doprecyzowal jak ma byc. Generalnie w Quescie jest dosc malo miejsca (porownujac do takiego Descenta) i do tej pory staralem sie przyklejac modele na male podstawki. Klopotem sa psy/centaury oraz duze modele takie jak smoki czy hydry.
Proponuje 3 rodzaje wielkosci.
- standardowa zajmujaca 1 pole na planszy
- kawaleryjska zajmujaca dwa pola (jedno za drugim)
- dla duzych bestii zajmujaca 2x2 pola
Co do pionowych znacznikow to jestem za :) - ladnie sie to prezentuje i na polu zostaje miejsce na kostki zaznaczajace ilosc zadanych modelowi ran.
Proponuje 3 rodzaje wielkosci.
- standardowa zajmujaca 1 pole na planszy
- kawaleryjska zajmujaca dwa pola (jedno za drugim)
- dla duzych bestii zajmujaca 2x2 pola
Co do pionowych znacznikow to jestem za :) - ladnie sie to prezentuje i na polu zostaje miejsce na kostki zaznaczajace ilosc zadanych modelowi ran.
- poooq
-
Wiec przyjmijmy roboczo rodzaje wielkosci podstawek znacznikow:
S (1 pole)
M (2 pola sasiadujace)
L (4 pola sasiadujace)
XL na przyszlosc (podstawki wieksze niz 4x4, zaszalejemy),
Zawczasu warto rozejrzec sie za sklepem ktory oferowalby podobne zestawy, lub pomyslec nad podstawkami naklejonymi na tekture.
Sprawa druga: grafiki na znaczniki. Mozemy zabrac sie za to na trzy sposoby:
1) grafiki z sieci: podobnie jak z rewersami, mozna przeczesac net w poszukiwaniu obrazkow i umieszczeniu ich na kartach i znacznikach;
2) grafiki oryginalne: mozna poskanowac karty z WHQ i wyciac z nich obrazki, lekko podretuszowac i uzyc na nowo;
3) zdjecia modeli: elegancko pomalowane figurki mozna sfotografowac z przodu i tylu i zdjecia wrzucic na elementy gry.
Kazda z propozycji ma wady i zalety.
S (1 pole)
M (2 pola sasiadujace)
L (4 pola sasiadujace)
XL na przyszlosc (podstawki wieksze niz 4x4, zaszalejemy),
Zawczasu warto rozejrzec sie za sklepem ktory oferowalby podobne zestawy, lub pomyslec nad podstawkami naklejonymi na tekture.
Sprawa druga: grafiki na znaczniki. Mozemy zabrac sie za to na trzy sposoby:
1) grafiki z sieci: podobnie jak z rewersami, mozna przeczesac net w poszukiwaniu obrazkow i umieszczeniu ich na kartach i znacznikach;
2) grafiki oryginalne: mozna poskanowac karty z WHQ i wyciac z nich obrazki, lekko podretuszowac i uzyc na nowo;
3) zdjecia modeli: elegancko pomalowane figurki mozna sfotografowac z przodu i tylu i zdjecia wrzucic na elementy gry.
Kazda z propozycji ma wady i zalety.
- cthulhu007
-
Ja daje glos za grafikami z sieci: sa bardzo klimatyczne (patrz karty ktore juz przedstawialiscie - osada jest zajebista, ten deszcz swietny klimat) a roboty z tym najmniej co tez nie jest bez znaczenia - w koncu chcemy w to kiedys zagrac :)
-
-
Klaniaja sie podreczniki do 5, 6, 7 i 8 ed. bitewnego Mlotka oraz bestiariusze do fabularnego.